Gość: olo IP: *.atena.pl / *.atena.pl 05.11.03, 09:27 spotykam się często z tym składnikiem w angloezycznych przepisach - co to? gdzie kupić? a i jeszcze coś - ile to jedna uncja ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brookie Re: cream cheese - co to? 05.11.03, 09:59 Cream cheese to cos w rodzaju polskiego Almette. Lekki, kremowy serek uzywany do kanapek, robienia dipow lub nawet sernika na zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: cream cheese - co to? IP: *.atena.pl / *.atena.pl 05.11.03, 10:23 dzięki :) tak mi coś się wydawało, lepiej się jednak upewnić a kto się wypowie w temacie uncji?? Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: cream cheese - co to? 05.11.03, 11:10 Uncja, jednostka masy ciała lub objętości cieczy, stosowana w krajach anglosaskich. Uncja handlowa masy (ounce avoirdupois, 1 oz av) = 1/16 funta = 28,35 g. Uncja apteczna masy (ounce troy, 1 oz tr) = 480 granów = 31,10 g. Uncja objętości cieczy (fluid ounce, 1 fl oz) = 1/160 imperialnego galona = 28,41 cm3, amerykańska uncja objętości (1 US fl oz) = 1/128 amerykańskiego galona = 29,57 cm3. pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: cream cheese - co to? 06.11.13, 12:16 czyli licząc średnio na tzw. oko - ok. 1/8 typowej szklanki :) 8-9 uncji to ok. jedna szklanka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesola Re: cream cheese - co to? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 05.11.03, 14:04 ja powiedziałabym, że cream cheese to cos bardziej jak Ostrowia, bardziej masełkowo-kremowy niz twarozkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: cream cheese - co to? IP: *.proxy.aol.com 05.11.03, 19:57 Cream cheese to serek owygldzie i gładkiej konsystencji serka topionego, ale nieprzerabiany, świeży i miększy, trochę jak masło. Jeśli weźmiesz twarożek, dodasz nieco śmietany i bardzo dokładnie wyrobisz mikserem otrzymasz właśnie to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millie Re: cream cheese - co to? IP: *.lshtm.ac.uk / *.lshtm.ac.uk 05.11.03, 11:49 tutaj sobie mozesz poprzeliczac: convert.french-property.co.uk/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: cream cheese - co to? IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 05.11.03, 17:02 Poniewaz uncje przerabiam na co dzien - dla potrzeb kuchni proste wytlumaczenie bedzie- 8 oz/czyli uncji/= mniej wiecej 1 szklanka. A cream cheese w Stanach to jest mniej wiecej odpowiednik polskiego twarogu, tu nieznanego. Oczywiscie w konsystencji jest inny i lekko posolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubababa Re: cream cheese - co to? IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 06.11.03, 04:29 Cream cheese w Polsce nazywal sie serek smietankowy. To nie twarog, ten sie nazywa cottage cheese. Uncja to jest 1/16 funta a funt ma 454 gramy, oblicz sam. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
fitnik Re: cream cheese - co to? 06.11.03, 10:44 W Polsce jetstylko jeden prawdziwy cream cheese dostępny - Philadelphia. moim zdaniem z ostrowia ma ciut wspolnego, ale z almette - nic... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: cream cheese - co to? IP: *.dialup.tiscali.it 06.11.03, 16:38 Podobnych do Philadelfii jest duzo: m. in. Bayernlandu, Vitessy. Sa tez pewnie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: cream cheese - co to? IP: *.proxy.aol.com 06.11.03, 16:51 Cottage cheese to nie twaróg jak my go w Polsce znamy. Nasz twaróg to "Farmer Cheese". Cottage cheese jestgranulowaty i ze znacznym dodatkiem serwatki. Paskudny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: cream cheese - co to? IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 06.11.03, 17:53 Podpisuje sie pod paskudnoscia cottage cheese....Ale jezeli w Polsce dostepna jest Philadelphia, to problem z glowy...bo to jest klasyczny cream cheese. Z niego wlasnie robi sie tu serniki, dlatego wychodza zupelnie inne niz te polskie /nie dosc,ze konsystencja inna, to jest jeszcze solony!!!/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: cream cheese - co to? IP: *.dialup.tiscali.it 07.11.03, 12:31 To lepsza juz na sernik ricotta z mleka krowiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prewcyzyjny Re: cream cheese - co to? IP: *.proxy.aol.com 07.11.03, 20:35 Nikt się o sernik nie pytał. Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: cream cheese - co to? 07.11.03, 12:49 czy cottagge cheese to to samo co nasz serek wiejski? bo jak tak, to z opinią co do smaku się nie zfgadzam, bardzo go lubię. A creme cheese widziałam w takich małych słoiczkach, ale nie kupowałam, bo nie bardzo wiedziałam co z tym zrobić (tylko raz czytałam przepis na sos z tego i jakiegoś pleśniowego błękitnego, brzmiał zachęcająco, ale dotychczas nie wpadłam na to do czego tego sosu mogłabym użyć, więc sobie darowałam). Odpowiedz Link Zgłoś
mona_mayfair Re: cream cheese - co to? 05.11.13, 19:55 to poprostu serek wiejski;p nie wiem co w nim paskudnego ;p Odpowiedz Link Zgłoś
fitnik re:asumując!!!!!!!!!! 07.11.03, 17:05 Cream cheese to absolutnie nie jest: twaróg serek wiejski toska ricotta almette ani serek z napisem Cream Cheese firmy BUKO w słoiczkach (to jakies totalne oszustwo! to zupełnienie to!) Cream Cheese mozna w Polsce dostac jedynie w postaci Philadelphi (nie mamy Bayernlandu ani Vitessy w normalnych sklepach. Moze w jakims Bomi da sie znalezc, ale watpie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: re:asumując!!!!!!!!!! IP: *.proxy.aol.com 07.11.03, 20:44 No tak: Philadelphia Cream Cheese jest dobrze znaną marką z rynku amerykańskiego i jest DOKŁADNIE tym o co było pytanie. Kup, zorientuj się co to jest, jak wygląda i smakuje i wtedy będziesz miała skalę porównawczą. Serek ten smaruje się na chlebie, bajgiełach, tostach i zazwyczaj je się bez dodatków choć zakazów nie ma. Cottage Cheese jest granulowaty i je się go zazwyczaj sam (bez chleba) w orginalnej postaci lub z owocami w syropie (ale bez syropu!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: re:asumując!!!!!!!!!! IP: *.dialup.tiscali.it 08.11.03, 11:08 Sa jeszcze firmy Excuisa / albo cos podobnego /, a tej firmy produkty widzialam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niepiszcie bzdur to nie tak, jak piszecie! IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.13, 23:23 Ludzie opamiętajcie się. Cream cheese, to ser na sernik, jest konsystencji jak w Polsce Philadelphia, tyle, że inny, bo u nas Philadelphia robi tylko serki kanapkowe. W Stanach są też serki Philadelphia od Krafta w kostkach na sernik. Jak macie w przepisie cream cheese to chodzi o ten w kostkach, ale w Polsce nie jest dostępny. Wpiszcie sobie w googla amerykańskiego to zobaczycie o jaki ser chodzi. Ten ser nie ma nic wspólnego z twarogiem. Jest konsystencji masła, coś jak zagęszczony serek homogenizowany, ale to nie to samo. Mascarpone trochę do przypomina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: to nie tak, jak piszecie! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.11.13, 12:25 en.wikipedia.org/wiki/Cream_cheese Odpowiedz Link Zgłoś