Gość: złagosposia IP: 89.167.16.* 28.03.09, 15:37 Jakie potrawy przygotowujecie wcześniej, nie na ostatnią chwilę ? Co już trzeba peklować, siekać, gotować... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
erivela Re: Wielkanoc 29.03.09, 15:12 Na potrawy to jeszcze za wcześnie, jedynie rzeżuchę można posiać, lub owies. A mięsko do pieczenia, szyneczki to na 6, 5 dni przed świętami pekluję. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: Wielkanoc 29.03.09, 18:03 a ten owies to w jakim celu? bo w warunkach domowych nie bardzo widze zapotrzebowania, moze jakis zwyczaj? Odpowiedz Link Zgłoś
em_es a ten owies to dla dekoracji 29.03.09, 18:24 sieje się go identycznie jak rzeżuchę, przy czym ona oprócz walorów dekoracyjnych ma smakowe, owies niespecjalnie, no chyba żeby dla kurczaków ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: a ten owies to dla dekoracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.09, 18:32 moje koty też lubią :) Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Wielkanoc 29.03.09, 18:19 Peklować to przede wszystkim pieczone mięsa.... schab, polędwica itp. Swoje też muszą odleżeć pierniki i mazurki. Jajka możesz ugotować w ostatniej chwili :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: Wielkanoc IP: *.3.pl 29.03.09, 19:57 pierniki? nie za wczesnie? ;-) boze narodzenie prawie za rok ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Wielkanoc IP: *.ds3.agh.edu.pl 29.03.09, 23:38 hmm,mięsiwo... jakie upiec i jak żeby smakowało(na zimno)? właściwie przychodzi mi do głowy tylko schab ze śliwką i szynka w coli Nigelli. co można więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Wielkanoc 30.03.09, 01:04 rolada z kurczaka - tylko usunac kosci, przyprawic i upiec w brytfance, podlawajac co jakis czas, badz tez w wersji bardziej wyszukanej - nadziana watrobka lub pieczarkami lopatka w majeranku z czosnkiem udziec za baraniny, z szalwia np nie jest zly Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Wielkanoc 30.03.09, 01:32 A nie mozna swiatecznego sniadania i obiadu przygotowac dzien wczesniej? Tzn wy powaznie przygotowujecie gory roznorodnego zarcia? Dwa rodzaje pieczeni, mieso w galarecie, pasztet, piec rodzajow mazurkow, trzy ciast, cztery salatki, jaja ma dwadziescia sposobow, kilka wlasnorecznie upieczonych chebow itd? I zjadacie to w dwa- trzy dni? To jedno pytanie, ktore mi sie nasuwa, kiedy czytam takie posty. I drugie: jesli tak, to po co? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Wielkanoc 30.03.09, 13:27 to zalezy jesli sie jada sniadanie w najmniejszym gronie rzoninnym powiedzmy, jak my - 4 to zwykle sniadanie jest ok, pieczen robie i tak, bo lubie :) natomiast jesli mialabym swietowac w PL, z rodzina czy to moja cyz meza nalezy doliczyc te minimum 5 osob, albo i wiecej wtedy przygotowania masowe sa wrecz niezbedne - chyba ze sie odpowiednio zaplanuje i kazdy przygotuje swoja normalna porcje i wystarczy dla kazdego spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
alicja.trzos Re: Wielkanoc 30.03.09, 14:28 to co planujecie? pochwalcie się trochę :) czasu z każdym dniem mniej, a już wypada się rozglądać i robić zakupy :) więc co będzie hitem w tym roku w waszych domach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro444 Re: zeby zaszpanowac umilowaniem tradycji. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.09, 10:48 nastawić żurek ,zrobić pasztet i zamrozić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlagosposia Re: Wielkanoc IP: 89.167.16.* 30.03.09, 15:26 No dzięki, niewiele się dowiedziałam , ale zawsze trochę. Mięsko muszę zapeklować jutro, bo bedzie się wędziło u sąsiada na działce :). Mazurków nie lubimy, a sernik musi być świeży. Jajka, jak to jajka, zzielenieją, jeżeli ugotuję wcześniej. Do pasztetu jeszcze trochę czasu, wolę świeży, nie mrożony. Jedno, co zrobię na pewno wcześniej- około 50 baranków z masy solnej, dla przyjaciół i znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
pliszka13 Re: Wielkanoc 31.03.09, 08:49 Pasztet można przygotować wcześniej i zamrozić przed pieczeniem. Przeczytałam o tym patencie na jednym z forów i wypróbowałam przed świętami Bożego Narodzenia. Gotową masę zamroziłam w takich jednorazowych keksówkach, a później tylko wyjmowałam z zamrażarki i piekłam. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro444 Re: Wielkanoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.09, 10:56 właśnie o takim pisałam wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś