Dodaj do ulubionych

tradycyjna warzywna sałatka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 18:32
Witam!
Znudziły mi się wszystkie "inne" sałatki i mam ochotę zrobić na te święta taką
tradycyjną warzywną, tylko nie wiem dokładnie ile i czego. Ziemniaki,
marchwka, seler, pietrucha, zielony groszek, jajka, ogórki kiszone, jabłko
i... czy jeszcze coś. i ile tego, w jakich proporcjach. Czy warzywa ugotować w
łupinach, czy lepiej już obrane?
Dziękiki za pomoc
pozdrawiam
gosia
Obserwuj wątek
    • no-suprises Re: tradycyjna warzywna sałatka 22.12.03, 19:34
      Warzywa gotuję w łupinach - a co do proporcji to i tak zawsze wychodzi inna.
      Najwięcej marchewek 6 sporych,trochę mniej pietruszek, cały seler, puszka
      groszku, 3 ziemniaczki, 2 jabłka, ponad pół słoika ogórków, duża cebula
      pokrojona w kostkę i sparzona, 8 jajek na twardo, majonez, śmietana, musztarda
      do smaku pieprz. Ja nie solę,dość soli jest w majonezie i musztardzie.
      • jottka Re: tradycyjna warzywna sałatka 22.12.03, 20:31
        jak dasz dużo marchewek, to będzie słodkawa, a nie wiadomo, jak lubisz :)

można dać czerwoną cebulę, bo delikatniejsza, ładnie wygląda i nie trzeba jej
        preparowac wstępnie

zamiast groszku można dać kukurydzę, bo czasem chętni do sałatki źle znoszą
        groszek. ale jak lubią strączkowe, to można zamiast groszku dać czerwoną
        fasolkę, bo dobra i ładnie wygląda

a poza tym - choć majonez jest klasyczny - to mieszam wszystko z winegretem,
        wtedy jest ciut lżejsze, a dobre też.

i tych jajek to strasznie dużo - podejrzewam, że to też rzecz gustu, wolę
        wrzucić cały słoik ogórków :)
    • Gość: Pichciarz Re: tradycyjna sałatka jarzynowa IP: *.proxy.aol.com 22.12.03, 21:12
      Czy masz na myśli sałatkę JARZYNOWA? Bo pod taką nazwą figuruje ona we
      wszystkich książkach kucharstich i pod nią łatwiej przepis znaleźć. Także w
      Internecie.
      Powodzenia i smacznego.
      • Gość: krystyna_jl Re: PIETRUSZKE BIALA, ...czym zastapic ... IP: 62.39.200.* 22.12.03, 21:48
        • Gość: krystyna_jl Re: PIETRUSZKE BIALA, ...czym zastapic ... IP: 62.39.200.* 22.12.03, 21:51
          ...w salatce jarzynowej, poniewaz we Francji jej nie mozna kupic.
          Czy tylko ja "ominac", i postepowac jak wyzej?
        • jottka Re: PIETRUSZKE BIALA, ...czym zastapic ... 22.12.03, 21:52
          niczym :)

można dać trochę więcej selera albo ziemniaka - albo pasternak, ale to na tyle
          nietypowe warzywo, ze trudno polecać
          • Gość: krystyna_jl Re: PIETRUSZKE BIALA, ...czym zastapic ... IP: 62.39.200.* 22.12.03, 21:53
            dzieki, jottka, tylko nie wiem, co to jest pasternak.
            • jottka Re: PIETRUSZKE BIALA, ...czym zastapic ... 22.12.03, 21:55
              dawniej pospolite warzywo w ojczyźnie przodków, ale akurat francuzi je znają -
              taka duża, białożółta po ugotowaniu bulwa, ni to seler, ni to pietruszka w
              smaku, dobre

nie wiem, jak we francji, ale w niemczech, gdzie pietruszka również tylko w
              formie natki występuje, korzeń można dostać w greckich sklepach - grek
              właściciel od razu wie, że albo rodak, albo polak przyszedł :)
              • Gość: krystyna_jl Re: PIETRUSZKE BIALA, ...czym zastapic ... IP: 62.39.200.* 22.12.03, 21:58
                dzieki, jottka
                pozrd.
            • Gość: Pichciarz Re: PIETRUSZKE BIALA, ...czym zastapic ... IP: *.proxy.aol.com 22.12.03, 21:57
              Bezwzględnie seler. Ale może też być i kalafior, byle nie rozgotowny.
              • Gość: krystyna_jl Re: PIETRUSZKE BIALA, ...czym zastapic ... IP: 62.39.200.* 22.12.03, 22:04
                dam wiecej selera, za kalafiorem w salatce jarzynowej tradycyjnej nie
                przepadam.
                A do tego...SLUCHAJCIE DOBRZE!!!...bede miala polska wedline, ktora w srode
                dotrze prosto z Krakowa : xzynke, baleron, poledwice, kabanosy, dobra
                kielbase...mniammniam, chociaz to bardziej dla rodzinki, niz dla mnie...
                P.S. stad tez to zainteresowanie salatka jarzynowa, poniewaz ten
                zestaw "brzmi" w moim podniebieniu fantastycznie po polsku...
      • Gość: gosia Re: tradycyjna sałatka jarzynowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 22:30
        no to mogłam sobie szukać sałatki warzywnej :)
        a faktycznie to jarzynowa
        jutro zabieram się do roboty
        dzięki
        pozdrawiam
        gosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka