Gość: bortula IP: *.net-partner.pl 28.05.09, 17:52 wiem, ze zdziwi Was to pytanie, pewnie zuchwa Wam opadnie do samej ziemi, ale naprawde nie wiem kiedy jest sezon na bakłażany:( i czy jest szansa na kupno bakłażanów teraz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kk345 Re: bakłażany- kiedy jest na nie sezon? 28.05.09, 17:57 Sezon na bakłażany to np w Chorwacji czy Turcji lipiec, sierpień, ale świat jest duży, więc stale gdzieś dojrzewają:-) Bez problemu kupisz je teraz,u mnie w Poznaniu w marketach są za 6-7 zł za kilogram, całkiem smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: bakłażany- kiedy jest na nie sezon? IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.09, 17:58 wg eko- kalendarza sezonowego od maja do wrzesnia. lokalnych jeszcze oczywiscie nie dostaniesz, ale importowane dobrej jakosci za przystepna cene. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: bakłażany- kiedy jest na nie sezon? 28.05.09, 20:26 W Warszawie jest dużo, w sklepach i na straganach. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: bakłażany- kiedy jest na nie sezon? 28.05.09, 20:29 gruntowe wtedy co papryka i pomidory - koniec lipca do wrzesnia, ale na dobra psrawe dostepne sa caly rok, importowane lub szklarniowe Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: bakłażany- kiedy jest na nie sezon? 28.05.09, 20:34 Najlepsze w Polsce są w sierpniu i do połowy września.Wtedy kupuję najczęściej, ale od czerwca do końca pazdziernika też ok. Między listopadem a majem chyba nigdy nie kupiłam wiec nie wiem czy różnią się smakiem od tych sezonowych. Ceną na pewno. Dostępne są okrągły rok. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: bakłażany- kiedy jest na nie sezon? 29.05.09, 10:59 Tydzień temu ku swemu zdziwieniu trafiłam na piękne, świeże bakłażany za niecałe 4 zł/kg w... biedronce. Rzadko kupuję tam warzywa, bo są takie sobie, ale tym razem się skusiłam i nie żałuję. Były rewelacyjne, zrobiłam faszerowane mięsem i pomidorami. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: bakłażany- kiedy jest na nie sezon? 29.05.09, 11:23 pamietam jako mlode dziecko ze w ogrodku to bylo, troche pozniej jak ogorki i patison(nie znam polskiej odpowiedzi) moze lipiec,ale wtedy byl inny klimat,inny region, jak sie szlo po truskawki na rynek wtedy juz o 6 rano bylo bardzo zimno,ale tych truskawek nazywaly sie murzynki nigdy juz potem nie spotkalam,to byl taki gatunek, mozliwe ze jeszcze ktos go ma,leprzego gatunku nie spotkalam, Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: bakłażany- kiedy jest na nie sezon? 29.05.09, 11:38 Murzynki były najlepszymi truskawkami na konfitury, bo miały zarówno intensywny kolor, jak i niepowtarzalny aromat. Zostały niestety wyparte przez odmiany lepiej znoszące transport, ale to już nie to. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus patison to... 29.05.09, 13:59 patison:) Ale jakos znikl ten patison ze sklepow. Ciekawe dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: patison to... 29.05.09, 14:38 ja go tez teraz nie znalazlam,ale mam w ogrodku, jaak inne warzywa i ziola, bazylike-taj,thymian cytrynowy,i wiele wiecej, Odpowiedz Link Zgłoś