pseudopolitolog 19.01.06, 14:45 Możecie podać jakieś zespoły grające podobny jazz/acid jazz jak The Cinematic Orchestra??? Z góry dzięki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fnoll Re: jazz w stylu The Cinematic Orchestra 19.01.06, 16:00 kakao to nie czekolada, choć też dobre do Cinematic Orchestra podobnie gra np. Jaga Jazzist, ostatnio nazywająca się tylko Jaga, może ci się spodobać również Mr Scruff, Spring Heel Jack i Troublemakers Odpowiedz Link Zgłoś
hurakami Re: jazz w stylu The Cinematic Orchestra 19.01.06, 16:48 Sprobuj Nuspirit Helsinki (niestety, poza jednym LP z 2002 wciaz nie moge sie doczekac na cos nowszego, ale siegnac warto!) a z nowszych Skandynawów The five corners quintet np. z wydana miesiac temu 'chasin' the jazz gone by'. Jest jeszcze Nicola Conte z ostatnia 'Other diretions'. (szczegolowe odsluchy na www.soulseduction.com). O ile (troche splycajac) Cinematic tworzy muzyke na pograniczu jazzu i elektroniki, o tyle wspomnianym przeze mnie zespolom troche blizej do jazzu sensus stricto (choc tez znaja sie na bitach, bo z elektroniki wyrosly, o czym swiadcza wczesne plyty). A i oczywiscie jeszcze Matthew Herbert i 'Goodbye swingtime' - plyta, ktora najbardziej przypomina mi klimat TCO. Choc 'Man with the movie camera' jest absolutnie genialny - zwlaszcza, jak sie oglada film Viertowa. Pozdrawiam, h Odpowiedz Link Zgłoś
rastafarii Re: jazz w stylu The Cinematic Orchestra 14.04.06, 19:02 dokladnie . muzyka gdy jest pozar jest genialna. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_kreskowy Re: jazz w stylu The Cinematic Orchestra 14.04.06, 19:52 Jukka Eskola - s/t Parov Stelar (zwłaszcza Rough Cuts, a tam Psychodelic Jazz i Red-haired Woman) Nostalgia 77 - świetne Songs for My Funeral, bardzo dobre The Garden być może Red Snapper - Reeled & Skinned i s/t z 2003 Xploding Plastix - Amateur Girlfriends Go Proskirt Agents Chris Joss - You've Been Spiked Quantic Soul Orchestra - Pushin' On, Stampede (Quantic "solo" też niczego sobie np. Mishaps Happening czy Apricot Morning) Hird - Moving On chociażby dla Yukimi Nagano Odpowiedz Link Zgłoś
lan.kwai.fong Re: jazz w stylu The Cinematic Orchestra 22.04.06, 02:39 A ja jeszcze dodam wszystkie płyty grupy Alpha. Zwłaszcza pierwszą (Comes from Heaven). LKF Odpowiedz Link Zgłoś