megabas 29.04.04, 10:02 Zapraszamy na nową stronę o muzyce współczesnej: free.art.pl/nowamuzyka Będziemy wdzięczni za komentarze. Redakcja "Nowej Muzyki" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arana Re: NOWA MUZYKA 29.04.04, 16:39 Świetnie, że jesteście. Na razie tylko przejrzałam, ale będę czytać. Pozdrawiam Arana Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: NOWA MUZYKA 19.06.04, 18:34 Czekam na recenzję z koncertu laureatów IX Międzynarodowego Konkursu Kompozytorskiego im. Kazimierza Serockiego w Studiu Koncertowym Polskiego Radia im. W. Lutosławskiego, a tu tylko oszczędny wyciąg z komunikatu! Czy nikt z redakcji nie był na koncercie? Pozdrawiam i czekam dalej. Arana Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: NOWA MUZYKA 06.10.04, 09:45 Obawiam się,że redakcję "Nowej Muzyki" tworzą w większości pretensjonalni i zadufani w sobie ludzie,którzy tak naprawdę nie chcą otworzyć się na muzykę,bo wbili sobie do głowy,co ma się im podobać,a co nie.Wydaje im się zapewne,że słuchając tak zwanej nowej muzyki mają prawo patrzeć z wyższością na tych,którzy wolą np. Beethovena.Jak by to było wspaniale,żeby w końcu można było odzielić zwyczajne słuchanie muzyki od najróżniejszych ideologii,chęci odróżnienia się od innych bądż też potrzeby przynależenia do jakiejś grupy. Dlaczego nie słuchamy myzyki dla niej samej? Piszę to po przeczytaniu duskusji redakcyjnej na temat Warszawskiej Jesieni. To jest naprawdę żenujące,kiedy banda teoretyków usiądzie i zacznie osądzać twórców.Żeby to jeszcze potrafili wypowiadać swoje opinie z dystansem! Ale nie, kategoryczny ton rezonuje niemal w każdym zdaniu! Gdyby w taki sposób wypowiadał się np. Bach,to bym jeszcze mógł zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: NOWA MUZYKA 06.10.04, 10:15 > Piszę to po przeczytaniu duskusji redakcyjnej na temat Warszawskiej Jesieni. > To jest naprawdę żenujące,kiedy banda teoretyków usiądzie i zacznie osądzać > twórców.Żeby to jeszcze potrafili wypowiadać swoje opinie z dystansem! Ale nie, > kategoryczny ton rezonuje niemal w każdym zdaniu! Gdyby w taki sposób > wypowiadał się np. Bach,to bym jeszcze mógł zrozumieć. 1. Sugerowałbym najpierw samemu zaopatrzyć się w dystans i wyzbyć kategorycznego tonu a potem zarzucać to innym. 2. Wydawało mi się, że człowiek słuchający muzyki nazywa się sluchaczem, a nie teoretykiem. 3. Dlaczego odmawiasz słuchaczom muzyki prawa do posiadania własnych, choćby kategorycznych poglądów, na ową muzykę i ich wyrażania? 4. Stać cię na jakąś merytoryczną krytykę tekstu? Czy wylanie swoich wyobrażeń n/t autorów (nie posunę się do dywagacji na czym opartych) wyczerpuje Twoje ambicje w tym względzie? - - - Dobiasz Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: NOWA MUZYKA 07.10.04, 23:21 Nie doprowadzi nas donikąd żadna dyskusja na ten temat,bo istnieje między nami nieprzekraczalna bariera:zdaje się,że studiujesz kompozycję,więc zawsze będziesz przyjmował mentorski ton wobec kogoś,kto w gruncie rzeczy nie zna się na muzyce.Na szczęście na muzyce niekoniecznie trzeba się znać,żeby jej słuchć. Powiem tylko coś,co moje stanowisko uczyni być może odrobinę jaśniejszym.Otóż wczoraj w radiu słuchałem wypowiedzi Harveya;w pewnym momencie powiedział,że to słuchacz przede wszystkim doszukuje się w muzyce duchowości,a skoro tak jest,to owa duchowość może objawić się w różnych rodzajach muzyki,także w popie.Powiedział to całkowicie serio,ale oczywiście dało się słyszeć śmieszek niektórych zdezorientowanych słuchaczy,bo uznali tę wypowiedź za żart geniusza.Ale geniusz wcale nie żartował,geniusz po prostu nie jest ślepcem,tak jak niektórzy jego wyznawcy,i potrafi rozglądać się wokół siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: NOWA MUZYKA 08.10.04, 05:01 Jasku, zachecony twoim zniecheceniem poszedlem na te strone, i doprawdy nie mysle, zeby bylo az tak strasznie. Mentorskich tonow nie znalazlem, odwrotnie, wyczuwa sie pewne pogubienie w Jesieni, no i nic dziwnego - ile wybitnych utworow powstaje w ciagu roku na swiecie? 2? 3? Zgadzam sie z arana - dobrze ze sa takie przedsiewziecia jak N.M. Pozdrawiam wszystkich, k. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: NOWA MUZYKA 08.10.04, 07:38 Pewnie,że dobrze;nie mówię,że źle. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: NOWA MUZYKA 08.10.04, 08:24 > Nie doprowadzi nas donikąd żadna dyskusja na ten temat,bo istnieje między nami > nieprzekraczalna bariera:zdaje się,że studiujesz kompozycję,więc zawsze Faktycznie, na dyskusję z kimś, kto z góry wie "co ja zawsze", szkoda czasu. Szkoda, że uprzedzenia uniemożliwiają Ci wymianę poglądów, ale to Twoja szkoda. Ja jestem otwarty. - - - Dobiasz Odpowiedz Link Zgłoś