Gość: caro IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.03, 21:23 Kiedys mialam taki przepis na oponki z serem, pieczone jak paczki, a inne drozdzowe. Moze ktos wie o jakie chodzi i ma przepis - prosze :-)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eli_7 Re: Oponki 10.11.03, 21:51 mam przepis wielokrotnie wyprobowany , wiec napewno powienien sie udac i tobie, oto on: skladniki 15 dag półtłustego albo chudego twarogu 7 dag cukru cukier waniliowy 6 łyżek mleka 6 łyżek oleju szczypta soli 30 dag mąki pszennej 2 płytkie i płaskie łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder Zrobienie ciasta zajmuje 5 minut, potem tylko usmażyć i gotowe. A robi się je tak: Twaróg utrzeć z cukrem, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę z proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Raczej nie dawajcie więcej mąki niż 30 dag, bo ciastka mogą byc za twarde, dajcie tyle, żeby się ładnie zagniotło. Rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklaneczką o średnicy około 5-6 cm wycinać kółka, a następnie pośrodku każdego wykrawać kieliszeczkiem małą dziurkę. I tak aż do wykorzystania całego ciasta. W rondelku rozgrzać tyle oleju, żeby donaty były całe zanurzone, wkładać ciastka i smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony po 2 minuty na złoty kolor. (Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący szybko ściemnieją i nie dopieką się w środku). Gotowe pączki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem. smacznego eli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anma Re: Oponki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.11.03, 19:00 Czy w tym przepisie na pewno nie ma jajek? Odpowiedz Link Zgłoś
eli_7 Re: Oponki 18.11.03, 22:04 to jescze raz ja tak, w tym przepisie napewno nie ma jajek a cukru jest 7 dkg smacznego, eli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caro Re: Oponki - kto zna przepis? IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.03, 14:57 Dziekuje za przepis, dzisiaj, jezeli zdaze, wyprobuje. Pozdr. caro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Oponki - kto zna przepis? IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.03, 22:34 1 kg sera,8 jaj,1 kg maki,1 margaryna,1 1/2 lyzeczki sody.Ser zemlec przez maszynke,dodac make i margaryne,wszystko zagniesc,wykrawac szklanka i kieliszkiem dziurke.Smazyc na rozgzanym tluszczu.Sa bardzo smaczne.Zycze smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natka Re: Oponki - kto zna przepis? IP: *.topole.waw.pl 12.11.03, 21:02 caro, mniam mniam! zrobiłam i od razu pożarrrrłam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anma Re: Oponki - kto zna przepis? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.11.03, 19:03 A tu z kolei nie ma cukru?? Sorry, ze tak marudzę,a le chciałabym zrobić te oponki a mi wychodza nieścisłości w przepisach:-)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eli_7 Re: Oponki - amna 18.11.03, 22:02 anma, napisalam dokladny przepis, czytaj wyzej, masz podane wszystko dokladnie. zycze smacznego eli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caro Re: Oponki - kto zna przepis? IP: *.dip.t-dialin.net 13.11.03, 07:35 Dzieki :-) za przepisy....szkoda, ze twarog mi sie skonczyl :-( i musze czekac na dostawe. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caro Re: Oponki - kto zna przepis? IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.03, 09:47 upieklam te wg. przepisu Joanny. Sa rzeczywiscie bez cukru - cukier puder po upieczeniu. Z pospiechu zapomnialam dodac tluszcz i pierwsza proba smakowa (wygladaly slicznie) zmusila mnie do spojrzenia na przepis. Udalo sie..... i zrobilam duza frajde rodzince. Jest to rewelacyjny sposob na efektowne podanie czegos na slodko, gdy zapowiedza sie niespodziewani goscie. Ulozone na wielkim talerzu czy polmisku zjesc najlepiej w tym samym dniu. Ja robilam z polowy skladnikow i wyszlo ich dosc duzo. Pozdrawiam i dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Oponki - kto zna przepis? IP: *.chello.pl 19.11.03, 11:18 Moje oponki to: 1kg sera 1i1/2 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki sody 1 cukier waniliowy maka szczypta soli jest tu i cukier i jajka tak jak chciałaś. Odpowiedz Link Zgłoś