rudolf.ss 19.03.09, 12:30 Widziałem w jakimś programie jak facet jadł chyba w Tajlandii smażone na głębokim tłuszczu świńskie uszy, które były chrupiące jak skórka od golonki. Czy ktoś z was robił coś takiego? Czy te uszy trzeba jakoś marynować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grogreg Re: świńskie uszy - na głębokim oleju 19.03.09, 13:07 Nie jadłem, nie robiłem. Ale nie trzeba szukać tak daleko. Portugalska i hiszpańska kuchnia też nic ze świnki nie zmarnuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: świńskie uszy - na głębokim oleju 19.03.09, 16:12 ja je tez uwielbiam,znam tylko gotowane(byly zawsze jak kupowalismy 1/2 swiniaka,ale teraz na 3 osoby to byloby za duzo) cos wspanialego,niestety nie moge u nas dostac, bo bym sprobowala ta metode, Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: świńskie uszy - na głębokim oleju 19.03.09, 17:28 na bazarze ciuchy jeszcze pare lat temu można było dostac świńskie ucho z chcrzanem./no przesadziłem-kilkadziesiąt lat/. Odpowiedz Link Zgłoś
363636r Re: świńskie uszy - na głębokim oleju 19.03.09, 17:55 A na Litwie narodowym przysmakiem są wędzone świńskie uszy. Większość z nas jada uszy ze świni, nawet o tym nie wiedząc w mielonkach wszelakich. Wolę salceson bo on przynajmniej nie ukrywa niczego i mniej więcej wiem co jem. Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: świńskie uszy - na głębokim oleju 19.03.09, 23:08 w domowej obrobce uszyska trafialy do kaszanki:) Jakos swiadomosc tego mnie nie zniechecala do konsumpcji:) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: świńskie uszy - na głębokim oleju 20.03.09, 12:45 anula36 napisała: > w domowej obrobce uszyska trafialy do kaszanki:) Jakos swiadomosc tego mnie n > ie zniechecala do konsumpcji:) zebys wiedziala w jakich produktach one sa, to bys zaczeka zyc powietrzem, ktore tez jest nie najlepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss znalazłem przepis 22.03.09, 00:25 Stir Fry Pig Ear Ingredients (Składniki): - 1 pig ear (1 świńskie ucho) - oil (olej) - 2 tbspn of chopped scallions (2 łyżki stołowe szczypioru czosnkowego) - 2 tbspn soy sauce (2 łyżki stołowe sosu sojowego) - 2 tbspn chili sauce or chopped fresh red chili peppers (2 łyżki stołowe sosu chili lub pokrojone drobno papryczki chili) - 1 tbspn sesame oil (1 łyżka oleju sezamowego) Preparation 1. Wash and clean pig ear thoroghly. Thinly shred the pig ear. 2. Heat wok until hot. Add oil in wok. When oil is hot, add pig ear and stir fry quickly for 1 minute over high flame. Add scallions, soy sauce, fresh red chili peppers and stir fry for a few seconds. 3. Ready to serve. Dazzle with sesame oil. Conclusion Remember to stir fry very quickly, otherwise the pig ear will get very sticky. Also, along with other dinner dishes, this can be served with rice. This can also be served as a side dish while having Congee. Reszty nie chciało mi się tlumaczyć ale widzę, że jednak nie trzeba marynować tego ucha i można je nawet od razu wrzucić do frytownicy bez przypraw - będzie miało bardziej naturalny smak. Jutro idę szukać świńskich uszu w sklepach :) Odpowiedz Link Zgłoś