Gość: efka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 00:30 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: efka Re: malakser a ciasto drożdżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 00:37 czy ktoś próbował robic ciasto drozdzowe w malakserze, mam ten wynalazek dopiero od wczoraj i juz dwa zakalce drożdżowe na koncie. Ciasto po wyrobieniu wyglada OK, rośnie super, tylko potem już w piecu opada i to gdzieś tak w połowie czasu. Moze to problem pieczenia a nie malaksera?? I jeszcze jedno może to stanowi przyczynę - producent urzadzenia podaje aby tłuszcz dawać zwyczajnie w stałej postaci, ja tradycyjnie stopiłam margaryne i dopiero potem, wystudzona dodałam do wyrabianego ciasta. Bardzo prosze o rade Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Food Processor to nie Mixer IP: *.home.cgocable.net 08.12.03, 01:16 Do wyrabiania ciast sluzy mikser najlepiej staly z miska a food processor ( w Polsce nazywany malakser ) jest po prostu szatkownica do jarzyn , owocow . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: Food Processor to nie Mixer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 17:07 OK, food procesor, to nie synonim malaksera. Producent nazywa go zwyczajnie robot kuchenny (Zelmer-Prymus), ale zwykłe rączne mikserki to też roboty kuchenne. Dlatego nazwałam go malakser. Wiem, że służy jako szatkownica, ale jak twierdzi producent metalowyni nożami można również wyrabiać ciasto, w tym nawet drożdżowe czy biszkopty. Szczeże mówiąc mozliwość wyrabiania w nim ciasta w znacznej mierze przyczyniła sie do jego zakupu. szkoda by było gdyby okało się to niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: Food Processor to nie Mixer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 17:13 sorki, chodziło mi to, że food procesor, to nie synonim miksera, a nie malaksera Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Food Processor to nie Mixer 08.12.03, 17:29 Ja w swoim malakserze z powodzeniem wyrabiam ciasto drożdżowe, tylko zamiast noży używam takich metalowych haków (kształt ten sam, tylko nie ostre). Ciasto rośnie i jest pyszne. pozdrawiam, skarolina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hibcio Re: Food Processor to nie Mixer IP: *.stacje.agora.pl 08.12.03, 18:08 Ja używam prymuska do wyrabiania ciasta drożdżowego na cynamonowe zawijańce. Wychodzi rewelacyjne. Dodaję drożdży w proszku i rozpuszczony tłuszcz, raczej wszystko ciepłe. Pozwalam ciastu wyrosnąć w misce i po wyjęciu jeszcze chwilkę wyrabiam w rękach. Ciasto jest puszyste i smaczne, więc nie wiem czemu Tobie się nie udaje. Może za długo rośnie? i opada w piekarniku, a może lepiej dawać suszone drożdże? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: Food Processor to nie Mixer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 18:44 wielkie dzieki za informacje. Prymus nie posiada jednak haków, sa tylko metalowe noże, ale jak rozumiem Hibcio wyrabia ciasto nozami. Kamień mi spadł z serca że nie wyrzuciałam forsy na darmo i można jednak drożdżówke w nim zrobić. a czy próbowałaś robić drożdżówkę z takim tłuszczem dodawanym w kawałkach. A jaszcze jedno, może żle robie, że wstawiam ją do gorącego piekarnika i piekę na termoobiegu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Food Processor to nie Mixer IP: *.toya.net.pl 08.12.03, 23:36 W malakserze z powodzeniem robilam paczki-tez drozdzowe.Kiedys co prawda ciasto wyplynelo wierzchem i trzasnal bezpiecznik, ale to byla moja wina:) Co do termoobiegu-przestalam piec ciasta z uzyciem tej funkcji. Bardzo szybko piekly sie z wierzchu,w srodku pozostajac surowe.Teraz pieke wlaczajac dolna i gorna grzalke. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilu Re: Food Processor to nie Mixer IP: *.miechow.com / 195.136.93.* 09.12.03, 17:35 >Ja używam prymuska do wyrabiania ciasta drożdżowego na cynamonowe zawijańce. Czy to są te same co w wątku o cynamonowych róznościach? Jeśli inne to podaj namiar, albo przepisik. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewik Re: malakser a ciasto drożdżowe IP: *.lanet.wroc.pl 09.12.03, 18:49 A ja jak pomyslę ile mycia po zrobieniu ciasta mnie czeka to wolę zwykłą miskę -malakser stoi i rdzewieje . Mój przepis na szybkie ciasto drożdżowe to : #wsypać do miski 1 kg.mąki(nie cały kg na raz trzeba zostawić 20-30- dkg na wyrobienie #paczka drożdży suszonych 2szt. świeżych op.10dkg z tym że nie robę zżadnego zaczynu tylko drożdze te świeże kruszę -one się zame rozpuszczą w czasie wyrabiania ciasta #wlać mleko -ciepławe tyle aby powstała gęsta breja wlewając mleko mieszam plastilową łychą (mocną) cale ciasto aż uformuję się owa masa + jajka + dodatki tj.tłuszcz olej -to na ciasto drożdżowe na pizze ,jeśli ma być słodkie to rozpuszczam cukier z mlekiem w osobnym kubku odlewając mleko z przydziału na drożdzówkę + roztopiony tłuszcz przestudzony. Jak to się nie daje już mieszac łychą to na stół wysypuję mąkę która została odłożona i do mąki wylewam ciasto obtaczając w mące by się nie rozlało po stole i całośc zagniatam jak na pierogi tak długo ąz będzie sprężyste-i do miski aby wyrosło Nie ma mowy aby nie wyszło bo nauczyłam nawet 18 latka robić to ciasto kiedy chce pizze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: malakser a ciasto drożdżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 21:39 dzięki za przepis, ja tez wpbrew pozorom mam pewne doswiadczenie w ciastach drożdżowych (paczki, strucle makowe), ale nie cierpie wyrabiania tego ciasta, dlatego własnie zaopatrzyłam sie w malakser, nie wydaje mi sie aby jego mycie było bardziej skomplikowane niż misek i stołu i jeszcze to zamiatanie wszechoobecnej maki, a moze tylko ja tak brudze jak cos robie. Mam jeszce jedno pytanko do jakiego piekarnika wkładasz swoje ciasto? Odpowiedz Link Zgłoś