Dodaj do ulubionych

Gotowanie bez kuchni :)

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.09, 09:21
Jestem w trakcie remontu kuchni i nie mam dostępu do piekarnika ani
do kuchenki, jedyne co mi pozostało to mała kuchenka elektryczna,
lodówka, czajnik i patelnia.
Mając takie zaplecze gospodarcze od tygodnia jestem na sałatkach ;)
czy można przygotwac jakieś cieakwe danie bez gotowania??? :)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • turzyca Re: Gotowanie bez kuchni :) 02.07.09, 09:52
      Przy tej pogodzie? Chlodnik, chlodnik, chlodnik, chlodnik. ;) Swietnie sie robi
      niezaleznie od ilosci miejsca, a lodowke przeciez masz.
      A poza tym na jednej malej kuchence elektrycznej, mozna spokojnie zyc, trzeba
      tylko dokladnie planowac, co sie w jakiej kolejnosci robi, no i raczej nie
      planowac potraw, ktore wymagaja rownoczesnego gotowania na trzech palnikach. Ale
      wiekszosc potraw da sie ugotowac. Ja bym wziela pod specjalna uwage kasze, bo
      kasza dochodzi pod koldra, a Ty w tym czasie masz o jeden palnik wiecej, a np.
      ziemniaki ten jeden palnik zajmuja (no dobrze, ziemniaki tez mozna ugotowac
      kwadrans wczesniej i schowac pod izolacje typu koldra, ale jednak to nie jest
      idealne rozwiazanie).
    • linn_linn Re: Gotowanie bez kuchni :) 02.07.09, 10:06
      Makaron mozesz ugotowac. Zrob cos takiego:
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,62930606,62933953,Re_makaron_na_upalne_dni.html
      Mozna robic zmakaonem, ryzem, kasza perlowa, mieszankami typu 3 zboza, orkiszem.
      Z couscousem jeszcze prosciej: wystarczy zalac go wrzatkiem. Reszta podobnie.
    • Gość: Holga Re: Gotowanie bez kuchni :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 13:01
      To raczej praktyczny deser niż danie, ale jest idealny na śniadanie.
      -pokruszone herbatniki,
      -truskawki/maliny/jagody/porzeczki
      -3 łyżeczki cukru
      -jogurt naturalny[gęsty] lub grecki
      Truskawki rozgniatasz widelcem wraz z cukrem. Do małych szklanek wsypujesz
      trochę rozgniecionych herbatników, nakładasz trochę owoców i łyżkę[może być
      trochę mniej, ile uważasz za słuszne] i powtarzasz tę czynności , aby wypelnić
      szklankę lub miseczkę [kończąc na herbatnikach] .
    • Gość: Jajecznica Re: Gotowanie bez kuchni :) IP: *.ip.netia.com.pl 02.07.09, 13:19
      Jajecznica, schabowy, kielbaski, omlety... oh...
    • Gość: senin Re: Gotowanie bez kuchni :) IP: 58.171.157.* 02.07.09, 13:26
      jestem aktualnie 'w morzu" moja kuchnia to przestrzen 80 cm x 60 cm
      i jeden palnik gazowy

wlasnie zjedlismy znakomite curry z kurczaka z ryzem i surowka -
      czas przygotownia ok 30 min

zamiast przepisu podam rade na tzw CALE ZYCIE : "Think outside the
      square" (czyli lateral thinking ;))
    • Gość: kwaśna śmietana Re: Gotowanie bez kuchni :) IP: *.chello.pl 02.07.09, 13:29
      Uwielbiam dania jednogarnkowe, namiętnie je wymyślam. Wczoraj jadłam na obiad
      rodzaj zupy z zielonej soczewicy, mięsa indyka pokrojonego w kostkę, bulionu,
      pomidorów z puszki oraz warzyw na patelnię (mieszanka z tymiankiem i bazylią-
      cukinia, marchew i płaska fasolka w kawałkach, zamrożone). Wszystko doprawione
      curry, imbirem, czosnkiem, świeżymi ziołami. Robię takie gulasze również TOFU
      lub samych warzyw. Przepisów nie stosuję, wykorzystuję własną kreatywność. Do
      zrobienia takiego obiadu wystarczy 1 palnik. Polecam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka