nat.a.lia 30.11.08, 14:29 Proszę o pomoc: gotuję własnie pierwszy raz w życiu zupę fasolową i nie wiem czy mogę ją doprawić jogurtem naturalnym? Będą wdzięczna za odpowiedz:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: zupa- proszę o pomoc IP: *.icpnet.pl 30.11.08, 14:40 W jakim sensie doprawić? Dodać do gotowania? Czy nałożyć kleks na talerzu? Chcesz nadać jej kwaśnego smaku czy zagęścić? Odpowiedz Link Zgłoś
bietkadd Re: zupa- proszę o pomoc 30.11.08, 14:43 pss nigdy nie dodaję śmietany ani nic takiego tylko zawsze zasmażkę ale może to też można.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: zupa- proszę o pomoc IP: *.icpnet.pl 30.11.08, 14:47 jogurt się zważy. zasmażka jest ok, jak napisał kolega pod nami. inne metody to np. starty surowy ziemniak. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: zupa- proszę o pomoc 30.11.08, 14:47 Dobrze ugotowana fasolówka raczej nie wymaga zagęszczaczy, a jogurt jej nie zagęści, tylko zabieli. Odpowiedz Link Zgłoś
nat.a.lia Re: zupa- proszę o pomoc 30.11.08, 15:05 Dziękuę:), w końcu nie dodałam i wyszła pyszna:). Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: zupa- proszę o pomoc 30.11.08, 15:14 fasolowej jako takiej nie podprawiam co innego kleks jogurtu juz kwasnej smietany bezposrednio na talerzu jako dekoracyjne podkreslenie smaku, zwlaszcza jesli fasolowa jest na sposob tex-mex z kurkuma , kminem - nie na sposob europejski z majerankiem lub tymiankiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: zupa- proszę o pomoc IP: *.icpnet.pl 30.11.08, 15:21 Moja mama doprawiała fasolową cukrem i octem. Jako dziecko nie znosiłam tego połączenia, mama doprawiała sobie dopiero na talerzu. Dziś szukam tego słodko-kwaśnego smaku. Słodko-kwaśny ale nie mający nic wspólnego z chińskim sosem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: zupa- proszę o pomoc IP: *.adsl.alicedsl.de 30.11.08, 16:49 To ja taka zupe robie na Wigilie, fasolowa z wedzonymi sliwkami. Wlasnia taka jest slodko kwasna. Odpowiedz Link Zgłoś
eeeewa Re: zupa- proszę o pomoc 30.11.08, 17:08 proszę o przepis, zaintrygowała mnie ta zupa Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: zupa- proszę o pomoc 30.11.08, 19:27 Tez mi sie spodobalo:-)!Fasolowa z suszonymi sliwkami,hmmmm...,ciekawe!Niemcy(z polnocy Niemiec-dodaje,bo to moze byc wazne,nie chce,zeby mnie zakrzyczeli,ze nie wszyscy tak robia;-) doprawiaja zupy fasolowe,z soczewicy,czy innego straczkowego octem winnym.W Polsce sie z tym nigdy nie spotkalam,a smak zupy sie dzieki temu "podkreca"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: zupa- proszę o pomoc IP: *.adsl.alicedsl.de 30.11.08, 20:01 Zupe ktora robie pochodzi ze slaska, nauczyla mnie tego moja mama, a mama od tesciowej ktora gotowala wykwintne potrawy dla ksiezy. Bardzo prosta ale bardzo smaczna. Osobno ugotowac czerwona fasole do miekkosci. Osobno ugotowac sliwki, polaczyc, zagescic zasmazka i slodka smietana. Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: zupa- proszę o pomoc 30.11.08, 20:16 Te fasole tak po prostu,czy na jakims miesie,kosciach,wywarze?Bez jarzyn i ziemniakow?A sliwki pokroic po ugotowaniu?I do zupy razem z woda z gotowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: zupa- proszę o pomoc IP: *.adsl.alicedsl.de 30.11.08, 20:31 Fasole ugotowac tak po prostu, sliwki normalnie ugotowac i nie kroic, tylko nie rozgotowac, sliwki dodac z wywarem. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1607 Re: zupa- proszę o pomoc 01.12.08, 12:24 No wlasnie, u mnie tez sie doprawia tak zupy ze straczkowych (niemcy, ale nie polnocne), podejrzewam, ze w calych niemczech tak samo sie robi na slodko-kwasno. Odpowiedz Link Zgłoś
margotje Re: zupa- proszę o pomoc 30.11.08, 16:48 zupa fasolowa zageszcza sie samoistnie! Nie nalezy dodawac zadnych takich wynalazkow jak jogurty czy smietany Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: zupa- proszę o pomoc 30.11.08, 20:13 Fasola jaś z suszonymi śliwkami to potrawa wigilijna w domu jednej mojej koleżanki - raz tego u niej spróbowałam, było pyszne! Ona pochodziła z ubogiej górskiej wsi i nie było mowy o jakichś drogich dodatkach. Nie wzięłam od niej przepisu, sama ze dwa razy próbowałam to zrobić, male nie wyszł0o takie pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: zupa- proszę o pomoc 01.12.08, 12:17 ja też z południa Polski pochodzę. i tam, jako jedno z dań wigilijnych - zupa z suszonych owoców (jabłka, śliwki, gruszki) podawana jest z fasolą jaś (białą). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: zupa- proszę o pomoc IP: *.adsl.alicedsl.de 02.12.08, 09:25 Ta zupe sie zageszcza poniewaz po dodaniu sliwek z wywarem zupa staje sie automatycznie rzadsza, nie wiedzialam ze smietana jest jakims wynalazkiem. Odpowiedz Link Zgłoś