blixia 09.08.03, 16:20 Szukam osób z Warszawy i okolic, które słuchały audycji Beksińskiego, lub są fanami Ciechowskiego albo Riedla i chciałyby o nich porozmawiac. Wszystko to w celu napisania pracy magisterskiej. Byłabym wdzięczna za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miecio4 Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel 09.08.03, 22:21 No niby to ja taki jestem ale: -nie jestem z Warszawy -to było tak dawno ze juz nic nie pamiętam -pracę magisterską juz jedna napisałem Odpowiedz Link Zgłoś
blixia Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel 09.08.03, 23:01 miecio4 napisał: > No niby to ja taki jestem ale: > -nie jestem z Warszawy > -to było tak dawno ze juz nic nie pamiętam > -pracę magisterską juz jedna napisałem No myślę, ze coś się da na to poradzić, bowiem: - zawsze można podjechac - pij bilobil! (albo łykaj?) - prac nie kupuję, szukam tylko informatorów dla koleżanki i to ona się będzie męczyć z magisterską, he he Można wiedzieć, kogo z tej trójcy Pan wybiera? Wciąż liczę na kontakt Odpowiedz Link Zgłoś
miecio4 Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel 09.08.03, 23:11 blixia napisała: > No myślę, ze coś się da na to poradzić, bowiem: > - zawsze można podjechac Oj mam bardzo daleko moje dziecko. > - pij bilobil! (albo łykaj?) Jestem w takim stadium że już nic nie pomorze. > - prac nie kupuję, szukam tylko informatorów dla koleżanki i to ona się będzie > męczyć z magisterską, he he To dobrze bo juz myślałem że będę musiał pisac znowu > > Można wiedzieć, kogo z tej trójcy Pan wybiera? Beksińskiego i Ciechowskiego mam w małym palcu. Służe fajnymi stronami w razie czego. Odpowiedz Link Zgłoś
blixia Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel 09.08.03, 23:30 Stronki bardzo chętnie, wprawdzie parę już znamy, ale może coś jeszcze się znajdzie... A skoro aż taaak daleko, to może jakiś wywiadzik na maila? Zobaczymy, co da się zrobić, jak sama zainteresowana wróci z wojaży po 18.08! (Tymczasem kombinuję nad innymi lekami wspomagającymi pamięć...) Odpowiedz Link Zgłoś
blixia Re: o Riedelu owszem !!!!! 10.08.03, 00:32 Z niewiadomych przyczyn nie mogę się dobrać do Twojego maila... może napiszesz na mój? Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
teddy4 ja w temacie Ciechowskiego..... 10.08.03, 11:52 ... mogę się udzielić. Jeżeli rzeczywiście zostanie to wykorzystane w omówionym wcześniej celu. Kontakt na mejla. Odpowiedz Link Zgłoś
lbd Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel 14.08.03, 16:12 tak... mozna powiedziec ze sp. Tomek Beksinski ksztaltowal mnie muzycznie, wieczory plytowe, romantycy muzyki rockowej, audycje w 'dwojce', noce w Trojce... chyba sie upije dzis wieczorem na pewno sie upije... Little Big Disease Odpowiedz Link Zgłoś
miecio4 Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel 14.08.03, 17:45 lbd napisał: > tak... mozna powiedziec ze sp. Tomek Beksinski ksztaltowal mnie muzycznie, > wieczory plytowe, romantycy muzyki rockowej, audycje w 'dwojce', noce w > Trojce... > chyba sie upije dzis wieczorem > na pewno sie upije... > Ja tez sie upiję ale dopiero w sobotę. A w poniedziałek wyjeżdżam to już mogę pić przez tydzien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Contagion Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel IP: *.chello.pl 14.08.03, 16:47 Az milo sie robi, gdy pada to nazwisko. Milo, ze ktos tego czlowieka pamieta, milo, ze czasem do tego wszystkiego ktos jeszcze pamieta ile my, Polacy z drugiej polowy XX wieku ), temu panu zawdzieczamy. Gdyby nie Beksa, to ja bym dzisiaj nie znal 75% kapel, ktore obecnie kocham, wielbie, podziwiam. Kurcze, az lezka sie zakrecila w oku. Swiat obecnie jest jakis smetny, malo w nim nadziei, duzo rezygnacji i frustracji. Nie mowie, ze w czasach Beksy bylo lepiej, ale wtedy to byl CZAS ODKRYWANIA, ktorego nie zapomne do konca zycia. A tak w ogole to pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
blixia Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel 14.08.03, 19:11 Ojej, i co teraz... coraz smutniej, a ja mam przy sobie tylko jedną puszkę piwa... A w dodatku muszę pisać swoją pracę magisterską, o wiele bardziej nudną, a nie mogę się odlepić od płyt... snif... Odpowiedz Link Zgłoś
lord_jack Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel 14.08.03, 18:59 a co z takim jak ja ? Beksinskiego słuchałem nagrywałem itd ale Ciechowskiego nie słuchałem , Rydla nie lubiłem ..... Odpowiedz Link Zgłoś
blixia Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel 14.08.03, 19:14 Nie ma sprawy, ja Riedla też nie. Potrzebni spece pojedynczy. Sięgam po piwo... Odpowiedz Link Zgłoś
humanior Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel 20.08.03, 00:26 riedel byl jeden i juz drugi taki sie nie urodzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzka Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel IP: *.szczecin.mm.pl 15.08.03, 21:33 witam! Hm.. a czy można uchylić rąbka tajemnicy i napisać jaki temat owej pracy magisterskiej? Pytam z ciekawości, choć niewykluczone iż sama służyłabym pewnymi informacjami.. Ciekawość ta źródło ma w fakcie, iż nazwisko Beksy już nie pierwszy raz zostaje wykorzystane do prac akademickich różnej maści.. Intrygujące.. i po trosze dziwne to zjawisko. Z góry dzięki za respons. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.03, 22:37 Kobieto co ma piernik do wiatraka. Beksiński nie przepadał za Republiką, a Republika i Dżem to dwa różne (światy) muzyczne. A Beksa i Riedel to też co innego. To trzy inne światy: znawca muzyki i filmów, tłumacz; muzyk, autor tekstów, producent; i muzyk, bluesmann. A że umarli młodo: samobójstwo, tętniak, drugi to co to ma wspólnego. Oj coś czuję że powstanie gniot. Odpowiedz Link Zgłoś
miecio4 Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel 15.08.03, 22:49 Oj koliber- ty to jak coś palniesz to... A nie wystaczy że byli wyjątkowymi i niepowtarzalnymi ludźmi mającymi wpływ na swoich słuchaczy? Bo mi sie wydaje że to wystarcza by trafić do pracy magisterskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.03, 12:26 Drogi Mieciu Niewiele zrozumiałeś. Pisanie o nich trzech jednej pracy jest bez sensu, bo to byli wybitni (niektórzy kontrowesyjni) ludzie, których łączy tylko to, że umarli przedwcześnie z różnych przyczyn. Wszytkich 3 lubię i szanuję zdając sobie sprawę z ułomności (czy to Riedla- narkotyki, czy to Beksy-nieumiejętność przystosowania się do świata, depresja, samobójstwo). Były to tak różne osobowości, że nawet jeśli panienka chce wybrać jedną z nich na temat pracy, to akurat wybór potencjalnych kandydatów nie świadczy o niej dobrze (infantylizm, nieznajomość bohaterów,..itp.). Prawdopodobnie kieruje się tym, że umarli młodo i byli idolami. Po prostu boję się, że wyjdzie z tego gniot. Co nie umniejsza wybitności tych ludzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miecio4 Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel 17.08.03, 12:37 Gość portalu: koliber napisał(a): > Po prostu boję się, że wyjdzie z tego gniot. Drogi Kolibrze Więcej optymizmu i wiary w ludzi. Twoje krytykanctwo wszystkiego czasem mnie przeraża- wyjdź czasem na podwórko, swiat jest naprawde piękny. Nawet z małym radyjkiem cobyś trójki słuchał cały czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel IP: 80.51.237.* 17.08.03, 14:31 Drogi Kolibrze Przecież nawet nie wiesz jaki temat ma mieć ta praca nie sa najważniejsze te trzy osoby ale rola jaka spełniali - ja zrozumiałem ze to nie jest wcala praca o Beksińskim, Ciechowskim, Riedelu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.03, 17:46 "Szukam osób z Warszawy i okolic, które słuchały audycji Beksińskiego, lub są fanami Ciechowskiego albo Riedla i chciałyby o nich porozmawiac. Wszystko to w celu napisania pracy magisterskiej. Byłabym wdzięczna za pomoc " 1. role różne 2. dlaczego tylko z Warszawy 3. co ma piernik do wiatraka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel IP: 80.51.237.* 17.08.03, 18:32 Kolibrze, byc może jak zjawi się blixia to zechce Ci to wyjaśnić, tak jak wyjaśniła mi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kingur Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel IP: *.smlw.pl / 10.1.9.* 17.08.03, 18:56 beksinski poznalam jego głos i jego audycję , nie znalam go osobiśie ale wiele osob z Sanoka snuje różne legendy, jego nauczycielki, moje nauczycielka, ktora znała jego przyjaciółkę itp. niby nie ważne ploty... Poznalam jego audycję o wiele za póżno a jednak zdążylam pokochac muzykę; Lacrimosa , polubić i zaciekawic się Bauhaus, Devil Doll kiedy usłyszalam głos...muzyke...nagrywałam i często ryczalam przy tłumaczeniach tekstów...nikt tak nie tłumaczył...nikt nie miał takiego głosu...ale przecież wielu bylo takich wlasnie jego fanów , ktorzy tak na prawdę nic o nim nie wiedzieli a on i nie wiedzial nic o nich...takich jak ja ...a jednak z jakiegoś powodu nie mogłam uwierzyć w jego śmierć i bardzo ją przeżywałam...był dla mnie muzycznym drogowskazem...mimo że teraz słucham także jazzu...to bardzo chętnie posluchałabym jego audycji..opowieści Odpowiedz Link Zgłoś
miecio4 Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel 17.08.03, 23:24 Gość portalu: kingur napisał(a): > ...to bardzo chętnie posluchałabym jego audycji..opowieści Prosze bardzo- mówisz i masz: www.tbmp3.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KINGUR Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel IP: *.smlw.pl / 10.1.9.* 18.08.03, 23:11 miecio4 napisał: Prosze bardzo- mówisz i masz DZIĘKUJE BARDZO WŁAŚNIE JESTEM NA STRONIE I NIE MOGĘ SIĘ NACIESZYĆ, NA PEWNO PODAM JĄ ZNAJOMYM DZIĘKI BARDZO Odpowiedz Link Zgłoś
blixia Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel 19.08.03, 01:44 Gość portalu: koliber napisał(a): > Kobieto co ma piernik do wiatraka. > Beksiński nie przepadał za Republiką, a Republika i Dżem to dwa różne (światy) > muzyczne. > A Beksa i Riedel to też co innego. > To trzy inne światy: znawca muzyki i filmów, tłumacz; muzyk, autor tekstów, > producent; i muzyk, bluesmann. > A że umarli młodo: samobójstwo, tętniak, drugi to co to ma wspólnego. Oj coś > czuję że powstanie gniot. Zjawiam się w końcu i tłumaczę, zanim zrobi to sama autorka pracy (przypominam, że ja tylko pośredniczę). Do Kolibra: Nie wiem, czy czytałeś kiedyś jakąś pracę magisterską, albo nawet jakąkolwiek książkę naukową. Tak się bowiem składa, że celem takowej nie jest zazwyczaj porównanie przedstawianych postaci. Służą one jedynie za przykład. I tak jest w tym wypadku. Sama praca nie jest o tych trzech osobach, ino o stosunku innych ludzi do nich. A odczucia róznych "fanów" wobec ich "idoli" są bardzo często takie same. A to, czy ważny jest dla nich Beksiński, czy Ciechowski, to naprawdę nie ma aż takiego znaczenia. Tym bardziej, ze pani profesor zapewne w ogóle o nich nie słyszała. Równie dobrze można by napisać pracę o kulcie Papieża i Davida Bowie. Nie chcę tu nikogo urazić, ale sama byłam kiedyś świadkiem rozmowy zagorzałej katoliczki z fanką tego drugiego i odczucia ich wobec tych dwóch (skrajnie różnych) osób były bardzo podobne. A w tej pracy chodzi właśnie o odczucia "fanów", rolę takich publicznych postaci, które stają się dla kogoś ważne, są jakimśtam wzorem i autorytetem. Brzmi to trochę patetycznie, ale to w końcu praca naukowa. Jeżeli chodzi o wybór postaci, to jest to może tym bardziej ciekawe, że nie są to np. trzy gwiazdki pokroju B. Spears, tylko duże osobowości, których fani też się od siebie różnią. Poza tym - kogoś wybrać trzeba, musi być ograniczenie, nie można pisać o wszystkich fanach na świecie! A ich śmierć jest tu dodatkowym elementem łączącym, chodzi bowiem o to również, jak ich się dziś pamięta, jak ludzie wspominają swoich byłych "idoli", czy jeszcze ich pamiętają, jak sie ta pamięć objawia itp. Tak to rozumiem, nie chcę też wszystkiego zdradzać, bo praca nie jest moja, choć na moim kierunku. Myślę, ze najlepiej napisze ją osoba, która nie jest osobiście uwikłana w "kult" żadnej z tych osób, bo czasem trudno się zdystansować do własnego "idola". Poza tym uważam, ze temat jest bardzo ciekawy. Sama chętnie taką pracę przeczytam, bo w swoim czasie miałam kontakt z wieloma naprawdę zagorzałami fanami a rola niektórych twórców na moje... wszystko była wielka. Tak więc zupełnie nie rozumiem zarzutu, ze to tak różne osoby. Po prostu zawsze potrzebna jest pewna perspektywa. Wygląda na to, że nie potrafisz spojrzeć trochę szerzej na to wszystko. Artysta jest artystą. Tak jak Rilke wyrażał się w poezji, Rodin kombinował z rzeźbą. Chodziło im o to samo, tylko w innym "medium". Jakoś świetnie się w dodatku rozumieli. W razie problemów ze zrozumieniem różnych kompilacji polecam "Wiedeńską Apokalipsę" Ewy Kuryluk, która pisze o pięciu artystach - pisarzach i malarzach i jakoś znajduje u nich punkt wspólny. Wszystko zależy, jak na to spojrzysz. Ok, brnę już daleko, ale chodziło mi o uzasadnienie związków między piernikiem a wiatrakiem... poza tym od razu proszę o wybaczenie nazwy "idol", wiem, ze to nie Polsat, ale tak to mi po prostu łatwiej nazywać. A zaręczam, ze nie chodzi o naśmiewanie się z nikogo. To tyle na razie, przepraszam za sianie agresji na forum, szczególnie, ze dopiero się pojawiłam ale wydało mi się konieczne wytłumaczenie paru rzeczy. A bardzo cieszy mnie fakt, ze jest tyle osób słuchających takich dobrych płyt (patrz: ranking 100 naj). Do Kolibra raz jeszcze: Nie nazywaj ludzi "panienkami". To obraźliwe. Poza tym wyjaśnij mi proszę, co ma infantylizm do tego wszystkiego... Do Miecia i Jacka: Dzięki za wsparcie I tym optymistycznym akcentem kończę ten słowotok Blixia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.03, 11:50 Po owocach ich poznacie. Nadal uważam, że kryteria wybóru "idoli" nie jest najlepszy. Po prostu nie wydaje mi się by kryterium śmierci było dobrym. O pracach naukowych mam pojęcie. Tym postem mnie nieco przekonałaś. Ale będzie to wymagało wielkiej uwagi i licznych narzędzi badawczych by nie powstał kit. Zwróć uwagę, że te osoby oddziaływały w różny sposób na różne środowiska. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blixia Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel 19.08.03, 12:57 Ok, mam nadzieję, że mimo wszystko się uda i powstanie dobra praca. Pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
humanior Re: Beksiński, Ciechowski, Riedel 20.08.03, 00:28 riedel byl jeden i juz drugi taki sie nie narodzi - lecz ty masz te jedyną moc, by zatrzymać go, by dać wieczność mu (...) Odpowiedz Link Zgłoś