krysiaa7 11.04.09, 09:50 Znowu ten sam problem. Czy jest jakis sposób, by obrać ładnie gotwane jajko? Im bardziej mi zależy, tym bardziej one pozadzierane kostropate. Jak sobie z tym radzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nexstartelescope Re: obieranie jajek 11.04.09, 10:26 Zaraz po zdjęciu jajek z ognia zalewam je wodą, wylewam, znów zalewam i tak kilka razy, aż będą zupełnie zimne. Opukuje skorupkę o coś twardego, np blat ze wszystkich stron i obieram, co jakis czas zanurzając w wodzie ,nigdy nie są "kostropate" :) muszisz uważać, żeby błonka, która otacza jajko zeszła razem ze skorupką, najlepiej na samym początku obierania ja znaleźć, zerwać kawałek i dalej obierać juz z błonką. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: obieranie jajek 11.04.09, 11:10 Teraz to już po ptokach, ale zeby jajko się ładnie gotowało nie moze być za swieże. Trzeba po prosttu kupić jajca kilka dni wcześniej i odłożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: obieranie jajek IP: *.chello.pl 11.04.09, 11:33 no właśnie, jak już tu ktoś wspomniał, podobno im świeższe jajo, tym gorzej się obiera. Kiedyś słyszałam że powinno się do wody do gotowania jajek dodać trochę soli i ponoć wtedy dobrze się obiera, nie wiem czy to prawda czy mit, ale zawsze trochę dosypuję i nie mam problemów z obieraniem. Ale może to kwestia przypadku lub świeżości właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: obieranie jajek 11.04.09, 16:38 nie za świeże, hartuję zimną wodą po ugotowaniu pukam z szerszej strony i obieram ciągnąc za błonkę, albo całe dokładnie ostukuję na drobny mak i wtedy też dobrze skorupka schodzi Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: obieranie jajek 11.04.09, 18:53 Gotuję wieczorem dnia poprzedniego i zostawiam na noc w wodzie. Daję też sól do gotowania. Raczej nie ma problemu z obieraniem. Źle obierają się również jaja bardzo świeże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: obieranie jajek IP: *.hsd1.il.comcast.net 11.04.09, 23:13 Obieram pod biezaca,letnia woda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: obieranie jajek IP: *.chello.pl 12.04.09, 10:19 Fajne, muszę tak spróbować;) Wesołych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś