Dodaj do ulubionych

ATAL Bronowice Kraków - bezpieczna inwestycja ????

IP: *.net.autocom.pl 15.01.09, 22:27
Niecały rok temu zainwestowałem w niewielkie mieszkanie budowane przez ATAL w Krakowie (Bronowice koło Ikei). Wówczas cena za m2 po doliczeniu m.postojowego, balkonu i komórki wyniosła ok. 7,5 tys.
Termin realizacji - II połowa 2009 - i generalnie prace trwają.

Wszystko byłoby super, tylko że kryzys rozwija się w najlepsze i zastanawiam się, czy zerwanie umowy nie jest obecnie najlepszym wyjściem.

1. Być może odzyskane pieniądze, nawet po potrąceniu kary za zerwanie wystarczą z nadmiarem na kupno takiego mieszkania np. za pół roku ?
2. Jeśli Atal (odpukać) zbankrutuje w 2009 - to lepiej wycofać się, póki jest nadzieja na odzyskanie pieniędzy.
3. W końcu nawet odbiór kluczy to nie własność - na akt notarialny można czekać jeszcze długo, więc trudno powiedzieć kiedy faktycznie ryzyko zniknie.
4. Jako alternatywa - za parę miesięcy, gdy ceny jeszcze spadną, można kupić już wybudowane mieszkanie od dowolnego developera - z aktem notarialnym do ręki i 0 ryzyka.
5. A może nie ma co panikować, budowa idzie do przodu, ATAL ma opinię solidnie budującego i wystarczy skupić się na wynegocjowaniu upustu ?

Co sądzicie - może ktoś tak jak ja inwestuje w Atalu i ma ciekawe informacje lub przemyślenia ???
Pozdrawiam !
Obserwuj wątek
    • Gość: toma Re: ATAL Bronowice Kraków - bezpieczna inwestycja IP: *.telpol.net.pl 15.01.09, 23:47
      nie wiem jak Ty ale ja kupilem mieszkanie od Atalu w Katowicach. wlasciciel ATALU to glowny udzialowiec firmy Zaklady Bukmacherskie STS. i jest w 100 najbogatszych ludzi w Polsce.dodatkowo od 20 lat prawie buduje i juz przeżył 2-3 cykle gospodarcze.wiec podejrzewam ze ryzyko jest znikome.

a co do rabatu to napisz jak chcialbys to rozwiazac skoro masz podpisana umowe sprzedazy ?

pozdr Toma
      • Gość: Pytający Re: ATAL Bronowice Kraków - bezpieczna inwestycja IP: *.ifsab.se 16.01.09, 15:21
        Właściciel faktycznie wydaje mi się OK, choć na pewno każda jego firma jest samo-bilansująca i wątpię, żeby chciał przekazywać zyski z jednej do drugiej w tarapatach. A jedyny pomysł na dodatkowy rabat, to propozycja zerwania umowy - jeśli będą w tarapatach, to zaproponują rabat, jeśli nie będą - to powiedzą "proszę zrywać". Może to jest pomysł jak ich wybadać?

Rzecz w tym, że na dzisiaj wg mnie jest wszystko OK, pytanie co będzie za 2-3-4 kwartały z naszą gospodarką ? Jak już będzie źle, to będzie za późno na odzyskanie pieniędzy .... Najgorszy scenariusz to chyba odebrać klucze i w trakcie oczekiwania na akt notarialny (co może długo trwać) grzęźnie cała budowa, nikt nie wykupuje mieszkań (na dziś jest bardzo mało sprzedanych w tych blokach), deweloper traci płynność i zamyka interes :-((

pozdrowienia

• Gość: JFK Re: ATAL Bronowice Kraków - bezpieczna inwestycja IP: 82.160.10.* 24.01.09, 20:43
      Tez tam kupiłem i się zastanawiam nad tym wszystkim. Mieszkam obok i widzę
      jednak, że praca idzie naprzód, więc mam nadzieję, że wszystko zakończy się
      pozytywnie.
      pozdrawiam
    • Gość: Jaa Zalezy ile wtopiles i jaka kara IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.09, 15:54
      Ja bym to przeliczyl. Jesli kupowales w trybie 10/90 i zostawiles przykladowo 30
      tys. a podobne mieszkania kosztuja juz chociazby w Atalu nawet 1500 zl od metra
      taniej to warto sie zastanowic.
      Stracisz 30 kola ale przy mieszkaniu 50m2 zyskasz 75 tys. odejmujac strate
      jestes 40 tys do przodu. Jesli kupowales na kredyt policz razy dwa bo mniej
      wiecej kupujac chate splacasz do banku wartosc dwuch takich wiec wtedy zysk jest
      na czysto 80-100 tys. (zakladajac szybsza splate do banku zaoszczadzonych na
      operacji pieniedzy).

Wiem ze do tego trzeba miec jaja, ale jesli nawet mialbys zarobic na tym mniej,
      przykladowo 50 tys to dzis za 6000 brutto mozna juz przebierac w ofertach bo
      stoi i nikt tego nie kupuje. Jesli to za co dales 7500 ma byc oddane za pol roku
      to tym bardziej bym zrywal bo za pol roku ceny obstawiam beda o 1000 zl nizsze
      za metr a cena w miastach typu Poznan, Krakow, Wroclaw dojdzie do 4500-5000 tys.
      i wtedy juz wybierzesz sobie gotowe a nie dziure w ziemii.
      • Gość: aaaa Re: Zalezy ile wtopiles i jaka kara IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.09, 17:19
        tak myslisz? ze ceny az tak spadną? a co jesli banki odblokuja kredyty hipoteczne - i spoleczenstwo rzuci sie na mieszkania? a deweloperzy przeciez teraz wyhamowali ze wszystkimi inwestycjami...i jak pojawi sie wiecej chetnych niz mieszkan - to znowu ceny podskocza..
        z tego co slyszalam to ATAL buduje ze srodkow wlasnych wiec nie ma kredytu na karku i nie bedzie szalal z obnizaniem cen.
        • swoboda_t Re: Zalezy ile wtopiles i jaka kara 23.02.09, 12:15
          1. Banki nie odblokują kredytów - tanie krechy bez wkłądu własnego
          na nieruchomości (których wartość spada) to przeszłość. Może wrócą
          za kilka lat (powiedzmy 5), ale niemal na pewno nie na taką skalę
          jak dotychczas.

2. Ludzie nie rzucą się na mieszkania - sprzedaż kuleje od końca
          2007 roku, kiedy o kryzysie i ograniczeniu akcji kredytowej nikt nie
          myślał. Po prostu ceny rozjechały się na chwilę z ekonomiczną
          rzeczywistością i zdrowym rozsądkiem, a teraz wracają do normy. W
          2006 roku osobę, która by stwierdziła, że 6000 za metr mieszkania w
          Krakowie to tanio i okazja uznał(a)byś za wariata :D

3. Deweloperzy, żeby przetrwać musza budować i sprzedawać. A przy
          obecnym rachitycznym popycie wolnych mieszkań mają na minimum dwa
          lata sprzedaży bez budowania czegokolwiek nowego (a relatywnie
          najwięcej niesprzdanych mieszkań jest właśnie w Krakowie).

4. Ceny nie podskoczą w ciagu najbliższych lat - będzie taniej,
          taniej, taniej i tak z kwartału na kwartał, potem z miesiąca na
          miesiąc. Średni koszt całkowity (z gruntem, podatkami, kredytami
          itp.) budowy m2 w Krakowie to 3100 złotych i spada, więc z czysto
          ekonomicznych względów nic nie stoi na przeszkodzie, by za rok czy
          dwa większość nowych mieszkań w Krakowie była po max 4000 za metr.
          Kilkadziesiat kilometrów na zachód nawet w szczycie nowe mieszkania
          nie rpzekraczały 3000 brutto, a w Krakowie tylko ziemia jest droższa
          (ta też tanieje, bo nie ma chętnych). Cała reszta zawrotnych cen to
          podatek od naiwności/marzeń/mody/PRu czy jak to tam sobie kto nazwie.

Podsumowując - obawy przed wzrostem cen są całkowicie
          nieuzasadnione. Za dwa lata na obecne ceny będziemy patrzeć ze
          zdziwieniem i myślą "jak mogliśmy być takimi łosiami".
          • Gość: aaa Re: Zalezy ile wtopiles i jaka kara IP: 77.236.0.* 27.02.09, 16:22
            1. oczywiscie ze odblokuja bo z czegos musza zyc. Nie chca pozyczac firmom, na
            lokatach jest porazka a nie pieniądze - kasa dla banku jest tylko w kredytach
            dlugoterminowych. Owszem, banki zaostrza kryteria uzyskania kredytu - ale ludzie
            którzy kredyt będą chcieli wziąc - znajda sposób na zdobycie wkladu wlasnego.
            2. Za mieszkania w dobrej cenie, w dobrej lokalizacji ludzie sa w stanie wiele
            zaplacic, wiec atrakcyjne mieszkania znajda nabywcow szybciej niz myslisz.
            Ludziom zalezy na dobrej inwestycji i sa gotowi poniesc wieksze koszty aby
            otrzymac to, na co licza. Ktos kto chce mieszkanie w Bronowicach - nawet za
            spore obnizki nie zamieni sie na Kurdwanow.
            3. Owszem, deweloperzy którzy cala swoja dzialalnosc opieraja na budowlance -
            owszem, oni musza. A jesli nie tylko? Jesli profil ich dzialania jest
            zdywersyfikowany i w przypadku "rachitycznego popytu" - po porstu koncetruja sie
            na innej dzialalnosci? A poza tym - deweloper ktory nie ma kredytu na inwestycji
            - i ma srodki na to zeby zaczekac - zaczeka, najwyzej wykonczy mieszkania pod
            wynajem i i tak bedzie trzepal kase z ludzi. Mieszkania do wynajecia tez sa w
            cenie, ludzi chetnych do wynajmu coraz wiecej.
            4. Moze i nie podskocza - ale na pewno nie beda tak pieknie spadac jak to
            prognozujesz. Ale skoro deweloper zaplacil horrendalnie wysokie kwoty za dzialke
            na ktorej postawil inwestycje - to bedzie chcial ta kase odzyskac. Nikt za darmo
            nic nie odda.
            Ziemia nie tanieje, po porstu chwilowo ceny przystopowaly - ale to nie znaczy ze
            bedzie taniej. Ludzie poczekaja po prostu na lepsze czasy.
            • Gość: swoboda_t Re: Zalezy ile wtopiles i jaka kara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.09, 17:24
              Szkoda mojego czasu, by odpisywać na takie pierdoły. Wiec w krótko:
              te nibyracjonalne argumenty (po części zbijane wielokrotnie, po
              części nie odnoszące się do meritum) mogą dziś przekonać tylko, co
              bardoz chcą wierzyć, iż już zaraz, za chwilkę będzie dobrze i wróci
              hossa (no może ciut słabsza). Otóż nie będzie, a hossa nie wróci
              przez wiele lat. Ze wszystkich miast Kraków ma największą nadpodaż
              gotowych mieszkań per capita, najwięcej potencjalnie zagrożonych
              budów i deweloperów i najgorszy w kraju wskaźnik zarobków do cen.
              Jeśli mimo to ktoś chce wierzyć, że nie straci na zakupie
              przewartościowenj dziury w ziemi to... powodzenia.
              • Gość: aaa Re: Zalezy ile wtopiles i jaka kara IP: 77.236.0.* 28.02.09, 19:55
                do łez rozbawia mnie jakże cięta riposta w stylu "szkoda mojego czasu".
                Biorac pod uwage twoje posty - zdecydowanie masz go w nadmiarze.

Wiec ratuj nas o zbawco, mający wlasciwe odpowiedzi i remedia na obecny kryzys!
      • Gość: szukacz łosi Re: Zalezy ile wtopiles i jaka kara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 19:31
        jasne, po 4,5 tyś za m2 mieskzania? chyba na Klinach i Kurdwanowie a
        nie na Bronowicach. I jakie spadna o 1.000 PLN (choć już spadły wg
        Ciebie o 1500???) była cena 6741 (chyba) i jest z 10 - 20 tyś niższa
        (za całość - niż była wcześniej. skąd wytrzasnąłeś te obnizki 1500 i
        czekanie na dodatkowe 1000? W okolicy bronowic nadal gotowe
        mieszkanie w cenie poniżej 6500 pln jest okazją i nie widać szans na
        spadki. Musiałyby juz kosztować 5000 a spaść na 4000 (sory nie ma
        szans na to)no chyba że po 2000 - jest na to szansa jak wprowadzą
        EURO ;)
        • Gość: stasiek Re: zerwanie umowy ATAL IP: *.telpol.net.pl 30.01.09, 14:40
          czesc. wlasnie dostalem odpowiedz odmowną od ATALU nt obniżki cen..... jak sie wogole zabrac do tematu obnizki ceny ? mam umowę przedwstępna w formie aktu notarialnego. podejrzewam że deweloper ma takie podejscie ze juz mnie zlapal - bo wlasnie jest akt notarialny. i jakbym chcial zerwac umowe - to musze zapewnic notariusza....

w kazdym razie ceny spadaja wszedzie, nawet piewca hossy red net wycenil spadki na min. 23% w cenach ofertowych. 13% rabatu z ceny plu 8% rabatu na dodatkowym bonusie i dodatkowe 3% dla zdecydowanego klienta....razem 23%. a tu nie chca zjechac ani grama

jak dobrac im sie do dupy.przeliczylem sobie wszystko i nie zamierzam wtopic - wypowiem umowe i zaplace te 6% KARY.a kupie w innej lokalizacji za 20% to i tak bede do przodu. zdolnosc w banku mam, kredyt tez dostane na dobrych warunkach na 100% w PLN
          • Gość: lokalizacja Re: zerwanie umowy ATAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 16:58
            red net mógł sobie wycenieć, na dodatek to średnia a nie dla każdej
            inwestycji. Z tego co wiem są miejsca gdzie ceny nie spadły i 3mają
            się dobbrze. A są miejsca gdzire ceny lecą np. Kliny, Ruczaj itp.
            tam mieszkania były najbardziej przewartościowane i tam spadły
            więcej nić oczekiwane przez Ciebie 23 % ;) a są takie jak
            bronowice, zapewniające komfort życia, świetnie skomunikowane które
            nie spadły bo były rozsądnie wycenione od początku. Jakieś zadupia
            na hucie w pewnym momencie były po 7 - 8 tyś a teraz po 6000 i nawet
            miej można znaleźć, jak ceny rozły to nie wszędzie po równo i jak
            spadają to tez nie wszędzie po 23 %.

P.S. nie jestem deweloperem ale za to mieszkam w okolicy i wiem
            jakie ma plusy, jak się tu żyje. Oczekiwanie na spadki w tym rejonie
            do 4000 lub 23 % rabaty chyba mija się z celem i trzeba będzie na
            nie poczekać.
            • Gość: UOKiK Re: zerwanie umowy ATAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.09, 10:57
              kara w wysokości 5 procent jest klauzulą abuzywną, czyli zakazaną.
              Zapoznajcie się z tym na stronie UOKiK. Do sądu i muszą zwrócić
              całość :)
              • Gość: talleg Re: zerwanie umowy ATAL IP: *.telpol.net.pl 23.02.09, 19:52
                czesc. prosze o wieksze oswiecenie.bo wydaje mi sie ze sie jednak mylisz. w umowie jest kara 5% po mojej stronie i po stronie developera........

podaj linka konkretnie do tej klauzuli o ktorej mowisz

pozdr
            • Gość: Linka a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 11:09
              hej. a ja z mezem wytargowalam w K-cach w Ligota Park-u 4300 zł brutto za 63m2 mieszkanie.co prawda ostatnie pietro ale pierwotnie spiewali 5000zl. nie wiem na ile to jest dobra cena.ale 3 lata temu Debowe Tarasy chodzily po 3000 zl/m wiec mysle ze 4300 na dzien dzisiejszy jest dobra opcja

ps. dajcie znac ile Wam sie udalo

Linka
              • Gość: mat Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.09, 13:46
                no to zeczywiście niezle !
                • Gość: zosik Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: 217.150.108.* 30.03.09, 16:14
                  Czesc,

Czytam i czytam i prawde powiedziawszy az mnie ciarki przechodza :)
                  ale jestem zdecydowana na zakup mieszkania w Ligota Park w
                  Katowicach a co do targowania ceny- teraz wiem ze sie da :)

pozdrawiam
                  • Gość: Piotr Zabulewicz Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.centertel.pl 30.03.09, 19:19
                    gdybym byl klientem atalu to wogole bym sie zastanowil.
                    obecnie firma zajeli sie powiatowi rzecznicy konsumenta. sprawdzcie
                    sobie umowy i klauzule zakazane na stronie Urzedu Ochrony
                    Konkurencji i Konsumenta np. klauzula nr 882, 230, 921 itp.

nie dosc ze ta budowa sie przeciaga to jescze nigdy mozecie nie
                    dostac aktow notarialnych.w tresci umowy - takie kruczki
                    jak "deweloper/powiernik zobowiazuje sie do przeniesienia prawa
                    wlasnoci DO 3 miesiecy od uzyskania samodzielnosci budynku w
                    rozumieniu ustawy..." itp......to znaczy ze moze to tak jak w
                    kilkudziesieci przypadkach deweloperow w Wawie - nigdy nie nastapic.
                    bedzie placz nad 30 letnim kredytem, bedzie.........

zastanowcie sie czy uczciwa firma tak formulowalaby terminy, kiedy
                    przyjete jest zwyczajowo okreslenie konkretnego termin "np. do 30
                    grudnia 2009"

ja umowe wypowiedzialem i czekam na zwrot kasy plus kary umownej za
                    niedotrzymanie warunkow umowy i wprowadzenie klienta podstepem w blad

Piotrek
                    • kaka73 Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto 31.03.09, 13:21
                      Proszę o więcej info.Jak to zrobiłeś. My byliśmy na przeglądzie odbiorowym (on
                      chyba nic jeszcze nie przesądza, bo fizycznie nie odebraliśmy mieszkania - wiele
                      niedoróbek, brak tarasu itp.) Napisałam im maila, że zastanawiam się nad
                      wypowiedzeniem umowy, ale nie odpowiedzieli na razie (2 dni temu wysłałam). Jak
                      ty to załatwiłeś? Proszę o info na priv.
                      • kaka73 Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto 10.04.09, 08:29
                        I co jak się skończyła sprawa z Atalem? Oddali Ci kasę? Napisz proszę.
                        • Gość: Piotr Zabulewicz Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.centertel.pl 11.04.09, 11:55
                          Hej. przepraszam, że nie odpowiadałem wcześniej ale byłem za granicą.

Atal poszedł na ugodę, oddał całą kasę bez kary. Trochę musiałem się z nimi podroczyć na prawników, ale jestem zadowolony że z tego wyszedłem teraz bez strat.

Zobacz sobie ich stronę, w tym tygodniu chyba z 20 nowych mieszkań wróciło do sprzedaży, a podejrzewam, że te ilości są i tak sztucznie zaniżone, żeby nie psuć sobie wizerunku. W każdym razie, te ceny za które oni wołali to przesada, za rok będzie 3000 i się prosić. Marże kredytów rosną, w Rodzinie na Swoim banki lody kręcą, i sztucznie trzyma to rynek.

ja wyszedłem i jestem w 100% pewny decyzji, tym bardziej, że ciągle ATAL nie miał pozwolenia na użytkowanie. Jedna moja koleżanka w Krakowie kupiła od dewelopera Leopard mieszkanie po 7-8tys/m2 pod samym Wawelem. 2 lata chyba już mija, a ona płaci kredyt, nie ma mieszkania, a syndyk sprzedaje masę upadłościową. i łaskawie kazał im dopłacić po 2 tys od metra, to może odda im mieszkania.......

podobna sytuacja byłą w 2001/2002. masa upadłości, i ludzie potracili dorobek życia płacąc kredyty.

ja wysiadam z tego biznesu, i wejde za rok, dwa jak na rynku będą ceny z 2005 roku

Piotrek
                          • kaka73 Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto 11.04.09, 18:46
                            Prosze o info na priv w jaki sposób Pan to zrobił. Czy wysłał im Pan
                            pismo o odstąpieniu? A jaką część Pan już wpłacił do Atalu?
                            • Gość: Rafał Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.bethere.co.uk 12.05.09, 10:24
                              Witam wszystkich.Caly czas zastanawiam sie nad kupnem mieszkania w
                              ligota parku.Czy jest ktos kto tam kupil i nie ma zadnych problemow
                              z deweloperem, z przeniesieniem wlasnosci itd.Przegladam ich stronke
                              od kilku miesiecy i tez ostanio zauwazylem ze mieszkan jakby
                              przybylo.Cos w tym musi byc?!
                              Prosze o odpowiedz
                              Rafał
                              • Gość: kaka73 Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.05.09, 21:38
                                Ja mam mieszkanie, jeszcze go nie odebrałam, bo nie wszytsko jest
                                skończone.Panie ze sprzedaży zobowiązały sie do podpisania pisma iż
                                do końca lipca będzie akt notarialny. Interesowałeś się jaką cenę
                                teraz oferują, bo mnie ściemniają, że nic nie spuścili, a jeżeli to
                                na b.duże mieszkania.
                                • Gość: Rafał Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.bethere.co.uk 13.05.09, 11:46
                                  Wlasnie jestem w kontakcie z atalem i proponuja mi cene 5136 brutto
                                  za metr.Za ta cene to oni nigdy nie sprzedadza tych mieszkan ktore
                                  im zostaly.A jak cena Pani wytargowala?Czy jakosc wykonczenia jest
                                  zadawalajaca.Prosze powiedziec jak dlugo i dlaczego nie ma aktu
                                  notarialnego.
                                  Pozdrawiam Rafal
                                  • Gość: kaka73 Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.05.09, 21:55
                                    Proszę o kontakt na kaka73@gazeta.pl
                                    • Gość: Kamila Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: 195.188.12.* 26.05.09, 16:00
                                      Witam,
                                      Ja rowniez jestem zainteresowana Ligota Park. Niestety cena troszke
                                      mnie odstrasza na poczatek, ponadto znalazlam wiele negatywnych
                                      opini o inwestycji oraz duzo mieszkan zostalo zwroconych.
                                      Czy wie ktos moze na ile ATAL jest elastyczny przy negocjacji cen
                                      oraz jak wyglada stan mieszkania w czasie odbiory (czy jest duzo
                                      niedociagniec)
                                      Z gory dziekuje za odpowiedz
                                      • Gość: tombo Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.3s.pl 04.06.09, 13:08
                                        proszę o informacje o ligota park! Jaka jest aktualnie cena za metr oraz kiedy
                                        będą podpisywane akty notarialne?
                                        • kaka73 Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto 04.06.09, 19:45
                                          Podobno cena 4800 zł netto, ale pewnie do negocjacji. My mieliśmy
                                          trochę niedoróbek i już 2 razy nam poprawiali - wraz z wymianą szyb
                                          (porysowane) i drzwi (uszkodzone). Mieszkanie nie było przygotowane
                                          na nasz odbiór tak jak tego oczekiwaliśmy - powiedzieliśmy, że w
                                          przyszłym tygodniu, kiedy dostaniemy klucze ma być wysprzątane na
                                          glan wraz z umytymi oknami.
                                          Akty mają być w lipcu - dali nam takie oświadczenie.
                                          Pozwolenie na użytkowanie już jest.
                                          • Gość: tombo Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.3s.pl 05.06.09, 10:20
                                            ligota park - akty notarialne miały być pod koniec maja następnie pod koniec
                                            czerwca teraz w lipcu. ciekawe kiedy faktycznie będą ??? Karino ile płaciłaś za
                                            metr brutto? w cenę 4300 brutto jakoś nie mogę uwierzyć...
                                            • kaka73 Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto 05.06.09, 12:45
                                              my płaciliśmy 4800 netto, ale to było 2 lata temu. Ja liczę na to, ża akty będą
                                              wtedy, jestem zależna od banku. Zawsze mogę pozwać developera. Dostałam
                                              oświadczenie firmy na piśmie.
                                              • Gość: sebo Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.09, 21:14
                                                W chwili obecnej mieszkania Atalu w Bronowicach sa już podobno po
                                                5600 brutto. Czy ktoś kupił taniej?? Albo wie jak targowac żeby
                                                kupić taniej??
                                                • Gość: mytlin Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: 62.121.129.* 23.06.09, 13:07
                                                  5600 brutto mieszkań na Bronowicach ale dwupoziomowych. czy ktoś uzyskał inną
                                                  cenę po negocjacjach mieszkań do 65 m2 niż podają w biurze ?
                                                • Gość: suchy Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.chello.pl 24.06.09, 21:14
                                                  Ja utargowalem na 5800 jednak po doliczeniu oplaty za komorke i taras wyszlo
                                                  6000 mieszkanie 55 m2. Jeszcze zastanawiam sie nad ta lokalizacja bo z tego co
                                                  sie dowiedzialem to maja oddac kawalek swojej dzialki pod drage tak wiec asfalt
                                                  bedzie szedl pod samymi oknami. MIeszkanie na parterze.
                                                  • pl.krk Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto 25.06.09, 15:02
                                                    A w jakim modelu płatności ? 100%, czy w innej relacji?
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: suchy Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.chello.pl 25.06.09, 22:57
                                                    100% wplaty, mieszkanie na parterze. zastanwaiam sie czy cena jest atrakcyjna
                                                  • pl.krk Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto 27.06.09, 12:00
                                                    Też uważam, że ta droga może być sporym minusem, ponieważ będzie
                                                    wyprowadzała praktycznie cały ruch z pobliskich osiedli przy
                                                    Radzikowskiego na Conrada. Mi ta lokalizacja wydawała się
                                                    akceptowalna, ale przy założeniu, że to miała być droga wewnętrzna
                                                    osiedla, a nie łącznik dla wszystkich innych okolicznych mieszkańców.
                                                    Wzrost natężenia zanieczyszczenia powietrza przy samych oknach wcale
                                                    mi się nie uśmiecha, nie wspominając o hałasie zwłaszcza, że drzew to
                                                    raczej w okolicy jest niewiele. Co więcej traci się na przestrzeni
                                                    osiedla, która i tak już jest dosyć mała.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: Sebo Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.09, 14:11
                                                    Witam,

Z tego co się ostatnio dowiedziałem to na początku droga nie będzie
                                                    doprowadzona do ulicy Conrada. Cały czas negocjują z Mazdą-Subaru
                                                    zakup działek pod budowę drogi. Na pewno zrobią pętle wokół bloków i
                                                    dojazd do Radzikowskiego.
                                                  • Gość: Sebo Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.09, 14:15
                                                    5800 + komórka lok. + balkon to standardowa oferta przy wpłacie
                                                    100%. Bez szału zwłaszcza że nie wiadomo czy będzie zrobiony wyjazd
                                                    na Conrada a to moim zdaniem znacznie obniża wartość nieruchomości.
                                                    Za wiele mieszkań tam nie sprzedali więc może jeszcze będą większe
                                                    obniżki.
                                                  • Gość: Newbery Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.acn.waw.pl 25.09.09, 23:31
                                                    O widzę ze coraz więcej tutaj osób dobrze poinformowanych, a czym jeszcze możesz
                                                    się podzielić na temat tej inwestycji??
                                          • Gość: hana Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 23:04
                                            Witam! też jestem zainteresowana terminem aktów notarialnych. czy
                                            ktoś wie co jest przyczyną, że developer opóźnia termin sprzedaży
                                            mieszkań? czy ich opóźnieniem mogę sobie jakoś zrekompensować moje
                                            koszty ( np. opłaty za mieszkanie)?
                                            pozdrawiam.
                                            • Gość: mytlin Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: 62.121.129.* 21.07.09, 12:49
                                              a co nie chcą z Tobą podpisać umowy przedwstępnej ?
                                              • Gość: bartekpoglodek Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: 212.244.23.* 13.09.09, 12:40
                                                Witam

Mam ogromną prośbę o kontakt osoby, które podpisały z atalem umowę
                                                deweloperską (przedwstępną) lub mogłyby podzielić się opinią o tej
                                                firmie; mój brat aktualnie jest po podpisaniu umowy rezerwacyjnej w
                                                inwestycji w Krakowie.
                                                Chciałbym wiedzieć, jakie Państwo mają dotychczasowe doświadczenia z
                                                deweloperem (w kontekście inwestycji bronowice i innych) czy jest to
                                                firma uczciwa, czy udało się komuś wynegocjować zmiany w umowie
                                                przedwstępnej?? Czy były jakieś problemy ze zwrociem wpłaty po
                                                wyczerpaniu się umowy rezerwacyjnej w przypadku nie podpisania umowy
                                                deweloperskiej.
                                                z góry dziękuję za odpowiedzi

moj email bpo@wp.pl
                                                • lukefair Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto 13.09.09, 12:56
                                                  jeśli chodzi o ATAL to pewny deweloper, wcześniej głównie budowali we Wrocławiu,
                                                  ale ciągle rozszerzają działalność, sprzedają mieszkania i nie widać zastoju na
                                                  budowach i w inwestycjach więc nie ma czego się bać. myślę, ze posiadają
                                                  naprawdę potężny kapitał i zabezpieczenie na dzisiejsze trudne czasy.
                                                  • Gość: Newbery Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.acn.waw.pl 14.09.09, 20:53
                                                    Fakt, skoro jak mowisz buduja za swoj kapital, a nie za pieniadze przyszlych
                                                    mieszkancow lub banku, to juz cos mowi, poza tym jeszcze nie ma zadnych afer z
                                                    nimi w roli glownej, wiec to kolejny plus.
                                                  • lukefair Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto 19.09.09, 19:29
                                                    tego akurat nie wiem, patrzac jednak na rozwoj spolki widze tendencje wzrostowe
                                                    co jest akurat tylko i wylacznie zasluga ich pracy :)
                                                  • Gość: Newbery Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.acn.waw.pl 26.09.09, 20:45
                                                    Podejrzewam ze tez troche maja wspolnego z tym ludzie ktorzy kupuja ich
                                                    mieszkania/apartamenty ale to tylo moje zdanie :P

A tak wogole to super jest watek gdzie czlowiek chce sie czegos dowiedziec i
                                                    nikt nic nie pisze....
                                                  • lukefair Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto 28.09.09, 01:09
                                                    kochany, a co chcialbys sie dowiedziec? sluze rada, mow mi luke porada.
                                                  • koziorozec13 Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto 27.10.09, 10:28
                                                    No to ja Ci opowiem, ze wszystko jest w porzadku poki nie nastapi najmniejszy
                                                    nawet problem - wtedy deweloper nagle "znika" -> nie odbiera telefonow, nie
                                                    odpisuje na miale, po prostu lekcewazy Cie i zostawia z problemem. Nawet nie
                                                    probuje pomoc go rozwiazac, nie mowiac o jakimkolwiek kompromisie, ktory
                                                    przeciez zawarty jest w umwie notarialnej jako sposb rozwiazywania ewentualnych
                                                    konfliktow. Niestety - kultura tego przedsiebiorstwa pozostawia wiele do zyczenia.
                                                    Co do samej bdowy i mieszkan to generalnie jest ok, choc rzeczywistosc rozmija
                                                    sie eico z obietnicami zawartyymi w ofercie na stronie www - no ale to akurat
                                                    standardowe dzialania marketingowe deweloperow :-(
                                                    I jeszcze jedno - generalnie deweloperzy (w tym niestety ATAL), lubia,
                                                    delikatnie mówiac, naduzywać swojej pozycji i postanowienia tworzonych przez
                                                    nich umów nie zawsze są zgodne z prawem... I na to tez uwazaj przy podpisywaniu
                                                    ewentualnej umowy.
                                                  • Gość: maja Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: 77.236.0.* 28.10.09, 10:36
                                                    Koziorożec, a czy mógłbyś (mogłabyś?) napisac, na ile są elastyczni
                                                    przy negocjacji ceny? Co konkretnie miałeś na myśli pisząc, że
                                                    rzeczywistość rozmija się z obietnicami przedstawionymi w ofercie i
                                                    na ich stronie? Zastanawiamy się nad mieszkaniem w tej inwestycji,
                                                    oglądaliśmy kilka i pierwsze wrażenie było dobre, ale spostrzeżenia
                                                    osób, które mają już bezpośrednie doświadczenia z Atalem, umowami z
                                                    nimi i tą budową byłyby dla nas bardzo cenne. Pozdrawiam.
                                                  • koziorozec13 Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto 08.12.09, 14:26
                                                    Co do ceny to byli elastyczni, ale w marcu ubieglego roku, jak jeszcze bylo
                                                    daleko do odbioru mieszkan. Jak jest teraz to nie wiem, bo i zniknely juz
                                                    promocje, na ktore my sie jeszcze zalapalismy i cena wyjsciowa jest troche
                                                    wyzsza niz w marcu. My uzyskalismy kilka % obniżki na mieszkaniu + bardzo duza
                                                    obniżke na tarasie.
                                                    Problemy mamy teraz z komunikacja, troche kuleje, ciezko uzyskac jakakolwiek
                                                    decyzje, a na opdowiedzi na mailew czy pisam czeka sie potwornie dlugo. Pewnie
                                                    wiecje opisze juz na forum, ktore powstalo.
                                                  • Gość: Tomek Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: *.centertel.pl 26.12.09, 23:05
                                                    Oficjalne forum mieszkańców osiedla Ligota Park:
                                                    www.ligotapark.fora.pl/
                                                    Zapraszam serdecznie

• Gość: nowy Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: 188.33.72.* 22.11.09, 21:11
                    witaj, daj znac ile mozna wytargować za 1 metr (interesuje mnie ok.
                    50 m - oprócz parteru). Bedę wdzieczny za info.
              • Gość: nowy Re: a ja wytargowalem 4300zl brutto IP: 188.33.72.* 22.11.09, 21:09
                Hej, jak udało Ci sie to zrobić, ja chcę tam mupić 50 m (oprócz
                parteru) i śpiewaja powyżej 5 tys. Napisz Trochę e-mail:
                marius9@o2.pl
                Wielkie dzięki
    • Gość: Miki Re: ATAL Bronowice Kraków - bezpieczna inwestycja IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.09, 18:34
      Osoby które kupiły mieszkanie na Bronowicach - czy jesteście zainteresowane
      założeniem forum dla przyszłych mieszkańców ? Czekam na propozycje, odpowiedzi,
      sugestie
      • marysia1462 Re: ATAL Bronowice Kraków - bezpieczna inwestycja 10.11.09, 11:40
        Jak najbardziej! Dobry pomysł, popieram.
        • Gość: Miki Re: ATAL Bronowice Kraków - bezpieczna inwestycja IP: *.zghboleslaw.net 12.11.09, 14:30
          Zapraszam wszystkich na forum mieszkańców osiedla Bronowice :)
          Nie jest zbyt idealne ale zawsze to coś :) na początek.

www.krakowbronowice.fora.pl/

Powinno działać :)

Pozdrawiam
          • Gość: FORUM LIGOTA PARK Re: ATAL Bronowice Kraków - bezpieczna inwestycja IP: *.centertel.pl 27.12.09, 23:24
            Oficjalne forum mieszkańców osiedla Ligota Park w Katowicach:
            www.ligotapark.fora.pl/
            Zapraszam serdecznie
            • fnieruchomosci Fachowy odbiór mieszkań od dewelopera. 29.12.09, 13:16
              F.H.U Fleszar-Nieruchomości.

Świadczy usługi przy odbiorze mieszkań, domów, lokali usługowych od
              dewelopera, jak również od firm podwykonawczych.

Podczas odbioru Twojego mieszkania zajmuje się:
              - sprawdzaniem wymiarów pomieszczeń
              - sprawdzeniem jakości i równość ścian i tynków
              - sprawdzeniem równości podłóg i posadzek
              - sprawdzeniem okien, szyb i parapetów wewnętrznych jak i
              zewnętrznych
              - sprawdzeniem drzwi wewnętrznych i zewnętrznych
              - sprawdzeniem instalacji elektrycznej
              - sprawdzeniem liczników mediów
              - sprawdzeniem instalacji wodnej i kanalizacyjnej
              - sprawdzeniem instalacji centralnego ogrzewania,
              grzejników, ogrzewania podłogowego
              - sprawdzeniem instalacji wentylacyjnej
              - sprawdzeniem balkonu, tarasu, piwnicy i garażu.

Twoje mieszkanie będzie Profesjonalnie sprawdzone w
              oparciu o Polskie Normy Budowlane.
              Masz dość niedoróbek i chcesz sprawdzić swoją nieruchomość pod
              względem technicznym ? Przed podpisaniem protokółu odbioru
              mieszkania oddaj je w ręce profesjonalisty a unikniesz dodatkowych
              kosztów .Napisz na maila: fleszar.nieruchomosci@o2.pl lub zadzwoń
              na nr tel. 692-497-772.
              Region działania: cała Małopolska. Kraków, Tarnów, Nowy Sącz, Nowy
              Targ, Zakopane, Rzeszów, Katowice, Tychy, Bielsko-Biała, Kielce.
      • Gość: Odbiór mieszkń Re: ATAL Bronowice Kraków - bezpieczna inwestycja IP: *.capgemini.net.pl 17.04.14, 13:14
        Jeśli chcieliby Państwo sprawdzić swojego dewelopera to zapraszam do współpracy z naszą firmą

Odbiory Techniczne Mieszkań i Domów od Dewelopera – Kraków (Małopolska i Śląsk)

Wykonywane przez Architekta z doświadczeniem w
        branży architektonicznej i wnętrzarskiej oraz przez
        pracownika branży budowlanej.
        Podczas odbioru mieszkania zajmujemy się:

sprawdzeniem wymiarów pomieszczeń
        sprawdzeniem jakości ścian i tynków
        sprawdzeniem podłóg i posadzek
        sprawdzeniem okien, szyb i parapetów
        sprawdzeniem drzwi wewnętrznych i zewnętrznych
        sprawdzeniem instalacji elektrycznej
        sprawdzeniem instalacji wodnej i kanalizacyjnej
        sprawdzeniem instalacji centralnego ogrzewania
        sprawdzeniem instalacji wentylacyjnej
        sprawdzeniem balkonu, tarasu i garażu
        sprawdzeniem zgodności z projektem
        detekcją zawilgocenia
        detekcją mostków termicznych
        detekcją miejsc zagrożonych rozwojem pleśni

Zamawiając usługę profesjonalnego odbioru możesz zaoszczędzić od kilkuset
        złotych do kilku tysięcy! Pomiary oraz oględziny mieszkania dokonywane są za
        pomocą profesjonalnego sprzętu. Przygotowujemy pełen protokół zgodny z
        polskimi normami budowlanymi, wraz z dokumentacją fotograficzną, z wyszczególnieniem zastanych błędów.

CENA: od 200zł!
        (Możliwość wystawienia faktury VAT)

Zapraszamy do naszej Galerii

Kontakt:
        Tel: +48 698 406 255
        www.facebook.com/odbiormieszkaniaodbioryarchitekt.wix.com/odbiormieszkankrakow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka