Dodaj do ulubionych

Skrzypce graja

28.02.03, 15:50
Czy oprocz wspanialych skrzypkow jazzowych,
mam na mysli takich muzykow jak:
Grappelli, J.L.Ponty i nasz Urbaniak,
mozecie jeszcze polecic kogos tak dobrego?

Obserwuj wątek
    • aric Re: Skrzypce graja 28.02.03, 15:54
      A ma to być jazz?
      • foxy21 Re: Skrzypce graja 28.02.03, 16:27
        aric napisał:

> A ma to być jazz?

Niekoniecznie, ale najchetniejsmile
    • Gość: esde Re: Skrzypce graja IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.02.03, 16:05
      no jest jeszcze Didier Lockwood, ktory gral kiedys w Polsce, nieżyjący Zbigniew
      Seifert
      • Gość: Jack Re: Skrzypce graja IP: *.stansat.pl / *.gazeta.pl 28.02.03, 16:13
        Posłuchaj Craiga Armstronga - The Speace Between As - to same smyczki -
        doskonałe!!!
        • foxy21 Re: Skrzypce graja 28.02.03, 16:30
          Gość portalu: Jack napisał(a):

> Posłuchaj Craiga Armstronga - The Speace Between As - to same smyczki -
          > doskonałe!!!

Poslucham jak tylko gdzies przegramsmile
      • foxy21 Re: Skrzypce graja 28.02.03, 16:28
        Gość portalu: esde napisał(a):

> no jest jeszcze Didier Lockwood, ktory gral kiedys w Polsce, nieżyjący
        Zbigniew
        >
        > Seifert

Znam Seiferta.
        Lockwood gra jazz?
    • Gość: Krzysiek Re: Skrzypce graja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.03, 17:49
      polecam muzyke australijskiego "Dirty Three" wyd. Bella Union;
      na pewno nie jest to jazz; zespol sklada sie z trzech muzykow: Warren Ellis -
      skrzypce; Jim White - perkusja; trzeci nie pamietam jak sie nazywa ale gra na
      gitzarze; Warren to takze muzyk grajacy w zespole Nicka Cave'a The Bad Seeds;
      trudno sklasyfikowac muzyke tego zespolu (dirty three); sa to powolne, leniwie
      i dlugo rowijajace sie pejzarze, bardzo nastrojowe i melodyjne; sa tez utwory z
      piekla rodem - gwarantuje Ci, ze dopiero sluchajac warrena na skrzypkach w
      takich utworach przekonasz sie, co mozna wygrywac na skrzypcach
      (elektrycznych); dla mnie najtrafniej muzyke dirty three okreslil recenzent
      machiny: pschodelia na skrzypcach; wymienil tylko skrzypce, bo to one sa
      pierwszoplanowym instrmentem w tym zespole, choc bez reszty instrumentarium to
      juz nie to samo; jesli chcesz sie przekonac jak gra warren ellis warto siegnac
      po plyte Nicka Cave'a "No More Shall We Part" lub ostatio wydana "Nocturama";
      siegnij po takie kawalki jak "Hallelujah", "God Is In My House"; "Oh My
      Lord", "Right Out Of Your Hand"; "Bring Ot On"; "West Country Girl" (ten
      ostatni pochodzi z plyty "The Boatman's Call)
      na koniec o samych plytach Dirty Three:
      Horse Stories - jedna z pierwszych, dominuja "niepoukladane lamance"; duzo
      zywych rytmow; to trudna plyta w odbiorze ze wzgledu na jej intensywnosc i
      hmmm... halasliwosc
      Whatever You Love, You Are - dosc spokojna plyta; melodyjna, nastrojowa
      Ocean Songs - wg mnie najlepsza; dominuja lagodne klimaty; ale pazur tez drapie

dosc znana osoba grajaca na skrzypcach jest tez lisa gerrard; wystepowala m in
      z johnem cougarem mellencampem; jej tworczoc dopiero poznaje i na chwile obecna
      nie jestem w stanie nic wiecej napisac
    • _gar_ Re: Skrzypce graja 28.02.03, 21:04
      Mark Feldman(chociaz solowych projektow nie znam)
      Gidon Kremer
      Laurie Anderson ("sliczna wiolonczelistka")
      Billy Bang
      Leroy Jenkins
      Dębski
      Johnny Frigo
      • Gość: srootootoo Re: Nu nu foxy! IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl / 10.10.10.* 01.03.03, 12:09
        A czemu nie najlepszy obecnie skrzypek świata NIGEL KENNEDY!!!! kTÓRY NAGRAŁ
        PŁYTĘ Z UTWORAMI HENDRIXA!!! NU NU FOXY...NU NU
        • foxy21 Re: Nu nu foxy! 03.03.03, 12:21
          Gość portalu: srootootoo napisał(a):

> A czemu nie najlepszy obecnie skrzypek świata NIGEL KENNEDY!!!! kTÓRY NAGRAŁ
          > PŁYTĘ Z UTWORAMI HENDRIXA!!! NU NU FOXY...NU NU

Ojej srootootoo, chyba lania nie bedzie?
          Ja po prostu nie slyszalam jeszcze o tej plyciesad
          Taki braki mam ....wstyd....

--
          "To fortepian jest pijany, nie ja..."
        • omega.79 Re: Nu nu foxy! 03.03.03, 18:32
          Gość portalu: srootootoo napisał(a):

> A czemu nie najlepszy obecnie skrzypek świata NIGEL KENNEDY!!!! kTÓRY NAGRAŁ
          > PŁYTĘ Z UTWORAMI HENDRIXA!!! NU NU FOXY...NU NU

Nagrał nie tylko płytę z utworami Hendrixa, ale również płytę z utworami The
          Doors. Obie bardzo fajne.
      • _gar_ Re: Skrzypce graja 01.03.03, 18:48
        .....a co do Gidona Kremera ktorego zreszta po raz pierwszy uslyszec dzieki
        kolezance ktora zupelnym przypatkiem podzucila mi plytke Arvo Parta (.."Tabula
        Rasa")....to udalo mi sie tez zobyc (..nieco pozniej)Jego solowa projekt("El
        Tango")..i chociaz nie powiem zeby "ten" byl zly ...to z pewnoscia roznica
        miedzy obiema plytkami jest powalajaca...a "Tabula Rasa" zniewala od pierwszego
        utworu do ostatniego.
        ..scislej...warto siegnac po Arvo Parta

pozdr(..szczegolnie gorace dla "kolezanki")
    • astir Re: Skrzypce graja 01.03.03, 14:34
      oprócz płyt i wykonawców już wymienionych dodam:

z jazzowego muzykowania na pewno poleciłabym Johna Blake'go
      a poza tym: skrzypce Paula Zukofsky'ego, bez udziału którego nie wyobrażam
      sobie komozycji P. Glassa
      i już nie-jazzowo (a zresztą, kto to wie?wink: Nicolas Chumachenco - the partitas
      for solo violin - J.S. Bach
    • piautre1 Re: Skrzypce pięknie graja.... 03.03.03, 14:01
      ... w rękach artysty. fortepian nie wyda fałszywego tonu (chyba ze ale
      nastrojony), a skrzypce i owszem.
      n o tak:
      wiele lat temu wiodące w kat skrzypiec były szkoły : polska (urbaniak, seifert)
      i francuska (grapelli , ponty) i przedstawiciele tychze szkół zapraszani byli
      na tzw. violin summit. po odejsciu seiferta lukę wypełnił krzesimir dębski i
      jego string connection, a we francji mającego juz swoje lata grapellego -
      wymienił didier lockwood. grał jazz, a jakze i to jak!! po okresie czystego
      jazzu- współpraca z philippe catherine i christianem escoude (ich
      koncertowe 'cote jardin' to cos fantastycznego!). niestety lockwood zaczął
      wspołpracowac z komputerem tworzac beznadziejne produkcje z pogranicza disco,
      techno i czegośtam co jazz znało jeno ze słyszenia. po latach zmienił troche
      brzmienie, daje się to słuchac, ale nie mogę się oprzeć wrazeniu,że talent
      złożył na talerzu komercji.
      to samo niestety (niestety dla mnie, bo dla innych może i nie) stało się z
      urbaniakiem- zafascynowany nowymi brzmieniami i rytmami wpadł w komercyjne
      szambo i jego swieżo zakupiona płyte (a było to naście lat temu) oddałem
      przyjacielowi - niewolnikowi mody któremu słoń w młodosci nadepnął na uszy.
      ucieszył sie bardzo. facet umie grac wspaniale i pozostaje aktualnie
      największym polskim skrzypkiem, tylko nie zawsze nasze gusta idą w parze..
      kremer - i owszem, a jego produkcje z jarretem są najwyższego lotu.
      kennedy, no cóż, na pewno bardzo zdolny, gwiazda komercji i reklamy, o czym
      świadczy etykietka najlepszego skrzypka świata ?!!! przyjacielu, dodaj do tego
      moze cudowne dziecko venesse mae, (albo sare chang) i będziesz miał najlepszy
      duet swiata. bijący na głowę takich "dyletantów" jak menuchin i grapelli (też
      grali w duecie).
      i to by było na tyle.
      +++++++++++++++++++

może pradem skurczybyka
      co spod noża wciąż umyka
      • astir Re: Skrzypce pięknie graja.... 03.03.03, 19:25
        dodam tylko: BARDZO piękniesmile))))))))
        i zgadzam się z twoją oceną - nie tylko gry Urbaniaka
      • Gość: SROOTOOTOO Re: Skrzypce pięknie graja....piautre IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl / 10.10.10.* 03.03.03, 19:38
        piautre1 napisał:

> ... w rękach artysty. fortepian nie wyda fałszywego tonu (chyba ze ale
        > nastrojony), a skrzypce i owszem.
        > n o tak:
        > wiele lat temu wiodące w kat skrzypiec były szkoły : polska (urbaniak,
        seifert)
        >
        > i francuska (grapelli , ponty) i przedstawiciele tychze szkół zapraszani byli
        > na tzw. violin summit. po odejsciu seiferta lukę wypełnił krzesimir dębski i
        > jego string connection, a we francji mającego juz swoje lata grapellego -
        > wymienił didier lockwood. grał jazz, a jakze i to jak!! po okresie czystego
        > jazzu- współpraca z philippe catherine i christianem escoude (ich
        > koncertowe 'cote jardin' to cos fantastycznego!). niestety lockwood zaczął
        > wspołpracowac z komputerem tworzac beznadziejne produkcje z pogranicza disco,
        > techno i czegośtam co jazz znało jeno ze słyszenia. po latach zmienił troche
        > brzmienie, daje się to słuchac, ale nie mogę się oprzeć wrazeniu,że talent
        > złożył na talerzu komercji.
        > to samo niestety (niestety dla mnie, bo dla innych może i nie) stało się z
        > urbaniakiem- zafascynowany nowymi brzmieniami i rytmami wpadł w komercyjne
        > szambo i jego swieżo zakupiona płyte (a było to naście lat temu) oddałem
        > przyjacielowi - niewolnikowi mody któremu słoń w młodosci nadepnął na uszy.
        > ucieszył sie bardzo. facet umie grac wspaniale i pozostaje aktualnie
        > największym polskim skrzypkiem, tylko nie zawsze nasze gusta idą w parze..
        > kremer - i owszem, a jego produkcje z jarretem są najwyższego lotu.
        > kennedy, no cóż, na pewno bardzo zdolny, gwiazda komercji i reklamy, o czym
        > świadczy etykietka najlepszego skrzypka świata ?!!! przyjacielu, dodaj do
        tego
        > moze cudowne dziecko venesse mae, (albo sare chang) i będziesz miał najlepszy
        > duet swiata. bijący na głowę takich "dyletantów" jak menuchin i grapelli (też
        > grali w duecie).
        > i to by było na tyle.
        > +++++++++++++++++++
        >
        > może pradem skurczybyka
        > co spod noża wciąż umyka
        • gregkor Re: Skrzypce pięknie graja....piautre 05.03.03, 11:14
          Polecam polskiego skrzypka Maćka Strzelczyka...

pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka