Dodaj do ulubionych

4 ballady Chopina

01.07.06, 16:31
Czy wiadomo może jakież to były inspiracje do skomponowania owych
zdumiewajacych utworow? A może macie jakieś własne przemyślenia, odczucia jak
ich sluchacie? O
czy one wg. Was są?
Obserwuj wątek
    • littlun1 Re: 4 ballady Chopina 01.07.06, 18:31
      Inspiacja byla literatura A.Mickiewicza np"świtezianka" Do tej pory chyba nie jest konkretnie ustalone jaki utwor M zainspirowal dane dzielo Ch ale byl to na pewno Mickiewicz.
      • hrabia_ory Re: 4 ballady Chopina 01.07.06, 19:19
        littlun1 napisał:

> Inspiacja byla literatura A.Mickiewicza np"świtezianka" Do tej pory chyba nie
        j
        > est konkretnie ustalone jaki utwor M zainspirowal dane dzielo Ch ale byl to
        na
        > pewno Mickiewicz.

O takiej inspiracji mówił jedynie R.Schumann, który w analogii nazwy dzieła
        poetyckiego i muzycznego starał się doszukać jakiś podobieństw. Muzykolodzy nie
        są jednak zgodni co do tego i uważa się, że ballady Chopina nie miały
        inspiracji zewnętrznych.
        Pozdrawiam
        • kathy83 Re: 4 ballady Chopina 01.07.06, 19:25
          Ale ja jestem ciekawa o czym myślał komponujac je wink
          • hrabia_ory Re: 4 ballady Chopina 01.07.06, 19:55
            No cóż, w takim razie mamy problem nieco większego kalibru wink Ale zgadywać
            można jak najbardziejsmile
          • zamek Re: 4 ballady Chopina 02.07.06, 01:43
            kathy83 napisała:

> Ale ja jestem ciekawa o czym myślał komponujac je wink
            Polecam "Pamiętnik znaleziony w wannie" Lema. Tam podobny problem jest
            wyjaśniony na przykładzie Szekspira.
      • wiksadyba1 Re: 4 ballady Chopina 05.07.06, 23:34
        littlun1 napisał:

> Inspiacja byla literatura A.Mickiewicza np"świtezianka" Do tej pory chyba nie j
        > est konkretnie ustalone jaki utwor M zainspirowal dane dzielo Ch ale byl to na
        > pewno Mickiewicz.

Mówisz o 1 balladzie g-moll, tak dla uściślenia. Spotkałem się też z sugestią,
        że 3 as-dur zainspirował Heine. Ale bardzo sceptycznie bym podchodził do takich
        rewelacji.
        • littlun1 Re: 4 ballady Chopina 06.07.06, 13:13
          tak wlasnie czytalem ze 1 ballada została zainspirowana przez "konrada wallenroda" i jest to bardzo czesto spotykana teoria nawet wsrod chopinologow . Potem jednak faktycznie doczytalem ze sam chopin nie znosil takich rewelacji.
          Moze jak znajde tekst gdzie wypisane sa elementy laczace oba te dziela to wkleje .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka