Dodaj do ulubionych

KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy...

25.04.09, 11:42
Zauwazylam ze ciasta ktore wspaniale wychodzily mi uzywajac reczny
mikser,

przy uzyciu KitchenAid mam zakalec.Jestem w rozpaczy, bo tyle
oszczedzalam by kupic.
Obserwuj wątek
    • Gość: sroka Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.04.09, 14:07
      Jeżeli piekłaś w mikserze to mógł wyjść Ci zakalec.
    • Gość: x pomylilas adres! IP: *.unitymediagroup.de 25.04.09, 14:09
      Napisz o tym np. na "Wyposazenie kuchni"
    • jacek1f basta:-)))) n/t 25.04.09, 15:31

• Gość: jackk3 Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... IP: *.abhsia.telus.net 25.04.09, 18:15
      Co za idiotyzm. To tak jakby powiedziec ze STI to slabe auto bo nie
      umiem nim jezdzic!
    • bene_gesserit Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... 25.04.09, 23:30

Nonieno.
      Niby uwazam, ze KA to strata forsy i ze mozna kupic lepszy albo tak
      samo dobry sprzet za mniejsze pieniadze, ale zwalac wine za zakalec
      na mikser to absurd.
      • bene_gesserit PS 25.04.09, 23:31
        Chyba, ze kiedy ubijasz piane z bialek po prostu ja 'przebijasz' w
        tym KA. Wtedy istotnie zakalec moze sie zdarzyc. Miksuj krocej i
        czujniej i po krzyku.
        • kobbieta Re: PS 26.04.09, 03:46
          to jest przepis gdzie sie ubija cale jajka.
          Moze za dlugo faktycznie ubijam, ale tez trudno stwierdzic do
          jakiego punku bic
          • Gość: cinka Re: PS IP: *.aster.pl 26.04.09, 08:58
            no tak ale, ze sie tak wyraze, moze to nie kwestia sprzetu?
            • kobbieta Re: PS 27.04.09, 01:53
              no nie wiem, ale przy uzyciu zwyklego recznego miksera
              wychodzilo bardzo dobrze.
              • Gość: lulka Re: PS IP: 212.160.148.* 27.04.09, 09:34
                to wynies na smietnik :-) bedziesz miala problem z glowy
                chyba, ze chcesz zareklamowac nam jakis inny nowy, cudowny prpdukt?
                • liisa.valo Re: PS 10.04.14, 10:06
                  Nie, nie na śmietnik. Ja przygarnę.
    • Gość: kasia Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.09, 11:49
      Złośliwości złośliwości:) nie ma tu chyba wątku bez złośliwej uwagi:)
      A co do KA to zgadzam się z tym przebijaniem, a może za wysokie obroty.
      • Gość: ARA Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... IP: *.chello.pl 28.04.09, 12:01
        Jest wspaniały, dzieki temu,że go mam moja rodzinka je pyszny
        chlebei i ciasto drożdżowe, które robią się same.
        • Gość: lalla Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... IP: 212.160.148.* 28.04.09, 12:03
          tak - to chyba jedyny robot, ktory wyrabia ciast drozdzowe tak jak by recznie
          bylo wyrabiane
          nie wierzylam, ze to mozliwe, poki sama nie sprobowalam :-)
          a i przystawka do mielenia miesa sie genialnie sprawdza
          teraz zamierzam kupic przystawke do makaronu
          • Gość: kasia Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.09, 13:01
            o przepraszam, ja mam Boscha MUM, wybierałam między tymi dwoma, Bosch jest
            mocniejszy i to przeważyło, ale nadal spoglądam z zazdrością na KA, bo jeżeli
            chodzi o estetykę to dla mnie nie ma porównania...
            • Gość: lalla Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... IP: 212.160.148.* 28.04.09, 13:10
              ale bosch jest brzydki :/ IMHO
            • Gość: jackk3 Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... IP: *.abhsia.telus.net 28.04.09, 21:16
              Bosh jest mocniejszy? To jest czysty marketing z podawaniem cyfr
              ktore w zyciu malo znacza. Niech podaja jaka ma moc czy raczej
              moment obrotowy na NISKICH obrotach z ktorego slynie KA. To jest
              najwazniejsze przy tego rodzaju urzadzeniach.
          • Gość: kasia Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.09, 13:02
            ... no i z tej euforii zapmniałam dopisać, że też świetnie wyrabia ciasta
            drożdżowe, niesamowita wygoda z ta mechanizacją;)
            • mhr-cs Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... 28.04.09, 14:48
              nareszcie obejzalam o co chodzi,
              wspanialy,czesto widzialam u dobrych kucharzy na tv,
              co oczywiscie nic nie znaczy,
              ale jak sie ma duza rodzine,pare groszy to tez polecam,
              u mnie tylko nowosci do 100€,

• Gość: gogo Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... IP: 212.160.148.* 28.04.09, 15:21
                nie masz a polecasz??????
                :/
                • mhr-cs Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... 28.04.09, 16:42
                  Gość portalu: gogo napisał(a):

> nie masz a polecasz??????
                  > :/
                  dlaczego nie,moj ostatni wspanialy piekarnik(znany z reklamy)
                  tez kupilam,na rachunek,nie kupuje nic w worku,
                  pomyslalam co jest logiczne,ale jak wszystko znasz?
                  soby pisza o termobiegu co jest stare,nie znaja indukcji,
                  no w tym wapadku zaczelabym od ogniska,
                  ale jak juz wszystko mam,to moge cos na ten temat powiedziec,
                  bo sprawdzone,

kupilam nawet jak go nie znalam,
                  ale mozna pomyslec co jest mozliwe albo nie,
                  • Gość: mim.maior Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... IP: *.warmia.mazury.pl 10.04.14, 08:10
                    Można poprosić jeszcze raz to samo, tylko tym razem po polsku? I ze standardową interpunkcją? Bo to nawet ciekawe prawdopodobnie, tylko nic nie można zrozumieć.
          • bene_gesserit Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... 28.04.09, 13:30
            Nie, nie jedyny. Procz KA i Bosha wyrabia tez ciasto drodzowe np
            Kenwood i w ogole wszystkie stojace planetarne.
            • maka100 Polecam Electrolux 28.04.09, 15:20
              ktorego nie jestem wlascicielka, ma wieksza pojemnosc miski (mozna wyrabiac
              wiecej ciasta), w przeciwienstwie do Boscha zrobiony jest z metalu i stali. Jest
              tez niestety drozszy od KA i Boscha.
              Sama jestem wlasciielka KA i nie jestem zachwycona, zajmuje duzo miejsca i ma
              problemy z wyrabianiem twardszego ciasta drozdzowego. Ostatnio gdy wyrabial
              ciasto drozdzowe, wyszlam z kuchni na chwile i KA "zszedl" z blatu kuchennego na
              podloge i potlukl plytki na podlodze. Po tym wydarzeniu poszlam do sklepu i
              zachwycilam sie mikserem firmy Elekrolux, ktory kupie kiedys w przyszlosci, gdy
              uzbieram pieniadze. Mikser Elektroluxa byl tez plecany przez uczestnikow forum o
              pieczeniu chleba thefreshloaf.
              • Gość: ... Re: Polecam Electrolux IP: 212.160.148.* 28.04.09, 15:23
                a tak w ogole to wcale nie jest reklama buhahahahahahahaha
                w KA trzeba chyba beton mieszac zeby "zszedl z blatu"
                co za brednie
                • maka100 Re: Polecam Electrolux 28.04.09, 15:38
                  Drogi Gosciu,

z twojej wypowiedzi wynika, ze nie jestes wlascicielem KA, ktory ma tendencje do wpadania w wibracje. A moze jestes sprsedawca KA, ktory "miesza nawet beton"?

Poza tym nie jestes tu czestym gosciem, gdyz zauwazylbys, ze bywam tu od 2 lat i jeszcze niczego firmy Electrolux (ktorej miksery nawet nie wiem, czy sa dostepne w Polsce) nie reklamowalam.

Zacieklem i zajadliwem zycze ...wrzodow zoladka.

• Gość: ... [...] IP: 212.160.148.* 28.04.09, 16:13
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • Gość: slimper Re: Polecam Electrolux IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.04.09, 12:18
                    Jak mikser ważacy 15 kg może spaść z blatu.
              • Gość: kasia Re: Polecam Electrolux IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.09, 15:46
                BOSCH jest z metalu, może te starsze modele nie są, nie wiem, ale model, którego
                jestem właścicielką od grudnia 2007 roku jest z metalu, niestety na
                potwierdzenie nie mogę znaleźć dokładnego opisu sprzętu.
                • Gość: kasia Re: Polecam Electrolux IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.09, 15:52
                  niestety mój błąd BOSCH jest cytując za stroną producenta z aluminium odlewanego
                  ciśnieniowo.
                  • maka100 Re: Polecam Electrolux 28.04.09, 17:28
                    Kasiu zgadzam sie z Toba calkowicie, ze Bosh jest bardzo dobrym mikserem, moze
                    wyrabiac znacznie wiecej ciasta niz KA. Bosch byl moim numerem jeden dopoki nie
                    zobaczylam miksera Elektroluxa. Piszac o plastykowych czesciach mialam na mysli
                    miske, ktora w przypadku KA i Electroluxa jest zrobiona ze stali, a Bosch ma
                    plastykowa.
                    • Gość: jackk3 Re: Polecam Electrolux IP: *.abhsia.telus.net 28.04.09, 21:11
                      Electrolux na psy zszedl. Cala ich linia produktow malych i wiekszych
                      jest podejrzana jesli chodzi o jakosc (za wyjatkiem super drogich
                      urzadzen). KA stoi znacznie wyzej. A moge cos powiedziec na ten
                      temat bo mamy troche AGD zrobionych przez Elect. choc sie inaczej
                      nazywaja i byly to swego czasu naprawde sprzety z wys. polki a
                      pomimo to bylo kilka usterek. Wiec dla mnie Electrolux nigdy wiecej!
                    • Gość: kasia Re: Polecam Electrolux IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 04:04
                      Moja też jest metalowa:)
              • schiraz Re: Polecam Electrolux 28.04.09, 19:51
                O przepraszam, mój Bosch Mum ma stalową misę.
    • Gość: gość Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 16:40
      już się wypowiadałem- każdy robot bedzie dobry jesli spełni kilka
      podstawowywch warunków:
      -będzie z metalu co zapewni łożyskom dobrą stabilizację,będzie stabilny bo
      cięzki i bedzie niezniszczalny bo niegrozne mu stukniecia i puknięcia
      -bedzie miał jak najmocniejszy silnik,co zapewni prawidłową pracę mieszadeł i
      brak oporów przy wyrabianiu ciast ciężkich,
      -będzie miał solidne ciężkie mieszadła co zapewni długą ich pracę
      -będzie miał jak najwiekszy metalowy pojemnik do mieszania.
      Reszta-bajery,przystawki itp to zbędny szmelc. Uzywa się tego dwa razy do
      roku,a zajmuje miejsce i kosztuje niemało. Zamiast przystawki maszynki do mięsa
      wolałem kupic zgrabną maszynke z własnym napędem o mocy silnika 1200
      Wat.Chyba zajmuje mniej miejsca niż przystawka.
      Nadmiar mocy w silniku to podstawa długiej pracy i żywotności sprzetu. Nie
      trzeba robić przerw na chłodzenie .
      Ważny jest też metalowy układ planetarny. Mają go roboty o dużej mocy.Taki
      układ zapewnia długą zywotnośc.
      Mój robot ubija w potężnym garze jedno białko z jednego jajka i miesza
      dwa kilogramy mąki w cieście .
      • upl Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... 28.04.09, 16:58
        wlasciwie sie z prawie wszystkim zgadzam - ciezar, wykonanie, mieszadla, moc i
        miska - ale... ;-)
        mam przystawke do mielenia miesa - dostalam ja za darmo, zeby nie bylo ;-) - i
        uwazam, ze to jeden z najfajnieszych darowanych gratisow jakie kiedykolwiek dostalam
        odkad ja mam nie wyobrazam sobie bez niej zycia
        do KA jest mnostwo dodatkow i przystawek - wiekszosci - jak na przyklad mlynez
        do zboza - nie kupie bo nie uzyje nawet raz
        ale juz nad przystawka do makaronu sie powaznie zastanawiam
        paradoksalnie maszynka do miesa nie zajmuje duzo miejsca - mniej niz moja
        poprzednia ;-)

natomiast totalna strata kasy jest sorbetiera :/ wiem co mowie

zreszta tak naprawde nie firma ale wszystkie te czynnkiki, ktore uprzejmie
        wymienil gosc portalu :-)

o reszte nie ma co kopii kruszyc
        ;-)
        niebowgebie.blox.pl/html
        • maka100 Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... 28.04.09, 17:23
          Moj KA mial tez bonus w postaci maszynki do miesa. Nie mam innej maszynki do
          miesa i uzywam jej czesto.
          Ostatnio robilam pierwszy raz pasztet na Wielkanoc (duza ilosc) i wtedy wyszedl
          maly problem, maszynka doczepiana jest do gornej czesci miksera, co powoduje, ze
          gdy mikser stoi na blacie kuchennym musialam stac na stoleczku zeby dodawac
          mieso do maszynki bez przemeczenia rak (a mam 170 wzrostu).
          Druga sprawa jest obecnosc tylko dwoch rozmiarow sitek, duze i srednie oczka,
          brakuje drobnych (do maku, czy trzeciego mielenia pasztetu).

Na twoim miejscu zastanowilabym sie nad kupnem przystawki do robienia makaronu,
          czytalam opinie na amzonie, ze ma w srodku plastykowe czesci, ktore szybko sie
          zuzywaja. Ja za te same pieniadze 99 dolarow kupilam wloska maszynke reczna do
          makaronu Imperia z doczepianym silniczkiem elektrycznym. Zajmuje niewiele wiecej
          miejsca niz przystawka KA, a mozna jej uzywac na wysokosci blatu kuchennego, nie
          trzeba stac na stoleczku, lub trzymac mikser na podlodze.
          • wisnia78 Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... 28.04.09, 18:41
            Ja do swojego KA dostałam trzecie sitko z małymi oczkami - używam go
            do pasztetów, jak i do mielenia maku - nie wiem, czy to ma znaczenie
            ale moją przystawkę sama dokupowałam - nie była niestety w gratisie:(
            Jeżeli chodzi o przystawkę do makaronu, to używam już jakieś dwa
            lata i nic się z nią nie dzieje - a oprócz makaronu rozwałkowuję nią
            również ciasto na pierogi:)
            Co do samego KA - ja już sobie nie wyobrażam bez niego kuchennego
            życia, ale to oczywiście moje bardzo subiektywne zdanie:)))
          • upl Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... 29.04.09, 10:08
            poki co nie mam kasy na przystawke do makaronu ;-) ale tez czytalam o niej
            pochlebne i niepochlebne opinie
            tak pol na pol
            ale chyba jestem ryzykantka bo chce ;-) za jakis czas
        • Gość: Karina Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... IP: *.net.media.pl 09.04.14, 22:03
          Akurat sorbetiera u nas jest w użytku minimum raz w tygodniu - w lecie sorbety owocowe, jesienią lody czekoladowe, kawowe lub waniliowe... to jak dla mnie najfajniejszy przydaś do KA :)
    • loola_kr Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... 29.04.09, 09:37
      e tam.
      ja kocham mój KA, tak samo mi wszystko wychodzi jak przy zwykłym tylko sam robi
      i nie muszę go chować bo jest piękny :P
      • mhr-cs Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... 29.04.09, 12:02
        czegos takiego sie nie wystawia,prawie jak auto,
        www.kleffels.de/index.php?cat=c724_KitchenAid.html&gclid=CNDuueTplZoCFcQw3wod8x2JMg
        • Gość: zumzum Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... IP: 212.160.148.* 29.04.09, 14:45
          nie wystawia? gdzie? o co ci znowu chodzi? co cie boli?
          • barona Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... 01.05.09, 13:27
            zakalec sie robi jak sie nie pomiesza od dna przynajmniej raz w
            czasie robienia ciasta. A wiec zatrzymac urzedzenie, i recznie lyzka
            pomieszac na dnie bo mieszadlo moze tam nie siegac.

A druga sprawa to to, ze przed mieszaniem trzeba odchylic gore i
            zdjac mieszadlo, czyli to nie jest dobrze przemyslane urzedzenie!
            • garssonka Re: KitchenAid chyba nie jest taki wspanialy... 03.05.09, 06:59
              ja tez mam KitchenAid
              W instrukcjach jest napisane, ze jest on bardzo wydajny
              dlatego latwo jest przesadzic z ubiciem.
              • Gość: Zuzanna Re: KitchenAid JEST wspanialy... IP: 194.181.198.* 10.04.14, 15:35
                Ja też mam KA, w pięknym czerwonym kolorze :).

Zanim się wzięłam za pieczenie dokładnie przeczytałam instrukcję, gdzie jest napisane, że w porównaniu z innymi mikserami nalezy skrócić czas ubijania. Przetestuj na kilku ciastach. Ja musiałam wyregulować wysokość podwieszania misy bo nie mieszało po dnie. Wyregulowane i działa dobrze, choć pierwszy był zakalec. Ostatnio upiekłam pyszną babkę no i nieśmiało przymierzam się do chleba. Do tej fantastycznej maszyny brakuje mi tylko dużej rodziny co by to wszystko konsumowała ;).

Co do wyglądu - to istne cudo :)).
                Ja mojego KA uwielbiam :).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka