Gość: emilia IP: *.sggw.waw.pl 26.08.09, 14:12 Ciekawa jestem do czego w swojej kuchni wykorzystujecie pastę tahini ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajandgeo Re: tahini 26.08.09, 14:47 Ja do napojow i do sosow na saladki.Uwielbiam tahini i ostatnio uzylam nawet do kanapki zamiast masla, ale mam na mysli chleb ze skielkowango zboza albo razowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: tahini 26.08.09, 15:40 Tahini Z Wikipedii Skocz do: nawigacji, szukaj TahiniTahini (طحينة), zhimajiang (芝麻醤), nerigoma (ねりごま) - pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromaty). We wschodniej azji tahini produkowane jest z niełuskanych nasion sezamu. Jest to główny składniki hummusu i sprzedawane jest w formie świeżej lub suszonej. Pasta sezamowa używana jest także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej; jest kluczowym dodatkiem do dań z prowincji Syczuan np. dan dan noodles. Ponieważ wschodnioazjatycka wersja produkowana jest z niełuskanych nasion to jest ona bardziej gorzka. Źródło „pl.wikipedia.org/wiki/Tahini” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiula Re: tahini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 12:47 Do absolutnie ulubionych skrzydełek:) Skrzydełka surowe, albo podgotowane jesli śpieszno, solę i maziam tahiną. I do piekarnika. Wychodzą pyszne, złociste, sezamowe. tahinę czasami zastępuje masłem orzechowym, też niezłe Odpowiedz Link Zgłoś