vanmovinia 08.02.09, 11:16 ...jak pieczecie? W sensie ustawien piekarnika: termoobieg, grzanie dolne+gorne, tylko grill..? Mam piekarnik elektryczny i chce zablysnac przed mezem soczystymi z chrupiaca skorka udeczkami... Help :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rzetka Re: pieczone udka kurczaka..... IP: 80.48.4.* 08.02.09, 11:42 a jak to się w ogóle robi :( jestem początkującą kucharką i jeszcze wielu rzeczy nie wiem, min tego jak się robi kurczaka Odpowiedz Link Zgłoś
vanmovinia Re: pieczone udka kurczaka..... 08.02.09, 11:58 przepisow na kurczaka jest b. duzo, poszukaj :) A ja prosze o sprecyzowanie technicznych zalecen pieczenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f jesli termoobieg - to ok 45 min - 1 godz. 08.02.09, 13:02 w 200 st. Mozna przykryc folia. Trzeba podlac czyms - wino, piwo, bulion...przewracac kilka razy w trakcie, a odkryc na 10 minut przed koncem. Zawsze warto sprawdzac patyczkiem po 45 min czy juz moze - jak bezbarwny sok wycieka to ok. Zawsze po pieczeniu udek, podudzi, wiartek - odczekac z 10 minut, az sie soki uspokoja. Mozna marynowac na sucho - nacierajac przyprawami i ziolami: czosnek, sol, pieprz, papryka, ziola do wyboru. Mozna na mokro - oliwa, czosnek, sos sojowy, ketchup, inne sosy, miod, alkohole... Mozna w glazurze - czyli nasmarowac do pieczenia np. miodem zmieszanym z cytryna, sosem sosjowym... musztrada itp. Mozna wdczesniej obsmazyc - to rzyspiesza pieczenie pozniejsze np 30-40 min w 180 st. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jesli termoobieg - to ok 45 min - 1 godz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 13:34 rozpoczynającym gospodarzenie doradzam zakup kuchenki mikrofalowej z termoobiegiem. Jest to wspaniała alternatywa dla piekarnika,w dodatku zużywająca mniej energii. Piekarnik jest spory,grzałki mają sporą bezwładność w sumie masa energii marnuje sie na nagrzanie sporej komory. W mikrofalówce jest mniejsza objetość,termoobieg działa natychmiast,a dodatkowo pracują mikrofale.Więc jesli kupować mikrofalówkę to z tą dodatkową funkcją. W takiej mikrofalówce cztery nogi kurczaka umieszczam w szklanym naczyniu z przykrywka.Uprzednio nogi posypuję przyprawą(najczęściej gotową),kropię oliwą i włączam 350Wat plus 175 stopni.Po pół godzinie udka są zrumienione z wierzchu,mięciutkie w środu i wspaniale oddziela sie mięso od kości. Odpowiedz Link Zgłoś
tannat A ja odradzam 08.02.09, 17:10 A ja odradzam... Mam oba typy urządzeń i nie wyobrażam sobie pieczenia w mikrofali czegoś więcej niż zapiekanek z chleba/bułki. Fatalnie trzyma ciepło, termoobieg nie rozprowadza ciepła tak dobrze jak by się wydawało. Noi brak grzania od dołu / góry. Ogólnie źle oceniam. A do 200 st C rozgrzewa się dłużej niż piekarnik. Co do kosztów to mikrofala jest słabiej izolowana przez co zużywa więcej energii niż by się wydawało. Ale może to tylko mój model tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: A ja odradzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 19:08 niewątpliwie mylisz pojęcia.Termoobieg to grzałka za którą jest wentylator. W kilkadziesiat sekund otrzymuję w komorze temperaturę 225 stopni.Temperatura,albo inaczej-gorące powietrze jest rozprowadzane po całej komorze więc zbedne jest grzanie od dołu czy góry.Mikrofalówka jest lepiej izolowana niz piekarnik(przynajmniej mój model).Wystarczy powiedzieć,że 1,5 kg roladę ze schabu piekę pół godziny. Mogę w niej piec ciasto,ciasteczka jak w piekarniku,na blasze.Gdy dodatkowo użyję talerza crisp proces przygotowania niektórych potraw jeszcze bardziej się skraca bo talerz nagrzewa sie od mikrofal. Najprawdopodobniej myślisz o tzw grillu,czyli kwarcowej lampie umocowanej u góry. To faktycznie jest moim zdaniem mało wydajne urządzenie. Mikrofalówkę z termoobiegiem kupiłam 13 lat temu. Kosztowała niemało, bo ponad 1700 złotych. Gdy poszedł w niej magnetron natychmiast kupiłam taką samą tej samej firmy,płacąc tym razem 1100 złotych.Gdyby nie było warto kupiłabym coś za 200 złotych.13 lat doświadczenia i praktyki przekonało mnie do tego urządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tannat Re: A ja odradzam 08.02.09, 21:11 Nie mylę pojęć, prawdopodobnie mam gorszy model :) Mam mikrofalę która dzięki grzałce (ukrytej z tyłu i wiatrakowi miała "udawać" piekarnik. Rozgrzewa się do 240 st C. Mowa tu o Samsung FC139STF Niestety lipa. W każdym razie każdy, kto w tym Samsungu będzie szukał zastępstwa piekarnika - odradzam. A swoją drogą: > gorące powietrze jest rozprowadzane po całej > komorze więc zbedne jest grzanie od dołu czy góry. Jest istotne :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc doradzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 22:22 www.skapiec.pl/img/60178-305-1-whirlpool-jt-359-wh.html Poprzednia miała inaczej otwierane drzwi. Wszystkie jej możliwości są pokazane na filmie instruktażowym ze strony producenta. Najważniejsze jednak,że to wszystko działa. Piekarnik używam jak piekę dwie blachy ciasta lub dwa pojemniki z lazanią czy zapiekankami jednocześnie.Głównie jednak służy jako pojemnik na duże naczynia Odpowiedz Link Zgłoś
rnk_6 Re: pieczone udka kurczaka..... 18.02.09, 12:26 Ja używam termoobiegu. Szybciej i bardziej chrupiące. Przynajmniej mi tak wychodzi :)) <a href="powiatlegionowski.com">Legionowo</a> <a href="www.powiatlegionowski.pl">pizza</a> Odpowiedz Link Zgłoś