karolina_w_gazecie 24.02.09, 06:30 A przepraszam, ja tylko chciałam (w związku z dniem dzisiejszym) wyciągnąć sobie na wierzch zarchiwizowanywątek śledziowy Mazi :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolina_w_gazecie Re: Dzień Śledziaka 24.02.09, 06:33 A, i tych śledzipod pierzynką Issimy też szukałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Dzień Śledziaka 24.02.09, 16:14 a to nie od jutra ten post?? mogę się mylić, bo ja za mocno kościelna to nie jestem.. przypominam o moich śledziach w oleju, z dodatkiem chilli i oregano :) Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_w_gazecie Re: Dzień Śledziaka 25.02.09, 11:13 > przypominam o moich śledziach w oleju, z dodatkiem chilli i oregano :) No a gdzie te Twoje śledzie z oregano, Doralio? Bo ja znalazłam tylko Twoje z octem oraz takie w oleju papryką. Wszystkie oba zresztą podobno bardzo smakowite :) A a propos postu. Jasne, że Wielki Post zaczyna się w Środę Popielcową (czyli dziś), ale to właśnie wtorek poprzedzający tę środę zwany jest „Śledzikiem” (tudzież – w zależności od regionu: Ostatkami, Kusakami bądź Podkoziołkiem). A nazwa „Śledzik” wzięła się być może stąd, że pod koniec zabawy ostatkowej serwowano podkurek złożony z jaj, mleka i śledzi, który miał symbolizować przejście od mięsopustnych do postnych potraw <nie, nie – nie jestem taka mądra, właśnie to wyczytałam ;)>. Bo o ile cały karnawał to Zapusty, to te ostatnie dni nazywano właśnie Mięsopustami (Mięsopustem?). Mięsopust, cudne! Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Dzień Śledziaka 27.02.09, 20:28 aa, może to i być :) a śledzie rzeczone robi sie tak: śledzie jak śledzie olej jak olej cebula jak cebula do tego: oregano, świeże najlepsze, z braku laku i suszone jest dobre pociapana drobniutko chilli lub zwykła papryka z braku chilli chlupnąć tabasco. zostawić do nazajutrz :) Odpowiedz Link Zgłoś