IP: *.acn.pl / 10.130.128.* 25.06.02, 09:57
Słyszałem niedawno piosenkę podczas reklamy forda na tv szwedzkiej jakiegoś
angielskiego zespołu i jest identyczna jak piosenka ,,piłkarska" golden live.
czy ktoś to słyszał? ciekaw jestem czy ktoś zna jeszcze podobne przypadki.
czekam na propozycje kolejnych zapożyczeń ,,polskich artystów"
a z drugiej strony to żenada...
Obserwuj wątek
    • Gość: kkphgs Re: Plagiat ? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 26.06.02, 12:58
      Tak i to ewidentny: formacja "Ich Troje" zerznela zywcem muzyke z Die Toten
      Hosen (tytul jakis: 16 smutnych losi - cos takiego, wybaczcie ale slyszalem
      przypadkiem, jednym uchem, bowiem nie slucham niemieckiego punka ani rocka) do
      kawalka (tez ze zrozumialych przyczyn podam frag. textu zamiast
      tytulu: "pokaze Ci czym moja milosc jest/ dla Ciebie zabije sie").
      • ignatz Re: Plagiat ? 26.06.02, 16:54
        Obawiam się, że popełniłeś błąd. Otóż nie jest to "cover" "10 kleine jagermeister" (wybaczcie ew. literówki), ale "Alles aus liebe".
      • Gość: piki Re: Plagiat ? IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 02.07.02, 11:29
        Nie cierpię ich3, ale gwoli sprawiedliwości - oni po prostu nagrali polską
        wersję tego nimieckiego kawałka. To przecież normalka w "szołbiznesie" ( gdyby
        nie covery kto znałby Joe Cockera? ). Nie rozumiem też, dlaczego towarzystwo
        nawiedza się wykorzystywaniem znanych kawałków do reklam (choćby z
        przeróbkami). Przecież jest coś takiego jak tantiemy i nie sądzę by wielkie
        firmy posiadające prawa do oryginałów odpuściły sobie takie dochody. A tak na
        koniec: koronnym przykładem rasowego plagiatu jest dla mnie 4 no blonds i ich
        what's goin on, zerżniete ordynarnie z don't worry be happy B. McFerrina.
        Dzięki temy plagiatowi wypłyneli i w zasadzie na tym skończyli. Niech tak
        pozostanie . Howgh!
    • Gość: kkphgs Nie plagiat ale niesmak pozostaje IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 26.06.02, 13:41
      Zapomnialem jeszcze jednej rzeczy:
      notoryczne zamawianie do reklamy muzyki wzorowanej na jakims zespole lub, co
      gorsza, na jakims okreslonym utworze: patent jest prosty - minimalna zmiana
      tempa, tonacji, niewielkie zmiany w obrebie instrumentarium - a w linii
      melodycznej wystarczy zmienic jedna, dwie nutki i ew. zakonczenie frazy
      (doslownie jeden akord). Nie mowie, ze bierze sie utwor i tnie, wystarczy
      nagrac go od poczatku szukajac podobnych brzmien - to i tak mniej meczace od
      wymyslenia czegos zupelnie od poczatku...
      Przyklady: nie bede podawal nazw produktow (nie pamietam), tylko autorow, z
      ktorych zerznieto: Madonna (Frozen - bardzo charakterystyczny), Massive Attack
      (cos z 3 plyty), Kilka zespolow rockowych, US3 (pierwsza plyta), majaczy mi
      jeszcze jeden kawalek (tytul a raczej tekst refrenu brzmi "when the beat goes
      on"), ze o innych, ktorych nie jestem w stanie w ogole opisac w chwili
      obecnej - nie wspomne.
      Wszystkie takie dzialania to po prostu granda. Jesli w reklamie ma byc
      wykorzystany kawalek, to niech bedzie wykorzystany oryginal (nie musi od razu
      wystepowac autor) videte: reklama lodow (chyba) gdzie wykorzystano krotki
      sampelek z K44 - klimat wiadomy, odbiorca wiadomy - z potencjalnie
      nienajlepszej reklamy wyszedl spot-rewelka.
      • bukowski27 jezeli mowisz o massive attack 02.07.02, 12:17
        w reklamie - zdaje sie adidasa czy nike czy jakos tak - toto nie byl zaden
        plagiat tylko po prostu wykorzystanie muzyki w reklamie... za ktore tantiemy
        pewnei trafily we wlasciwe rece... a frozen madonny to gdzie mogelm slyszec?
        • Gość: domin plagiat? IP: *.blich.krakow.pl 05.07.02, 21:16
          ja słyszę "Music" w reklamie 3BIT'a...
      • kugel Re: Nie plagiat ale niesmak pozostaje 06.07.02, 01:37
        O ile dobrze wiem, to za sample z moby'ego, touch&go czy też maasiv attack
        zostały odprowadzone tantiemy i sa to oryginalne sample bez przeróbek. Co do
        plagiatu ich3, to w innym watku na ten temat, powiedziano, iz niedawno ktos
        dopiero poinformowal toten-ow o tym, ze ten utwor jest wykonywany w polsce i
        wytwornia wydajaca ich3 natychmiast po interewencji zespolu T.H wyplacila im
        odszkodowanie(po 3-4 latach uzywania tego utworu przez ich3). pozdrosmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka