Dodaj do ulubionych

Kuchnia żydowska

25.03.09, 16:10
Kochani! Potrzebne mi są SPRAWDZONE przepisy z kuchni żydowskiej. Mam parę
książek, ale nie mam czasu eksperymentować i nie chcę narażać się na ew.
wpadkę. Muszą to być potrawy, które dobrze smakują na drugi dzień, na zimno,
jedzone z ręki. Myślałam o jakimś cieście i może pasztecikach, rogalikach. Nie
będę miała możliwości podgrzania. W GP znalazłam to:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,69391675,69391675.html?f=777&w=69391675&a=69391675
ale nie jestem jakoś przekonana, poza tym z drożdżowym to ja tak średnio...
Ideał: Po jednej potrawie z kuchni sefardyjskiej i aszkenazyjskiej:))
Pięknie proszę:))
Obserwuj wątek
    • ewkka Re: Kuchnia żydowska 25.03.09, 16:46
      Polecam stronę:
      www.jewish.org.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=33&Itemid=65
    • Gość: ecco Re: Kuchnia żydowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 17:20
      www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?47,1,0
      Najbardziej smaczny jest gęsi pipek czyli drobiowe żołądki.
      • Gość: ecco Re: Kuchnia żydowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 17:30
        I tu foodle.pl/
    • alinka_li Re: Kuchnia żydowska 25.03.09, 22:37
      Dziękuję, ale liczyłam na jakieś przepisy stosowane przez was, takie już
      sprawdzone, domowe. Ale przejrzę również polecane strony:)
    • nobullshit Re: Kuchnia żydowska 25.03.09, 23:26
      Jeśli może być słodkie, nie wytrawne, to masz jedno, rugelach:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54024317,54024644,0,2.html?v=2
      I wrzuć w wyszukiwarkę Galerii "sinistra80" jako autor - mam wrażenie, że
      publikowała jeszcze coś wytrawnego, ale nie chce mi się szukać.

Z rzeczy słodkich na pewno były też w GP "uszy Hamana" z okazji święta Purim,
      ale nie pamiętam, jak się nazywał wątek. Powinno wypluć "Purim" w treści. Albo
      może "Hamantaschen".
      • alinka_li Re: Kuchnia żydowska 26.03.09, 01:05
        O, te rugelach fajne!:) Kapelusze Hamana pamiętam, ale z makiem to chyba raczej
        nie chcę. Wiem, marudzę;)
        Dziękuję Nobull pięknie:)
    • teresai33 Re: Kuchnia żydowska 26.03.09, 14:08
      Przepraszam, że znowu rzucę linkiem ;-), ale uważam, że warto to
      przejrzeć:przyduzymstole.blogspot.com/2008/11/festiwal-kuchni-
      ydowskiej-podsumowanie.html
    • teresai33 Re: Kuchnia żydowska 26.03.09, 14:10
      przyduzymstole.blogspot.com/2008/11/festiwal-kuchni-ydowskiej-podsumowanie.html

może teraz się uda??
    • babe007 Re: Kuchnia żydowska 27.03.09, 11:12
      Mozesz spróbować zadac to samo pytanie tu
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25695
      • Gość: en Re: Kuchnia żydowska IP: *.chello.pl 27.03.09, 23:19
        gefilte fisz, wersja latwa z ryb morskich:
        poltora kilograma filetow z morszczuka, dorsza i mintaja (po pol kg) rozmrozic,
        odsaczyc, zemlec razem ze spora cebula i moczona i wycisnieta bulka. Jezeli masz
        make macowa, dodaj zamiast bulki. Dodaj ze dwa jajka, lyzke mielonych migdalow,
        sol, sporo pieprzu, lyzeczke cukru. Trzeba teraz ubic mikserem (uzywam recznego,
        koncowki te grubsze), bo masa musi byc napowietrzona. Mam juz nastawiona w
        gesiarce wode z pokrojona cebula i marchewka w calosci. Teraz bierzesz gaze
        aptekarska, z masy fomujesz na gazie walek, zawijasz, wiazesz konce. Z tej masy
        wychodza dwa walki. Do wody dolewasz troche zimnej wody, wkladasz walki,
        zmniejszasz ogien i gotujesz pod przykryciem ze 2 godziny. Powinno wystygnac w
        wodzie. Wyjmujesz, rozwijasz, kroisz na grubsze plasterki, do przecedzonego i
        ew. doprawionego wywaru dodajesz troche zelatyny, zalewasz ulozone na glebszym
        polmisku plasterki. Na kazdym plasterku - plasterek marchewki. Posypujesz
        platkami migdalowymi. Wkladasz do lodowki i na nastepny dzien masz 2 polmiski
        pysznej gefilte fisz. Troche roboty jest.

Siekana watrobka:
        pol kilo watrobki drobiowej czyscisz z zylek, 2 cebule kroisz w kostke, 2 jajka
        gotujesz na twardo. Smazysz watrobke i cebule na oliwie z maslem (chyba ze masz
        kurzy smalec). Jak sie usmazy , wkladasz do miski razem z tluszczem, dodajesz
        jajka i miksujesz, ale nie na gladko. Powinno byc gruzelkowate. Doprawiasz
        pieprzem i sola. Ja daje jeszcze troche czosnku do smazenia cebuli. Wkladasz do
        lodowki. Lubie na chalce albo tostach, ale mozna tez utoczyc kulki.

To sa potrawy aszkenazyjskie, z sefardyjskich (czy raczej tych jedzonych w
        Izraelu) zrob moze hummus z cieciorki (masa przepisow z necie) i paste z
        pieczonego baklazana - ponakluwac baklazany, upiec w piekarniku, wydlubac
        srodek, podziabac widelcem, dodac oliwe, sol, zathar, sok z cytryny.
        • Gość: en Re: Kuchnia żydowska IP: *.chello.pl 28.03.09, 11:43
          Znalazlam u Clarissy Hyman (Kuchnia zydowska, swietna, widzialam niedawno w
          taniej ksiazce - polecam) marokanska wersje gefilte fisz. Jak juz zmielesz rybe,
          podziel mase na pol, do jednej czesci dodaj cebule itd. i zrob gefilte, do
          drugiej dodaj: troche namoczonego szafranu, skorke z calej cytryny, siekana
          pietruszke, jajko, make macowa, zrob kuleczki wielkosci orzecha wloskiego i udus
          w sosie z 3 sporych pomidorow bez pestek i skory, utartej cebuli, slodkiej i
          ostrej papryki, oliwy, kuminu, soku z cytryny. Skladniki sosu wloz do szerokiego
          rondla, pogotuj 15 minut, potem wloz kuleczki jedna warstwa i gotuj kwadrans;
          raz przewroc. Moga byc na zimno.
          Bedziesz miala za jednym zamachem rybe aszkenazyjska i sefardyjska.
          Aha, do pasty z baklazana z poprzedniego postu mozesz dodac tahine albo
          pokruszona fete. I posypac po wierzchu swieza mieta.
        • sinistra80 Ciekawe, ciekawe... 30.03.09, 10:09
          Masło w przepisie na gehakte laber...W kuchni przepisach z kuchni żydowskiej
          jest w potrawie albo masło albo mięso. Ot, kaszrut.
          • upl Re: Ciekawe, ciekawe... 30.03.09, 12:32
            sinistra80 napisała:

> Masło w przepisie na gehakte laber...W kuchni przepisach z kuchni żydowskiej
            > jest w potrawie albo masło albo mięso. Ot, kaszrut.

no tak ale i tak zachowanie przepisow kaszrutu w sytuacji, gdy nie ma sie 2
            zestawow naczyn i 2 czesci kuchni i tak nie jest mozliwe
            wiec to czy uzyje smalcu kurzego/gesiego czuy masła nie ma w tym przypadku
            wiekszego znaczenia ;-)
          • Gość: en Re: Ciekawe, ciekawe... IP: *.chello.pl 31.03.09, 00:00
            alinka prosila o przepisy kuchni zydowskiej, a nie o koszerne. Gojow mozna
            spokojnie nakarmic watrobka z maslem. Gdyby goscila Zydow przestrzegajacych
            kaszrutu, i tak by nasze przepisy zdaly sie psu na bude. Musialaby zrobic zakupy
            w sklepie koszernym i miec dwa komplety naczyn, a nawet dwie lodowki. Poza tym
            moi znajomi z Izraela uwielbiaja niekoszerne krewetki. Nie sa pobozni i juz.
    • alinka_li Re: Kuchnia żydowska 30.03.09, 23:40
      Dziękuję wszystkim za linki i en za konkretne przepisy (nie wykorzystałam,
      trochę za późno wpisane). W końcu zrobiłam dwie rzeczy na słodko, bo w wypiekach
      czuję się najmocniejsza;) Ciasto miodowe (lekah) i rugelach. Mimo, że nie wyszło
      idealnie, to widocznie było tylko moje odczucie, bo znikło w 10 min:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka