Gość: Crotalus IP: 213.17.170.* 12.09.02, 12:49 Zastanawiam sie czy nie nauczyć się jeszcze gry na basie. Jaką firmę polecicie? Sześć strun, czy cztery? Oto jest pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: plooshack Re: Jaką gitarę basową polecacie towarzysze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.09.02, 13:02 Crotalus, tylko nie zakładaj zaraz wątków o bębnach, klawiszach, fujarkach i ukulele, please ) Nie zakładaj też wątków czy bas z progami czy bez ) A ponieważ ze mnie taki gitarzysta jak z koziej d.. trąba, to Ci tylko tyle powiem, że Gibson EB6 Bass bardzo ładnie wygląda i gra. Ale Fender precision Bass też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crotalus Re: Jaką gitarę basową polecacie towarzysze IP: 213.17.170.* 12.09.02, 13:08 Gość portalu: plooshack napisał(a): > Crotalus, tylko nie zakładaj zaraz wątków o bębnach, klawiszach, fujarkach i > ukulele, please ) > > Nie zakładaj też wątków czy bas z progami czy bez ) > > > A ponieważ ze mnie taki gitarzysta jak z koziej d.. trąba, to Ci tylko tyle > powiem, że Gibson EB6 Bass bardzo ładnie wygląda i gra. Ale Fender precision > Bass też. > O ukulele też myślałem . Ale wyjąłeś mi z ust to pytanie, czy z progami czy nie chociaż myślę, że nie mam aż tak genialnego słuchu by obejść się bez progów. Odpowiedz Link Zgłoś
ugugunana Re: Jaką gitarę basową polecacie towarzysze 12.09.02, 13:22 Gość portalu: Crotalus napisał(a): Ale wyjąłeś mi z ust to pytanie, czy z progami czy > nie chociaż myślę, że nie mam aż tak genialnego słuchu by obejść się bez > progów. Nie zawracaj sobie dupy progami - to strasznie ogranicza... Poczuj się wolny!!! Dźwieki możesz korygować subtelnymi glissikami, które na bezprogowcach mają niepowtarzalny urok... Z marek polecam Rickenbakera - dlaczego? Posłuchaj Motorhead a zrozumiesz... *-) Jeśli Twoje ambicje sięgają wyżej łap się z miejsca za Sticka... Życzę szybkich postępów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crotalus Re: Jaką gitarę basową polecacie towarzysze IP: 213.17.170.* 12.09.02, 13:27 ugugunana napisał: > Gość portalu: Crotalus napisał(a): > > Ale wyjąłeś mi z ust to pytanie, czy z progami czy > > nie chociaż myślę, że nie mam aż tak genialnego słuchu by obejść się be > z > > progów. > > > Nie zawracaj sobie dupy progami - to strasznie ogranicza... Poczuj się wolny!!! > > Dźwieki możesz korygować subtelnymi glissikami, które na bezprogowcach mają > niepowtarzalny urok... Z marek polecam Rickenbakera - dlaczego? Posłuchaj > Motorhead a zrozumiesz... *-) Jeśli Twoje ambicje sięgają wyżej łap się z > miejsca za Sticka... > > Życzę szybkich postępów... > Odpowiedz Link Zgłoś
ugugunana Re: Jaką gitarę basową polecacie towarzysze 12.09.02, 13:33 Gość portalu: Crotalus napisał(a): >Gram już tyle lat na gitarze... To może spróbuj na sześciu strunach - nie trzeba tak rozczapierzać paluchów... *-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crotalus Re: Jaką gitarę basową polecacie towarzysze IP: 213.17.170.* 12.09.02, 13:43 ugugunana napisał: > Gość portalu: Crotalus napisał(a): > > >Gram już tyle lat na gitarze... > > To może spróbuj na sześciu strunach - nie trzeba tak rozczapierzać paluchów... > > *-) > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dżozef:) Re: Jaką gitarę basową polecacie towarzysze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 12.09.02, 13:48 ugugunana napisał: > Z marek polecam Rickenbakera - dlaczego? Posłuchaj > Motorhead a zrozumiesz... *-) Lub Yes a też zrozumiesz. Chris Squire nabył swój model Rickenbakera w 1965 roku i gra na nim do dzisiaj. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plooshack Re: Jaką gitarę basową polecacie towarzysze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.09.02, 13:54 Gość portalu: Dżozef napisał(a): > ugugunana napisał: > > > Z marek polecam Rickenbakera - dlaczego? Posłuchaj > > Motorhead a zrozumiesz... *-) > > Lub Yes a też zrozumiesz. > Chris Squire nabył swój model Rickenbakera w 1965 roku i gra na nim do dzisiaj. > > Pozdrowienia! Na Rickenbakerze grał też Lennon (ale nie basowym hehe i to już całkiem inna bajka). Dżozef, Ty z tym 'Yesem' to chyba nawet do forum kulinarnego byś się wcisnął ) Pozdrawiam basistów (sam kiedyś próbowałem, ale może jeszcze kiedyś popróbuję) plooshack Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Jaka˛ gitare˛ basowa˛ polecacie towarzysze 12.09.02, 13:59 A te "skrzypce" McCartneya to jak sie nazywaly? Myslalem, ze wlasnie Rickenbaker... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Jaka˛ gitare˛ basowa˛ polecacie towarzysze IP: *.humangenetik-med.Uni-Goettingen.de 12.09.02, 15:38 Gitara Mc Cartneya to Hohner (tez mam taka skrzypcowe, ale niestety tylko firmy Orpheus. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Jaka˛ gitare˛ basowa˛ polecacie towarzysze 12.09.02, 15:40 Gos´c´ portalu: Lukasz napisa?(a): > Gitara Mc Cartneya to Hohner (tez mam taka skrzypcowe, ale niestety tylko firmy > Orpheus. Dzieki, juz myslalem, ze nikt mi nie odpowie na to istotne dla mnie pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plooshack Re: Jaka˛ gitare˛ basowa˛ polecacie towarzysze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.09.02, 15:41 Gość portalu: Lukasz napisał(a): > Gitara Mc Cartneya to Hohner (tez mam taka skrzypcowe, ale niestety tylko > > firmy Orpheus. No coś Ty, Hohner to była harmonijka ustna Dylana ) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dżozef:) Re: Jaką gitarę basową polecacie towarzysze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 12.09.02, 14:01 Gość portalu: plooshack napisał(a): > > Na Rickenbakerze grał też Lennon (ale nie basowym hehe i to już całkiem inna > bajka). Dżozef, Ty z tym 'Yesem' to chyba nawet do forum kulinarnego byś się > wcisnął ) ROTFL Jasne, Plooshacku Z tematem wegetarianizmu Jona, który idąc za przykładem producenta Eddiego Offorda wyznawał zasadę "Jesteś tym co jesz" Pozdrawiam! Może się troche przystopuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plooshack Re: Jaką gitarę basową polecacie towarzysze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.09.02, 14:09 Gość portalu: Dżozef napisał(a): > Gość portalu: plooshack napisał(a): > > > > > > Na Rickenbakerze grał też Lennon (ale nie basowym hehe i to już całkiem in > na > > bajka). Dżozef, Ty z tym 'Yesem' to chyba nawet do forum kulinarnego byś s > ię > > wcisnął ) > > ROTFL > > Jasne, Plooshacku > Z tematem wegetarianizmu Jona, który idąc za przykładem producenta Eddiego > Offorda wyznawał zasadę "Jesteś tym co jesz" czyli jeśli jem rośliny, to jestem rośliną ??? Ee, to już wolę być prosiakiem (taka golona w piwie - dooobre) > Może się troche przystopuję broń Cię Panie Boże !!!!!!!! A żeby o gitarze basowej było: 'gitara basowa jest smaczna i zdrowa szczególnie sześciostrunowa' pzdrv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dżozef:) Re: Jaką gitarę basową polecacie towarzysze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 12.09.02, 14:20 Gość portalu: plooshack napisał(a): > > czyli jeśli jem rośliny, to jestem rośliną ??? Ee, to już wolę być prosiakiem > (taka golona w piwie - dooobre)] Świetne,Plooshacku.Twoje teksty zaginają mnie coraz bardziej(hue,hue), też wolę świnki, mięso i piwo, ale lubił to też Rick W. no i pierwszy zawał miał w wieku 26 lat, a potem chyba jeszcze dwa (jeden napewno) > A żeby o gitarze basowej było: > > 'gitara basowa jest smaczna i zdrowa > szczególnie sześciostrunowa' Czy to Twój tekst? Ja jednak wolę czterostrunowe Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudy Re: Jaką gitarę basową polecacie towarzysze IP: 66.11.170.* 12.09.02, 15:11 ugugunana napisał: > Gość portalu: Crotalus napisał(a): > > Ale wyjąłeś mi z ust to pytanie, czy z progami czy > > nie chociaż myślę, że nie mam aż tak genialnego słuchu by obejść się be > z > > progów. > > > Nie zawracaj sobie dupy progami - to strasznie ogranicza... Poczuj się wolny!!! > > Dźwieki możesz korygować subtelnymi glissikami, które na bezprogowcach mają > niepowtarzalny urok... Z marek polecam Rickenbakera - dlaczego? Posłuchaj > Motorhead a zrozumiesz... *-) Jeśli Twoje ambicje sięgają wyżej łap się z > miejsca za Sticka... Hmmm Stick ma progi i poza strunami nie wiele wspolnego z gitara, kolega zdaje sie nigdy tego z bliska nie widzial , nie mowiac juz o graniu. Polecam: www.chapmanstick.com/http://www.warrguitars.com/ A koledze ktory pyta .. no jezeli chce sie uczyc to Yamaha , cena/brzmienie relacja jest calkiem przyzwoita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ugu Re: Jaką gitarę basową polecacie towarzysze IP: 2.4.STABLE* / 10.10.0.* 12.09.02, 16:45 Gość portalu: rudy napisał(a): > Hmmm Stick ma progi i poza strunami nie wiele wspolnego z > gitara, kolega zdaje sie nigdy tego z bliska nie widzial > , nie mowiac juz o graniu. Sticka widziałem z całkiem niedaleka w zręcznych łapkach Tony'ego Levina z K.C. Ale aby potrzymać go w swoich grabach faktycznie mogę jedynie pomarzyć... *-) Ta wycieczka ze Stickiem miała być w zamyśle żartobliwa, ale niektórzy się nie poznali - wybaczam... *-) Tak czy inaczej to z całą pewnością ciężki w obsłudze instrument... Chylę czoła przed jego wirtuozami... PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plooshack Re: Jaka gitarę basowa polecacie towarzysze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.02, 17:19 i na 'kijek' to to zupelnie nie wyglada, raczej na solidna maczuge. Levinom chwaua - fonika rulez plooshack Odpowiedz Link Zgłoś
teddy4 Re: Jaka gitarę basowa polecacie towarzysze 12.09.02, 22:53 Macca grał na Gibsonie EB 0 a nie żadnym Hohnerze. Polecam czwórki. Reszta to jakieś wynalazki np. sześciostrunowy bas bezprogowy. Nie da się na tym grać - chyba, że nazywasz się Pilichowski. Mój prywatny ranking: 1.Fender Jazz Bass (roczniki z lat 50-70 tych) 2.Music Man 3.Kramer DHZ 5000 (o ile nie pokręciłem symbolu) 4.Aria Pro 5.Gibson Thunderbird Odpowiedz Link Zgłoś