Gość: ociecdyrektor IP: *.edytor.net / *.szcz.gazeta.pl 27.04.03, 19:41 “St. Anger” jako najcięższy album w historii ma przynieść zespołowi komercyjne samobójstwo - tak napisali gdzieś w sieci. Tyle lat po tych wszystkich syfach czekałem na to. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mallina Re: Metallika 27.04.03, 22:39 ociec, Ty sie tak nie emocjonuj*g przypomnij sobie co pisano zawsze o kazdej z poprzednich plyt...ja to teraz siedze cicho, poczekam az w koncu na wlasne uszy uslysze.. ostatnio stwierdzilam ze jestem jak stary dziad co to gada " za moich czasow to metallika nagrywala zajebiste kawalki a nie to co teraz..." chyba za bardzo cos zyjemy tymi pierwszymi plytami...ale jak ma byc inaczej jak co ich slucham to serce szybciej bije.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metallica Re: Metallika IP: *.ghnet.pl / 192.168.13.* 27.04.03, 23:00 Load i Reload były wyrażnie ukłonem w stronę komercji. Metallica zdradziła i wątpie, czy będzie umiała znów zagrać jak za starych, dobrych lat. Jednak nie traćmy nadziei... Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek666 Re: Metallika 28.04.03, 11:11 Gość portalu: ociecdyrektor napisał(a): > “St. Anger” jako najcięższy album w historii ma przynieść zespołowi > komercyjne samobójstwo Ależ chodzi jedynie o to, ze płyta będzie wykonana z ołowiu a zdobić ja będzie żelbetonowa okładka, a czegos takiego nikt o wlasnych silach nie doniesie do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
srootootoo Re: Metallika 28.04.03, 11:37 Gość portalu: ociecdyrektor napisał(a): > “St. Anger” jako najcięższy album w historii ma przynieść zespołowi > > komercyjne samobójstwo - tak napisali gdzieś w sieci. > Tyle lat po tych wszystkich syfach czekałem na to. Komercja...hmmmm.Moim zdaniem często naduzywamy tego słowa. Że nagrywają teledyski? taki jest teraz rynek muzyczny i to jest ich praca.Muzyka? nagrali takie płyty jakie nagrali bo mięli taką wizję i już. "Load" i "Reload" są przez fanów uważane za komercyjne...bzdura. "Metallica" to "przedsiębiorstwo" i maja taką pozycję w muzyce że nikt im nie może narzucac co i jak mają nagrywać a że takie nagrali...ich sprawa. Jak na każdą ich płyte czekam z wypiekami na twarzy...i nic poza tym sie nie liczy! Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Metallika 28.04.03, 13:17 srootootoo napisał: > "Metallica" to "przedsiębiorstwo" i maja taką pozycję w muzyce że nikt im nie > może narzucac co i jak mają nagrywać a że takie nagrali...ich sprawa. Ale ich muzyka może się komuś niepodobać i może to tutaj wyrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ociecdyrektor Re: Metallika IP: *.edytor.net / *.szcz.gazeta.pl 28.04.03, 13:56 Chodzi tylko o to,by skończyli z graniem baroku, czyli z przerostem formy nad treścią (Load, ReLoad, S & M) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argus Re: Metallika IP: 158.75.1.* 28.04.03, 13:59 Gosc portalu: ociecdyrektor napisal/(a): > Chodzi tylko o to,by skonczyli z graniem baroku, czyli z przerostem formy nad > trescia (Load, ReLoad, S & M) Formy to oni na tych albumach wogole nie utrzymali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ociecdyrektor Re: Metallika IP: *.edytor.net / *.szcz.gazeta.pl 28.04.03, 14:01 Gość portalu: Argus napisał(a): > Gosc portalu: ociecdyrektor napisal/(a): > > > Chodzi tylko o to,by skonczyli z graniem baroku, czyli z przerostem formy > nad > > trescia (Load, ReLoad, S & M) > > Formy to oni na tych albumach wogole nie utrzymali To zawodowcy, więc formę mieli,tyle że cieniutką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yesterday Re: Metallika IP: *.tvk-gaj.pl 28.04.03, 19:44 jeszcze mi powiedzcie, ze w ogole to co znajduje sie na tych albumach to kaszana i nie pokazali swoich umiejetnosci muzycznych... a tak przy okazji...wydali Reload bo mieli gdzies wlasnie takich co wieszali psy na Loadzie Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Metallika 28.04.03, 20:11 nie przesadzalabym..krytyka wynika z tego, iz sluchajac np "Ride .." a pozniej "Load" to zalosc ogarnia.. na Load sa kawalki ktore nie powiem -lubie, ale jest ich ok 4..i jakby tak pozbierac poczawszy od "czarnego albumu" to z tych wszystkich plyt moglaby wyjsc jedna calkiem zadowalajaca wszystkich..a cala reszte mozna wydac jako metal ballads czy cos w tym stylu.. oczywiscie nie mozna powiedziec ze wszystkie ostatnie plyty to kaszana..ktos juz to zauwazyl iz sa to profesjonalisci i nigdy ponizej pewnego poziomu nie zejda.. przedwczoraj sluchalam starych plyt Metalliki, a potem wlaczylam Load..no sorry, im wiecej czasu mija tym mniejsza przyjemnosc w sluchaniu - jak wspomnialam z 4 kawalki mnie ruszaja - reszta to za przeproszeniem Nickelback.. A taki Master of Puppets po tylu latach nadal wywoluje poruszenie.. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Metallika 28.04.03, 20:15 mallina napisała: > nie przesadzalabym..krytyka wynika z tego, iz sluchajac np "Ride .." a > pozniej "Load" to zalosc ogarnia.. > na Load sa kawalki ktore nie powiem -lubie, ale jest ich ok 4..i jakby tak > pozbierac poczawszy od "czarnego albumu" to z tych wszystkich plyt moglaby > wyjsc jedna calkiem zadowalajaca wszystkich.. Zgoda, po trzykroć zgoda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AgentCooper Re: Metallika IP: *.orasoft.net.pl 28.04.03, 20:23 nie do konca sie zgadzam a raczej sie nie zgadzam. Wszyscy "starzy" fani Metalliki chcieliby zeby goscie wciaz nagrywali trashowe kawalki w stylu "Master..." czy "Kill....". Zauwazcie ze chlopcy graja juz tyle lat, iz gdyby mieli nagrywac kolejny raz to samo, to dawno byliby oskarzeni o brak rozwoju, odcinanie kuponow itd. Czarny album to plyta genialna, zarowno Load i Reload nie sa kamieniami milowymi w rozwoju ciezkiej muzy, ale są to po prostu dobre ROCKOWE płyty. Co do S&M - myślę, że jest to równiez rzecz fenomenalna- nie pamiętam czy ktoś robił takie akcje wczesniej, ale na pewno z wszystkich pozniejszych plyt tego typu zadna nie zblizyla sie nawet w czesci do S&M. Mysle ze jedna z pieknych rzeczy w muzyce jest to ze tak bardzo potafi nas zaskoczyc, przynoszac dzwieki czesto zupelnie inne od tych, ktorych oczekujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Metallika 28.04.03, 20:27 Gość portalu: AgentCooper napisał(a): > nie do konca sie zgadzam a raczej sie nie zgadzam. Wszyscy "starzy" fani > Metalliki chcieliby zeby goscie wciaz nagrywali trashowe kawalki w > stylu "Master..." czy "Kill....". Zauwazcie ze chlopcy graja juz tyle lat, iz gdyby mieli nagrywac kolejny raz to samo, to dawno byliby oskarzeni o brak > rozwoju, odcinanie kuponow itd. Ok. Ale zadajmy sobie pytanie, czy to rozwój (uważam, że absolutnie nie) czy po prostu dostosowanie swojej muzyki do standardów MTV, czyli jej złagodzenie, zballadowienie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AgentCooper Re: Metallika IP: *.orasoft.net.pl 28.04.03, 20:33 cze67 napisał: Ok. Ale zadajmy sobie pytanie, czy to rozwój (uważam, że absolutnie nie) czy > po prostu dostosowanie swojej muzyki do standardów MTV, czyli jej złagodzenie, > zballadowienie... > Mozna to nazwac złagodzeniem, ale powtorze co napisalem - dla mnie to bylo odejscie od metalu czy trashu na rzecz bardziej klasycznego, w miare ciezkiego rocka. Byla by to komercja gdyby nagle zaczeli grac cos w rodzaju numetalu, a takl jest to dla mnie kolejny etap w rozwoju kapeli - nie bede mial nic przeciwko jesli na St.Anger wroca do ostrzejszego grania, ale rowniez bedzie OK jesli dokonaja kolejnego zwrotu o 180C i pojdą w zupełnie innym kierunku. Aczkolwiek na podst. przeciekow to mało prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Metallika 28.04.03, 20:36 Gość portalu: AgentCooper napisał(a): Mysle ze jedna z pieknych rzeczy w muzyce jest to ze tak bardzo potafi nas zaskoczyc,przynoszac dzwieki czesto zupelnie inne od tych, ktorych oczekujemy. o tak..zaskoczyli bardzo, pytanie czy musieli az tak.. wiesz ja nigdy nie uwazalam ze powinni nagrywac non stop to samo - w koncu ile mozna? i zawsze tlumaczylam tym ktorzy wieszali na nich psy za ostatnie plyty, ze hmmm panowie sie starzeja wiec wiadomo ze ich muza musi byc juz troche w innym stylu i ze wcale nie oznacza to tego ze bedzie gorsza!! ale to media jak i sam zespol nakrecali w nas, oczekujacych pragnienie uslyszenia czegos nadal agresywnego, kojarzacego sie z wczesniejszymi dokonaniami.. teraz tez plyta jest reklamowana w podobny sposob, oni doskonale wiec wiedza jakie sa oczekiwania.. ja wiem ze po jakims czasie dla nich moze byc to malo fascynujace nagrywanie kolejnego Mastera, checi inne, energii moze mniej, pieniadz zrobil swoje (nie bojmy sie tego powiedziec)... ja czesto kupuje plyty "w ciemno" - ufam swoim ulubiencom*g po Load nic juz Metalliki nie kupilam, a uznawana za klasyke "czarna " Metallika jak i wspomniany Load sa wprawdzei dobrymi rockowymi plytami- ale ich sluchanie nie sprawia mi osobiscie az takiej przyjemnosci jak chcialabym.. odwaze sie tez przyznac ze czasem mnie nudza - wyszukuje poszczegolne utwory i koniec sluchania... ale tak to bywa -trudno wszystkim dogodzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AgentCooper Re: Metallika IP: *.orasoft.net.pl 28.04.03, 20:42 a ja z przyjemnością pójdę do sklepu i zakupię sobie nową płytkę w ciemno - chociażby zeby się przekonać czy prawdziwe są pogłoski o powrocie do ostrzejszego grania. A tak na marginesie to osobiscie wiele kapel zaczeło mi sie podobać własnie po złagodzeniu stylu zeby wspomnieć tylko moj ulubiony Paradise Lost, Anatheme czy Tiamat. Chyba nie nadaje sie na metalowego ortodoxa hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Metallika 28.04.03, 20:45 szczerze mowiac caly ten szum wokol nowej plyty bardziej mnie zacheca niz zniecheca do dokonania zakupu... ja raczej tez nie jestem metalowym ortodoksem growling nie dla mnie..nawet Slayer nie dla mnie... )) Odpowiedz Link Zgłoś
acur_ Re: Metallika 29.04.03, 11:05 Gość portalu: AgentCooper napisał(a): Co do S&M - myślę, że jest to równiez rzecz fenomenalna- > nie pamiętam czy ktoś robił takie akcje wczesniej, proponuję przestudiować dyskografię np Deep Purple Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Metallika 28.04.03, 20:13 Gość portalu: yesterday napisał(a): > jeszcze mi powiedzcie, ze w ogole to co znajduje sie na tych albumach to > kaszana i nie pokazali swoich umiejetnosci muzycznych... a tak przy > okazji...wydali Reload bo mieli gdzies wlasnie takich co wieszali psy na Loadzie Czyli mieli gdzieś tych swoich fanów, którym się ta płyta nie podobała? Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Wotum separatum IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 28.04.03, 20:25 Dyskusje o Metallice powracają tu co jakiś czas, ale to dobrze bo lubię ten temat. Jedni widzą w płytach Load-Reload obrzydliwą komercję. Są to tzw. prawdziwi fani metalu. Inni widzą w tych płytach ogromne otwarcie się na inne style/gatunki muzyczne i ja do nich należę. Na płytach Load-Reload Metallica wzbogaciła swój styl o następujące elementy: hardrock, grunge, bluesrock, psychodelia, rock progresywny, country. Ale, żeby nie było za słodko - wadą tych płyt, a szczególnie Load jest: zbyt duża liczba słabych utworów, zbyt wolne piosenki, stępienie ostrza gitar. Load jest gorsza bo jest dodatkowo za długa. Ale na szczęście Reload to już powrót do formy, genialne ballady jak zwykle no i nieco żwawszy materiał. Co do nowej płyty, to mam obawy. Nowy basista o funkująco-punkującej przeszłości może skierować muzykę Metalliki w ślepy zaułek. To tyle, pozdrawiam "zagorzałych" Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Wotum separatum 28.04.03, 20:31 Gość portalu: As napisał(a): > Dyskusje o Metallice powracają tu co jakiś czas, ale to dobrze bo lubię ten > temat. > Jedni widzą w płytach Load-Reload obrzydliwą komercję. Są to tzw. prawdziwi > fani metalu. Nie jestem prawdziwym fanem metalu, ale mnie po prostu od muzyki Metallicy począwszy od czarnego albumu po prostu odrzuca, nie widzę w tym niczego co wyróżnia ten zespół [a tak było przy poprzednich płytach] z grona innych metalowych formacji. Nie zachwyca, nie chwyta za gardło. Nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Wotum separatum IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 28.04.03, 20:35 cze67 napisał: > Gość portalu: As napisał(a): > > > Dyskusje o Metallice powracają tu co jakiś czas, ale to dobrze bo lubię te > n > > temat. > > Jedni widzą w płytach Load-Reload obrzydliwą komercję. Są to tzw. prawdziw > i > > fani metalu. > > Nie jestem prawdziwym fanem metalu, ale mnie po prostu od muzyki Metallicy > począwszy od czarnego albumu po prostu odrzuca, nie widzę w tym niczego co > wyróżnia ten zespół [a tak było przy poprzednich płytach] z grona innych > metalowych formacji. Nie zachwyca, nie chwyta za gardło. Nic. > No i OK, ale zauważ że fani "thrashowej" Metalliki często twierdzą że ci, którym się podoba "Czarny album" czy "load" to ludzie kompletnie pozbawieni gustu. Nie jest miło czytać takie opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Wotum separatum 28.04.03, 20:39 Gość portalu: As napisał(a): > No i OK, ale zauważ że fani "thrashowej" Metalliki często twierdzą że ci, > którym się podoba "Czarny album" czy "load" to ludzie kompletnie pozbawieni > gustu. Nie jest miło czytać takie opinie. I tu się z Tobą, Asie, w pełni zgodzę! Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Wotum separatum 28.04.03, 20:39 Gość portalu: As napisał(a): > No i OK, ale zauważ że fani "thrashowej" Metalliki często twierdzą że ci, > którym się podoba "Czarny album" czy "load" to ludzie kompletnie pozbawieni > gustu. Nie jest miło czytać takie opinie. Ja tak na przyklad nie uwazam, rozumim ze komus moga sie te plyty bardziej podobac, przykladem jest moja mama, ktora slucha Metalliki od czarnego albumu przez kolejne plyty -zadnej wczesniejszej nie udalo jej sie wysluchac.. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Wotum separatum 28.04.03, 20:42 mallina napisała: > Ja tak na przyklad nie uwazam, rozumim ze komus moga sie te plyty bardziej > podobac, przykladem jest moja mama, ktora slucha Metalliki od czarnego albumu przez kolejne plyty -zadnej wczesniejszej nie udalo jej sie wysluchac.. He, he... Ja nie wyobrażam sobie, żeby moja mama wysłuchała nawet kawałka jakiejkolwiek kompozycji tego zespołu. Dla niej takie She loves You to są jakieś dzikie wrzasaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AgentCooper Re: Wotum separatum IP: *.orasoft.net.pl 28.04.03, 20:45 cze67 napisał: > He, he... Ja nie wyobrażam sobie, żeby moja mama wysłuchała nawet kawałka > jakiejkolwiek kompozycji tego zespołu. Dla niej takie She loves You to są > jakieś dzikie wrzasaki. ciekawy watek - a moj ojciec ktory za ciezkimi brzmieniami nie przepada przy S&M na dvd prawie głową machał... > Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Wotum separatum 28.04.03, 20:48 moja Babcia tez poznaje Metallike a mama to byla w Spodku na koncercie Metalliki i Faith No More, oraz Black Sabbath w Zabrzu..ale wszedzie na miejscach siedzacych tylko w Warszawie byla na Metallice pod scena - i ten koncert dla niej byl wspanialy..a dla mnie byl jakis koszmarny po prostu..i w sumie nawet nie potrafie sprecyzowac dlaczego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AgentCooper Re: Wotum separatum IP: *.orasoft.net.pl 28.04.03, 20:54 mallina napisała: > moja Babcia tez poznaje Metallike > a mama to byla w Spodku na koncercie Metalliki i Faith No More, oraz Black > Sabbath w Zabrzu..ale wszedzie na miejscach siedzacych tylko w Warszawie byla > na Metallice pod scena - i ten koncert dla niej byl wspanialy..a dla mnie byl > jakis koszmarny po prostu..i w sumie nawet nie potrafie sprecyzowac dlaczego.. no to masz niezle czadową mamę Moja tylko zawsze mi mówi, żebym nigdzie nie szedł bo mnie na pewno któś mnie rzuci butelką w głowę haha...Chodzi o Metallike na Gwardii ? Mi się podobało, aczkowleik organizacja była tardycyjnie staropolska... Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Wotum separatum 28.04.03, 20:57 ta, wlasnie chyba z powodu tej organizacji nie za dobrze wspominam..a potem jeszcze dluga droga do domu byla.. a butelkami to sie nie raz po glowie dostalo, bynajmniej nie szklanymi z benzyna a plastikami ale bol okrutny.. Odpowiedz Link Zgłoś
aric666 Skoro o rodzinie mowa:) 29.04.03, 10:29 Najdziwniejsze sptkało mnie z zoną jak jechalismy na ślub cywilny. Obydwoje w wielkim stresie. Wiózł nas wujo, lat 55. Wsiadamy a on nas się pyta czy włączyc muzykę. My, spoko. A on Limp Biskit zarzuca i wszyscy wraz główkami machalismy. Dobra terapia przeciw stresowa, z zaskoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sr66t66t66 Re: Metallika 28.04.03, 21:29 Wiem, że "Load" jest taką solą w oku dla fanów, ale dla mnie nie. Uważam, że z płyty na płytę stawali sie oni dojrzalsi muzycznie, brzmieniowo i aranżacyjnie. Pierwsze płyty to niesamowita energia młodych muzyków chcących swoją twórczością zawojować świat. Po latach nadchodzi jakaś refleksja i chęć zmiany, spróbowania, dodania innego stylu, brzmienia, poszukiwania! Lars po "czarnej" płycie przyznał się,że dopiero tą płytę nagrywali najpierw od bębnów i basu a nie od gitar! Przyznał ,że dopiero przy tej płycie zrozumiał jak ważny jest tzw. "dół" i ,że to podstawa grania i wyjście do brzmienia i aranżacji. Dlatego słuchając "Load" czy "Reload" próbuję słychać tych płyt pod tym kątem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xamel Re: Metallika IP: *.dop.krakow.pl 29.04.03, 11:49 no fajnie malo sie nie pocialem zyletka jak przeczytalem ze Metallica jest OK bo genialne balladki wrrrrrrrr AS : bez urazy ale mnie malo nie zemdlilo caly problem polega na tym ze chlopaki grali co innego w latach 80 a w latach 90 bawia sie w inne klocki i nie byloby nic w tym zlego gdyby zmienili nazwe oczywiscie po "...And justice..." - bo potem to juz nie byla metallica ja proponuje : HeavyMeatallica HardRockica Plasticca albo cos w tym rodzaju np. na czarnej powinni sie nazywac : NewMetallica a teraz na trasie z Linkin i Limp - nuMetallica i wtedy wszyscy byliby happy i byloby w porzadku Metallica byla i niestety minela co nie znaczy ze nie lubie czarnej czy Loadow - ale nie jako Metallice i naprawde przy tych "genialnych balladach" wyskoczylem przez okno (pierwsze pietro wiec spoko, jakos to przezyje wikt w szpitalu niezly, za miesiac mnie moze wypuszcza ... na intensywna terapie) ciekawe co bedzie na nowej ?? a tak BTW to duzo zalezy od producenta - oni to potrafia "zmiekczyc" muzyke - wystarczy wsluchac sie w druga gitare na Loadach - szkoda ze jest tak schowana sr66t66t66 napisał: > Przyznał ,że dopiero przy tej płycie zrozumiał jak ważny jest tzw. "dół" i ,że > to podstawa grania i wyjście do brzmienia i aranżacji. sie znaczy LArs wczesniej o tym nie wiedzial ? sie znaczy And Justice nagral za niego Dave Lombardo ?? sie znaczy te wszystkie genialne benbny z ajfa to nie on ?? chyba znowu skocze ... Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Metallika 29.04.03, 11:52 xamel Ty jakis impulsywny jestes ballady nie ballady jak widac nadal wywoluje w Tobie ta muzyka emocje)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xamel Re: Metallika IP: *.dop.krakow.pl 29.04.03, 14:22 mallina napisała: > xamel Ty jakis impulsywny jestes > ballady nie ballady jak widac nadal wywoluje w Tobie ta muzyka emocje)) no coz, jak sie zespol uznaje za best ever to nie mozna potem przechodzic obojetnie (choc przyznam ze S&M olalem po jednym przesluchaniu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Do Xamela IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 29.04.03, 13:43 Miałem już nic nie pisać w tym wątku, ale kolega xamel mnie wyraźnie sprowokował. Gość portalu: xamel napisał(a): > no fajnie > malo sie nie pocialem zyletka jak przeczytalem ze > Metallica jest OK bo > genialne balladki wrrrrrrrr Cóż, uwielbiam ballady rockowe i nic na to nie poradzę. Uważam, że ukrywanie tego faktu przed wami tylko po to żeby wyjść na bardziej "hardcorowego" fana byłoby śmieszne i żałosne zarazem. > AS : bez urazy ale mnie malo nie zemdlilo > caly problem polega na tym ze chlopaki grali co innego > w latach 80 a w latach 90 bawia sie w inne klocki > i nie byloby nic w tym zlego gdyby zmienili nazwe > oczywiscie po "...And justice..." - bo potem to juz nie > byla metallica > > ja proponuje : > HeavyMeatallica > HardRockica > Plasticca > albo cos w tym rodzaju > np. na czarnej powinni sie nazywac : NewMetallica > a teraz na trasie z Linkin i Limp - nuMetallica > Nie wiem jak powinna się nazywać Metallica, wiem za to jak nazywa się inna legendarna, thrashmetalowa grupa która niedawno przestała istnieć. A Ty zdaje się nie miałeś przez wiele lat pełnej wiedzy w tej kwestii, dopiero uświadomił Ci to Ilhan który notabene wyżej wymienionej formacji nie słucha. Złośliwy jestem, prawda? Ale mam nadzieję że ta złośliwość Cię nie zemdli przynajmniej. Btw, czy słyszałeś kiedyś o tym żeby zespół po zmianie stylu zmieniał nazwę? Bo ja chyba nie słyszałem, co więcej uważam że taki manewr byłby czymś z pogranicza absurdu. > i naprawde przy tych "genialnych balladach" wyskoczylem > przez okno Gwoli wyjaśnienia - Low Man's Lyric jest dla mnie tak samo genialna jak Fade To Black. A tak w ogóle, to sądzę że masz mnie za kolesia który poza "Load" i "Reload" nie ciekawego w Metallice nie widzi. Tak więc specjalnie dla Ciebie przedstawiam poniżej moje uszeregowanie płyt tego zespołu - od moim zdaniem najwybitniejszej do najsłabszej. Master Of Puppets - Metallica - Ride The Lightning - Kill'em All - Reload - ... And Justice For All - Load Garażówki nie wymieniłem bo nie jest materiałem autorskim, ale jeśli chodzi o przyjemność ze słuchania to powinna się znaleźć gdzieś tak w połowie tego rankingu. A S&M uważam za album słabiutki, za pomyłkę artystyczną. > a tak BTW to duzo zalezy od producenta - oni to potrafia > "zmiekczyc" muzyke - wystarczy wsluchac sie w druga gitare > na Loadach - szkoda ze jest tak schowana Z tym się akurat mogę zgodzić, gitarowe ostrze na płytach Load-Reload jest wyraźnie stępione o czym wspomniałem wcześniej. I nie skacz tyle, szkoda zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xamel Re: Do Xamela IP: *.dop.krakow.pl 29.04.03, 14:38 Gość portalu: As napisał(a): > Miałem już nic nie pisać w tym wątku, ale kolega xamel mnie wyraźnie > sprowokował. > no i dobrze : tworcza prowokacja rzadzi > > > Cóż, uwielbiam ballady rockowe i nic na to nie poradzę. Uważam, że ukrywanie > tego faktu przed wami tylko po to żeby wyjść na bardziej "hardcorowego" fana > byłoby śmieszne i żałosne zarazem. > ja je dosc lubie - ale odrzuca mnie laczenie nazwy Metallica z balladami to dla mnie chore (co nie znaczy ze dla kogos innego tez tak musi byc) Szacunek nie ? jak mawial AliG in da house > > Nie wiem jak powinna się nazywać Metallica, wiem za to jak nazywa się inna > legendarna, thrashmetalowa grupa która niedawno przestała istnieć. A Ty zdaje > się nie miałeś przez wiele lat pełnej wiedzy w tej kwestii, dopiero uświadomił > Ci to Ilhan który notabene wyżej wymienionej formacji nie słucha. Złośliwy > jestem, prawda? Ale mam nadzieję że ta złośliwość Cię nie zemdli przynajmniej. > Btw, czy słyszałeś kiedyś o tym żeby zespół po zmianie stylu zmieniał nazwę? Bo > tak po kolei - jakby sie nie nazywali Metallica po 90roku to by sie trashowcy nie czepali ze slabo graja (w sensie nietrashowo a nie slabo wogole) po 90 roku jak dla mnie mogli nagrac tylko Enter Sandman i swiat by sie nie zawalil (mam qmpla ktory uwaza ze nie powinni nagrywac nic poza seek&destroy ) po prostu ciezko jest zaakceptowac taka zmiane muzyki i tyle dowcip z Megadeth jest faktycznie zlosliwy mam za swoje do konca zycie bedziecie mi wypominac ?? hehe odnosnie zmiany stylu - podaj mi zespol ktory zmienil tak drastycznie styl a starzy fani byli zadowoleni ?? > ja chyba nie słyszałem, co więcej uważam że taki manewr byłby czymś z > pogranicza absurdu. > > pokazywalby po pierwsze szacunek dla fanow (!!!) po drugie wiare w swoje umiejetnosci i mozliwosci po trzecie pokazywalby ze nie zalezy gosciom na kasie (w koncu nazwa to tylko marka - liczy sie to co jest w muzyce) po czwarte - mieli tak wyrobione nazwiska ze mogli sobie na to pozwolic > > > Gwoli wyjaśnienia - Low Man's Lyric jest dla mnie tak samo genialna jak Fade To > > Black. dla mnie nie >A tak w ogóle, to sądzę że masz mnie za kolesia który poza "Load" > i "Reload" nie ciekawego w Metallice nie widzi. tak cie boli za kogo cie mam ?? to ciesze sie ze mi wyjasniasz > Tak więc specjalnie dla Ciebie > przedstawiam poniżej moje uszeregowanie płyt tego zespołu - od moim zdaniem > najwybitniejszej do najsłabszej. > > Master Of Puppets - Metallica - Ride The Lightning - Kill'em All - Reload - > ... And Justice For All - Load > no i widzisz? u mnie jest inaczej ale czy to znaczy ze ktorys z nas jest gorszy ? ja bym wrzucil : ride,master,kill,and, jako metallice czarna jako newmetallice loady - jako freemetallice hehe znowu to nazewnictwo - problem w tym ze od ballad to mielismy guns'n'roses a metallica byla od czego innego > Garażówki nie wymieniłem bo nie jest materiałem autorskim, ale jeśli chodzi o > przyjemność ze słuchania to powinna się znaleźć gdzieś tak w połowie tego > rankingu. A S&M uważam za album słabiutki, za pomyłkę artystyczną. > > ktore garaze ? 1,2 czy 3 ? s&m - nawet sie z toba zgadzam > Z tym się akurat mogę zgodzić, gitarowe ostrze na płytach Load-Reload jest > wyraźnie stępione o czym wspomniałem wcześniej. > no! > I nie skacz tyle, szkoda zdrowia. moje zdrowie, moje zycie moja ... a nastepnym razem skocze na poczte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mallina Re: Do Xamela IP: *.dip.t-dialin.net 29.04.03, 17:20 do ballad mielismy Gunsow??????? no nieeee, tak to mysla ci dla ktorych Guns to tylko november rain i don't cry! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xamel Re: Do Xamela IP: *.dop.krakow.pl 30.04.03, 16:40 akurat nie chodzi o novembera tylko o apetite - przyznasz ze przy Kill to prawie boysband ?? i oby wiecej takich plyt boysbandowych jak Apettite byle nie pod nazwa Metallica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mallina Re: Do Xamela IP: *.dip.t-dialin.net 30.04.03, 16:47 ( nie nie przyznam tego..jesli chodzi oczywiscie o muzyke bo co do imidzi Gunsow to, coz byl troche przesadzony..ale i bez niego ta muzyka sama sie broni.. poza tym Metallika to jednak troche inna muzyka niz Gunsi..Guns'n Roses to po prostu czysty rock, to nieporozumienie wg mnie nazywac to jakims metalem.. niestety czasem nazewnicto tj klasyfikacja jest beznadziejna..Gunsi to po prostu Stonsi swoich czasow wiem ze Metallika miala kiedys trase z Gunsami, teraz Metallika ma ja miec z Linkin Park bodajze, ale z tego powodu tez nie widze powodu by te zespoly porownywac)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xamel Re: Do Xamela IP: *.dop.krakow.pl 30.04.03, 18:21 mallina nie przesadzaj troche dystansu - to byl przyklad ktory mi sie przypadkiem nasunal nigdzie nie napisalem ze Gunsi zle grali albo mi sie nie podobali chodzilo o inne style guns i metallicy jako przyklad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mallina Re: Do Xamela IP: *.dip.t-dialin.net 30.04.03, 18:47 xamel ))) czasem jak sa emocje to nie ma dystansu ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Do Xamela IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 29.04.03, 19:05 Gość portalu: xamel napisał(a): > odnosnie zmiany stylu - podaj mi zespol ktory zmienil tak > drastycznie styl a starzy fani byli zadowoleni ?? Proszę bardzo - z zespołów których ja słucham. Faith No More - każda płyta inna. Albumy "The Real Thing" i "Album Of The Year" nie mają ze sobą nic wspólnego, ale oba są świetne, i obydwa pozostaną w pamięci fanów jako arcydzieła. Rush - "2112" - klasyczna, hardrockowa progresja, "Grace Under Pressure" - rock inspirowany twórczością The Police, wzbogacony o elektroniczno-syntezatorowe brzmienia, "Counterparts" - melodyjny hardrock inspirowany muzyką alternatywną. Wszystkie trzy są świetne i uważam je za arcydzieła, ale nie mają ze sobą nic wspólnego. Led Zeppelin - po dwóch pierwszych hardockowo-bluesowych albumach zespół nagrał fajną, folkową płytę i jakoś szacunku nie stracił. Camel - ma w swoim dorobku zarówno klasyczne, artrockowe albumy będące suitami ("Dust and Dreams" albo "Harbour Of Tears") jak i np. wybitną, piosenkowo - klawiszową płytę "Stationary Traveller". No i z polskiego podwórka np. Kult Czy uważasz, że każda z tych grup przy zmianie stylu powinna zmieniać nazwę? Buhahahaha Starczy tej pyskówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sr66t66t66 Re: Metallika IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 29.04.03, 14:56 Gość portalu: xamel napisał(a): > sr66t66t66 napisał: > > > Przyznał ,że dopiero przy tej płycie zrozumiał jak > ważny jest tzw. "dół" i ,że > > to podstawa grania i wyjście do brzmienia i aranżacji. > > sie znaczy LArs wczesniej o tym nie wiedzial ? No chyba nie... > sie znaczy And Justice nagral za niego Dave Lombardo ?? a kto mówi że ktos za niego zagrał?! > sie znaczy te wszystkie genialne benbny z ajfa to nie on ?? taaaaaaaaa tylko,że "dół", to nie same bębny > chyba znowu skocze ... 1 2 3 ..bungiieeeeeee!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argus Do Asa-... IP: 158.75.1.* 29.04.03, 15:30 Asie- czy Ty rozum postaradales???Piszesz,ze Metallica wzbogacila styl o progresje w okolicach "load" i "reload" ... Najbardziej progresywny album Metallicy- to "...And Justice for all"- dla mnie wogole najlepszy album tego typu lat 80-tych,przy ktorych Ci wszyscy rockowcy REGRESYWNI w stylu IQ,Pendragon czy Marillion(za to moge zebrac baty-ale co mi szkodzi) moga tylko pomarzyc! Utwory po 10 minut. Kilkanascie zmian rytmicznych i melodycznych w jednym utworze.Gitary akustyczne a za chwile przypierdol! Pokrecone riffy,polamane rytmy na perkusji- "And Justice" to jest dopiero progresja! A to co dzieje sie na "load" i "reload" -to Wybitny artysta w bardzo slabym stanie. Albumy bardzo slabe,malo odkrywcze,wtorne... Czarna- tu udowodnili,ze w prostych riffach jest potega!I na tym albumie sie dla mnie Metallica konczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ociecdyrektor Re: Do Asa-... IP: *.edytor.net / *.szcz.gazeta.pl 29.04.03, 16:04 Na Load i ReLoad chłopaki grali na czas,i za bardzo kombinowali. W sumie z tych dwóch płyt mógłby wyjść niezły maxi singiel. A co do And Justice..to po latach widać, że to arcydzieło. Kultowy numer (wiadomo o kogo chodzi!!!!!) - "To Live is To Die". Perła -"Dyers Eve", . O balladziewie "One" wolę zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldiq Re: Do Asa-... IP: *.sycow.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 14:29 ONE to wg. ciebie badziewie?????? Ten kawałek powala mnie za każdym razem jak go słucham!!!!! and justice for all jest świetna jako całość, a one naprawde jest rewelacyjna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ociecdyrektor Re: Do Asa-... IP: *.edytor.net / *.szcz.gazeta.pl 14.05.03, 15:02 Gość portalu: waldiq napisał(a): > ONE to wg. ciebie badziewie?????? NAPISAŁEM BALLADZIEWIE (POTOCZNE OKRESLENIE tzw. BALLAD METALOWYCH). zDANIA NIE ZMIENIŁEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Do Asa-... IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 29.04.03, 19:13 Możemy Argusie podpisać w tej kwestii protokół rozbieżności Ale faktycznie, jest coś na rzeczy. Problem polega na tym, czym dla nas jest progresja. Czy progresja to komplikowanie formalne muzyki, przechodzenie do dłuższych, bardziej zaawansowanych form muzycznych (...And Justice For All), czy też wzbogacanie muzyki o nowe gatunki muzyczne (Load). Myślę, że wyjaśnienie tej kwestii pomoże nam ustalić warunki brzegowe porozumienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ociecdyrektor Re: Do Asa-... IP: *.edytor.net / *.szcz.gazeta.pl 29.04.03, 19:33 Gość portalu: As napisał(a): > Możemy Argusie podpisać w tej kwestii protokół rozbieżności TO TYLKO JA,OCIECDYREKTOR Ale faktycznie, jest coś na rzeczy. Problem polega na tym, czym dla nas jest > progresja. PROGRES TO ROZWÓJ Czy progresja to komplikowanie formalne muzyki, przechodzenie do > dłuższych, bardziej zaawansowanych form muzycznych (...And Justice For All), > czy też wzbogacanie muzyki o nowe gatunki muzyczne (Load). ZDECYDOWANIE PRZECHODZENIE DO BARDZIEJ ZAAWANSOWANYCH FORM MUZYCZNYCH, CO RÓWNIEŻ OZNACZA WZBOGACANIE MUZYKI O NOWE GATUNKI, NIEKONIECZNIE ZAŚ DŁUŻSZE FORMY MUZYCZNE. PROGRESEM JEST WIĘC, CZY TEŻ BYŁ VOIVOD I CELTIC FROST NA PIERWSZYCH KRĄŻKACH. ZDECYDOWANIE PROGRESYWNĄ MUZYKĘ GRAŁ nAPALM DEATH NA PŁYCIE "SCUM". PROGRESEM JEST WIĘC TEŻ "REIGN IN BLOOD" SLAYERA. POTOCZNIE MUZYKĄ PROGRESYWNĄ NAZYWA SIĘ TE WSZYSTKIE SYMPHOROCKI. ALE TO NIE JEST PROGRES,ALE COFKA. Odpowiedz Link Zgłoś
kattieone Re: Do Asa-... 30.04.03, 12:34 Wiecie co? tak sobie czytalam Wasze wypowiedzi, czasem sie troszke posmialam ale ogolnie temat fajny. sama sie nad tym zastanawialam. jestem fanka metalu, Metallike uwazam (nadal) za niezly zespol. To ze sie zmienieli - ludzie, oni po prostu dorosli, zmienil im sie swiatopoglad, zaczeli grac inaczej, co nie znaczy ze gorzej. brakuje ni klimatu w Load i Reload ale S&M powala aranzacja. Uwazam, ze sa odwazni - przeciez bedac zespolem, ktory w zalozeniu i z nazywy gra metal i wydac takie cos (S&M) to trzeba byc odwaznym. Oczywiscie rozumiem, pieniadze rzadza ale... nadal ich lubie, mimo tego ze sie zmienili. Moze ja tez pewnego dnia sie zmienie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Metallika IP: *.warta-vita.com.pl 30.04.03, 17:21 komercyjne samobójstwo? tak jakby musieli się tym przejmować Odpowiedz Link Zgłoś