Dodaj do ulubionych

Hummus po raz enty

22.05.11, 21:54
Pierwszy raz się pokusiłam o zrobienie samemu hummusu. Niestety wyszło niezbyt fajnie. Jako, że tahini robiłam również sama nie wiem gdzie leży błąd. Przepis na hummus brałam z puszki (niby jest w top100 i w komentarzach chwalą, więc nie wiem). Po pierwsze smak jest intensywnie sezamowy, przytłaczający, jakby się jadło masło orzechowe trochę. Kwestia przedobrzenia z ilością tahini (wzięłam przepisowe 3 średnioczubate łyżki na puszkę ciecierzycy)? Czy może za bardzo przyprażyłam (bo kolor wyszedł ciemniejszy)?
Po drugie wyszedł okropnie tłusty :(. W przepisie jest 8 (!) łyżek oliwy, czytam inne i jest ok. 2... Zawsze jedząc hummus miałam uczucie "lekkości" dania, a tu ta oliwa wycieka mi uszami przy każdym kęsie :/
Nie wiem czy wyrzucać i robić od nowa? Ratować dodawaniem ciecierzycy, cytryny?
Obserwuj wątek
    • bobralus Re: Hummus po raz enty 22.05.11, 22:07
      dla mnie to proporcje jak na co najmniej trzy puszki ciecierzycy

ja robię tak:
      puszka ciecierzycy z odrobiną płynu z niej
      sok z połowy cytryny
      1-2 łyżeczki tahini jasnego
      mały ząbek czosnku
      sól
      oliwy max 2 łyzki (czesto tylko robię świderek na górze, żeby był smak, chociaz konsystencji odrobina oliwy tez dobrze robi)

Ja bym dodała ciecierzycę i sok z cytryny - doda świeżości i owej lekkości, na szczęście łatwo naprawić to danie. Następnym razem próbuj w trakcie miksowania, zawsze można czegoś stopniowo dodać wg upodobania.
      • ritsuko Re: Hummus po raz enty 22.05.11, 22:22
        No to jedną puszkę mam w zanadrzu, jutro dorzucę jeszcze jedną i spróbuję uratować mój hummus :). I dzięki za sprawdzony przepis, bo pogubiłam się w tych wersjach (jak widać :P)
      • ritsuko Re: Hummus po raz enty 24.05.11, 21:27
        Odpuściłam poprawianie i zrobiłam nówkę z Twojego przepisu, jako, że oszczędzałam oliwę to z kolei cytrynę było za bardzo czuć, ale dziś ponowiłam z mniejszą ilością, dodałam więcej czosnku i było ok :).
        Chyba to też kwestia wprawy i trafienia na swój smak, ale dziękuję, bo czuję, ze jestem zdecydowanie bliżej tego "mojego hummusu"
    • Gość: emigrantka Re: Hummus po raz enty IP: *.ghnet.pl 22.05.11, 22:07
      Miałam podobny problem, gdy po raz pierwszy robiłam hummus - dodałam za dużo tahini i oliwy, wyszedł za tłusty i zbyt przytłaczający sezamowy smak, za którym akurat nie przepadam. Metodą prób i błędów opracowałam może niezbyt klasyczną metodę, za to odpowiadającą mojemu podniebieniu - mniej pasty sezamowej, mniej oliwy - aby hummus dobrze się rozsmarowywał, dodaję bulionu lub trochę wody z gotowania ciecierzycy, sok z cytryny, aż do uzyskania drogą miksowania lekkiej konsystencji.
      • ritsuko Re: Hummus po raz enty 22.05.11, 22:24
        No to pocieszające, że nie ja jedyna się tak wkopałam z tą oliwą i tahini, na szczęście już będę wiedziała, żeby oszczędniej je dodawać. Nawet znalazłam przepis, gdzie nie było tahini, a sam zmiksowany sezam i dwie łyżki oliwy na całość, przy czym moja ilość oliwy wydaje się ogromna
        • bobralus Re: Hummus po raz enty 22.05.11, 22:33
          Nie martw się, każdemu smakuje trochę inny hummus, ja lubię aksamitny, lekki i kremowy, inni grudkowaty, mocno czosnkowy (ja wychodze z zalozenia, ze to nie sos czosnkowy), cięższy od oliwy i tahini - sama kilka razy trafilam na takie wersje w restauracjach. Nie ma co sie przejmować, tylko tworzyć własną wersję. W mojej i Emigrantki wersji jest woda spod ciecierzycy, jej dodanie naprawdę poprawia konsystencję i pozwala zachować max ciecierzycowego smaku przy jednoczesnym rozrzedzeniu masy.
          • ritsuko Re: Hummus po raz enty 22.05.11, 22:39
            Właśnie, ja jeszcze dodałam do tego trochę przegotowanej wody, bo wcześniej to było jeszcze masakrycznie lepkie. Najwyraźniej ja też wolę lekki hummus i do tej pory (na szczęście) w restauracjach również na taki trafiałam. Dam znać jak wyjdzie po przeróbkach, ale wychodzi na to, że zrobię tyle hummusu, że przez tydzień nic innego nie będę jadła :D
    • lady-magda Re: Hummus po raz enty 22.05.11, 23:19
      na puszke ciecierzycy (niedbale odcedzonej) daje 1 spory zabek czosnku, sok z polowki soczystej cytryny, porzadna lyzke tahini, szczypte soli a oliwa z oliwek reguluje konsystencje :)
      • Gość: bodzia138 Re: Hummus po raz enty IP: *.rzeszow.mm.pl 26.05.11, 20:06
        Nie robilam jeszcze sama humusu, natomiast probowalam z roznych firm i najbardziej smakowal mi ten w ktorego sklad wchodzilo ugotowane zoltko, o czym nikt tutaj nie wspomnial.
    • Gość: aszantka Re: Hummus po raz enty IP: *.231.49.251.koba.pl 27.05.11, 17:22
      A ja robię tak:
      puszka cieciorki, 3 łyżki sezamu, niepełne 3 łyżki oliwy, sok z połówki cytryny, 3 ząbki czosnku (wystarczy jeden) i jeszcze lubię dodać pół papryki. To mój ulubiony i sprawdzony przepis - nie pamiętam niestety jego genezy:) Od dawna robię.
      • Gość: Majka Re: Hummus po raz enty IP: 83.143.139.* 19.10.11, 10:18
        A ja robiłam wg tego przepisu agb.waw.pl/odchudzanie/index.php/przekaska/1188-hummus - wyszedł świetny. Jednak jaki by przepis nie był to i tak nie będzie smakował jak ten jedzony po raz pierwszy. Tamten był najlepszy.
    • pepparkakor Re: Hummus po raz enty 27.05.11, 18:49
      Najlepiej metodą prób i błędów wypracować własne proporcje, bo każdemu może podchodzić inna wersja...
      --
      just-great-food.blogspot.com/
    • gola.baba Re: Hummus po raz enty 28.05.11, 15:10
      Jak mówią poprzednicy - najlepiej metodą prób i błędów wypracować sobie własny przepis, taki, jaki Ci smakuje.

Ja ciecierzycy używam na oko, ale mniej więcej 1/2 kg suchej, moczę na noc i następnego dnia gotuję. Do miksera dodaję wodę, w której się gotowała, do ok. 1/4 poziomu ciecierzycy, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki tahini, sok z 1/2 limonki. Jeśli nie mam w danym momencie tahini, nie używam i też jest dobry, dodaję wówczas oliwy extra vergine do miksera. Polewam oliwą już na półmisku, "na oko", większym chluśnięciem. Mamy taki hummus na cały tydzień, do wszystkiego.

Hummus gotowy bywa bardzo różny, zależy gdzie się kupuje. U mnie można kupić w supermarkecie, nie zawiera ani grama błonnika, czyli tak jak to guacamole, które ma mniej niż 2% awokado, po prostu chemia.

Metodą prób i błędów po kilku razach dojdziesz do wprawy i będzie dobrze. Powodzenia.
    • Gość: marciasek tahini IP: *.ghnet.pl 28.05.11, 18:16
      Ja przed dodaniem do humusu rozrzedzam tahini do konsystencji gęstej śmietany - można to zrobić wodą spod cieciorki i/lub sokiem z cytryny. Znacznie łatwiej się wtedy łączy z cieciorką i krem wychodzi lżejszy.

Tahini po dodaniu płynu zgęstnieje, dopiero po dodaniu większej ilości rozrzedzi się do odpowiedniej konsystencji, zatem płyn trzeba dodawać po troszku, mieszać i patrzeć co się dzieje.
      • corrina_f1 Re: tahini 04.07.11, 14:09
        Gość portalu: marciasek napisał(a):

> Ja przed dodaniem do humusu rozrzedzam tahini do konsystencji gęstej śmietany -
        > można to zrobić wodą spod cieciorki i/lub sokiem z cytryny. Znacznie łatwiej s
        > ię wtedy łączy z cieciorką i krem wychodzi lżejszy

Ale przecież tahini właśnie jest konsystencji gęstej śmietany bez dodawania czegokolwiek. Może nie wymieszałeś przed otworzeniem ?
      • 3.ndd tahini 100%- otwarcie słoika 01.05.12, 18:41
        Gość portalu: marciasek napisał(a):

> Ja przed dodaniem do humusu rozrzedzam tahini do konsystencji gęstej śmietany -
        > można to zrobić wodą spod cieciorki i/lub sokiem z cytryny. Znacznie łatwiej s
        > ię wtedy łączy z cieciorką i krem wychodzi lżejszy.
        >
        > Tahini po dodaniu płynu zgęstnieje, dopiero po dodaniu większej ilości rozrzedz
        > i się do odpowiedniej konsystencji, zatem płyn trzeba dodawać po troszku, miesz
        > ać i patrzeć co się dzieje.

Po otwarciu słoika zobaczycie że tahini jest pokryta olejem . Pod tym olejem jest gęsta, a na
        dnie prawie twarda masa . Ważne- wymieszać wcześniej (na początku idzie ciężko) .

Tahina zielona (libańska-arabska) :
        Tahini , woda, sok z cytryny , czosnek , natka z pietruszki, zblenderować . Sól , pieprz.
        Ilość produktów w/g osobistego smaku.
        Konsystencja - jak gęstsza śmietana.

• corrina_f1 Re: Hummus po raz enty 04.07.11, 14:07
      W Piotrze i Pawle czy Bomi bywa znacznie tańszy niż whomus (3,50 chyba)hummus libański.
    • corrina_f1 Re: Hummus po raz enty 04.07.11, 16:09
      arabska_utopia napisała:

> Jasne, jest 3 razy tańszy i to jego mocny plus. Natomiast mi osobiście (mocno p
      > odkreślam subiektywne odczucia - żeby nie było, że kryptoreklama) smakuje 3 raz
      > y mniej.

A ja w smaku róznicy nie widzę żadnej, a może jedną - ten polski jest mdły.
      Pewnie zaletą jest to, że ma jedynie mniej konsewantów, jeśli sprzedawany jest w sklepach eko.

A skoro rozmawiamy o naprawdę dobrym hummusie, to ani mój własny, ani
      > libański nie są lepsze od whomusa. Czy Waszym zdaniem nie ma wielkiej różnicy i
      > nie warto przepłacać

Moim zdaniem nie warto. Niestety (albo stety) u nas w kuchni hummus jest na tapecie dość często w różnych potrawach więc gdybym miała za każde opakowanie płacić po 10 zł,to szybko bym z torbami poszła :)
    • bene_gesserit Re: Hummus po raz enty 07.07.11, 12:30
      Tak tak - napisz jeszcze gdzie mozna kupic reklamowany przez ciebie produkt, zawiadom radosnie, ze jest wlasnie promocja i podaj linka do ich fajnej stronki.
    • Gość: bunia Re: Hummus po raz enty IP: *.internetia.net.pl 19.10.11, 19:48
      Whomus? Moje osobiste zdanie? Za slony, za bardzo octem jedzie. Do domowego sie nie umywa.
      • hd_vision Re: Hummus po raz enty 19.10.11, 21:59
        Humus mozesz rozcienczyc cieciorka, woda i jogurtem. Jogurtu nie ma go w przepisach, ale spotkalam sie z tym sposobem w Syrii i smakowal ok, a nawet bardziej niz ok. Na przyszlosc uwazaj z oliwa. Wystarczy ta w dobrze wymieszanym, przed nabraniem go na lyzke, tahini.

Obejrzyj tez filmik jak robic humus DedeMed jednej z dwoch najfajniejszych i najladniejszych "prezenterek" kuchni arabskiej.
    • suesslein Re: Hummus po raz enty 19.10.11, 21:47
      Hummus - sadze, ze nie ma na niego tego jedynego przepisu. Niemniej zawsze warto probowac w trakcie robienia- jak zreszta ktos tu juz trafnie zauwazyl.

Ja lubie moj od czasu do czasu nieco "ozywic"

kilka moich pomyslow:

- dodac zmielonego kminku
      - dodac posiekana papryczke chili
      - dodac dojrzale avocado
      -doprawic swiezymi ziolami: tymiankiem, mieta, oregano ( to glownie latem, jak mam wlasne ziola)
    • Gość: miu Re: Hummus po raz enty IP: *.fbx.proxad.net 22.12.11, 15:00
      Jak i ile przechowujecie tahini? Trafiam tylko na dosc duze sloiczki, taka ilosc starczy mi na piec lat, chyba ze bede wciaz wcinala hummus. Co zrobic z duza iloscia tahini i jak ja przechowywac?
      • bene_gesserit Re: Hummus po raz enty 22.12.11, 15:37
        Tahini mozesz uzyc do wielu dan, nie tylko humusu. Np do ryby, kurczaka, do pasty z baklazana, do kebaba; mozesz zrobic sos na jej bazie (do salatek czy dan w picie), do gotowanych warzyw, zapiekanek, orientalnych zup (ale rowniez jako posypke do np kremu z selera), do ciast (zwlaszcza typu flapjack, ale rowniez do kruchego, zeby je lekko orientalnie podkręcić) itd itd
        • Gość: miu Re: Hummus po raz enty IP: *.fbx.proxad.net 22.12.11, 17:02
          Wow, dzieki, nie pomyslalam. Jak ja wykorzystac do ryby?
      • ritsuko Re: Hummus po raz enty 27.03.12, 12:22
        Mi to duże tahini starcza na kilka miesięcy (jak mam fazę na hummus, to mogę wcinać codziennie :)). Na szczęście od czasu tej początkowej wtopy wychodzi mi super- jeszcze raz dzięki dziewczyny :).
        Co do kupowania hummusu, to ostatnio z lenistwa wtopiłam- kupiłam puszkowane (firmy Jasmeen- ichniejsza tahini jest dobra, więc nie wiem?) baba ganoush i hummus właśnie- oba nie do zjedzenia- data długa, więc chyba nie spsute?- kwaśne, konsystencja galarety :/, wolę jednak liczyć na siebie w tej kwestii
        • olewka100procent Re: Hummus po raz enty 31.03.12, 19:12
          homos ma smakować jak nie słodzona chałwa ...
    • maalgoshka Re: Hummus po raz enty 02.04.12, 18:49
      Ja tez dopiero niedawno odkrylam, ze tajemnica udanego kremowego humusu jest woda wlasnie, albo zwykla, albo z gotowania cieciorki. Ja robie z cieciorki puszkowej wg takiego przepisu:

1 puszka ciecierzycy, odsączona
      2-3 łyżki tahini
      1 ząbek czosnku
      1/4 łyżeczki soli (lub nieco więcej, do smaku)
      1 łyżka soku cytrynowego
      6 łyżek wody

Wszystkie składniki wrzuć do miksera i zmiksuj na gładką masę. Żeby osiągnąć bardziej lejącą konsystencję dodaj więcej wody.
      • 3.ndd Re: Hummus po raz enty 01.05.12, 18:15
        Dodać troszkę "cumin" (kmin rzymski ?).
    • konradbudzyk Re: Hummus po raz enty 12.12.24, 06:34
      Hummus to jedno z moich ulubionych dań – prosty, kremowy i pełen smaku! Kluczem do sukcesu jest dobrze ugotowana ciecierzyca i odpowiednie proporcje składników. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na domowy hummus, podzieliłem się nim na mojej stronie Przepisy dla Zielonych. Koniecznie zobacz wpis jak rzrobić hummus.

Znajdziesz tam dokładne wskazówki, jak uzyskać idealną konsystencję i jakie dodatki mogą wzbogacić smak – od klasycznego tahini i czosnku po nietypowe warianty, jak hummus z burakiem czy papryką.

Spróbuj, a już nigdy nie sięgniesz po gotowy hummus z półki sklepowej! 😊
      A może masz swoje triki na hummus? Chętnie się zainspiruję!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka