Dodaj do ulubionych

I Dzień Świąt - danie główne

IP: *.edytor.siec / 195.136.45.* 16.12.03, 14:14
W pierwszym Dniu Świąt złazi się do nas pół rodziny - coś jakby świateczny
obiad - nasiadówka, spotkanie rodzinnie. Ma byc również m.in. mój teść (MUSZĘ
DOBRZE WYPAŚĆ). Jako młoda i co tu mówić, nie doświadczona gospodyni, mam
problem z menu. Mam już pomysł na jakieś tam sałatki, półmisek wędlin, itd.
Problemem są dania główne. Musi ich być kilka, żeby każdy miał wybór.
Wymyśliłam już skrzydełka kurczaka faszerowane mielonym mięsem i schabowe z
anasem i serem. ALE CO JESZCZE? Czy macie jakieś pomysły na coś dobrego i w
miarę prostego?
Obserwuj wątek
    • Gość: mb Re: I Dzień Świąt - danie główne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.03, 14:33
      ja co przygotowuje nadziewanego indyka, ziemniaki pieczone z rozmarynem i
      czosnkiem i buraczki (pozostalosc po barszczyku:).
      Ziemniaczki sa zawsze hitem a sa naprawde proste: obrane ziemniaki kroisz w
      grubawe plasterki (nie mam przy sobie linijki, ale pewno ok7-8 mm) i wrzucasz
      je bez wody do duzego garnka, do tego lejesz oliwe (na oko, ale nie za duzo),
      duzo posiekanego czosnku i duzo posiekanego swiezego rozmarynu, sol.
      Przykrywasz garnek pokrywka i trzesiesz, az sie dobrze wymiesza. W miedzyczasie
      nagrzewasz piekarnik do ok 220C. Rozrzucasz ziemniaki na blache przykryta
      papierem do pieczenia (wszystkie pozostale na sciankach garnka przyprawy
      kladziesz lyzka na ziemniaki) i pieczesz ok 20 min, az ziemniaki beda zlote i
      chrupiace. Musisz je oczywiscie od czasu do czasu przewracac na druga strone,
      ale nie zbyt czesto, zeby sie nie polamaly.
      Oczywiscie to dodatek nie do wszystkich potraw (do schabowych z ananasem mi
      jakos nie pasuje, ale mozesz przeciez ugotowac jeszcze ryz czy zwykle
      ziemniaki) no i nie wszyscy lubia czosnek. Ja uwielbiam i az mi slinka cieknie
      na mysl o moich ukochanych ziemniaczkach :)
    • Gość: kaska Re: I Dzień Świąt - danie główne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 14:33
      kaczki sa dobre (mowie kaczki bo kupuje sie ze 3 np niewielkie), ale nie wiem,
      gdzie je zmiescisz w piekarniku! Ew. same piersi kaczek, sa tlustsze (kaczka
      wbrew pozorom jest koscista). Jakby cos dam Ci przepis na dobra marynate do
      kaczki: nigdy nie wychodzi tlusta!
      • Gość: Fly Re: I Dzień Świąt - danie główne IP: *.gtech.com / 64.223.5.* 16.12.03, 16:34
        a jak zrobic te skrzydelka nadziewane mielonym miesem?
        wyjmuje sie kostki i nadziewa? skorka skrzydelek nie rwie sie czasem? a co
        robicie jak jednak popekaja tu i owdzie? i co potem - piec czy dusic?

dajcie przepis, bo chcialam tez to zrobic...
        dzieki,
        Fly
        • Gość: ave Re: I Dzień Świąt - danie główne IP: *.edytor.siec / 195.136.45.* 17.12.03, 11:12
          Skrzydełka to niezły hicior na stół:) są pyszne a przy okazji nie trzeba
          gimnastykować się z nożem i widelcem lub brudzić palców.
          Skrzydełka nacina się w okolicach stawów i delikatnie wyjmuje kości. Farsz
          (mielone mięso, jajko, bułka i przyprawy - jak na tradycyjne mielone)wkładasz
          do środka. I do piekarnika. W skrzydełkach są otworki, ale farsz jest na tyle
          gęsty, że nie wycieka.
      • nitka6 Re: I Dzień Świąt - danie główne 16.12.03, 18:09
        wlasnie pomyslalam o zrobieniu kaczki na swiateczny obiad....,
        nigdy jej nie przygotowywalam, mysle o kupnie udek <dobry pomysl?>,
        w zwiazku z tym bardzo prosze o sprawdzona marynate
        :)
        pozdr.
        • Gość: kaska Re: I Dzień Świąt - danie główne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 21:05
          marynata:
          sos sojowy, rozgnieciony gozdzik, miod, czerwona papryka, pieprz, sol,
          czosnek, ocet balsamiczny lub owocowy, majeranek (malo), czerwone wino. Do
          srodka jablka. Koniecznie obracac kaczke i pod koniec odkryc.
      • Gość: das Re: I Dzień Świąt - danie główne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.03, 20:54
        kaśka jak możesz to podaj przepis natż marynatę
        z góry dziękuje ;P
    • Gość: werty Re: I Dzień Świąt - danie główne IP: *.energis.pl 16.12.03, 21:16
      <A HREF="lodz.pl" >aaa</A><HTML>
      • Gość: erty Re: I Dzień Świąt - danie główne IP: *.energis.pl 16.12.03, 21:20
        <A HREF="lodz.pl" >yyy</A>
        • Gość: rrrrr Re: I Dzień Świąt - danie główne IP: *.energis.pl 16.12.03, 21:22
          <A
          href="lodz.pl">maggota</A>
    • Gość: kiwi Re: I Dzień Świąt - danie główne IP: 5.2.* / *.chello.pl 16.12.03, 23:39
      W plaster mrozonego - rozmrozonego ciasta francuskiego zawijasz wyleżany w
      przyprawach schab bez kości (majeranek - duzo, sól, pieprz, czosnek mielony),
      obkładasz go niezbyt soczystymi ćwiartkami obranych jabłek pokropionych
      koniecznie cytryną i suszonymi morelami. Zawijasz szczelnie ciasto i zaklejasz,
      wkłądasz do piekarnika na godzinę ew. nieco dłuzej (uważaj, by nie przypalić
      ciasta. Potem wyjmujesz, kroisz w plastry i już. Albo kroisz schab przed
      pieczeniem a cisato francuskie w duże kwadraty. Na ciasto schab, na schab
      jabłka i morele, szczelnie zapakować i zakleić i do indywidualnych foremek jak
      na mini-pizze albo większe babeczki, do pieca. Co za smak! Co za zapach!
      Pychota!
      • petelka Re: I Dzień Świąt - pytanie do Kiwi 18.12.03, 09:40
        A nawet i trzy:
        1. czy morele namaczasz przed dodaniem do schabu?
        2. w jakiej temperaturze pieczesz?
        2. ta wersja z kwadratami - jako długo trzymasz w piekarniku?
    • dharmata Wyluzuj się 18.12.03, 11:16
      Jak coś komuś nie będzie smakowało, powiesz dowidzenia, i tyle. Nie musisz sie
      wystawiać a postawiać. Niech jedzą to co miałaś zrobić sama. Pozrą wszystko i
      jeszcze ci nawet podziękują
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka