algaria 04.03.09, 17:18 Jak zwykle pond miesiąc do świąt a jak sie jaram, a im bliżej do nich tym mniej. Jakie jadło przygotowujecie w tym roku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: Czy można juz myśleć o Wielkanocy? 04.03.09, 20:28 o wielkanocy można myśleć nawet i w grudniu, bo kto ci zabroni? :) ja zrobię rybę z pończochy, taka jedna koleżanka kiedyś przepis dała ;) a poza tym tradycyjnie jaja, sałatka warzywna, żur z kiełbasą domową, własne wędliny, babka drożdżowa...hmmmm....śledziki pewnie... Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: Czy można juz myśleć o Wielkanocy? 04.03.09, 23:40 Na Wielkanoc ryba z pończochy??? Bardzo dziwne z nas dziewczęta pomyliły Ci się święta? toć to robi moja matuś na Bożego Narodzenia. Namówię ją niech zrobi w tym roku ozory w galarecie (jak będzie miała czas bo to czasochłonne)A u mnie sałatka piętrowa z jajem, jaja faszerowane, kurczak w galarecie, żur, biały kiełbaszon, może zrobię sałatkę z paluszków krabowych? I znowu z obiadami mam problem nie wiem co? Aaaa jeszcze sernik, może mazurek (będzie mnie bachorstwo męczyć) i niebo upiekę, a co jak Wielkanoc to i niebo może być. Jak coś jeszcze to dopiszę (i przejdź tu gruba berto na dietę przed świętami ni kuta się nie da):-) Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Czy można juz myśleć o Wielkanocy? 05.03.09, 18:05 Proszę o przepis na niebo :) Piekło to ja potrafię zrobić zawsze i wszędzie bez składników i przepisu :P Ja się ograniczam do pieczenia ciast, żareło właściwe robi teściowa. Ciasta to oczywiście sernik, babka drożdżowa i mazurek. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Czy można juz myśleć o Wielkanocy? 08.03.09, 14:50 algaria napisała: > Na Wielkanoc ryba z pończochy??? Bardzo dziwne z nas dziewczęta pomyliły Ci się święta? toć to robi moja matuś na Bożego Narodzenia..." myślisz, że na boże narodzenie rzeczona ryba lepiej smakuje?? ;) imho święto to święto, ryba zawsze dobrze smakuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
algaria niebo 08.03.09, 18:36 na kruche ciasto na prostokątna blachę lub dużą tortownicę : 30 dag mąki 20 dkg masła pół szkl cukru pudru 3 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy ciasto szybko zagniatamy, wstawiamy na pół godz do lodówki, po wyjęciu dzielimy na 2 części pieczemy (2 placki) - 30 min w 190 st masa jabłkowa ja biorę ze słoika gotowe Podgrzewamy a w zasadzie gotujemy mieszając by woda odparowała gorące rozsmarowujemy na ostudzone upieczonym 1 placku przykrywamy 2 dociskamy ale nie tak by wylazło bokiem odstawiamy do ostygnięcia krem orzechowy: 25 dag orzechów włoskich zmielić i zalać szklanką gorącego mleka poczekać aż to wsiąknie i ostygnie ucieramy 25 dag masła z 20 dag cukru pudru i do tego ucierając dokładamy po łyżce masy orzechowej i ucieramy na puszystą masę wykładamy na ostudzone placki na to lejemy polewę orzechową dekorujemy Może jeszcze zrobię na święta takie pyszności z bakaliami jak wyciągnę przepis od mojej przyjaciółki Madzi które to ciacho jadłam dziś u niej z okazji Dnia Kobitek - jak wydębię to tu podam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: Czy można juz myśleć o Wielkanocy? 08.03.09, 18:39 doral2 napisała: Myślę że rzeczona ryba w najlepszym wykonaniu smakuje przy każdym święcie bez względu na porę roku (choć w lato trudniej jest utrzymać sztywność galarety) :-) Strasznie się cieszę że ta potrawa znana z okolic wschodniej polski weszła na stałe do Twojego domu. > > > > > myślisz, że na boże narodzenie rzeczona ryba lepiej smakuje?? ;) > imho święto to święto, ryba zawsze dobrze smakuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
algaria było niebo będzie raj 13.03.09, 10:15 Małpa myśli w to mi graj Bakaliowy Raj: cisto: 300g mąki, 4 jaja, 100g cukru, 300g masła, 3 łyżki smietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 1/2 słoika kwaśndego dżemu (śliwkowego , czarnej porzyczki), 250g ulubionych bakalii (najlepiej wyglądają owoce kazdyzowane). Z mąki proszku masła cukru żółtek i śmietany zagniatamy luźne ciasto, dzielimy na 2 części rozwałkowujemy, wkłądamy na blachę smaryjemy połową dżemy, z białek ubijamy pianę i pół jej wykładamy na dżem na pianę wykładamy połowę bakalii, pieczemy około 15 min w temp 180 stop. Z drugim ciastem robimy tak samo. ostudzamy a w między czasie robimy krem na krem 3 szkl mleka, 1 łyzka mąki ziemniaczanej, 4 łyzki cukru, kostka masła, 2 łyżki mąki zwykłej, 1/2 cytryny. w szklance mleka rozrabiamy mąki, resztę gotujemy z cukrem na gotujace mleko wlewamy mleko z makami (gotujemy jak budyń) studzimy. Zimny krem ucieramy z masłem sokiem z cytryny i otartą z niej skórka. Krem wykładamy na jeden placek na bakalie przykrywamy drugom bakaqliami do góry. Smaczne małodsłodkie efektowne ciasto na wszelakie świeta. Na Wielkanoc mozna dodac wiecej zielonych i żółtych bakalii a na 1 maja czerwonych :) Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Algaria! 17.03.09, 21:10 Zrobiłam to niebo :) Jak robiłam krem z orzechów (miałam akurat laskowe) to sie musiałam zmuszać, żeby nie wyjeść go zanim położę na ciasto. Pyszny! Zawiozłąm do tesciowej, ale choroba mnie brała, to zjadłam jeden kawałek bez czucia smaku :/ Za to reszte teściowa wzięła do pracy i tam ochom i achom nie było końca :) Zostałam zbombardowana telefonami o przepis, to go posłałam w świat :) Dzięki, królowo, i podziękuj koleżance za debeściarskie przepisy (o ile się nie mylę to śliwka w czekoladzie tez jej robota? tez u mnie zebrała same pochwały!) W następny weekend mam urodziny, juz zacieram ręce na raj :) Zdam relację co i jak :) Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: Czy można juz myśleć o Wielkanocy? 18.03.09, 09:48 Śliwkownik też jej. Bo ona dorabia sobie cichaczem piekąc ciasta na zamówienie na różne uroczystości. Imieniny koleżanek w pracy czy w domu, chrzciny,8 -mnastki komunie wesela konselacje itp. Ceny ma niewygórowane i za całą dużą blachę (a nie za kg jak w cukierni). Madzia jest na bierząco z wypiekami a każdy nowy przepis próbuje a ja smakuje jego efekt i wyciągam te mało skomplikowane i szybkie w robieniu i jedzeniu i co fajniejsze wam podaję i cieszę się że smakują. Odpowiedz Link Zgłoś
barbaragaleza9 Re: Czy można juz myśleć o Wielkanocy? 21.03.09, 21:54 Jak zwykle idę do rodziców, bo ciasta to moja specjalność.Będę robić rogaliki,ale ciasto będzie półfrancuskie. W tym roku się wyłamuję i nie robię drożdżowego. W zeszłym roku zrobiłam babę drożdżową była dobra, ale tak pracochłonna, że zrezygnowałam. Parę dni temu znalazłam przepis z gazety na babkę piaskową i dzisiaj wypróbowałam bo już dość mam tych samych ciast i jest ok. Gdyby ktoś reflektował to gorąco polecam. Robi się łatwo, szybko i jest tania. Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Czy można juz myśleć o Wielkanocy? 22.03.09, 00:21 Ja poproszę piaskową :) Nie mogę znaleźć dobrego przepisu, wg którego baba byłaby dostatecznie piaskowa a jednocześnie nie za sucha. Odpowiedz Link Zgłoś
barbaragaleza9 Re: Czy można juz myśleć o Wielkanocy? 23.03.09, 13:26 Bardzo proszę 4 jajka, 3/4 szkl.mąki tortowej, 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej szklanka cukru, kostka masła, duże op. cukru waniliowego. łyżeczka proszku do pieczenia,tłuszcz i bułka tarta do formy. PRZYGOTOWANIE Żółtka ucieramy z cukrem na parze.dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.Masło roztapiamy i studzimy. Wlewamy do ciasta mieszając. Białka ubijamy na pianę, ostrożnie mieszamy z ciastem. Wlewamy ciasto do wysmarowanej formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 st.Część mąki tortowej można zastąpić kaszką manną. Ja jednak nie zmieniałam przepisu bo robiłam pierwszy raz. I cukrem pudrem można posypać. Życzę smacznego Jest naprawdę dobra Odpowiedz Link Zgłoś
hell1 Re: Czy można juz myśleć o Wielkanocy? 27.03.09, 13:44 U mnie będzie standardowo czyli: - sałatka ryżowa z kurczakiem wędzonym - sernik - pieczona biała kiełbasa - jajka z majonezem - iiiiiiiiii nie mam pojęcia co jeszcze :) Odpowiedz Link Zgłoś