Dodaj do ulubionych

NOWA MUZYKA

29.04.04, 10:02
Zapraszamy na nową stronę o muzyce współczesnej:
free.art.pl/nowamuzyka
Będziemy wdzięczni za komentarze.
Redakcja "Nowej Muzyki"
Obserwuj wątek
    • arana Re: NOWA MUZYKA 29.04.04, 16:39
      Świetnie, że jesteście.
      Na razie tylko przejrzałam, ale będę czytać.

Pozdrawiam
      Arana
    • arana Re: NOWA MUZYKA 19.06.04, 18:34
      Czekam na recenzję z koncertu laureatów IX Międzynarodowego Konkursu
      Kompozytorskiego im. Kazimierza Serockiego w Studiu Koncertowym Polskiego Radia
      im. W. Lutosławskiego, a tu tylko oszczędny wyciąg z komunikatu!
      Czy nikt z redakcji nie był na koncercie?

Pozdrawiam i czekam dalej.
      Arana
      • jasiek_natolin Re: NOWA MUZYKA 06.10.04, 09:45
        Obawiam się,że redakcję "Nowej Muzyki" tworzą w większości pretensjonalni i
        zadufani w sobie ludzie,którzy tak naprawdę nie chcą otworzyć się na muzykę,bo
        wbili sobie do głowy,co ma się im podobać,a co nie.Wydaje im się zapewne,że
        słuchając tak zwanej nowej muzyki mają prawo patrzeć z wyższością na
        tych,którzy wolą np. Beethovena.Jak by to było wspaniale,żeby w końcu można
        było odzielić zwyczajne słuchanie muzyki od najróżniejszych ideologii,chęci
        odróżnienia się od innych bądż też potrzeby przynależenia do jakiejś grupy.
        Dlaczego nie słuchamy myzyki dla niej samej?
        Piszę to po przeczytaniu duskusji redakcyjnej na temat Warszawskiej Jesieni.
        To jest naprawdę żenujące,kiedy banda teoretyków usiądzie i zacznie osądzać
        twórców.Żeby to jeszcze potrafili wypowiadać swoje opinie z dystansem! Ale nie,
        kategoryczny ton rezonuje niemal w każdym zdaniu! Gdyby w taki sposób
        wypowiadał się np. Bach,to bym jeszcze mógł zrozumieć.
        • dobiasz Re: NOWA MUZYKA 06.10.04, 10:15
          > Piszę to po przeczytaniu duskusji redakcyjnej na temat Warszawskiej Jesieni.
          > To jest naprawdę żenujące,kiedy banda teoretyków usiądzie i zacznie osądzać
          > twórców.Żeby to jeszcze potrafili wypowiadać swoje opinie z dystansem! Ale nie,
          > kategoryczny ton rezonuje niemal w każdym zdaniu! Gdyby w taki sposób
          > wypowiadał się np. Bach,to bym jeszcze mógł zrozumieć.

1. Sugerowałbym najpierw samemu zaopatrzyć się w dystans i wyzbyć kategorycznego
          tonu a potem zarzucać to innym.

2. Wydawało mi się, że człowiek słuchający muzyki nazywa się sluchaczem, a nie
          teoretykiem.

3. Dlaczego odmawiasz słuchaczom muzyki prawa do posiadania własnych, choćby
          kategorycznych poglądów, na ową muzykę i ich wyrażania?

4. Stać cię na jakąś merytoryczną krytykę tekstu? Czy wylanie swoich wyobrażeń
          n/t autorów (nie posunę się do dywagacji na czym opartych) wyczerpuje Twoje
          ambicje w tym względzie?

- - -
          Dobiasz
          • jasiek_natolin Re: NOWA MUZYKA 07.10.04, 23:21
            Nie doprowadzi nas donikąd żadna dyskusja na ten temat,bo istnieje między nami
            nieprzekraczalna bariera:zdaje się,że studiujesz kompozycję,więc zawsze
            będziesz przyjmował mentorski ton wobec kogoś,kto w gruncie rzeczy nie zna się
            na muzyce.Na szczęście na muzyce niekoniecznie trzeba się znać,żeby jej słuchć.
            Powiem tylko coś,co moje stanowisko uczyni być może odrobinę jaśniejszym.Otóż
            wczoraj w radiu słuchałem wypowiedzi Harveya;w pewnym momencie powiedział,że to
            słuchacz przede wszystkim doszukuje się w muzyce duchowości,a skoro tak jest,to
            owa duchowość może objawić się w różnych rodzajach muzyki,także w
            popie.Powiedział to całkowicie serio,ale oczywiście dało się słyszeć śmieszek
            niektórych zdezorientowanych słuchaczy,bo uznali tę wypowiedź za żart
            geniusza.Ale geniusz wcale nie żartował,geniusz po prostu nie jest ślepcem,tak
            jak niektórzy jego wyznawcy,i potrafi rozglądać się wokół siebie.
            • kanarek2 Re: NOWA MUZYKA 08.10.04, 05:01
              Jasku, zachecony twoim zniecheceniem poszedlem na te strone, i doprawdy nie
              mysle, zeby bylo az tak strasznie. Mentorskich tonow nie znalazlem, odwrotnie,
              wyczuwa sie pewne pogubienie w Jesieni, no i nic dziwnego - ile wybitnych
              utworow powstaje w ciagu roku na swiecie? 2? 3?
              Zgadzam sie z arana - dobrze ze sa takie przedsiewziecia jak N.M.

Pozdrawiam wszystkich,
              k.
              • jasiek_natolin Re: NOWA MUZYKA 08.10.04, 07:38
                Pewnie,że dobrze;nie mówię,że źle.
            • dobiasz Re: NOWA MUZYKA 08.10.04, 08:24
              > Nie doprowadzi nas donikąd żadna dyskusja na ten temat,bo istnieje między nami
              > nieprzekraczalna bariera:zdaje się,że studiujesz kompozycję,więc zawsze

Faktycznie, na dyskusję z kimś, kto z góry wie "co ja zawsze", szkoda czasu.
              Szkoda, że uprzedzenia uniemożliwiają Ci wymianę poglądów, ale to Twoja szkoda.
              Ja jestem otwarty.

- - -
              Dobiasz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka