Gość: gwiazdka Re: Królowa polskich zup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 18:31 ZALEWAJKA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anmanika Re: Królowa polskich zup IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.03, 19:58 1. Żurek (wszyscy cudzoziemcy go kochają) 2. Krunik 3. Flaki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Królowa polskich zup IP: *.proxy.aol.com 03.12.03, 03:51 Flaki to nie zupa, tak jak i gulasz (polski) to nie zupa. A co do Pani z Koroną, to ja im wszystkim składam pokłony. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Królowa polskich zup 03.12.03, 07:16 Gość portalu: Pichciarz napisał(a): > Flaki to nie zupa, tak jak i gulasz (polski) to nie zupa. > A co do Pani z Koroną, to ja im wszystkim składam pokłony. oczywiscie ze FLAKI to ZUPA a co moze drugie danie? podajesz z kartoflami i np. mizerią? FLAKI to zupa zob. KUCHNIA POLSKA ostatnie zdanie "doprowadzic do konsystencji gestej zupy" pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Królowa polskich zup IP: *.proxy.aol.com 03.12.03, 08:37 A do jakiej to zupy wypijasz setkę? Flaki, bigos i parę innych potraw to są ani zupy, ani drugie dania, lecz coś samo w sobie. Oczywiście, można je zrobić na cienką lurę i nazwać to zupą, ale to już nie prawdziwe flaki. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Królowa polskich zup 03.12.03, 09:11 Gość portalu: Pichciarz napisał(a): > A do jakiej to zupy wypijasz setkę? > Flaki, bigos i parę innych potraw to są ani zupy, ani drugie dania, lecz coś > samo w sobie. Oczywiście, można je zrobić na cienką lurę i nazwać to zupą, ale > to już nie prawdziwe flaki. do flakow tez nie wy[pijam setki zdaje sie ze uszlo twojej uwadze ostatnie zdanie z mojego poprzedniego postu zob. KUCHNIA POLSKA ostatnie zdanie "doprowadzic do konsystencji gestej zupy" powtarzam : GESTEJ ZUPY pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Królowa polskich zup IP: *.proxy.aol.com 03.12.03, 17:06 Zdaje się, że nie zaglądasz do książek kucharskich, bo w nich flaki nie figurują w sekcji "zupy" lecz w sekcji "wołowina". Jeśli nie masz żadnej zajrzyj do księgarni lub biblioteki i sprawdź sama. Ja ich mam sporo i niektóre są wedle starej daty z tradycyjnymi przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Królowa polskich zup 04.12.03, 07:17 Gość portalu: P. napisał(a): > Zdaje się, że nie zaglądasz do książek kucharskich, bo w nich flaki nie > figurują w sekcji "zupy" lecz w sekcji "wołowina". Jeśli nie masz żadnej > zajrzyj do księgarni lub biblioteki i sprawdź sama. Ja ich mam sporo i niektóre > > są wedle starej daty z tradycyjnymi przepisami. zob. KUCHNIA POLSKA ostatnie zdanie "doprowadzic do konsystencji gestej zupy" pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Królowa polskich zup 04.12.03, 07:19 dobra jak Wam tak bardzo zależy to umowmy sie ze jest to jedna z najpopularniejszych POTRAW w każdym razie w mojej KUCHNI POLSKIEJ z lat 60 i na moim stole funkcjonuje jako GĘSTA ZUPA POZDROWKA dla wszystkich adwersarzy :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dagda1 Re: Królowa polskich zup 12.07.04, 12:27 > zob. KUCHNIA POLSKA > ostatnie zdanie > "doprowadzic do konsystencji gestej zupy" > > powtarzam : GESTEJ ZUPY > pozdrowka Czytałeś to zdanie? Logicznie chodzi o gęstość - konsystencję,a nie rodzaj potrawy. Można napisać "doprowadzić do konsystencji gęstej śmietany" ale flaki przez to nie staną się śmietaną. > Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink Re: "tylko ludzie glupie nie pija przy zupie!" 04.12.03, 08:18 Gość portalu: Pichciarz napisał(a): > A do jakiej to zupy wypijasz setkę? No jak to? Wg znanego polskiego przyslowia: "tylko ludzie glupie nie pija przy zupie" i tego sie trzymajmy!)))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Królowa polskich zup 19.02.04, 15:41 Gość portalu: Pichciarz napisał(a): > A do jakiej to zupy wypijasz setkę? a nie mówiłam żes uzależniony ? > Flaki, bigos i parę innych potraw to są ani zupy, ani drugie dania, lecz coś > samo w sobie. Oczywiście, można je zrobić na cienką lurę i nazwać to zupą, ale > to już nie prawdziwe flaki. gdybyś spróbował flaków które przyrządzam jako zupę ( bo po nich zawsze jest drugie danie) to byś juz nigdy niczego więcej nie jadł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krewetka Re: Królowa polskich zup IP: 213.131.78.* 05.12.03, 14:19 A widziales takie cos "zupa gulaszowa'? I gulasz i flaki moga byc podane jako zupa, jak sie je zrobi rzadsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia94 Re: Królowa polskich zup 03.12.03, 02:48 Oczywiście żadna pomidorowa. Prawdziwie tradycyjnymi i kochanymi przez nas zupami są: 1. Biały barszczyk (ogólnie na wieprzowinie - biała kiełbasa, wędzone żeberka, w dni ogólnie uznane jako postne zastępuję to cebulką podsmażoną na maśle) i domowym zakwasie - to nasz nr 1. - nie upływa tydzień, aby ktoś z rodziny nie zapytał - a kiedy będzie żurek? Jak go gotuję - to już kilka gąb siedzi przy stole i czeka z niecierpliwością na pachnącą czosnkiem i majerankiem zupkę. 2. Kapuśniak na kwaśnej kapuście i wędzonym naturalnie boczku - koniecznie z targu, gdzie nie dodają chemii, doskonały na rozgrzanie ciała i ducha po przyjściu do domu z pluchy i mrozu. 3. Krupnik. Najlepiej smakuje w sezonie wczesnoletnim, gdy do zupki wrzuca się młodą, zieloną, apetycznie pachnącą włoszczyznę. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Królowa polskich zup 03.12.03, 06:26 krolem jest KRUPNIK a potem ...... grzybowa z suszonych grzybow z lazankami zurek czy moze zacierkowa ze skwarkami z masa kopru i natki czy kapusniak z ziemniakami obok tyz ze skwarkami i cebula a zurek z dudkami ;) a ogorkowa a rosol z wlasnorecznie zrobionymi kluskami aaaa mloda jarzynowa a szczawiowa a koperkowa uwielbiam zupy, dzieki za smaka :) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Wyniki głosowania 03.12.03, 11:41 Podliczyłem: żur - 17 głosów grzybowa 12 barszcz czerwony 11 " biały 2 pomidorowa 9 rosół 7 ogórkowa 6 krupnik 6 kapuśniak 5 szczawiowa i fasolowa po 3 wymienione zostały także: kwaśnica, koperkowa, kartoflanka, rybna i flaki. Klasyfikacja ostatniej potrawy jako zupy wywołała burzliwą dyskusję. Może nadać flakom tytuł Zupy Honoris Causa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdka Re: Wyniki głosowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 14:24 a gdzie ZALEWAJKA?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: Wyniki głosowania IP: 217.11.133.* 03.12.03, 14:42 Podciągnąłem pod pojęcie ŻUR ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Re: Wyniki głosowania IP: *.proxy.aol.com 06.12.03, 02:35 It's not over until the fat lady sings ( or Cooks). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaeva Re: Królowa polskich zup IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.03, 15:43 Pomidorowa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marc.fugnac Re: Królowa polskich zup 03.12.03, 16:21 No nie!!!! Nikt nie lubi grochówy na wędzonym boczku???? Czy może za mało polska? Jeśli tak to barszcz biały i barszcz czerwony, ex aequo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Królowa polskich zup IP: *.den.nilenet.net 27.12.03, 00:44 no wlasnie, narod zapomnial o grochowce. A moze juz nikt o niej nie pamieta bo sie nie jezdzi na wykopki i biwaki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Królowa polskich zup IP: *.proxy.aol.com 03.12.03, 21:49 Czy ktoś tabuluje te wyniki "ankiety"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa PODSUMOWANIE IP: *.aster.pl / *.acn.pl 03.12.03, 23:18 Jedyny mądry głos w tej dyskusji padł z ust gościa o pseudonimie Gość. Cytuję: "Ci dla ktorych czesto zupa jest jedynym posilkiem sa expertami w przyrzadzaniu tegoz dania ale niestety nie maja dostepu do internetu." po nim powinna zalec cisza, ale nie zaległa. Co za znieczulica społeczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: PODSUMOWANIE IP: *.proxy.aol.com 03.12.03, 23:39 No cóż, jak KUCHNIA to kuchnia. Ze znieczulicą nie ma to nic wspólnego. Ale może warto zacząć wątek sugerujący tanie, proste i pożywne potrawy dla powiedzmy, różnych placówek żywieniowych dla niedożywianych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa Re: PODSUMOWANIE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.12.03, 23:47 A widział Pan! I jest skutek. Sumionko się ruszyło. Afryka (i nie tylko) głoduje, a my tu konkursy piękności urządzamy. Wolałabym zorganizować zrzutę sucharów i sponsora od transportu. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: PODSUMOWANIE 04.12.03, 07:12 Gość portalu: gościówa napisał(a): > A widział Pan! I jest skutek. Sumionko się ruszyło. Afryka (i nie tylko) > głoduje, a my tu konkursy piękności urządzamy. Wolałabym zorganizować zrzutę > sucharów i sponsora od transportu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno JA IP: 217.11.133.* 04.12.03, 10:26 Wczoraj zrobiłem tymczasowe zestawienie (patrz "wyniki głosowania"). Żur rulez! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdka Re: Królowa polskich zup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 11:28 Żur , barszcz biały to nie ZALEWAJKA !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek43 Re: Królowa polskich zup 04.12.03, 14:18 1.h.. pisze się przez "ch", 2.grzybowa, ale, Boże broń, nie pieczarkowa, 3.a czy jadł ktoś kminkową? Ja pamiętam z dzieciństwa, Babcia mi gotowała z grzankami, 4.moja teściowa robi świetną grzybową na Wigilię, a podstawą są głowy karpia, więc to taka rybno-grzybówka 5.w Polsce też ludzie głodują, aż strach... Odpowiedz Link Zgłoś
denay Re: Królowa polskich zup 05.12.03, 23:04 Poszlam do experta od zup i powiedzial, ze flaki to nie zupa (a konsystencja zupy nie oznacza zupy ;-))). Mniejsza o wiekszosc. Expert flaki uwielbia ja nienawidze. 1. Barszcz czerwony z uszkami!!!! 2. Prawdziwa wojskowa grochowka 3. Barszcz ukrainski z fasola Ostatnim przebojem sezonu byla MAZURSKA zupa rybna. Szwagierka zrobila, maz spozyl (rodowity Mazur), kazal wziac przepis i mu gotuj. ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink Re: Królowa polskich zup 06.12.03, 07:41 kajtek43 napisała: > 3.a czy jadł ktoś kminkową? Ja pamiętam z dzieciństwa, Babcia mi gotowała z > grzankami, Tak, jadlam kminkowa. I dalej mi sie to zdarza od czasu do czasu, bo jest to zupa wspaniala i nieslusznie zapomniana. Tylko trudno tu gdzie jestem o kminek choc sprawa nie jest beznadziejna. W moim dziecinstwie byla podawana z kluseczkami z watrobki. Ale pycha! Dzieki za przypomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_ Re: Królowa polskich zup IP: *.75.203.213.internet9tcollecte.9massy1-1-ro-bas-2.9tel.net 27.02.04, 00:35 zurek grzybowa (ze swiezo uzbieanych grzybow) ogorkowa pomidorowa z lanym ciastem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwu Re: Królowa polskich zup IP: *.easycomm.pl / 212.191.169.* 12.07.04, 12:20 Ludzie, wszystkie te zupy są pyszne, ale nie ma nic lepszego niż domowy, żółciutki rosół z kury z makaronem własnej roboty, z dużą ilością jaj. Odkąd moi rodzice nabyli maszynkę do makaronu (dawno, dawno temu, jeszcze w Peweksie), nie robią rosołu z kluskami ze sklepu. Inne zupy mogą się takimi zadowolić, ale nie rosół - w końcu jest królem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Królowa polskich zup IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 12.07.04, 16:46 Zgadzam się ,wszystkie zupy są pyszne , ale w moim domu na pierwszym miejscu jest barszcz czerwony z uszkami. Odpowiedz Link Zgłoś
heldej Re: Królowa polskich zup 12.07.04, 16:57 Oczywiście barszcz czerwony(czysty) z uszkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alice Re: Królowa polskich zup IP: 81.15.254.* 12.07.04, 19:11 1) rosół 2) barszcz 3) grochówka Odpowiedz Link Zgłoś
ulawaw Re: Królowa polskich zup 12.07.04, 19:20 Barszcz czerwony zabielany (z czerwoną fasolą), ogórkowa, kapuśniak na żeberkach z zasmażką na smalcu, pomidorowa, żurek z wędzonką i jajkiem, fasolowa, grzybowa z makaronem, rosół wołowy. Kocham zupy. Mogę jeść litrami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekisk Re: Królowa polskich zup IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.07.04, 20:27 Oczywiście ROSÓŁ . Na bazie rosołu , można robić wszystkie inne zupy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożena Re: Królowa polskich zup IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 21:25 Dlaczego wszyscy zapomnieli o fasolówce !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czernina Re: Królowa polskich zup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 21:45 dobrze zrobiona czernina z dużą ilością owoców (wiśnie, suszone śliwki i suszone morele), z gotowanym mięsem kaczuchy i lanymi kluskami. Odpowiedz Link Zgłoś
anucha78 Re: Królowa polskich zup 12.07.04, 21:51 1) barszcz czerwony 2) krupnik 3) wiejska z kluskami 4) żurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Królowa polskich zup IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 12.07.04, 22:34 oczywiście Rosół Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_luba Re: Królowa polskich zup 12.07.04, 22:37 Pomidorowa oczywiście. Później rybna, szparagowa i ogórkowa. Ale na pierwszym pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: Królowa polskich zup IP: *.bb.online.no 12.07.04, 23:57 WODZIONKA! Slaska zupa czosnkowa z chlebem, pycha absolutna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Re: Królowa polskich zup IP: *.light.csk.pl 13.07.04, 08:02 może jakas dziwna jesstem, ale nie lubie żurku, za to ubustwiam szczawiową, ogórkową, kapuśniaka Odpowiedz Link Zgłoś