Dodaj do ulubionych

cream cheese - co to?

IP: *.atena.pl / *.atena.pl 05.11.03, 09:27
spotykam się często z tym składnikiem w angloezycznych przepisach - co to?
gdzie kupić?

a i jeszcze coś - ile to jedna uncja ??
Obserwuj wątek
    • brookie Re: cream cheese - co to? 05.11.03, 09:59
      Cream cheese to cos w rodzaju polskiego Almette. Lekki, kremowy serek uzywany
      do kanapek, robienia dipow lub nawet sernika na zimno.
      • Gość: olo Re: cream cheese - co to? IP: *.atena.pl / *.atena.pl 05.11.03, 10:23
        dzięki :) tak mi coś się wydawało, lepiej się jednak upewnić

a kto się wypowie w temacie uncji??
        • quba Re: cream cheese - co to? 05.11.03, 11:10
          Uncja, jednostka masy ciała lub objętości cieczy, stosowana w krajach
          anglosaskich. Uncja handlowa masy (ounce avoirdupois, 1 oz av) = 1/16 funta =
          28,35 g. Uncja apteczna masy (ounce troy, 1 oz tr) = 480 granów = 31,10 g.
          Uncja objętości cieczy (fluid ounce, 1 fl oz) = 1/160 imperialnego galona =
          28,41 cm3, amerykańska uncja objętości (1 US fl oz) = 1/128 amerykańskiego
          galona = 29,57 cm3.

pozdrowka
          • nchyb Re: cream cheese - co to? 06.11.13, 12:16
            czyli licząc średnio na tzw. oko - ok. 1/8 typowej szklanki :)

8-9 uncji to ok. jedna szklanka...
      • Gość: wesola Re: cream cheese - co to? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 05.11.03, 14:04
        ja powiedziałabym, że cream cheese to cos bardziej jak Ostrowia, bardziej
        masełkowo-kremowy niz twarozkowy.
      • Gość: Pichciarz Re: cream cheese - co to? IP: *.proxy.aol.com 05.11.03, 19:57
        Cream cheese to serek owygldzie i gładkiej konsystencji serka topionego, ale
        nieprzerabiany, świeży i miększy, trochę jak masło.
        Jeśli weźmiesz twarożek, dodasz nieco śmietany i bardzo dokładnie wyrobisz
        mikserem otrzymasz właśnie to.
    • Gość: millie Re: cream cheese - co to? IP: *.lshtm.ac.uk / *.lshtm.ac.uk 05.11.03, 11:49
      tutaj sobie mozesz poprzeliczac:
      convert.french-property.co.uk/
    • Gość: Camille Re: cream cheese - co to? IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 05.11.03, 17:02
      Poniewaz uncje przerabiam na co dzien - dla potrzeb kuchni proste
      wytlumaczenie bedzie- 8 oz/czyli uncji/= mniej wiecej 1 szklanka.

A cream cheese w Stanach to jest mniej wiecej odpowiednik polskiego twarogu,
      tu nieznanego. Oczywiscie w konsystencji jest inny i lekko posolony.
    • Gość: grubababa Re: cream cheese - co to? IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 06.11.03, 04:29
      Cream cheese w Polsce nazywal sie serek smietankowy. To nie twarog, ten sie
      nazywa cottage cheese. Uncja to jest 1/16 funta a funt ma 454 gramy, oblicz
      sam. Pozdrowienia.
      • fitnik Re: cream cheese - co to? 06.11.03, 10:44
        W Polsce jetstylko jeden prawdziwy cream cheese dostępny - Philadelphia.
        moim zdaniem z ostrowia ma ciut wspolnego, ale z almette - nic... :(
        • Gość: Linn Re: cream cheese - co to? IP: *.dialup.tiscali.it 06.11.03, 16:38
          Podobnych do Philadelfii jest duzo: m. in. Bayernlandu, Vitessy. Sa tez pewnie
          w Polsce.
      • Gość: Pichciarz Re: cream cheese - co to? IP: *.proxy.aol.com 06.11.03, 16:51
        Cottage cheese to nie twaróg jak my go w Polsce znamy. Nasz twaróg to "Farmer
        Cheese". Cottage cheese jestgranulowaty i ze znacznym dodatkiem serwatki.
        Paskudny.
        • Gość: Camille Re: cream cheese - co to? IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 06.11.03, 17:53
          Podpisuje sie pod paskudnoscia cottage cheese....Ale jezeli w Polsce dostepna
          jest Philadelphia, to problem z glowy...bo to jest klasyczny cream cheese.
          Z niego wlasnie robi sie tu serniki, dlatego wychodza zupelnie inne niz te
          polskie /nie dosc,ze konsystencja inna, to jest jeszcze solony!!!/
          • Gość: Linn Re: cream cheese - co to? IP: *.dialup.tiscali.it 07.11.03, 12:31
            To lepsza juz na sernik ricotta z mleka krowiego.
            • Gość: Prewcyzyjny Re: cream cheese - co to? IP: *.proxy.aol.com 07.11.03, 20:35
              Nikt się o sernik nie pytał.
        • karmilla Re: cream cheese - co to? 07.11.03, 12:49
          czy cottagge cheese to to samo co nasz serek wiejski? bo
          jak tak, to z opinią co do smaku się nie zfgadzam, bardzo
          go lubię. A creme cheese widziałam w takich małych
          słoiczkach, ale nie kupowałam, bo nie bardzo wiedziałam
          co z tym zrobić (tylko raz czytałam przepis na sos z tego
          i jakiegoś pleśniowego błękitnego, brzmiał zachęcająco,
          ale dotychczas nie wpadłam na to do czego tego sosu
          mogłabym użyć, więc sobie darowałam).
        • mona_mayfair Re: cream cheese - co to? 05.11.13, 19:55
          to poprostu serek wiejski;p nie wiem co w nim paskudnego ;p
    • fitnik re:asumując!!!!!!!!!! 07.11.03, 17:05
      Cream cheese to absolutnie nie jest:
      twaróg
      serek wiejski
      toska
      ricotta
      almette
      ani serek z napisem Cream Cheese firmy BUKO w słoiczkach (to jakies totalne
      oszustwo! to zupełnienie to!)

Cream Cheese mozna w Polsce dostac jedynie w postaci Philadelphi (nie mamy
      Bayernlandu ani Vitessy w normalnych sklepach. Moze w jakims Bomi da sie
      znalezc, ale watpie)

• Gość: Pichciarz Re: re:asumując!!!!!!!!!! IP: *.proxy.aol.com 07.11.03, 20:44
        No tak: Philadelphia Cream Cheese jest dobrze znaną marką z rynku amerykańskiego
        i jest DOKŁADNIE tym o co było pytanie. Kup, zorientuj się co to jest, jak
        wygląda i smakuje i wtedy będziesz miała skalę porównawczą. Serek ten smaruje
        się na chlebie, bajgiełach, tostach i zazwyczaj je się bez dodatków choć
        zakazów nie ma.
        Cottage Cheese jest granulowaty i je się go zazwyczaj sam (bez chleba) w
        orginalnej postaci lub z owocami w syropie (ale bez syropu!).
      • Gość: Linn Re: re:asumując!!!!!!!!!! IP: *.dialup.tiscali.it 08.11.03, 11:08
        Sa jeszcze firmy Excuisa / albo cos podobnego /, a tej firmy produkty widzialam.
    • Gość: Niepiszcie bzdur to nie tak, jak piszecie! IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.13, 23:23
      Ludzie opamiętajcie się. Cream cheese, to ser na sernik, jest konsystencji jak w Polsce Philadelphia, tyle, że inny, bo u nas Philadelphia robi tylko serki kanapkowe. W Stanach są też serki Philadelphia od Krafta w kostkach na sernik. Jak macie w przepisie cream cheese to chodzi o ten w kostkach, ale w Polsce nie jest dostępny. Wpiszcie sobie w googla amerykańskiego to zobaczycie o jaki ser chodzi. Ten ser nie ma nic wspólnego z twarogiem. Jest konsystencji masła, coś jak zagęszczony serek homogenizowany, ale to nie to samo. Mascarpone trochę do przypomina.
      • Gość: gość Re: to nie tak, jak piszecie! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.11.13, 12:25
        en.wikipedia.org/wiki/Cream_cheese

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka