Dodaj do ulubionych

ser feta w oliwie

23.07.09, 20:53
Czarami robię sałatkę grecką, ale nigdy nie zużywam całego sera feta do tej sałatki. I wpadłam na pomysł żeby resztę sera pokroić, dołożyć oliwki i zalać oliwą żeby dłużej wytrzymał (czyli taki jak można kupić w sklepie). Tylko mam dylemat czy ten kupny jest w jakiś specjalny sposób przygotowywany do takiego przechowywania. Czy ktoś robił coś takiego i ma jakieś doświadczenie?
Z góry dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: ser feta w oliwie 23.07.09, 21:08
      ja wrzucam czasami resztki fety i grillowanych warzyw do sloika. dodaje galazke
      rozmarynu, zabek czosnku (mozna wiecej, ja nie bardzo lubie), sucha papryczke
      chili, troche oregano i zalewam calosc oliwa tak, zeby nic nie wystawalo nad
      powierzchnie. potrzeba dobre 48h zeby sie przemacerowalo. w ciagu pare dni
      zjadam, wiec nie wiem jak dlugo moze stac :)
      • jacek1f robie zawsze: feta plus doprawy i dobra roczna 23.07.09, 21:42
        oliwa i góra 7-10 dni - maceracja i wyjadanie.

T3e sklepowe sa robione pod cisnieniem i para i w temp 200 itp... wiec to nie jak w domu.
    • linn_linn Re: ser feta w oliwie 24.07.09, 09:27
      Podobnie mozna zrobic mozzarelle.
      • marghe_72 Re: ser feta w oliwie 24.07.09, 09:35
        linn_linn napisała:

> Podobnie mozna zrobic mozzarelle.
        i brie .. i camamberta :)

Wyszukiwarka na GP mi nie działa.. wrzuciłabym Ci linka ..
        • ania_m66 Re: ser feta w oliwie 24.07.09, 12:59
          mozzarelle w oliwie wg tego przepisu robilam parokrotnie. jest wspaniala.
    • Gość: x kupną należy po otwarciu przechowywać w lodówce IP: *.unitymediagroup.de 24.07.09, 12:05
      i zużyć w ciągu 7 dni.
      Tak "stoi" na moim słoiku.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: ser feta w oliwie 24.07.09, 12:58
      Ja robię z kolorowym pieprzem i ziołami, suszone pomidory i papryczki.
      Zalewam olejem z pestek winogron, bo oliwy nie lubię. U mnie najdłużej stało w
      lodówce ok miesiąca zanim zostało całkowicie wyżarte :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka