Dodaj do ulubionych

Alt country - co polecicie

IP: *.teleton.pl 28.12.04, 13:59
Ten gatunek ostatnio robi się coraz popularniejszy, ciszę się, że nie jest to
jakaś chwilowa moda i nie leży on w sferze zainteresowań mediów.
Jeśli możecie, proszę o podanie waszych typów co do najwartościowszych waszym
zdaniem wykonawców i płyt. Ja mam tylko obie płytki Calexico i ostatnie
arcydzieło Wilco.
Obserwuj wątek
    • mechanikk Re: Alt country - co polecicie 28.12.04, 14:15
      Z tak zwanego alt-country najbardziej wartościowe rzeczy to moim zdaniem
      Lambchop, Wilco i Bonnie "Prince" Billy, ale chętnie poznam inne bo to chyba
      najciekawszy gatunek ostatnich lat. Kurcze, nie przypuszczałem że będę słuchać
      country smile

A z Lambchopa najgodniejsza uwagi jest "Is A Woman" - ale ostrożnie bo to jest
      naprawde genialna płyta.
      Z Wilco - jeszcze "Yankee Hotel Foxtrot" i proponuję zajrzeć tu:
      wilcoworld.net/ep/helper.html
      A! I jest jeszcze Ryan Adams i The National wink
      • Gość: Lecho Re: Alt country - co polecicie IP: *.teleton.pl 28.12.04, 14:29
        Wiesz, ja też nie przypuszczałem ale na szczęście w tym alt country mało jest
        tego "cowboyskiego" country a więcej tego alt, dla mnie to kontynuacja
        rockowego grania tematów folkowych i trochę nowych, improwizowanych wpływów.
        Mam CD kolesi z 16 Horsepower i muszę powiedziać, że to taki Primus z Dzikiego
        Zachodu.
        Wciąż czekam na konkretne, ulubione płyty, pal 6 tę niezręczną nazwę wink
      • ilhan Re: Alt country - co polecicie 28.12.04, 16:57
        Jak to "jest JESZCZE Yankee Hotel Foxtrot"?? Przecież "A Ghost Is Born", choć dobre (ale żadne arcydzieło), nie umywa się do YHF!
        • mechanikk Re: Alt country - co polecicie 28.12.04, 17:03
          ja bym te płyty na równi potraktował smile ale YHF być może rzeczywiście lepsza
      • spaceage Re: Alt country - co polecicie 28.12.04, 22:28
        chyba od ryana adamsa solo lepsze sa jego wczesniejsze nagrania z whiskeytown
    • Gość: ton2 Re: Alt country - co polecicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 16:32
      Drive-By Truckers - dla mnie bomba
    • Gość: ice_age Re: Alt country - co polecicie IP: *.gal.pl / 80.48.103.* 28.12.04, 20:35
      ta jak chlopcy pisza powyzej-
      is a woman lambchopa (10/10), mam duzo ich plyt i ta jest moim zdaniem
      najlepsza, calkowicie odpadnieta.
      yankee hotel foxtrot wilco (9/10), niesamowita plyta.
      a calexico mi sie szczerze mowiac nie podoba (choc slyszalem tylko jedna
      plyte), a juz calkiem nie 'prince'.
      pozdroszejset
      • Gość: pedrou Re: Alt country - co polecicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 21:54
        Przyznaję, że ja tzw americanę czy alt-country uwielbiam. Naprawdę w tym nurcie
        wydawanych jest niezwykła ilość niesamowitych płyt. Tylko w zeszłym roku warto
        polecić z szeroko rozumianego nurtu np. The Mountain Goats "We Shall All Be
        Healed", Iron & Wine "Our Endless Numbered Days". American Music Club "Love
        Songs For Patriots", Giant Sand "Is All Over ... The Map", Woven Hand "Consider
        The Bird", Friends of Dean Martinez "Random Harvest", Shearwater "Winged Life",
        Julie Doiron "Goodnight Nobody"Castanets "Cathedral" Micah Hinson "Micah P
        Hinson & the Gospel of Progress" Molasses "Trouble At Jinx Hotel". A to tylko
        kilka ważniejszych, mniej znanych płyt. W razie czego służę innymi tytułami!
        • Gość: As Re: Alt country - co polecicie IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 28.12.04, 22:12
          Mam takie pytanie - czy fani tzw "alternatywnego" country słuchają też contry
          zwykłego ?
          • Gość: Lecho Re:Czy słuchamy tradycyjnego country IP: *.teleton.pl 29.12.04, 09:22
            Ja osobiście raczej rzadko słucham tradycyjnego country ale np. Johny Cash to
            dla mnie wielki artysta i mam jego ostatnie płyty. Niestety gatunek ten od
            dawna goni w piętkę a wokaliści są do bólu kiczowaci. Może Shania Twain zrobi
            coś nowego...Trochę mi się to country kojarzy z redneckami, niestety.
            • piotrek_63 Re:Czy słuchamy tradycyjnego country 29.12.04, 10:58

Gość portalu: Lecho napisał(a):

> Ja osobiście raczej rzadko słucham tradycyjnego country ale np. Johny Cash to
              > dla mnie wielki artysta i mam jego ostatnie płyty. Niestety gatunek ten od
              > dawna goni w piętkę a wokaliści są do bólu kiczowaci. Może Shania Twain zrobi
              > coś nowego...Trochę mi się to country kojarzy z redneckami, niestety.

- Shania Twain od dawna nie ma nic wspolnego z tradycyjnym country
              - wykonawcy country zawsze byli kiczowaci.
              • Gość: Andy Re:Czy słuchamy tradycyjnego country IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 11:14
                to ja już wolę tradycyjne, redneckowe country od szanai tłejn wink
    • haribo_goldbaren Re: Alt country - co polecicie 28.12.04, 22:28
      Ja robie Alt, Ctrl + Delete jak slucham tych pitupitu grajkow z alt-countrowych
      zespolow.Starczylo mi sily na przesluchanie 3 plyt z tego nurtu, i o 3 za duzo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka