Gość: ania IP: *.bydgoszcz.agora.pl 18.12.03, 18:27 Proszę podajcie mi sprawdzony przepis na rogaliki ,bo te ktore robie, wychodzą mi strasznie twarde. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tess Re: rogaliki IP: *.telia.com 18.12.03, 20:41 ja pieke takie,sa pyszne , nadziewam rowniez masa orzechowa, albo dzemem/marmolada,,,,troche ciapowate przy robieniu ciasto; 200g margaryny 50g drozdzy 2 jajka 2 decylitry mleka(to cala szklanka) 1 lyzka stolowa cukru 8 delcylitrow maki nadzienie; 50g masla zmielone orzechy cala paczuszka. przygotowanie; margaryna +cukier + jaka + maka wymieszac dodac rospuszczone drozdze w mleku i zagnies ciasto, rozwalkowac w prostokat lub kolo i posmarowac masa wymieszana :margaryna + orzechy. -prostokat zwinac i ciac na wysokosc 1,5 cm i ukladac w papierowe foremki -a kolo pociac w trojkaty i zwijac w forme rogalika postawic na dwie godziny ,zeby wyroslo,posmarowac rostrzepanym jajkiem i mozna po wieszchu posypac grubym cukrem lub platkami migdalowymi..... przed wsadzeniem do pieca piec na 250-275 stopni ** 5-10 minut.... Odpowiedz Link Zgłoś