Dodaj do ulubionych

przepisy prawdziwe

19.11.03, 14:34
i jedynie słuszne

Do rozpoczęcia tego wątku natchnęła mnie lektura "carbonary" i paru innych
dyskusji. Często jest tak, że pada prośba o przepis na jakąś potrawę i
pojawia się ich co najmniej kilkanaście, a każdy z nich inny. I każdy z
przepisodawców uważa, że to jego wersja jest ta jedyna i wzorcowa.
Czy nie jest więc przypadkiem tak, że w ogóle nie ma pojęcia "prawdziwy
polski bigos", bo w każdym domu przygotowywano go inaczej, a każdy z tych
domów w Polsce jednak leży? Czy pytanie o "prawdziwy przepis" nie jest
przypadkiem chybione?
PS Każda z moich potraw smakuje za każdym razem trochę inaczej. Trochę z
powodu roztargnienia, trochę z chęci zaeksperymentowania, a trochę z
przekonania, że nie ma w Sevres pod Paryżem stalowo-irydowego wzorca na
barszcz czerwony ;)
Obserwuj wątek
    • default Re: przepisy prawdziwe 19.11.03, 14:58
      Święta racja, brunosch.
      Też pare razy zwrociłam uwagę na pojawiające się w różnych tutejszych
      dyskusjach uwagi typu: tak się nie robi, nie dodaje się tego ale owego, dodanie
      owego to zbrodnia itd. Śmieszy mnie to w sumie, bo większość dań to nie
      konkretne jedynie słuszne i ściśle określone składniki, ale raczej "typ
      potrawy". Np zupa w typie "pomidorowa" będzie miała dziesiątki odmian, bo jeden
      woli czystą, inny zabielaną, ten doda pokrojone warzywa, a inny zielony
      groszek. I każda odmiana będzie zupą pomidorową. No może takie klasyczne i
      stylowe dania jak np. chateaubriand ;) powinny być robione w sposób
      ortodoksyjny, ale poza tym nie się o co spierać.
      • Gość: Camille Re: przepisy prawdziwe IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 19.11.03, 17:46
        Jezeli chodzi o polskie przepisy, to sie zgadzam, ze wszyscy maja prawo miec
        swoj sposob robienia tego czegos.....np. bigosu, tak dlugo jak podstawa jest
        kapusta z miesem.
        Ale denerwuje mnie, ze duzo ludzi/restauracji tez, niestety/ wykonujac
        przepisy kuchni innej niz polska, robi to tez po swojemu. Jak steak jest na
        karcie i moj maz zamawia krwisty, a pani patrzy sie na niego dziwnie i mowi,
        ze to przeciez wieprzowina, to rece opadaja......Bo nie ma steakow
        wieprzowych!!! Albo sprawa dodawania salaty z kapusty pekinskiej w sosie
        jogurtowym do kazdego mozliwego swiatowego dania/np. meksykanskich burritos/
        co bede powtarzac do znudzenia. Stad moja irytacja kiedy widze gdy ludzie
        /na tym forum tez/dodaja swoje wlasne "zmiany" do np. carbonary.......
        • hania55 Re: przepisy prawdziwe 19.11.03, 17:58
          No właśnie - Camille ma rację. Chateaubriand z baraniny, to nie chateaubriand.
          Steków nie robie się z wieprzowiny. Rolady śląskie z wieprzowiny, to też nie
          rolady śląskie. Szarlotka bez jabłek, tylko np. z gruszkami, to przepyszne
          ciasto, ale nie szarlotka. I tak dalej, i tak dalej, i tak dalej.
      • brunosch Re: przepisy prawdziwe 20.11.03, 11:50
        Wiem, że gdzieś należy zachować granicę, a nie jak mój ojciec, który wszystko
        co gęste nazywa "gulasz", a co rzadsze - "zupa". On sobie takimi drobiazgami
        jak nazwa potrawy życia nie zatruwa, tylko raz zapadł w stupor, jak na stole
        pojawiła się zupa gulaszowa, znaczy s'ja bogracz :) Ale to była psychiczna
        perfidia z mojej strony.

        Ale chciałem o czymś innym. Mamy znajomą, która przeżywa męki gdy ma coś
        ugotować - i nie chodzi o to, że nie potrafi, nie ma wyczucia, ale czy potrawa
        będzie DOKŁADNIE tak smakować jak powinna. Zadręcza się przestrzeganiem
        przepisów, w głęboką nerwicę wprawia ją to, że dodała składnik inny, niż każe
        receptura. I że to z pewnością już nikomu nie smakuje. Z przerażeniem patrzy na
        moją dezynwolutę kulinarną, lekceważące traktowanie składników i ich proporcji,
        a także na to, że o ile nie wydarzy się tragedia, to jednak wszystko jest
        jadalne i ma swój niepowtarzalny aromat.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka