Gość: kaja3004 IP: 153.19.112.* 12.11.03, 12:15 Uwielbiam cynamon jako dodatek do potraw. Bardzo proszę o przepisy na dania z cynamonem właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ania Re: Coś dobrego z cynamonem IP: 217.8.186.* 12.11.03, 13:09 Nie wiem czy to danie ale.... świezo zaparzona kawa z dodatkiem slodkiego kakao (albo czekolady) i mleczka posypana cynamonem. I jeszcze serek wiejski z cynamonem i jablkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: Coś dobrego z cynamonem IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 12.11.03, 13:28 - ciasto marchewkowe, - naleśniki z serem białym, jabłkiem i cynamonem, - ryż zapiekany z musem jabłkowym i cynamonem - szarlotka Podobno cynamon dodaje się też do potraw mięsnych (z umiarem oczywiście) ale ja nie próbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: Coś dobrego z cynamonem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 13:48 wczoraj zapiekalam jablka w piekarniku... wydraza sie gniazdka, do srodka wklada miod, cynamon (na oko :)), gozdziki 1-2 na jablko, troche cukru waniliowego, troche masla... zapieka sie to TO w naczyniu zaro az jabluszka zrobia sie miekkie :) dobrze dolewac na dno troszke wody, powstanie pyszny sosik no i pasuja do tego lody waniliowe :P a cynamon do miesa to: moja wariacja na temat miesa typu kebab: piersi z kurczaka lub karkowka lub poledwiczki wieprzowe cynamon, imbir, galka, kakao (gorzkie :)), czosnek, sol/wegeta, majonez, papryka ostra i slodka. pokroic miesko w paseczki, dosypac wszystkich przypraw - sporo zeby bylo aromatyczne, dodac majonez zeby wszystko oblepil. wstawic na pare godzin do lodowki. smazyc na patelni, obracac zeby przypieklo sie ze wszystkich stron. do tego oczywiscie sos tzatziki i pieczone ziemniaczki :))) pozdro, KaGS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja3004 Re: Coś dobrego z cynamonem IP: 153.19.112.* 12.11.03, 15:20 Dzięki wielkie:))) Wszystko wypróbuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pychota Re: Coś dobrego z cynamonem IP: *.ihug.net 13.11.03, 07:59 cappucino ze spora iloscia cynamonu Odpowiedz Link Zgłoś
cheezwhiz Re: Coś dobrego z cynamonem 12.11.03, 15:35 Gość portalu: kaja3004 napisał(a): > Uwielbiam cynamon jako dodatek do potraw. Bardzo proszę o przepisy na dania z > cynamonem właśnie. sniadaniowy przepis na tosty z cynamonem: jajko wbic na gleboki talerz i wlac pol szklanki mleka, dodac lyzeczke cynamonu i wszystko rozbeltac. Zanuzyc w tym z dwuch stron kromki bialego chleba tostowego i polozyc na patelni z rozgrzana oliwa. Smarzyc do zarumienienia z obu stron. Podawac polane miodem. Zapach podczas smarzenia jest tak sliczny ze wyciagnie z lozka kazdego spiocha :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qian Re: Coś dobrego z cynamonem 12.11.03, 15:47 Ja polecam prażone płatki zamiast muesli na śnadanie. Oto przepis (ważna jest kolejność dodawania składników, bo jest to energetyczne danie z kuchni 5 przemian): 1. Rozgrzać suchą teflonową patelnię i wrzucić na nią pokrojone w kostkę słodkie i twarde jabłko (1 duże lub 2 mniejsze, gloster nadaje się idealnie, bo się nie rozpadnie na dżem), a także opcjonalnie kilka orzechów włoskich, 2. Kiedy jabłko się smakowicie przypraży (lekko zbrązowieje skórka), wsypać 5-6 łyżek płatków owsianych (byle nie błyskawiczne, górskie są ok.) i mieszać, aż zaczną się złocić. 3. Zmniejszyć ogień i lekko osolić (szczypta). 4. Skropić sokiem z cytryny. 5. Dodać szczyptę kurkumy. 6. Wyłączyć płomień kuchenki (lub prąd ;-) opcjonalnie - sypnąć trochę słodkich rodzynek, oprószyć cynamonem, wysypać na talerz i gotowe. Idealne na zimowe śniadania. PPZDR - Qian Odpowiedz Link Zgłoś
hibcio Re: Coś dobrego z cynamonem 12.11.03, 16:43 Ja też uwielbiam cynamon. Oto kilka linków z mniammniam na pyszności z cynamonem: www.mniammniam.pl/pu.php?p=1896 www.mniammniam.pl/pu.php?p=242 www.mniammniam.pl/pu.php?p=631 www.mniammniam.pl/pu.php?p=3101 Szczególnie polecam cynamonowe zawijańce - rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caro Re: Coś dobrego z cynamonem IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.03, 17:37 Do filizanki z cukrem (1/2) wsypac dowolna ilosc cynamonu (lyzeczke), dokladnie wymieszac i tym posypac to, co sie lubi, np. nalesniki. Tak proste, ze az genialne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Coś dobrego z cynamonem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 20:53 moja babcia robila grysik z cynamonem. Byl pyszny. Grysik byl gesty, nozem mozna bylo ciac, posypany cynamonem i podawany na cieplo. Odpowiedz Link Zgłoś
segovia Re: Coś dobrego z cynamonem 12.11.03, 21:53 piwo grzane z korzeniami z pianką posypaną cynamonem mniam :) Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Coś dobrego z cynamonem 12.11.03, 22:58 Herbatka!Moze to nie potrawa, ale bardzo dobre...Zaparzasz sobie czarna herbate, dodajesz pol lyzeczki cukru i lyzeczke cynamonu, mieszasz, czekacz chwilke, przecedzasz i juz.Pyszniutkie.Mozesz tez dodac, ale po przecedzeniu , lekko rozgniecione kawaleczki jablek.Mmmm ;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
sanis Re: Coś dobrego z cynamonem 12.11.03, 23:54 Ryż ugotowany na gesto na mleku. Na to wszystko strate jabłuszko, odrobina cukru i cynamonu :) pyyycha:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buka Re: Coś dobrego z cynamonem IP: *.bydgoska.ds.uj.edu.pl 14.11.03, 10:03 Świetny wybór, cynamon nie dość że ma świetny smak to jeszcze fantastycznie działa na potencję :) sprawdzone i polecam, chociażfaceta niekoniecznie trzeba o tym informować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurka domowa Re: Coś dobrego z cynamonem IP: 80.51.233.* 19.11.03, 17:19 a ja robie pyszne babeczkiz cynamonem : ciasto drożdżowe rozwałkowuję na prostokąt, polewam rozpuszczonym masłem i posypuję zmieszanym cynamonem z cukrem i siekanymi orzechami laskowymi ( wszystko na oko).Potem zwijam w rulonik i kroję na ok.2 cm plasterki i układam w foremkach papierowych albo na blaszce i pieke. Wyrastają pyszne bułeczki. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania Re: Coś dobrego z cynamonem IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 09:40 ja natomiast oprócz, że do szarlotki i naleśników, piwa grzanego dodaję cynamonu do potraw mięsnych karkówka z cynamonem i goździkami w sosie cebulowym albo grzybowych-pychotka nadzienie mięsne do musaki i canelloni, również z odrobiną cynamonu-smakuje naprawdę lepiej pozdr kasia Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Coś dobrego z cynamonem 20.11.03, 10:09 serek biały z cukrem waniliowym i z cynamonem (też w charakterze nadzienia do naleśników) Kawa mrożona z bitą śmietaną posypaną cynamonem. Latem gotują kompot z jabłek z cukrem waniliowym (bądź laską wanilii), świeżym imbirem i cynamonem (w laskach, żeby nie było "śmieci") Tak w ogóle to uwielbiam połączenie wanilii z cynamonem. Odpowiedz Link Zgłoś