Dodaj do ulubionych

Pianino Breslau Woitok

13.04.16, 00:56
Witam wszystkich.
Moje pytanie kieruję do osób orientujących się w kwestii starych pianin.
Mam możliwość zakupienia pianina Breslau Woitok z XIX wieku. Instrument jest w dobrym stanie wizualnym i ze sprawnym mechanizmem. Chciałbym upewnić się czy jest to dobry instrument i czy opłaca się go zakupić w cenie 9 000 zł (taką cenę udało mi się utargować).
Proszę o poradę,
Remigiusz.
Obserwuj wątek
    • stroiciel1951 Re: Pianino Breslau Woitok 13.04.16, 14:46
      1) Breslau i Woitok? To świetna seria pianin- bardzo rzadkie i dobre instrumenty. Sama wartość historyczna pianina wykonanego w XIX wieku, będącego w dobrym stanie wizualnym sprawia, że jego koszt oscyluje w granicach 10 000-12 000 zł, a jeśli mechanizm jest sprawny, to cena takiego pianina może sięgać nawet 20 000 zł. Gdzie udało się Panu znaleźć to pianino? Wielka szkoda, że je przeoczyłem, ale jeśli pyta Pan o ekspercką poradę, to uważam, że zdecydowanie warto zakupić ten instrument- nawet jeśli wymaga nastrojenia lub drobnej renowacji. W takiej cenie naprawdę się to opłaca.
    • radcaprawny11 Re: Pianino Breslau Woitok 16.04.16, 08:33
      Bardzo dobre pianina. Breslau Woitok. to moim zdaniem najlepszy okres tej fabryki. Niektóre pianina pochodzą z okolic 1880 r. i ciągle można na nich grać. Jeśli wszystkie klawisze działają, to na prawdę polecam - warto mieć antyk na chodzie.
      Jeśli kupisz i będziesz potrzebować strojenia, to chętnie przyjadę zobaczyć to cudo.
    • misiek1279 Re: Pianino Breslau Woitok 16.04.16, 12:21
      Ooo, nie wiedziałem, że mam w domu taki skarb. Co prawda ostatnio grała na nim moja pra pra babcia i pianino długi czas nie było strojone, ani nie przechodziło przeglądu, ale może jeszcze się do czegoś nada. Dzięki za info!
      • pianinanajuz Re: Pianino Breslau Woitok 20.04.16, 12:38
        Witam Pana. Jeśli miałby Pan ochotę zatroszczyć się o swoje pianino (wyczyścić je, nastroić i dokonać przeglądu), to proszę o prywatną wiadomość na adres: pianinanajuż@gazeta.pl
        Z przyjemnością zajmę się pielęgnacją tak wyjątkowego instrumentu, w bardzo korzystnej dla Pana cenie.
        Pozdrawiam
    • pianolover75 Re: Pianino Breslau Woitok 21.04.16, 18:46
      Bardzo szanuję serię Breslau i Woitok. Te pianina są dość rzadkie i ciężko je znaleźć na rynku wtórnym, ale brzmią doskonale i są bardzo dekoracyjnie wykonane. Jeśli ktoś sprzedaje lub zna kogoś, kto ma takie pianino do sprzedania w rozsądnej cenie- do 15 tyś.zł (wiem, że niektóre egzemplarze są warte więcej, ale tylko na tyle mogę sobie pozwolić), to proszę o wiadomość tutaj lub na maila: pianolover75@gazeta.pl
      Tomasz
    • pianisi Re: Pianino Breslau Woitok 27.08.16, 09:10
      Wiekowe pianina czy fortepiany jak są dobrze utrzymane, korniki specjalnie się do niech nie dobrały a mechanizm jest w pełni sprawny, na pewno warte są rozważenia. Te instrumenty zawsze będą swoją wartość mieć. To czy cena jest dobra zależy przede wszystkim od stanu w jakim dany instrument się znajduje i ewentualnie ile jeszcze będzie nas kosztować doprowadzenie go stanu pełnej używalności. Możemy mieć w domu piękny grający antyk, albo tylko mebel. Ja wolał bym to pierwsze. Pieniądze nie małe więc należy dobrze ocenić sytuację, czy się to kalkuluje. Sam uwielbiam i mam ogromny sentyment do starych instrumentów, choć niektóre z nowoczesnych pianin hybrydowych też potrafią ująć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka