Gość: jr IP: *.icpnet.pl 14.07.09, 19:33 slyszalem ze na zachodzie nie ma takich zwyklych bochenkow chleba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 14.07.09, 19:42 Jesli Wlochy zaliczymy do zachodu, to bochenki sa i to bardzo dobre. Chleb z Altamury, pierwszy produkt piekarniczy z europejskim znakime DOP: www.panedialtamura.net/ Chleb z Matery: www.consorziopanedimatera.com/ Czarny chleb z Castelvetrano: www.consorziopanedimatera.com/ Jest ich wiecej, ale wymienianie i tak nie ma sensu. Trudno kupic w Polsce. Chleb z Matery bywal w Harrods'ie w Londynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jr Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? IP: *.icpnet.pl 14.07.09, 19:51 chodzi mi o powszechnie co sie jada najczesciej. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f ktos kitu Ci nawciskal:-)) 14.07.09, 20:02 we Francji w piekarniach jest wiecej chleba niz codzien w Polsce:-) W Niemczech swietne ciezkie i wiecej - bochny jak ulał. Hiszpania - super wiejskie pieczywo, bez niego nie ma tapas. o Grecji i Wloszech nie ewspomne - bo kazda mala piekarenka to marzenie chlebofila... A jak juz niestety trafisz do tasko lub karfujra, to masz ich pompowane lub tostowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jr Re: ktos kitu Ci nawciskal:-)) IP: *.icpnet.pl 14.07.09, 20:13 a w irlandii? www.odyssei.com/pl/travel-tips/10186.html Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: ktos kitu Ci nawciskal:-)) 14.07.09, 20:26 W Niemczech piekarnie czynne są nawet w niedziele. www.cafejanson.de/PRODUKTE/Brot_broetchen.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: ktos kitu Ci nawciskal:-)) IP: *.pool85-54-63.dynamic.orange.es 15.07.09, 07:24 jacek, ty chyba zyjesz jakims wyobrazeniem o miejscach gdzie spedziles wakacje ewentualnie weekend Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tylko w jednym miejscu spedzam wakacje - Grecja. W 15.07.09, 08:10 innych bądź mieszkałem (dłużej krócej), bądź muszę bywac b czesto:-( Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f wydaje mi się, ze "chleb" ma się w glowie, tzn 15.07.09, 08:16 jesli myslisz o nim, lubisz go, robisz... poswiecasz mu jakis czas - to wszedzie znajdziesz. ieke chleb od wielu lat, i zawsze wszedzie znajde piekarnie, dopytam sie, pokazą mi i zapewniam Cie, ze w wielu miejscach "zachodu" chleb byl lepszy, a teraz niestety i jest obecnie wobec kleski wpOlsce i dopiero powolnego odbudowywania malych piekarni:=( Jesli sie kupuje w Polsce pieczywo z marketu sztuczne, lub gabki lub kajzerki białe itp, to i na "zachodzie" tylko to znajdzie sie najlatwiej. I wtdy walsnie takie gadki sie rodzą - o herbatnikach, mufinkach do wszystkiego, gabkach bez smaku itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 14.07.09, 21:19 Co znaczy najczesciej? Kazdy ma swoje ulubone pieczywo, to kupuje i to jada. Tyle, ile uwaza za stosowne. Jesli chce sie jesc dobre pieczywo, kupuje sie w piekarni. W supermarketach zasem bywa pieczywo dostarczane przez piekarnie, troche drozsze, ale wiekszosc to wiadomo co. Jak w Polsce. We Wloszech pieczywo jest regionalne: to, co jest np. w Dolinie Aosty, u mnie w piekarni tego nie ma. I odwrotnie. A szkoda. Z uwagi na ceny i dla przyjemnosci coraz wiecej osob piecze chleb w domu: dokladnie jak w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? IP: *.pool85-54-63.dynamic.orange.es 15.07.09, 07:32 "chodzi mi o powszechnie co sie jada najczesciej" Na sniadanie np czesto jedza herbatniki maczane w kawie tj u nas bezzebne babcie. Jakies tam wyobrazenie mozesz wyniesc rowniez ze sniadania w hotelu na poludniu Europy tzn slodkie buleczki, croissanty, paczki, brioche, musli. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka55 Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 14.07.09, 20:47 Nie jada sie chleba, jako podstawowego wypelniacza, tak jak jest to w Polsce, tylko jako dodatek do dania, ewentualnie male kanapeczki na aperitif, przed wieczornym cieplym posilkiem. We Francji jesz dwa obiady dziennie, jeden w poludnie i jeden wieczorem, nie ma jedzenia kanapek. Jesli nie masz czasu zjesc w poludnie, to wtedy kupujesz sandwicza z bagietka, ale nikt tego nie je na wieczorny posilek. pozdrawiam iwona Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 14.07.09, 21:13 W Anglii opiekany chleb tostowy, potem dłuuugo, dłuuuugo nic, potem papierowo - watowe bagietki i kajzerki :) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa UK 16.07.09, 10:15 Masz racje - takie jest pieczywo jest w wiekszosci sklepow. Po dobry chleb trzeba sie wybrac do Bettys: www.bettys.co.uk/ Albo kupowac na marketach, bezposrednio od piekarni. U mnie stoisko co piatek ma Cinnamon Twist - bardzo znosne pieczywo. Albo, jak ktos ma blisko wybrac sie do Melmerby w Cumbrii do sklepu i piekarni Village Bakery po najlepszego pod slonce Borodinskiego. :) (bywa w Waitrose) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 14.07.09, 21:21 Podobnie we Wloszech: kanapki w sprzedazy, w domu raczej nikt ich nie robi. Je sie chleb jako dodatek, a nie chleb z tzw. oblozeniem w postaci kanapek. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 14.07.09, 21:48 iwonka55 ewentualnie male kanapeczki na aperitif, przed wiec > zornym cieplym posilkiem. > U nas o kieliszku chleba się mówi, no ale małe kanapeczki na aperitif to już chyba wyższa szkoła jazdy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eia Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.09, 22:04 ampolion napisał: > Torty. Raczej ciasteczka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 17.07.09, 02:30 "Ciasteczka" to cookies. Torty to tortes. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 17.07.09, 02:37 Popatrz na nie: images.google.com/images?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&hl=en&q=tortes&btnG=Search+Images&gbv=2&aq=f&oq= Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 15.07.09, 00:51 Gość portalu: jr napisał(a): > slyszalem ze na zachodzie nie ma takich zwyklych bochenkow chleba. są niezwykłe.. Na zachodzie czego? Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 16.07.09, 09:56 "Na zachodzie czego?" Na zachodzie bez zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? IP: *.cust.tele2.de 15.07.09, 01:34 Moj nauczyciel angielskiego (Amerykanin) opowiadał ze u nich jest tylko taki chleb jak tostowy (tzn. w USA kazda mniejszosc ma swoja kuchnie i swoje pieczywo, ale powszechnie znany jest tylko taki tostowy). Odpowiedz Link Zgłoś
onthelake Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 15.07.09, 06:34 We Francji to podobno ciastka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 15.07.09, 20:47 wszystko zalezy od regionu , tam gdzie wiecej ludnosci naplywowej tam wiecej gatunkow i dostepnosci pieczywa tostowe przewaza, ale sa chleby zytnie z kminkiem, jest pumpernikiel, bywa ciemny (barwiony karmelem) z czarnuszka sa pity, tortille , buleczki, francuskie krosanty Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 15.07.09, 08:13 Na sniadanie we Wloszech czesto jada sie rogaliki nadziewane nutella lub kremem, ciastka maczane w mleku albo sucharki z marmolada. Chleb jest dodatkiem do glownych posilkow. Gotowe sandwicze mozna kupic w sklepach, rowniez bulki oblozone szynka czy mozzarella. Ja uwielbiam pieczywo, u mnie w domu robie kanapki i ani mi sie sni jadac na sniadanie ciastka... Blee :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: sniadanie po wlosku 15.07.09, 10:53 W moim obiektywie: fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,53710714,96902012.html fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,53710714,96902232.html Wloskie sniadanie jest rezultatem tradycji, ale takze przekonaniem, ze lepiej zaczynac dzien na slodko / tworzac serotonine / niz na tlusto. To takze kwestia klimatu. Cornetti to raczej drugie sniadanie, z uwagi na szybkosc. Jest nawet piramida prawidlowego sniadania: www.mulinobianco.it/colazioneitaliana/educational/modello Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 15.07.09, 12:31 czasami włoskie śniadanie nei jest złe ;-) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77633847,85063579.html Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f kreteńskie tez bywaja ...smaczne:-) 15.07.09, 12:41 fotoforum.gazeta.pl/3,0,529369,2,45.html Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: kreteńskie tez bywaja ...smaczne:-) 15.07.09, 14:04 Jedno zdjecie i wyjasnia dlaczego Grecy sa w Europie nie do pobicia pod wzgledem otylosci. :) Greczynki tez. A ja sie zastanawialam jak to jest z tym jedzeniem srodziemnomorskim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: kreteńskie tez bywaja ...smaczne:-) IP: *.fbx.proxad.net 17.07.09, 15:27 Zdrowa, ale tuczaca.... jak sie je duzo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: kreteńskie tez bywaja ...smaczne:-) 15.07.09, 22:09 jacek1f napisał: > fotoforum.gazeta.pl/3,0,529369,2,45.html Podoba mi się. Bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibol Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.09, 21:06 Sa. Ale jedza przewaznie toast..:( Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 17.07.09, 02:55 Bread loaves: hexoizi.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
marta.r.8.5 Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 17.07.09, 15:34 W Niemczech jest chleb, byłam i jadłam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 17.07.09, 16:14 W Hiszpanii naliczono 315 rodzajów chleba. www.directoalpaladar.com/cultura-gastronomica/315-variedades-de-pan-en-espana Przyklady: images.google.com/images?q=pan&rls=com.microsoft:es:IE-SearchBox&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=es&tab=wi Szczególnie polecam: - chapata; - pan de nueces (chleb z orzechami wloskimi); - txapela - chleb z Bilbao. Hiszp. pan -> Pol. chleb :-) J53 Odpowiedz Link Zgłoś
ll66 Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 19.07.09, 14:53 ja sie zastanawiam co ludzie jedza w Polsce bo w wiekszych miastach jak krakow to dobrego chleba ze swieca szukac 85% tego co sprzedaja nawet w mniejszych sklepach to takie g... ze do jedzenia sie nie nadaje! Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 19.07.09, 15:08 Nie masz racji. W Krakowie jest bardzo dużo sklepów, sklepików z bardzo dobrym pieczywem. W dużych sieciach handlowych może i jest nie dobre pieczywo, ale jak ktoś chce to zawsze w pobliżu miejsca zamieszkania lub na swoim osiedlu znajdzie dobry chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
ll66 Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 19.07.09, 15:35 mieszkalem w wielu miejscach w krakowie, w wieliczce, teraz wiem ze da sie kupic, ale zeby w Polsce chlebowym kraju znalezienie chleba bylo zadaniem specjalnym dla bonda !!! przyklad - wieliczka po kilku miesiacach znalazlem miejsce gdzie mozna kupic znosny, powtarzam znosny chleb, nie dobry. po zakup dobrego chleba musisz sie wybrac np. do Almy do kraka! a najciekawsze ze bulki calkiem dobre sa w zwyklym tesco, ze swieca szukac lepszych w sklepikach !!! na "prowincji" w Polsce to tez coraz wiekszy problem. ostatnio sie dowiedzialem ze moj tata w mniejszym malopolskim miescie musi po dobry chleb wstawac o 5 rano bo taki super dostepny jest tylko na rynku a o 7 juz dawno go nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 19.07.09, 17:33 No nie wiem, bo u mnie na osiedlu mam 4 sklepy z dobrym pieczywem, a na osiedlu obok 3. Wybór jest i to duży. Odpowiedz Link Zgłoś
ll66 Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 19.07.09, 21:03 niestety prawdopodobnie oczekiwania kupujacych co do chleba drastycznie sie obnizyly ... Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 19.07.09, 21:10 W Polsce czy za granica? Odpowiedz Link Zgłoś
ll66 Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 19.07.09, 22:27 w Polsce oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 19.07.09, 22:30 Widzę, że lepiej wiesz od mieszkańców Krakowa. Zapewniem cię, że nie ma żadnego, ale to żadnego problemu z kupnem dobrego wiejskiego chleba pieczonego czy to na drożdżach czy na zakwasie, z mąką żytnią, orkiszową, graham, z najróżnieszymi ziarnami. Trzeba tylko ruszyć się poza supermarkety. Odpowiedz Link Zgłoś
ll66 Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 20.07.09, 11:58 w krakowie mieszkam od 1996 wiec cos tam pewnie wiem. moze bardziej konstruktywnie - gdzie kupic DOBRY chleb w krakowie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? IP: *.chello.pl 20.07.09, 21:35 W sieci Polo Market i Lewiatan jest bardzo dobry chleb Inwałdzki z Andrychowa. Na Tomexie masz różniaste chleby. Ostatnio kupiłam tam bardzo dobry ciemny chleb na zakwasie z ziarnami. Na Os. Złoty Wiek przy placu są dwa sklepy z bardzo dobrymi różnymi chlebami. Na ul. Krakowskiej jest sklep z dobrym pieczywem z Wadowic. W Awiteksie kupisz dobry chleb góralski, jest tam jeszcze dobry chleb z ziarnami, taki twardszy, jeśli taki lubisz, ale nie pamiętam jak się nazywa. Pod Halą targową mają dość dobry chleb z orkiszem. Może uda ci się kupić chleb taki jaki lubisz. Pozwodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 20.07.09, 22:17 Jeszcze sobie przypomniałam. Na Nowym Kleparzu są chyba 2 stoiska z dobrymi chlebami. Można kupić na sztuki i na wagę. Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 19.07.09, 22:59 Cos w tym jest. Mój syn przyjechal z zimej Szwecji do Hiszpanii i po 3 dniach pobytu zapytal: tu nie maja chleba? Tylko bulki? Dostal chleb. Nazywa se tutaj (w Hiszpanii) HOGAZA. Niezwykly chleb w dwóch wersiach. Ten 40/60% (zyto/pszenica) ... ten calkiem identyczny z najlepszych polskich piekarni (Grela na Ponikwodzie w Lublinie) jak tez z dominacja zyta (60/40%). Polecam. J53. Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 19.07.09, 23:16 farm3.static.flickr.com/2109/2420454567_21fa855005.jpg Jest to link do polskiego chleba w Hszpanii. Teraz oczekuje wizyty mojego syna z Japonii (Tokio). Ciekawe jaki chleb bedzie prosil. Moze z ryzu? J53 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 20.07.09, 08:59 Dokladnie "pan de hogaza". Chleb to "pan". Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? 20.07.09, 15:55 RAE - Real Academia Española hogaza (Del lat. focacĭa, t. f. de -cĭus, cocido al fuego). 1. f. Pan grande que pesa más de dos libras. 2. f. Pan de harina mal cernida, que contiene algo de salvado. Stad, nie jest niezbedne laczenie slowa "hogaza" ze slowem, "pan". Juz to oznacza. :) J53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: co jedza na zachodzie zamiast chleba? IP: 198.36.95.* 20.07.09, 22:39 roznego rodziaju placki: z maki, pszennej, kukurydzianej, gryczanej i z innych zboz ktorych u nas nawet nie uswiadczysz na przyklad: w Etiopii - injera w Am. Lacinskiej - tortillas w Indiach - roti, chapati oj, zagolopowalam sie na wschod ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
izka_74 Chorwacja 21.07.09, 10:12 Na tegorocznym urlopie w Chorwacji próbowaliśmy znaleźć jakiś zjadliwy chleb, niestety bez powodzenia. Było tam wiele typowych piekarnii, ale chleb we wszystkich taki sam, coś jakby nasz pszenny. Bardzo kruszący się, na drugi dzień niezjadliwy. I to był jedyny mankament w tym pięknym kraju ;) Odpowiedz Link Zgłoś