Dodaj do ulubionych

college rock

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 12:02
Szukałam tego terminu tu i na Strawberry Fields, ale znalazlam tylko
szczątkowe informacje o nurcie, raczej przy okazji niektorych plyt. Czy ktoś
mógłby powiedzieć tak bliżej, z przykladami, o co chodzi z tym college
rockiem? Wikipedie i te wszystkie serwisy pokroju allmusic podaja mgliste
informacje, a niekiedy nawet i sprzeczne. Ktoś się podejmie? smile
Obserwuj wątek
    • Gość: Lublinianka Re: college rock IP: 87.246.214.* 08.01.07, 13:22
      Według mnie był to termin na określenie tzw. muzyki alternatywnej w latach 80,
      w USA. College-bo najczęściej grały go rozgłośnie w kampusach. Potem taką
      muzykę nazywano alternative rock. Jako czołowy przykład takiego college rock
      podaje się REM.
      • Gość: klaus_kinsky Re: college rock IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 13:51
        Dzieki za odpowiedź. Tyle też wywnioskowałam smile
        • Gość: klaus_kinsky Re: college rock IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 13:57
          I właściwie czy w pewnym momencie termin 'college rock' nie uległ jakiemuś
          uściśleniu? Tzn. wlasnie kapele pokroju R.E.M., The Replacements czy Pixies
          wpisywaly się w to pojecie, a obok funkcjonowaly terminy alternative rock,
          indie rock itd.? I dlaczego w internecie można się spotkać z określaniem
          zespołów takich jak Echo & the Bunnymen, The Cure jako college rock?!? Przecież
          termin 'nowa fala' funkcjonował co najmniej od 77 roku.
          • dr_avalanche Re: college rock 08.01.07, 19:46
            Nie próbuj w to wnikać bo osiwiejesz. Po prostu Amerykanie mają inaczej
            poskręcane zwoje mozgowe niż Europejczycy i takie są tego efekty.

Mówiąc odrobinę poważniej - najprawdopodobniej wszystkiemu są winne tamtejsze
            stacje radiowe, które są bardzo ściśle spozycjonowane. Nie mogą grać po prostu
            rocka, lecz np. ”adult contemporary”. A że zespoły pokroju R.E.M. lansowały
            głownie rozgłośnie na college'ach to masz odpowiedź.

Przy okazji - dla mnie obok R.E.M. najbardziej klasycznym przykładem college
            rocka jest Pavement - obok samej muzyki składał się na to image (albo raczej
            jego brak, taki anty-image), autorefleksja i dystans towarzyszące poczynaniom
            muzycznym (polecam klipy Pavement) i, hm, ponadprzeciętne jak na rockowe
            standardy horyzonty intelektualne. Taki rock dla studentów, mówiąc
            najprościej ;DDD
            • Gość: ddr College rock- nazwa wzięła się z rozgłośni i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 21:13
              list przebojów w collegach. Chodziło o to, czego najchętniej i najwięcej tam
              się słuchai puszcza przez radio. Była to więc raczej statystyczna kategoria
    • Gość: Lublinianka Re: college rock IP: 87.246.214.* 08.01.07, 15:03
      Ja już dawno dałam sobie spokój z klasyfikacją nurtów w muzyce, bo to naprawdę
      można się pogubić. Wielość okresleń pod jaką może podpadać dany zespół jest
      doprawdy zdumiewająca. I taki Cure jest i alternative rock i college, i new
      wave. Dlatego też muzykę dzielę, na taką którą słucham i nie. I mam z głowy
      wszelkie rozterkismile
      • Gość: As Re: college rock IP: *.65.rev.vline.pl 08.01.07, 16:20
        Wydaje mi się że za przykład może tu posłużyć wczesny, surowy Midnight Oil -
        np. pierwsze 3 albumy.
        • magorny Re: college rock 09.01.07, 08:46
          sam jestes surowy. college rock to bzdurne pojecie, poza usa nie majace racji bytu.
          • Gość: dymixx Re: college rock IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 10:31
            magorny napisał:

college rock to bzdurne pojecie, poza usa nie majace racji b
            > ytu.

no i to prawdą jest wielką zaprawdę!
            jeśli by trzymać sie definicji podanej kilka postów wstecz przez dr_avalanche,
            to za pionierów college rocka uznanoby Talking Heads! na szczescie termin ten
            powstal rzeczywiście w latach 80. i dotyczył bandów katowanych głównie w
            rozgłosniach campusów uniwerków stanowych. chłopaki z REM pochodzą z Athens
            (jaki stan nie pomnę) i nie sudiowali zapewne na Harvardzie. pasują do tej
            etykiety idealnie
            • roar Re: college rock 11.01.07, 13:21
              Sorry, chłopie, ale to właśnie Dr_avalanche tutaj jako jedyny chyba naprawdę _rozumie_, co znaczy ten termin.
              • Gość: ddr Coś w tym jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 13:55
                wprawdzie termin "colege rock" był statystycznym pojęciem, ale nie da sie
                ukryc, że istnieje pewna wspólna nuta między wykonawcami wymienionymi przez
                niego/ na tej zasadzie wczese Talking Heads (przed "remain in light" ) można
                zaliczyć do tego nurtu
                -------
                generalnie chodzi o gitarową alternatywę z tamtego okresu? dobry trop
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka