kathy83 01.07.06, 16:31 Czy wiadomo może jakież to były inspiracje do skomponowania owych zdumiewajacych utworow? A może macie jakieś własne przemyślenia, odczucia jak ich sluchacie? O czy one wg. Was są? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
littlun1 Re: 4 ballady Chopina 01.07.06, 18:31 Inspiacja byla literatura A.Mickiewicza np"świtezianka" Do tej pory chyba nie jest konkretnie ustalone jaki utwor M zainspirowal dane dzielo Ch ale byl to na pewno Mickiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_ory Re: 4 ballady Chopina 01.07.06, 19:19 littlun1 napisał: > Inspiacja byla literatura A.Mickiewicza np"świtezianka" Do tej pory chyba nie j > est konkretnie ustalone jaki utwor M zainspirowal dane dzielo Ch ale byl to na > pewno Mickiewicz. O takiej inspiracji mówił jedynie R.Schumann, który w analogii nazwy dzieła poetyckiego i muzycznego starał się doszukać jakiś podobieństw. Muzykolodzy nie są jednak zgodni co do tego i uważa się, że ballady Chopina nie miały inspiracji zewnętrznych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kathy83 Re: 4 ballady Chopina 01.07.06, 19:25 Ale ja jestem ciekawa o czym myślał komponujac je Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_ory Re: 4 ballady Chopina 01.07.06, 19:55 No cóż, w takim razie mamy problem nieco większego kalibru Ale zgadywać można jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: 4 ballady Chopina 02.07.06, 01:43 kathy83 napisała: > Ale ja jestem ciekawa o czym myślał komponujac je Polecam "Pamiętnik znaleziony w wannie" Lema. Tam podobny problem jest wyjaśniony na przykładzie Szekspira. Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: 4 ballady Chopina 05.07.06, 23:34 littlun1 napisał: > Inspiacja byla literatura A.Mickiewicza np"świtezianka" Do tej pory chyba nie j > est konkretnie ustalone jaki utwor M zainspirowal dane dzielo Ch ale byl to na > pewno Mickiewicz. Mówisz o 1 balladzie g-moll, tak dla uściślenia. Spotkałem się też z sugestią, że 3 as-dur zainspirował Heine. Ale bardzo sceptycznie bym podchodził do takich rewelacji. Odpowiedz Link Zgłoś
littlun1 Re: 4 ballady Chopina 06.07.06, 13:13 tak wlasnie czytalem ze 1 ballada została zainspirowana przez "konrada wallenroda" i jest to bardzo czesto spotykana teoria nawet wsrod chopinologow . Potem jednak faktycznie doczytalem ze sam chopin nie znosil takich rewelacji. Moze jak znajde tekst gdzie wypisane sa elementy laczace oba te dziela to wkleje . Odpowiedz Link Zgłoś