lasic01 16.03.11, 08:49 warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,9258890,Kasuja_obiecane_inwestycje___Bo_most_za_drogi_.html Grunt to naobiecywać... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chudzini Re: No i pierdut, po Łodygowej 16.03.11, 08:52 No to wypada już po raz drugi... Do trzech razy sztuka? Dopiero w latach 2015-16 planują przebudowę... Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: No i pierdut, po Łodygowej 17.03.11, 13:48 To jest droga o znaczeniu ponadlokalnym więc skoro HGW tnie to czemu GDDK nie sypnie groszem? Odpowiedz Link Zgłoś
wstachera Pismo do Rady Warszawy 17.03.11, 14:36 W związku z dzisiejszą Sesją Rady Warszawy wysłałem pismo następującej treści: Rada m.st. Warszawy W związku z planowaną rezygnacją z realizacji inwestycji modernizacji ulicy Łodygowej, w imieniu Komisji Inwestycyjnej Rady Miasta Ząbki, zwracam się z prośbą do radnych Rady m.st. Warszawy o ponowne rozpatrzenie zasadności tej inwestycji. Ulica Łodygowa, chociaż z perspektywy Warszawy, nie jest najistotniejszą inwestycją, to jednak z perspektywy miasta Ząbki i całego powiatu Wołomińskiego ma kluczowe znaczenie komunikacyjne – stanowi element drogi wojewódzkiej 634, głównego połączenia powiatu z Warszawą. Zarówno nasze miasto, jak i władze województwa, poczyniły już spore nakłady inwestycyjne na modernizacje tej drogi na terenie Ząbek, jednak bez udrożnienia kluczowego jej elementu – ul. Łodygowej – nasze prace tracą sens. Tylko kompleksowe i spójne podejście wszystkich stron: Warszawy, MZDW, powiatu Wołomińskiego i poszczególnych gmin może przynieść efekty w postaci usprawnienia komunikacji w rejonie. Wiadukt nad torami kolejowymi w ciągu ulicy Łodygowej jest też ważnym elementem usprawniającym komunikację kolejową dla powiatu. Miasto Ząbki, rozpocznie w tym roku realizację tunelu drogowego pod tą linią kolejową. W krótkim czasie mogłyby więc powstać dwa bezkolizyjne skrzyżowania, dzięki czemu możliwe byłoby zwiększenie przepustowości linii kolejowej, co w korelacji do budowy metra, wydaje się wręcz rozwiązaniem koniecznym. Tworząc sprawny system komunikacji publicznej składający się z metra i SKM Warszawa Wileńska-Wołomin zredukujemy ruch samochody w Warszawie. A to przecież jest jednym z priorytetowych zadań dla Rady m.st. Warszawy. Dlatego proszę Państwa o ponowne rozpatrzenie kwestii modernizacji ulicy Łodygowej. Jeżeli przewidywany budżet miasta w 2011 roku rzeczywiście nie będzie w stanie udźwignąć tej inwestycji, warto rozważyć podzielenie jej kosztów na lata 2011-2013. Z poważaniem Przewodniczący Komisji Inwestycyjnej Rady Miasta Ząbki Waldemar Stachera Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny-michal Re: Pismo do Rady Warszawy 17.03.11, 17:17 A wielu forumowiczów chciało przystąpienia Zabek do stolicy... Jakbyśmy byli w stolicy to jeszcze z kilku dróg by obcieli kase i nic byśmy nie mieli. Panie Stachera zaskoczył Pan mnie pozytywnie tym pismem dobre posuniecie. Odpowiedz Link Zgłoś
cocteau99 Re: Pismo do Rady Warszawy 17.03.11, 17:47 jedyny-michal napisał: > A wielu forumowiczów chciało przystąpienia Zabek do stolicy... Jakbyśmy byli w > stolicy to jeszcze z kilku dróg by obcieli kase i nic byśmy nie mieli. Panie St > achera zaskoczył Pan mnie pozytywnie tym pismem dobre posuniecie. Świetne posunięcie, w istocie ;)) Najważniejsze przecież, żeby pokazać wyborcom i kolegom z rady, że coś tam się DZIAŁA. Na przykład pisze listy. Albo prowadzi blog, na którym pokazuje się napisane z błędami interpelacje, z których z góry wiadomo, że nic nie wyniknie. Więcej zalet nie widzę, bo przecież takich listów do stołecznych samorządowców spływa tysiące. A chyba prawdziwe DZIAŁANIE wymaga trochę myślenia i wysiłku... Napiszę wprost: takie rzeczy załatwia się ze stolicą za zamkniętym drzwiami. Kolejny list pójdzie do szuflady nr 823937... (tak mi mówił znajomy mieszkaniec Szuflandii ;) A co do przyłączenia Ząbek do stolicy, to akurat kiepski kontrargument... Po przyłączeniu ZTM MUSIAŁBY (wynika to z prawa) wprowadzić dodatkowe linie komunikacji miejskiej do dzielnicy Ząbki (podobnie, jak stało się to w przypadku Wesołej, która tych linii ma już chyba ponad dziesięć!). A to z kolei wymusiłoby na nich poprawę jakości dróg, bo muszą one spełniać określone wymogi, aby puścić po nich autobusy. Potwierdzeniem tych słów jest wycofanie w tym roku 199 z Kwiatowej (i tak kursującej na najgorszym taborze) i planowany JEDNAK remont Chełmżyńskiej do granic Warszawy, po której tłuką się 145. Odpowiedz Link Zgłoś
zaza4.4 Re: Pismo do Rady Warszawy 17.03.11, 19:26 jak rozumiem oceniasz list pana Stachery, możesz jednak podesłać list do jego bloga, bo niestety nie wiem o czym piszesz. jakie twoim zdaniem działania należy podjąć, aby były skuteczne Odpowiedz Link Zgłoś
pewienktos Re: Pismo do Rady Warszawy 17.03.11, 19:41 Mimo to warszawscy urzędnicy mają zamiar przeznaczyć ponad 7,8 mln zł na "przebudowę pomieszczeń biurowych dla potrzeb Urzędu m.st. Warszawy". Do tej pory wydano już na ten cel 31 mln zł. politykier.pl/kat,1025817,wid,13228275,wiadomosc.html?ticaid=6bf6c Odpowiedz Link Zgłoś
cocteau99 Re: Pismo do Rady Warszawy 17.03.11, 19:58 zaza4.4 napisała: > jak rozumiem oceniasz list pana Stachery, możesz jednak podesłać list do jego b > loga, bo niestety nie wiem o czym piszesz. nie, akurat o blog innego radnego chodziło. Porównanie nasunęło się w związku z zamiłowaniem do mało produktywnej, za to wyborczo efektownej epistolografii :) > > jakie twoim zdaniem działania należy podjąć, aby były skuteczne Nie chcę się powtarzać :) Wystarczy uważniej przeczytać mój wpis. Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Pismo do Rady Warszawy 17.03.11, 20:43 Coś wciskasz nam kit. Po pierwsze z chęcią bym zobaczył te przepisy prawa, które jakoby zmuszają ZTM do uruchomienia nowych linii. Wg mojej wiedzy nie ma niczego takiego, co by dokładnie określało liczbę linii w mieście, etc., a już napewno nie jest respektowane przez ZTM. Nie wierzysz - zobacz gęstość linii na Po drugie - w Wesołej jest nie dziesięć, ale w zasadzie 4 linie: 198, 173, 514 i 315. Na obrzeżach dojeżdża jeszcze 215 i 216, ale to tak jakby zaliczać do ząbkowskich linii - w sumie kawałkiem jadące przez Ząbki - 190, 112, 718, 738, 740 i 805. Zresztą liczba samych linii nie świadczy jeszcze o jakości komunikacji... Co do pisma p.Stachery. Oczywiście pewno niewiele ono zmieni, ale w sumie to i tak lepsze działanie niż żadne, albo aktywność wyłącznie na forum internetowym. -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
cocteau99 Re: Pismo do Rady Warszawy 17.03.11, 22:03 netgater napisał: > Coś wciskasz nam kit. Nam? Jesteś dwugłowy, czterojajeczny, czy jak? > Po pierwsze z chęcią bym zobaczył te przepisy prawa, które jakoby zmuszają ZTM > do uruchomienia nowych linii. Wg mojej wiedzy nie ma niczego takiego, co by dok > ładnie określało liczbę linii w mieście, etc., a już napewno nie jest respektow > ane przez ZTM. Nie wierzysz - zobacz gęstość linii na > Po drugie - w Wesołej jest nie dziesięć, ale w zasadzie 4 linie: 198, 173, 514 > i 315. Na obrzeżach dojeżdża jeszcze 215 i 216, To są te same przepisy, dla których UM Ząbki zostawia tego nieszczęsnego iksa. Zgodnie z art. 7 ust. 1 Ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz.U. 1990 Nr 16 poz. 95) zaspokajanie zbiorowych potrzeb wspólnoty należy do zadań własnych gminy. Jednym z takich zadań jest organizowanie lokalnego transportu zbiorowego. Jeżeli jeszcze raz napiszesz, że wciskam ci (wam) kit, to daj sobie w papę samodzielnie. Co do linii: 173, 198, 215, 216, 315, 411, 502, 514 plus występujące na równi - z powodu I strefy biletowej - 704, 720, 722, 730 Mnie wychodzi aż 12. Na obrzeżach? A 145 to jest niby co? A 199 z taktem półgodzinnym w szczycie (sic!) - to bardziej komunikacja miejska czy już PKS? ale to tak jakby zaliczać do ząbkowskich linii - w sumie kawałkiem jadące przez Ząbki - 190, 112, 718, 738, 740 i 805. No to twierdzenie jest po prostu niepoważne, a jeśli chodzi o 112 - po prostu kłamliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
cocteau99 Re: Pismo do Rady Warszawy 17.03.11, 22:09 ... i jeszcze 2 rzeczy: 1. Wesoła ma nieco ponad 22 tys. mieszkańców, czyli nawet mniej niż Ząbki osób zameldowanych. 2. Cytowany przepis prawa jest inaczej wykonywany przez UM Ząbki a inaczej przez UM st. Warszawa, którego jednostką organizacyjną jest ZTM, który w imieniu m.st. Warszawy wykonuje zadania w zakresie organizacji, zarządzania i nadzorowania lokalnego transportu zbiorowego na terenie m. st. Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
pewienktos Re: Pismo do Rady Warszawy 18.03.11, 00:31 ...cocteau99 to teraz jeszcze porównaj budżet inwestycyjny Ząbek i warszawskiej Wesołej, a następnie podziel się z nami swoimi spostrzeżeniami Odpowiedz Link Zgłoś
cocteau99 Re: Pismo do Rady Warszawy 18.03.11, 00:42 pewienktos napisał: > podziel się z nami Następny czterojajeczny? O nie, ja dziękuję. PS. Przepraszam, nie jestem durniem i rozróżniam budżet miasta od budżetu dzielnicy miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
xil Re: Pismo do Rady Warszawy 18.03.11, 09:48 Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę, ale jak piszesz na OGÓLNO DOSTĘPNYM FORUM to piszesz do wszystkich a nie tylko do danej osoby, jak chcesz zeby ludzie nie pisali "NAM" to pisz do nich na maila a nie tutaj. Wiec skoncz z tymi czterojajecznymi tekstami bo sie tylko osmieszasz. Co do tematu przylaczenia do Warszawy to juz wiele bylo powiedziane i sie powtarzac nie zamierzam, choc jak przyznam rozbawil mnie twoj tekst o tym, że ZTM musiałbym dać nam DODATKOWE linie. A co najlepsze, wklejasz pozniej przepis ktory to ma niby poprzec twoje stwierdzenie a w ktorym na ten temat nie ma nic... Szkoda czasu na polemike z kims kto nawet nie wie co to forum publiczne. A co do Łodygowej to czego się spodziewaliście, to samo byłoby z nami jakbyśmy byli w Wawie, olewali by nas zawsze. Przeciez lepiej sobie biura wyremontowaz i nowe zabawki kupic. Odpowiedz Link Zgłoś
cocteau99 Re: Pismo do Rady Warszawy 18.03.11, 11:27 xil napisał: > Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę, ale jak piszesz na OGÓLNO DOSTĘPNYM FORUM to > piszesz do wszystkich a nie tylko do danej osoby, jak chcesz zeby ludzie nie p > isali "NAM" to pisz do nich na maila a nie tutaj. Wiec skoncz z tymi czterojaje > cznymi tekstami bo sie tylko osmieszasz. Chyba ty się ośmieszasz! Jakim prawem ktoś pisze "my", jakim prawem ktoś przeciwstawia z góry moje poglądy całej reszcie czytelników? Skądinąd wiem, że sporo ludzi ma poglądy w sprawie przyłączenia do Wa-wy zbliżone do moich (lub jak kto woli - na odwrót), więc jest to po prostu brzydkie nadużycie, tani chwyt. Próbowałem wprowadzić nieco luzu do tej dyskusji, ale - jak widać - nie wszyscy mają dystans do tego, co czytają (nie mówiąc już od odrobinie poczucia humoru) Szkoda czasu na dyskusję z osobami, które mają osobisty interes w tym, żeby Ząbki istniały poza granicami Warszawy. Wiadomo - ileś radnych, urząd, urzędnicy, spółki miejskie. Trochę tego jest. I wcale nie szydzę z tego. Ba, część z nich naprawdę rzetelnie wykonuje swoją robotę. Ale obraz miasta póki co jest fatalny, a jakość komunikacji miejskiej w porównaniu do Wesołej (to po prostu najświeższy przykład przyłączenia do Wa-wy) jest tragiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
xil Re: Pismo do Rady Warszawy 18.03.11, 13:40 Napisze to najprościej jak się da, może w końcu załapiesz. Pisząc "NAM" ludzie mają na myśli zwolnienników pozostania w Ząbkach i każdy kto ma choć odrobinę w głowie to zrozumie, jak widać Ty masz z tym wielki problem. A wprowadzanie luzu poprzez osobiste wycieczki zachowaj dla siebie. A co do tej mega super komunikacji w Wesołej to weź mnie nie rozśmieszaj. Dzisiaj jechałem do pracy w centrum 26 minuty, 6 minut pociag, 2 min do tramwaju, 2 min czekania na tramwaj i 16 tramwajem. Jak dolicze do tego droge na stacje to razem mam 30 minut. No kurde faktycznie tragedia! I żeby nie było, średnia to właśnie około 30 minut. A jak w 2013 będzie metro na Wileńskim to już nawet nie będzie co porównywać. Zresztą ta dyskusja nie ma sensu. Nara. Odpowiedz Link Zgłoś
cocteau99 Re: Pismo do Rady Warszawy 18.03.11, 13:53 xil napisał: > Zresztą ta dyskusja nie ma sensu. Nara. O! Jak dobrze to ująłeś :)) Odpowiedz Link Zgłoś
raptor73 Re: Pismo do Rady Warszawy 18.03.11, 22:47 Nie dyskutuj z Xilem bo jest niereformowalny - nie rozumie że nie wszyscy w Ząbkach mieszkają niedaleko stacji PKP. Najlepiej patrzeć tylko przez pryzmat swoich doświadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Pismo do Rady Warszawy 18.03.11, 09:39 1. Przepisy mówią, że miasto ma zapewnić, ale nie precyzuje jak. Na mocy prawa ZTM nie jest zmuszany do uruchomienia nowych linii, zawsze może argumentować, że wywiązuje się ze swoich obowiązków, bo przecież jakaś tam linia już jest. Popytaj mieszkańców Białołęki o to jak wygląda tam komunikacja. Wciskanie kitu jakie robisz, to mowa, że tu nagle ZTM będzie do czegoś bardziej zmuszony, niż obecnie gmina Ząbki. Bzdura. Nic takiego w przepisach nie pokazałeś, bo niczego takiego nie ma. 2. Linie 411, 502 oraz 7xx które wymieniasz jeżdżą przez Starą Miłosną, która faktycznie leży w granicach dzielnicy "Wesoła". Tyle że Stara Miłosna stanowi praktycznie oddzielną część Wesołej na OBSZARZE takim jaki mają całe Ząbki, a linie biegną wylotówką, Traktem Brzeskim, drogą krajową nr 2. Podobna sytuacja jest w Markach, gdzie dzięki temu że przez miasto biegnie droga nr 8 na Białystok zawsze było kilka linii podmiejskich. Tak więc linie tutaj wynikają z położenia, a nie jakiegoś magicznego działania ZTM. 3. Podajesz dane nt. liczby mieszkańców. Oczywiście liczba zameldowanych jest zbliżona w Ząbkach i Wesołej. Ale powierzchniowo Wesoła jest dwukrotnie większa i ma trasę wylotową o czym było wyżej. Tutaj bym szukał powodów dlaczego mają więcej linii, a nie w przepisach i wyimaginowanym przez ciebie powodzie czyli zbawiennym przyłączeniu do W-wy. 4. Wystarczy popatrzeć na mapę żeby zobaczyć, że 145 ma zdecydowanie dłuższą trasę przez Ząbki, niż 215 i 216 w Wesołej. Bagatelizowanie 145 u nas, a wymienianie 214 i 215 jako dwóch ważnych linii tam - no cóż, obiektywny to nie jesteś. 5. Linie biegnące Radzymińską mają oczywiście znaczenie tylko dla części mieszkańców północnych Ząbek, ale w praktyce trochę osób z tego korzysta (co więcej - Ząbki dopłacają ZTM za ten fakt, że te linie przebiegają przez ten nieduży fragment Ząbek, tam samo jak do 145 czy 199). 6. 112 jeździ Radzymińską od CH Marki w kierunku Młodzieńczej, ma przystanek przy Bystrej, skąd wiele osób z Ząbek korzysta, nie mówiąc o przystanku przy Praktikerze (Wolności). 7. Nie twierdzę, że mamy najlepszą w świecie komunikację. Natomiast nie cierpię jak ktoś wciska mi kit, że przyłączenie do W-wy jest jakimś remedium: "bo przepisy", "bo w Wesołej". Nie jest. I nie ma bezpośrednich przyczynowo-skutkowych powodów. Daruj sobie epitety i wycieczki ad personam. -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
cocteau99 Re: Pismo do Rady Warszawy 18.03.11, 12:09 netgater napisał: > Wystarczy popatrzeć na mapę żeby zobaczyć, że 145 ma zdecydowanie dłuższą tr > asę przez Ząbki, niż 215 i 216 w Wesołej. Bagatelizowanie 145 u nas, a wymienia > nie 214 i 215 jako dwóch ważnych linii tam - no cóż, obiektywny to nie jesteś. Gdzie napisałem, że 214 i 215 to "dwie ważne linie"? Szkoda mojego czasu na dyskusję z Tobą. Reszty nawet nie chce mi się cytować. Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Pismo do Rady Warszawy 18.03.11, 12:51 Jak brakuje ci argumentów, to nie ma się co obrażać. Przedobrzyłeś w prezentacji faktów, ot co. Jeśli chodzi o 145 vs 214/5 - zrównałeś 145 jako równie obrzeżne co 214/5. Skoro ty zaliczasz 214/5 do listy autobusów w Wesołej, to ja mogę pokusić się o zaliczanie do listy ząbkowskiej 6 linii autobusowych jadących po Radzymińskiej (Wolności/Bystra). I wtedy w Wesołej jest 12, a w Ząbkach 9 linii (8 ZTMu + "X") i to pomimo faktu, że Wesoła jest dwukrotnie większa powierzchniowo.... Chcesz być obiektywny - stosuj tą samą metodykę przy porównaniu. Ale nadal podtrzymuję, że tu dyskusja o liczbie linii i tak jest bez sensu - ważna jest jakość tej komunikacji. A tutaj liczba linii nie jest do końca miarodajna. -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
cocteau99 Re: Pismo do Rady Warszawy 18.03.11, 13:18 netgater napisał: > Jak brakuje ci argumentów, to nie ma się co obrażać. > Przedobrzyłeś w prezentacji faktów, ot co. Na koniec Tobie ździebko się pokiełbasiło, bo chodziło o 215/216, a nie 214/215. A obiektywnym czytelnikom proponuję zerknięcie na mapę: www.ztm.waw.pl/mapa/mapa_6.htm Chyba jednak nie tylko ilość, ale jakość połączeń nie ma porównania... Przypominam, że Stara Miłosna należy do Wesołej. Na mapie doskonale widać, że znacznie większy procentowo obszar Wesołej stanowią lasy w porównaniu do Ząbek (przypominam, że południowy i wschodni las - za Żołnierską - należy już do Kawęczyna / Rembertowa) > > Jeśli chodzi o 145 vs 214/5 - zrównałeś 145 jako równie obrzeżne co 214/5. Skor > o ty zaliczasz 214/5 do listy autobusów w Wesołej, to ja mogę pokusić się o zal > iczanie do listy ząbkowskiej 6 linii autobusowych jadących po Radzymińskiej (Wo > lności/Bystra). I wtedy w Wesołej jest 12, a w Ząbkach 9 linii (8 ZTMu + "X") i > to pomimo faktu, że Wesoła jest dwukrotnie większa powierzchniowo.... Chcesz b > yć obiektywny - stosuj tą samą metodykę przy porównaniu. > Ale nadal podtrzymuję, że tu dyskusja o liczbie linii i tak jest bez sensu - wa > żna jest jakość tej komunikacji. A tutaj liczba linii nie jest do końca miaroda > jna. > > -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
widow Re: Pismo do Rady Warszawy 19.03.11, 11:48 "Popytaj mieszkańców Białołęki o to jak wygląda tam komunikacja. Wciskanie kitu jakie robisz, to mowa, że tu nagle ZTM będzie do czegoś bardziej zmuszony, niż obecnie gmina Ząbki. Bzdura." Netgater nie rób ludziom wody z mózgu. Nie porównuj Białołęki bo to nie ma sensu chociażby z tego powodu, że większość ulic w Białołęce nie spełnia minimalnych wymogów co do szerokości ulicy dla komunikacji miejskiej lub wogóle brakuje dróg z prawdziwego zdarzenia. Białołęka to wzorowy przykład głupoty kupujących mieszkania jak i ówczesnej władzy, która wydawała zezwolenia dla developerów, a o infrastrukturze drogowej zapomniała. I nie pisz, że to tylko wina władzy, ale również samych kupujących, którzy obecnie taplają się w błocie. Przyznaję rację cocteau99, który ma rację, Wesoła dzięki przyłączeniu do Wawy rozwinęła się i na jej tle np. Sulejówek wypada blado. Odpowiedz Link Zgłoś
tomkrt Re: Pismo do Rady Warszawy 20.03.11, 14:49 Jak już kiedyś pisałem na tym forum przykład Wesołej jest przykładem wyjątkowym zupełnie niereprezentatywnym, no chyba że zdarzy się że były burmistrz Ząbek lub mieszkaniec Ząbek zostanie wiceprezydentem Warszawy ds. inwestycji lub będzie pełnił podobną funkcje. Jeśli taka okoliczność nie zajdzie bardziej adekwatne jest porównywanie Ząbek jako przyszłej dzielnicy Warszawy do obecnego Wawra, Targówka Przemysłowego, Zacisza, Remberotwa czy Białołęki. Odpowiedz Link Zgłoś
cocteau99 Re: Pismo do Rady Warszawy 20.03.11, 16:07 tomkrt napisał: > Jak już kiedyś pisałem na tym forum przykład Wesołej jest przykładem wyjątkowym > zupełnie niereprezentatywnym, no chyba że zdarzy się że były burmistrz Ząbek > lub mieszkaniec Ząbek zostanie wiceprezydentem Warszawy ds. inwestycji lub będ > zie pełnił podobną funkcje. > Pomijając Pański swoisty "urzędowy obiektywizm" (podziwiam... - przypomnę niezorientowanym, że Pan tomkrt jest od niedawna doradcą burmistrza Ząbek), fakt awansowania lokalnych działaczy do struktur powiatowych jest krokiem w drugą stronę, czyli również swoiście niereprezentatywnym. Pomijając już fakt, że jakoś niewiele z tego awansowania wynika dla miasta, stąd rozpaczliwe spoglądanie części mieszkańców w stronę stolicy... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Pismo do Rady Warszawy 21.03.11, 10:21 Jakoś nie zauważyłem zmian w treści/formie postów tomkrt po jego "wielkim awansie" na doradcę burmistrza. Jego posty zawsze były i są w moim odczuciu bardzo obiektywne (i nie jest to, jak napisałeś, "urzędowy obiektywizm"), poparte mocnymi argumentami. Przypominam - doradca - nie burmistrz, ostatnie słowo stety/niestety należy do Perkowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Pismo do Rady Warszawy 21.03.11, 12:32 Wolę chyba obiektywizm tomkrt, niż twój. Oczywiście, z faktu, że mamy starostę z Ząbek nic nie wynika - to prawda, ale prawda jest też taka, że porównujesz stanowisko w biednej, z niskim budżetem Wołominie, ze stanowiskiem przy W-wie z rekordowymi kwotami na skalę Polski. Miejmy tu trochę skalę czym jest wiceprezydent w W-wie, a starosta w Wołominie... Z uporem manika chcesz udowodnić, że włączenie Ząbek do W-wy wyjdzie nam na dobre, a każdy kontr-argument że to tak nie działa, kwitujesz dyskredytowaniem. -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
zaza4.4 Re: Pismo do Rady Warszawy 20.03.11, 16:50 przecież mieliśmy wysokopostawionego przedstawiciela wywodzącego się z Ząbek, niejaki pan Sasin, też wywodzący się z PiS pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_Sasin drugim wysokopostawionym jest były wicestarosta i obecnie nam panujący starosta www.wiesci.wolomin.com/?f=xml/201048.xml&p=3 i co z tego wynika, ano niewiele. Biorą dobrą kasę i poza tym nie ponoszą żadnej odpowiedzialności. Nie wiem jak Sasin, ale ten drugi w PGK niespecjalnie błyszczał i jak Dyzma został postawiony na wyższym stołku bo i na tym się nie zna. ps. zgodnie z prawdą nie startował pan w wyborach z PiS, ale jako doradca burmistrza na co ma pan wpływ. proszę o konkrety. Odpowiedz Link Zgłoś
route67 Re: Pismo do Rady Warszawy 25.03.11, 05:43 mieszkałem w Starej Miłosnie 10 lat temu. Główna ulica to były betonowe płyty. Było 722 raz na godzine i 704 raz na godzine. Teraz nie poznaję tych okolic, zbudowano Jana Pawła które ciągnie sie przez całą "wioskę", porobiono ronda, podorzucano autobusy (wyprowadzałem sięstamtąd jak wprowadzali 502). Gdyby Ząbki mogły zyskać choćby połowę tego co zyskała Stara Miłosna, zarówno pod względem infrastrukturalnym jak i zbiorkomu to ślepo byłbym za włączeniem Ząbek do Warszawy. Lepiej liczyć na to, że ZTM "się zmusi" niż pilnowac by Ząbki były Ząbkami, którymi rządzą darmozjady, a ulice, podwórka i wszystko dookoła wygląda jak jeden wielki śmietnik, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
fiko-lek Re: Pismo do Rady Warszawy 31.03.11, 22:39 Oj, myśleć chłopaki, myśleć co radnych Warszawy obchodzą Ząbki, skoro to nie Warszawa... a radni z Ząbek tylko wtedy będą mieli coś do powiedzenia w Warszawie, kiedy zasiądą w Radzie Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
michal0510 Re: Pismo do Rady Warszawy 18.03.11, 08:37 > A wielu forumowiczów chciało przystąpienia Zabek do stolicy... Jakbyśmy byli w > stolicy to jeszcze z kilku dróg by obcieli kase i nic byśmy nie mieli. Wręcz przeciwnie, to tylko potwierdza tezę, że dopóki Łodygowa, Żołnierska, Chełmżyńska i Janowiecka są drogami wyjazdowymi z Warszawy to ratusz nie ma interesu w tym, żeby modernizować drogi, które służą w głównej mierze mieszkańcom innych powiatów. Odpowiedz Link Zgłoś
norrischucknorris Re: Pismo do Rady Warszawy 18.03.11, 11:37 Takie myślenie pojawia się co rusz na forach i pewnie przenika do umysłów radnych Warszawy. A ja chciałem zapytać: jeśli z wylotówek w naszym kierunku korzystają tylko auta na WWL i innych obcych rejestracjach, to powiedzcie mi dlaczego 70% aut jadących Chełmżyńską w okolicy 7-8 to auta z warszawskimi rejestracjami. Pitolenie, że WWL zalewają Warszawę jest tak samo prawdziwe jak to, że warszawiacy żyją i umierają w stolicy a przez całe swoje życie nie przejeżdżają ni razu przez miejscowości okoliczne by robić "marszałkowską" na Krupówkach,Zegrzu, Mazurach.... A zauważyliście, że jak zamknęli Naczelnikowską to ruch w Ząbkach zmalał? Może pozamykać jeszcze parę ulic i będzie po korkach. :) (żart!) Inna sprawa, że prawa strona jest Warszawą B. Łącząc się w "bulu" mam nadzieję, że będzie lepiej. (jak benzyna będzie po 6zł) (żart!?) Odpowiedz Link Zgłoś
pewienktos Re: Pismo do Rady Warszawy 18.03.11, 11:50 norrischucknorris święte słowa. niestety nikt z wa-wy nie dostrzega że dzięki tym WWL-om mają pracowników, klientów ich firmy, urzędy mogę funkcjonować, dzięki czemu mają wpływ podatków do budżetu itp razem przecież tworzymy jeden wspólny organizm, tzw. obszar metropolitalny. wzajemnych korzyści i zobowiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
norrischucknorris Re: Pismo do Rady Warszawy 18.03.11, 12:15 Masz rację,. Lokalna ksenofobia urasta do wagi problemu. Kiedyś śmieszyły mnie teksty typu "ja jestem stąd" (że niby lepszy?), "ja tu mieszkam od dziecka", "to moje miasto" (w kontekście wy jesteście obcy, bo napływowi). Teraz myślę, że to zaczyna być groźne. I choć większość ma szerokie horyzonty, to słychać tylko frustratów. Odpowiedz Link Zgłoś
ats31 Re: Pismo do Rady Warszawy 18.03.11, 16:52 Właśnie odpowiedziałeś dlaczego między innymi Ząbki powinny być dzielnicą Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
raptor73 Re: Pismo do Rady Warszawy 18.03.11, 22:51 Zgadzam się z Tobą. Temat wraca jak bumerang, ale lokalne ksenofobie robią swoje... Odpowiedz Link Zgłoś
widow Re: No i pierdut, po Łodygowej 18.03.11, 20:49 Jednego szczegółu nie znacie: i tak Łodygowej by nie było w 2011 i zapewne 2012 :] MPWiK ma problem ze swoją inwestycją w tej ulicy i ma spore opóźnienie. paraaaa! Odpowiedz Link Zgłoś
zbk0 Re: No i pierdut, po Łodygowej 06.04.11, 00:20 www.zw.com.pl/artykul/585552-Ponad-szesc-razy-mniej-ulic-do-frezowania.html No i póki co możemy zapomnieć o równej Chełmżyńskiej, Radzymińskiej i Al. Solidarności... Jak zwykle wycięte inwestycje po prawej stronie Wisły... Nóż w kieszeni się otwiera Odpowiedz Link Zgłoś