Gość: pszczolamaja IP: *.centertel.pl 20.07.09, 20:23 Jedziemy z czwórką dzieci na działkę. Chcemy poeksperymentować z daniami z kociołka. Macie jakieś pomysły, doświadczenia? Tanio, prosto, zdrowo - to ten kierunek. Poproszę o sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarek_zielona_pietruszka Re: Kociołek - pomysły na potrawy. 21.07.09, 23:31 wnętrze kociołka wysmarowac' smaluszkiem, najlepiej własnego wytapiania ze skwarkami,(nie polecam wynalazków typu oliwa z oliwek) dalej wyłozyc' liśc'mi kapusty. Na kapustę kładę plastry wędzonego boczku (oczywiście własnej roboty, ale może byc' jakiś dobry kupny, aby mało pompowany). Dalej kładę plastry cebuli posypane drobno posiekanym czosnkiem,plasterki papryki i pomidora, następnie krojona marchew i ewentualnie inne ulubione warzywa (ja daję trochę selera naciowego). Dalej kawałki mięsa wszelakiego i znowu warstwa warzyw, aż do wypełnienia kociołka. Teraz sos - w wersji light daję przecier pomidorowy zmieszany z sosem chili czosnkowym pieprz grubo mielony, majeranek, bazylia i lubczyk. Ale myślę, że można dodac' inne ulubione zioła i przyprawy. W normalnej wersji do sosu dolewam piwo jasne pełne. W wersji na dziko zamiast piwa dodaję pokruszony w moździerzu jałowiec i żubrówkę. Ale pomysłów można miec' wiele w zależności od własnych upodobań i smaków. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Kociołek - pomysły na potrawy. 22.07.09, 10:00 gularz albo zupa gularzowa, kurczak w warzywach albo jako rosol, jest wiele mozliwosci jednogarnkowych, nam smakuja najlepiej,bo te warzywa z ogrodka sa wspaniale, Odpowiedz Link Zgłoś
hynde GulaSZ!!!!!!!! 22.07.09, 10:50 mhr-cs napisała: > gularz albo zupa gularzowa, > kurczak w warzywach albo jako rosol, > jest wiele mozliwosci jednogarnkowych, > nam smakuja najlepiej,bo te warzywa z ogrodka sa wspaniale, Odpowiedz Link Zgłoś