Dodaj do ulubionych

zapach ciala ludzi jedzacych tybe i curry

21.03.09, 00:54
Ja jem losocia puszkowego(100 gr) + mocne curry 5 razy na tydzien,
bo slyszalam ze to bardzo zdrowo no i daje mi energie.

Niestety niedawno sie dowiedzialam, ze zapach przechodzi do ciala i
jest on nieprzyjemny do otoczenia.
I zastanawiam sie czy to jest za duzo 5 razy na tydzien(?)
Bede wdzieczna za opinie
Obserwuj wątek
    • agnida Re: zapach ciala ludzi jedzacych tybe i curry 21.03.09, 00:55
      Przepraszam za blede: chodzi o rybe lososia
      • roseanne Re: zapach ciala ludzi jedzacych tybe i curry 21.03.09, 03:27
        curry owszem jest wyczuwalne w zapachu skory, sle nie jest to aromat
        powalajacy, jak surowy czosnek,
        znacznie mocniej utrzymuje sie we wlosach osoby ta potrawe przygotowujacej -
        osloniecie wlosow chusteczka pomaga :)

tylko prosze o nie poprawianie ta na te - to regionalizm krakowski, ktorego
        nie mam najmniejszego zamiaru sie pobywac

co do ryb - nie zauwazylam

jadam przerozne dania z kuchni hinduskiej i okolic ze dwa razy w tygodniu,
        nikt ze znajomych sie nie skarzyl
        • Gość: x te i ta sa poprawne, IP: *.unitymediagroup.de 21.03.09, 04:38
          uzywamy wg uznania.
          • kobbieta Re: te i ta sa poprawne, 21.03.09, 07:23
            no ale faktem jest ze mowi sie ze Hindusi maja specyficzny zapach
            ciala
            • Gość: sto kobiet Re: te i ta sa poprawne, IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.03.09, 15:22
              ;) nie zauwazylam, a sypiam z jednym od 9 lat ;)))))

zapach to jest ale od cebuli i potu, i z reguly utrzymuje sie w
              niewietrzonych i niepranych ubraniach - to jest po prostu problem
              ludzi, ktorzy sa na bakier z higiena
              • izabelski Re: te i ta sa poprawne, 21.03.09, 18:39
                zgadzam sie z przedpiszczynia

w nowoczesnych hinduskich domach maja odciagacze powietrza +
                szczelne drzwi, w kuchni uzywa sie innych butow niz w reszcie domu +
                gotjaca osoba zaraz sie kapie i myje wlosy
                absolutnie nie spotkalam sie z czystymi hindusami, ktorych skora
                pachnie curry
                • Gość: magda Re: te i ta sa poprawne, IP: *.pool85-49-200.dynamic.orange.es 21.03.09, 19:05
                  "mocne curry 5 razy na tydzien,
                  bo slyszalam ze to bardzo zdrowo no i daje mi energie."

O jej z skad to stwierdzenie? Po raz pierwszy w zyciu slysze o tym,
                  ze curry jest takie zdrowe. Kilka znajomych osob owszem
                  zaobserwowaalo przyplyw energii ale na drugi dzien w biegu do
                  toalety...

Z checia poczytam, bo tez lubie curry.
                  • pinkink3 losos puszkowy 21.03.09, 19:23
                    Nic nie jest zdrowe w nadmiarze, a w dodatku 5X w tygodniu to samo
                    byloby dla mnie po prostu nie do przelkniecia .

Co wiecej,jest opinia, ze puszkowe jedzenie generalnie do zdrowych
                    nie nalezy.
                    Szukalabym energii w czyms innym.
            • Gość: aniakin Re: te i ta sa poprawne, IP: *.pp.htv.fi 21.03.09, 23:12
              kobbieta napisała:

> no ale faktem jest ze mowi sie ze Hindusi maja specyficzny zapach
              > ciala

Heh, zalezy od Hindusa. ;) W mojej firmie pracuje ich mnostwo (wiadomo, IT) i faktem jest, ze wiekszosc z nich pachnie "przyprawami"...
          • eeela Re: te i ta sa poprawne, 21.03.09, 19:15

> uzywamy wg uznania.

Nieprawda. Reguła słownikowa jest taka, że 'tę' używa się w bierniku, a 'tą' w
            miejscowniku. Z tym że reguły słownikowe swoje, a język żywy swoje, w użyciu
            stają się to rzeczywiście formy wymienne, i nie ma co zawracać kijem rzeki.
    • the_kami Re: zapach ciala ludzi jedzacych tybe i curry 21.03.09, 19:18
      Z tymi rybami to wbrew pozorom bez przesady. Zdrowsze są od mięsa, bo mają
      'lepsze' tłuszcze, ale pływając w morzach i oceanach wchłaniają wszelkie syfy z
      wody.
      • marusia811 Re: zapach ciala ludzi jedzacych tybe i curry 21.03.09, 19:28
        pewnie nie tyle zapach skóry co wydechu z ust jest odczuwalny dla
        otoczenia, znajomi hindusi ci z turbanami, roznoszą dość intesywny
        zapach curry i czosnku, w pomieszczeniach zamkniętych jak. np. w
        samochodzie jest on trudny do wytrzymania

• emka_1 Re: zapach ciala ludzi jedzacych tybe i curry 21.03.09, 23:30
          a wydech z innych części ciała istnieje???

a co do zapachu, to istotnie niektóre przyprawy mogą zmieniać zapach potu,
          niestety kozieradka (fenugreek) obecna w w wielu mieszankach przyprawowych daje
          efekt zapachowy typu cap, stąd też jej polska nazwa. jednak odkąd istnieje
          mydło, woda, antyperspiranty, zagrożenie dla otoczenia jest niewielkie.
          • kobbieta Re: zapach ciala ludzi jedzacych tybe i curry 22.03.09, 03:40
            to nie ma nic wspolnego z higiena, zapach jest w skorze gleboko
            • Gość: sto kobiet Re: zapach ciala ludzi jedzacych tybe i curry IP: 66.241.143.* 23.03.09, 14:06
              sic!
              to w takim razie Polacy capia kapusta, wieprzowina i cebula, bo to
              tez jest "gleboko w skorze" skoro tak czesto sie jada? tak???

rozwalilas mnie
              • momas Re: zapach ciala ludzi jedzacych tybe i curry 23.03.09, 14:13
                sie nie denerwuj Sto Kobiet :) Ja wiem ze swoich doświadczen, że
                jezeli przebywam w kraju o całkowićie odmiennym stylu jedzenia i gdy
                przechodzę na tamtejszą dietę - zmienia mi sie flora bakteryjna i
                różne sprawy również mi sie zmieniają. I nie czuje tego wcale:)
                Dopiero jak wracam do kraju, zwykle samolotem z presiadka w którymś
                z wiekszych portów europejskich - to w samolocie tym do Polski -
                ludzie mnie obwochują i często sie krzywią :( No miłe to nie jest.
                Mimo ze przed podróżą kąpie sie, wkładamś czyste ubranie... (pralnie
                dobrze tam piora)
                Piszę o powrotach z Chin :)

Kiedys wydobyłam od Chińczyka, że dla nich biali ludzie śmierdzą :)
                Zwłaśzcza kobiety - zepsutym mięsem...
                (no fantastycznie!, ale sama tego chciałam, bo sie pytałam :) )
                • eeela Re: zapach ciala ludzi jedzacych tybe i curry 23.03.09, 14:27
                  To jest raczej indywidualna sprawa. Znam dziewczynę, Polkę, która za męża ma
                  Chińczyka - chyba by się z nią nie żenił, gdyby mu śmierdziała ;-P Mnie się z
                  kolei zdarzyło raz czy dwa wyczuć bardzo mi nie odpowiadający zapach u
                  Nigeryjczyków - czyści byli i zadbani, ale jakiś taki ich własny zapach mnie
                  lekko przytykał, ale tylko te parę razy, a Nigeryjczyków spotykałam częściej i
                  przy większości nic nie wyczuwałam. Mnie się wydaje, że zapach ludzkiej skóry
                  jest rzeczą o wiele bardziej złożoną niż to, co się je - to też stan zdrowia,
                  informacja o przeciwciałach (feromony) i całe mnóstwo innych rzeczy. Nie zdając
                  sobie z tego sprawy, wciąż instynktownie i na zwierzęcy sposób polegamy na swoim
                  węchu, który wysyła nam sygnały - 'nie zadawaj się z tym panem' na przykład ;-)
                  • momas Re: zapach ciala ludzi jedzacych tybe i curry 23.03.09, 14:35
                    wydaje mi sie, że to tez jest kwestia szerokości i długości
                    geograficznej i flory bkteryjnej dla nich charakterystycznej.
                    Chodzi mi o to - że Chińczyk w Europie inaczej pachnie niż Chińczyk
                    u siebie w Chinach.
                    Zeby nie było.... Europejczyk inaczej pachnie u siebie, a inaczej w
                    Azji.....
                    Na flore bakteryjna ma wpływ wiele czynników, nie tylko jedzenie i
                    przyprawy, ale również klimat, woda, etc...

Ja tam wcale sie nie dziwie, że mi Chińczyk powiedział o tym
                    zepsutym mięsie. To było u nich zanim jogurty i inne mleczne
                    produkty były dostępne... (teraz do dostania w każdym sklepie). Oni
                    wtedy nabiału typu ser, jogurt to raczej nie sppożywali. :)
                • Gość: sto kobiet Re: zapach ciala ludzi jedzacych tybe i curry IP: 66.241.143.* 23.03.09, 15:17
                  eeee tam ;) pelen luz ;)
                  oczywiscie, ze zapach ciala zalezy od feromonow:) ale te chyba nie
                  zaleza od tego czy sie wcina curry... gdyby tak bylo, to miliony
                  Hindusow wysylaloby te same sygnaly do milionow Hindusek i vice
                  versa ;)
                  nadal sie upieram, ze to problem higieny, bo zapach potu - owszem
                  jak najbardziej zalezy od tego co sie jadlo.
                  • Gość: senin a ja pachne curry i jestem z tego dumna! IP: *.253-214-164.QLD.netspace.net.au 23.03.09, 20:54
                    i czosnkiem tez 'pachne', Syswio :))

wole to, niz umrzec z nudow przy stole ;DDD

A Ty pewnie blachanu nie znasz! ten to dopiero 'capi'! ale nie
                    zamienilabym go na zadne devolaje :))

Ale jak przyjade do PL to sie zapakuje prozniowo, na wszelki
                    wypadek ..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka