Dodaj do ulubionych

pierogi leniwe

29.11.03, 17:07
Witajcie,
pamiętam, gdy bylam bała, jadłam z ogromnym apetytem pierogi leniwe (choć co
prawda u mnie w domu błędnie nazywało się je "kopytkami", niemniej chodzi mi
o leniwe, nie o kopytka); niestety, nie mam możliwości sprawdzenia, jak to
się robiło, więc zwracam się do Was, drdzy Forumowicze, o podanie przepisu na
te pychotkę! Wiem, że chyba robi się je z białego sera i ziemniaków? ale co
dalej? mąka - jaka? sól? pieprz chyba nie?
pozdrawiam wszystkich!
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: pierogi leniwe IP: *.crowley.pl 29.11.03, 18:39
      Leniwe robi się z białego sera i maki.... ale bez ziemniaków. Z ziemniaków robi
      się kopytka.
    • markasik Re: pierogi leniwe 29.11.03, 18:43
      Wskazówki Mamy (Mama dyktuje, ja pisze):
      Maka zwykła, ani krupczatka, ani tortowa. Moze byc np. Szymanowska.
      Oczywiście Mamy zawsze robią wszystko na oko, ale proporcje w przybliżeniu sa
      takie: na 0,5 kg sera białego potrzeba jakieś 2-3 średnie ziemniaki oraz ok. 15
      dkg mąki. Ziemniaki trzeba ugotować, ostudzić i zmielić, wymieszać z serem i
      mąką, lekko posolić. Należy zagnieść z tego ciasto, pociąć na kilka porcji i z
      każdej uformować rulon. Potem każdy rulonik spłaszczamy i tniemy na "leniwe"
      kawałeczki. Gotujemy we wrzątku (po tym, gdy wypłyną na wierzch, jeszcze przez
      jakieś 3-5 min). Na koniec "hartujemy" je krótko w zimnej wodzie i podajemy -
      jak kto lubi - z masłem, śmietaną na słodko lub nawet ze słoniną - na słono.
      Życzymy smacznego!
      • lakszmi Re: pierogi leniwe 29.11.03, 19:35
        bardzo Ci, a raczej Wam, bo to Mama dyktowała, dziękuję!
      • nanette75 Re: pierogi leniwe 30.11.03, 00:15
        Do leniwych nie dodaje sie ziemniaków !!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: test test ntx IP: *.ipt.aol.com 29.11.03, 21:43
      test
      • Gość: Lilka Re: test ntx IP: 62.233.181.* 30.11.03, 01:10
        A ja zawsze dodaję ziemniaki i 1 jajko
        Przed podaniem polewam roztopionym masłem posypuję cukrem i cynamonem
        • Gość: Maria Re: test ntx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 12:46
          Nie wiem dlaczego przyjęła się nazwa pierogi leniwe. To są po prostu kluski
          leniwe.
          Najlepsza proporcja sera i ziemniaków to: na jedną część sera, dwie częsci
          ziemniaków. Oczywiście do tego jajka i mąka.
          Pozdrawiam - Maria
          • guadalahara A ja wiem :-) 01.12.03, 17:29
            Dlaczego pierogi leniwe a nie kluski? To proste: składniki są te same co do
            klasycznych pierogów z serem : mąka, jaja i ser. Tyle tylko, że zamiast
            zagniatać ciasto, wałkować, wykrawać kółeczka, a póżniej pieczołowicie nakładać
            farsz i zaklejać - wrzuca się wszystko do miski, zagniata i cześć. Pierogi
            leniwe wymyslono właśnie dla takich leniuchów jak ja :-)
    • Gość: Pichciarz Re: pierogi leniwe IP: *.proxy.aol.com 30.11.03, 19:49
      Nie ma pojedyńczego przepisu, jest wiele i często bardzo się różnią w detalach.
      Wpisałem w wyszukiwarce (ale w regularnej, nie w forumowej) i wyszło mnóstwo
      linków. Spróbujcie.
    • Gość: Bilala Re: pierogi leniwe IP: *.uz.zgora.pl 01.12.03, 14:10
      Jestem przekonana, że do leniwych nie daje się ziemniaków. Z ziemniaków samych
      albo z twarogiem to są kopytka (co też ma swoje zalety), które można polać
      skwarkami z cebulką albo sosem grzybowym, albo podać z kapustką zasmażaną... A
      leniwe to sam biały ser z jajkiem i niewielką ilością mąki - więc są znacznie
      delikatniejsze niż zwykłe kopytka. Robi się je też w większym formacie niż
      kopytka i można podać na słodko. U mnie polewa się je masłym zasmażonym z tartą
      bułką obficie, a na to bardziej rozpustna część mojej rodziny sypie cukier i
      leje śmietanę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka