Dodaj do ulubionych

"pianka" z ubitej pianki z białek i kisielu

21.12.03, 15:08
czy ktoś moze robił kiedyś taka "piankę" do placków z ubitej piany z białek i
do tego ponoc sie dodaje kisiel w proszku a moze galaretkę tego nie jestem
pewna, ale chciałam coś takiego zrobić ale niestety nie wychodzi mi to
wogole, za każdym razem piana wchłonie kisiel w proszku tak ze nie powstaje
kolorowa gesta "pianka" tylko cala piana sie rozlatuje, bardzo prosze o
poroady jesli ktoś robi cos takiego jak to dokladnie w szczegółach sie
robi,bo niestety jesli zrobi sie coś nie tak to placek sie nie uda, z góry
dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: ola s. Re: "pianka" z ubitej pianki z białek i kisielu IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 21.12.03, 22:48
      ja ubijam bialka na sztywno, dodaje albo nie troche cukru ( zeby byly
      sztywniejsze ), jak sa juz ubite, to mieszam je delikatnie rogalka (?) z
      najczesciej budyniem, dzieki temu piana sie lepiej zapieka na ciescie, zawsze
      sie udaje.
    • tralalumpek Re: "pianka" z ubitej pianki z białek i kisielu 21.12.03, 22:56
      tak, na ciescie drozdzowym z owocami na wierzch placka nakalada sie wlasnie
      piane z bialek z kisielem....a na to reszte ciasta utarta na tarce

wyrwane z przepisu:
      4 bialka ubic ze szklanak cukru popd koniec ubijania dodac 1 opakowanie
      kisielu...
      • tralalumpek ps 21.12.03, 23:11
        ... nie na ciescie drozdzowym ale na kruchym, zagalopowalam sie
        sorry
        • Gość: ola s. Re: ps IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 21.12.03, 23:51
          budyn, kisiel, zadna roznica,
          ale ja lubie akurat waniliowy smak, dlatego daje pol szklanki cukru / 4 bialka
          i budyn :), zeby nie powalalo slodkoscia
          • Gość: aniel Re: ps IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 09:02
            mozna i z galaretką- niby ptasie mleczko
          • tralalumpek Re: ps 22.12.03, 09:07
            Gość portalu: ola s. napisał(a):

> budyn, kisiel, zadna roznica,
            > ale ja lubie akurat waniliowy smak, dlatego daje pol szklanki cukru / 4
            bialka
            >
            > i budyn :), zeby nie powalalo slodkoscia

bede polemizowac, budyn bardziej pasuje kiedy zamiast owocow polozycsz na
            ciasto ser a na to piane z budyniem i reszte ciasta,
            do owocow zdecydowanie lepszy jest kisiel, nie wspominajac o tym ze sie lepiej
            trzyma
            ale coz kazdy ma swoje upodobania
    • mary24 ponowne pytanie 23.12.03, 20:47
      Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi, tylko nie wiem czy ja się dobrze
      wyraźiłam ponieważ nie chodziło mi o piankę na którą sie sciera resztę ciasta
      tylko o taką która wygląda jak "gąbka" jest taka delikatna i nie rozlatuje się,
      ja widziałam coś takiego raz na placku który jadłam kupionym w sklepie,najpierw
      był biszkopt chyba o ile dobrze pamiętam, później masa,na to właśnie
      ta "pianka" która ma konsystencję taką że wygląda jak "gąbka" i na nią była
      chyba jeszcze dana galaretka, i właśnie nie wiem czy ktos coś takiego robił ,
      jeśli ktoś coś takiego wypróbowywał już to proszę sie podzielić dokladą
      instrukcją jak sie to robi, z góry dziękuję ,pozdrawiam
      • wedrowiec2 Re: ponowne pytanie 23.12.03, 21:15
        Może masz na myśli tzw. ptasie mleczko. Stygnącą galaretkę ubiją się mikserem z
        powoli wlewanym skondensowanym mlekiem (w puszce). Sądząc z opisu wyglądu to
        może być właśnie to.
        • mary24 Re: wedrowiec2 29.12.03, 14:06
          a czy tzw.ptasie mleczko wykorzystuje sie do takich placków właśnie z masą
          jakąś, owocami i galaretką, no bo nazwa ptasie mleczko to z tego co wiem jest
          to tylko to samo mleczko oblane np czekoladą, a czy nadawałoby sie to do
          innego placka tak jak napisałam wyżej? hmmm no cóż nadal nie mam jasnej
          odpowiedzi na zadanie przezemnie pytanie ale dziękuję za odpowiedź, jesli ktoś
          ma jeszcze jakies porady i przepisy na taki placek jak pytałam w poprzednich
          pytaniach to bardzo proszę sie nimi podzielić, z góry dziękuję i pozdrawiam
    • mary24 Re: "ponowne pytanie 23.12.03, 20:58
      a jeśli ktoś ma sprawdzony przepis na tego typu placek to bardzo proszę o jego
      podanie,i dokładne podanie jak tę piankę sie wykonuje bo tak jak mówiłam
      próbowałam dodać do wubitej pianki kisiel w proszku ale cała piana sie
      rozleciała i na drugi dzien z tortownicy wypływała mi normalnie jakby woda,z
      góry dziękuję i przepraszam ale jestem dopiero początkująca w tym temacie :),
      pozdrawiam
    • Gość: krystyna Re: "pianka" z ubitej pianki z białek i kisielu IP: 62.141.250.* 29.12.03, 18:52
      Do takiej pianki dodaję; 1 śnieżke,ubita z jednąszklanką mleka zimnego,do tego
      dodaję wystudzone dwie galaretki zimne.trochę już zgęstniałe rozpuszczone w
      jednejszklance gorącej wody i to wszystko pycha
      • mary24 Re: krystyna 29.12.03, 19:03
        do takiej pianki dodaję? czyli że najpierw trzeba ubić pianę z białek a dopiero
        później dodać te śnieżkę i galaretki? czy poprostu ta cała pianka składa się
        tylko ze śnieżki ubitej z mlekiem i dodać do tego galaretki? sorry ale nie
        napisałaś dokładnie, a ja jak pisałam jestem niestety początkująca a na dodatek
        nie stać mnie na to żeby ciągle wyrzucać coś co mi się nie uda, więc
        przepraszam ze zadaje takie szczegółowe pytania, z góry dziękuję za odpowiedź i
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka