14.01.11, 23:15
Gotowałam jakiś czas temu i gdzieś zapodziałam przepis :( A był od prawdziwego marokańskiego kucharza.... Może mi pomożecie, w guglu jest mnóstwo, ale żaden z nich to nie jest ten właściwy :( Pamiętam, że dodawało się cynamon w laskach, żadnych jajek i selera naciowego... Robiłam w wersji z wołowiną, bo nigdzie w okolicy nie mam możliwości kupienia przyzwoitej baraniny, ale wołowina to nie jest duże wykroczenie... Pamiętam, ze zupa miała się długo gotować na małym ogniu i na koniec dawało się sok z limonki. No i coś mi się pasta tahini pałęta po głowie - tylko nie pamiętam, czy dawałam ją do zupy, czy była do przystawek..
Obserwuj wątek
    • najma78 Re: Harira 15.01.11, 00:06
      Ja robie czasem ta zupe, uzywam soczewicy, ciecierzycy Puy, zmielona baranine, hiszpanska cebule, dlugoziarnisty ryz, dojrzale pomidory, przyprawy - kurkuma, cynamon (kora/patyki), mielony imbir, papryka oraz szafran, posiekana plaska pietruszka oraz kolendra -swieze, mozna dodac sok z cytryny lub limonki.
      • Gość: en Re: Harira IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.11, 12:03
        Dobry przepis na harire dawala Agnieszka Kreglicka w Wysokich Obcasach - zajrzyj tam.
        Nie wiem, czy to ta twoja, bo z harira jak z bigosem, odmian jest sporo.
        Robilam z nozkami kurzymi, ciecierzyca, czerwona soczewica, marchewka, cebula, czosnkiem, pomidorami, z przypraw cynamon w laskach, harissa, mielony imbir, kumin, arabska mieszanka (kupilam w nieistniejacym juz sklepiku libanskim Petra w Krakowie, nie miala nazwy, sprzedawali na wage). Potem sok z cytryny, natka kolendry i natka z pietruszki. A, do gotowania jeszcze spory kawalek skorki z cytryny.
        Wersja wegetarianska tez jest dobra.
        • linn_linn Re: Harira 15.01.11, 12:25
          Jesli to ten, to raczej opis niz przepis:
          www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53667,6240568,Kuchnia_Swiata__Harira___marokanska_zupa.html
          • corneliss Re: Harira 15.01.11, 16:58
            w GP byl swego czasu przepis Issys, robilam z jej przepisu, pamietam ze tam byl sproszkowany cynamon, a ja dawalam w korze
          • Gość: en Re: Harira IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.11, 19:33
            Tak, o ten mi chodzilo. Opis, jasne, ale mozna z niego zrobic przepis:)
    • ladyjm Re: Harira 15.01.11, 19:04
      no i co? znalazl sie ten sprawdzony przepis? bo jestem nim rowniez zainteresowana :)
      • dzioucha_z_lasu Re: Harira 15.01.11, 19:30
        No kurcze nie znalazł się :( Ale będę próbować na oko - ciecierzyca i soczewica już się moczą, jutro powalczę i napiszę, czy mi wyszło jak należy :D
    • dzioucha_z_lasu Re: Harira 16.01.11, 18:30
      Zrobione, wyszło bardzo dobrze :D fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,120996856.html
      • Gość: en Re: Harira IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.11, 19:05
        Ladna wyszla.
    • chili_4 Re: Harira 19.01.11, 22:15
      Czesc!Ja tu sobie zawsze podczytuje,jestescie dla mnie nieustajaca inspiracja-dzieki za to!-,a ze pytanie dotyczy mojej ukochanej zupy(mieszkalam i pracowalam w Maroku,wciaz pamietam zapachy,eh..)podam przepis pochodzacy z zaprzyjaznionej knajpki: Harira

1 szkl ciecierzycy namoczonej na noc (lub ok. 700g już ugotowanej z
      puszki)
      1 łyżka oliwy extra virgin
      2 cebule drobno posiekane
      1 por drobno posiekany
      3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
      2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę, a liście posiekane
      500g jagnięciny pokrojonej w kostkę

1/2 łyżeczki imbiru w proszku
      1 łyżeczka cynamonu w proszku
      szczypta nitek szafranu
      1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego

1 l wody
      6 pomidorów bez skóry pokrojonych w kostkę (może być duża 800g
      puszka pomidorów)
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1/2 szkl brązowej soczewicy
      1/2 szkl ryżu długoziarnistego

2 łyżki soku cytrynowego, świeżo wyciśniętego
      1/2 szkl natki kolendry drobno posiekanej

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, pora, łodygi selera i czosnek.
      Dodać jagnięcinę i zrumienić ze wszystkich stron. Wsypać przyprawy,
      przesmażyć przez minutę. Dolać 1 l wody i ciecierzycę i dusić pod
      przykryciem przez ok 45min (jeśli ciecierzyca jest z puszki to dodajemy
      ją na 5 min przed końcem duszenia mięsa). Dodać posiekane pomidory
      razem z sokiem, koncentrat pomidorowy i soczewicę, gotować ok. 15-20 min.
      Następnie dołożyć ryż i gotować aż do jego miękkości. Tuż przed
      podaniem wlać sok cytrynowy i wsypać natkę kolendry.
      Zamiennik z puszki byl mojego pomyslu,ale teraz nie ma problemu ze swieza ciecierzyca;uzywam zazwyczaj wolowiny i kurczaka .Smacznego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka