ciukrulka 15.06.09, 22:33 Szukam przepisu plus opis krok po kroku na gołąbki. chciałabym na takie z farszem raczej zbitym nie z sypkim ryżem dużo mięska itd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anka Re: Gołąbki - szukam przepisu IP: *.adsl.alicedsl.de 16.06.09, 08:22 www.wielkiezarcie.com/przepis34724.html Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f szukaj szukaj: 16.06.09, 09:00 w Galerii jest milion gołębi: ale tu te: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,72595331,72595331.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościa przepis z tego forum,sprawdzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 08:59 utrzyj młode ziemniaki. Możesz zrobić to w sokowirówce.Soku nie wylewaj. Do ziemniaków dodaj pokrojoną w małe kawałki karkówkę(najsmaczniejsza) obsmażona na tłuszczu i wstepnie podduszoną z przyprawami(jakie chcesz,ale ja daję paryke(pod koniec),czosnek,sól. Dodaj pokrojony w kostke i wytopiony boczek wędzony(nie za dużo,by nie zdominował smaku i zapachu potrawy).Wlej go razem z tłuszczem,ale wcześniej na samym tłuszczu podsmaż cebule w kostkę(nie spal,ale zeszklij). Potem dodaj grzyby suszone obgotowane i pokrojone w kosteczkę. Wlej razem z wywarem. Grzybów może być sporo.Możesz dać dwa jaja,ale jak nie dasz też nic się nie stanie. Wyrób masę bez rozgniatania karkówki. Jak potrzeba dolej sok z tartych ziemniaków. Masa ma byc kleista,ale nie cieknąca i nie za sucha. Dopraw pieprzem i solą(z solą ostroznie, bo boczki teraz są bardzo solone)Pieprzu nie żałuj. Sparzone liście kapusty nadziewaj masą i zawijaj.W brytfannie połóż na dnie kilka liści kapusty,takich nieużytecznych. Na nie układaj wartwami gołąbki,a całość możesz podlać wywarem z grzybów jeśli masz jescze trochę,albo zwykłą wodą(niewiele) bo i tak z gołąbków wyjdzie sporo soku.Na wierzch polóż kilka liści kapusty. Potem zamkniętą brytfannę do piekarnika. Ja robię 200 stopnina godzinę,potem zmniejszam do 170 i piekę je 3-4 godziny.One sie pieką, a nie gotują w wywarze. Jak kapusta na górze zaczyna brązowieć robie próbę z jednym gołąbkiem ze środka brytfanny. Jak juz dobry kończę proces. Możesz podawać z sosem grzybowym. W farszu im więcej mięsa i grzybów tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
hollcia Re: przepis z tego forum,sprawdzony 16.06.09, 09:24 Przynajmniej z takich gołąbków autorce nie wysypie się ryż. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Mój lepszy :))) 16.06.09, 10:19 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,94809116,94809116.html-- ponad 11tys postów, o Bogini! Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Gołąbki - szukam przepisu 16.06.09, 12:02 farsz robie jak na normalne mielone(tylko wieprzowe albo pol na pol z wolowym) dodaje to co mam pod reka np.ostatnio drobno posieka cebulke,ogorek pomidor i papryka,jajko troche bulki tartej,po wymieszaniu zostawilam do nastepnego dnia(ma lepszy smak)byla wspaniala konzystencja (normalnie dodaje lekko ugotowany ryz) na golabki kupuje najwieksza kapuste,kupilam wloska, a potem ja do wrzatku i zdejmowanie listku po listku i nadziewanie,potem te golabki lekko podsmazam na koniec polewam koncentratem pomidorowym,lekko dusze ok.1/2godz.wystarczy i gotowe,czasami do sosu dodaje kwasna smietane, we wloskiej kapuscie maja inny smak, Odpowiedz Link Zgłoś