IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.09, 15:10
Gdy cały świat wali ci się na głowę, kiedy wszystko wydaje się być
bez sensu, siadam w moim ulubionym fotelu, puszczam moją ulubioną
płytę i zatapiam się w tych bluesowych dźwiękach. To niesamowite,
ile ta muzyka ma w sobie pozytywnej siły i energii.
Blues jest jak afrodyzjak, jak balsam na całe zło tego świata
Rawa Blues Festiwal to nie jest zwykła data w kalendarzu wytrawnego
bluesmana. To największe święto fanów tego gatunku muzyki, na które
czeka się cały rok
Bywacie na festiwalu?Sluchacie bluesa? Ktorzy wykonawcy sa dla was
mistrzami tego gatunku?
,
Obserwuj wątek
    • Gość: Master Of Desire nie lubię muzyki z Rava Blues, nie lubię IP: *.chello.pl 02.01.09, 16:12
      popowego bluesa.

lubię blues z delty Missisipi, coountry-blues, post-country-blues, alternatywną
      muzykę opartą na bluesie.

z znanych :

Galon Drunk

Hugo Race

Tom Waits

John Spencer Blues Explosion

z klasyków:

Pinetop Perkins - czarny blues - nieco w jazz

z top gwiazd

John Lee Hooker

bardzo wiele alternatywnej czy niezależnej muzyki rockowej, zawdzięcza wiele
      bluesowi, odwołuje się do korzeni, jest gdzieś ten motyw - na przykład jeden z
      moich ulubionych projektów rockowych - Butthole Surfers, jedzie na bluesie, ale
      właśnie dlatego cenię korzenie i wpływ na rozwój innych gatunków, za to bluesa -
      classic nie lubię za bardzo, bo braknie w nim tego dobicia, zgrzytnięcia,
      kopnięcia i pchnięcia.
      • caroli_ne_86 Panie Master ,oj nieładnie tak ... 03.01.09, 23:51
        nie słuchać rodzimego bluesa,no!
        Ja lubie z I.Dudka ,czesto śpiewam mojemu Tatkowi ta pioseneczkę:
        pl.youtube.com/watch?v=PGewxml_6Pg&feature=related
        Blues

Zródła z ktorych ja korzystałam,zeby sie dowiedziec o pochodzeniu tego gatunku muzycznego mówia o tym ,ze jest to muzyczna forma ..pre-jazowa.
        W dziewietnastym wieku w okresie niewolnictwa blues był jakby skarga Murzynów na okowy ..niewolnictwa.
        Spiewali ja najczęsciej przy akompaniamencie jednego ..instrumentu np harmonijki ustnej albo tez samodzielnie wykonanych, prymitywnych instrumentach

Pierwsze płyty to plyty nagrane Mamie Smith
        Z biegiem czasu blues się ..skomercjalizował w odroznieniu własnie od tych pierwszych bluesów ktore komponował sam ..wykonawca.Zaczął coraz częściej wchodzić właśnie do repertuaru zespołów ..jazzowych i coraz mniej było typowych pieśniarzy bluesowych Faktem jest ,ze istniał blues zawsze mimo zmieniajacych sie kierunkow ale tez nie zawsze był czysty taki jaki towarzyszył Murzynom na plantacjach ...bawełny
        Lata 50-te to już blues "zelektryfikowany"
        Przykładem moze być B.B.king ktory reprezentował tzw. miejski blues- grał na gitarze elektrycznej i ..komponował bluesy.Raz sięgał do wzorów bluesa skomercjalizowanego( R.Charles)innym razem do wzorow tradycjii tej muzyki(Big Bill Brooonzy czy Tema Red)

W latach 60-tych zwlaszcza w Wielkiej Brytanii wielu ówczesnych białych muzykow zaczynalo swoja karierę wlasnie od bluesa tzw. białego" bluesa:The Rolling Stones ,The Kinks, ,Manfred Mann i inni.
        Czy też wokalista i gitarzysta znany zapewne kazdemu z Nas John Mayall.
        Albo tez muzycy z z kregu rocka A.Lee,J.Hendrix.E.Clapton J.Beck jak rowniez moj ulubienieć ..Rory Gallagher smile
        pl.youtube.com/watch?v=33Jaodra7AY
        Ach ..chciałabym być na jego .koncercie ,niestety to niemożliwe bo nie ma już go wśród ..Nassad((

Z naszego podwórka lubie posłuchac sobie M.Kubasińskiej -wspaniała, utalentowana artystka ,zawsze płaczę sluchajac kazdego jej nagrania
        pl.youtube.com/watch?v=VoIPIdlOjcU
        Była cieplutka ,serdeczną osobą i .. miała, zgrabne ..nóżkismile
        Pozostanie na zawsze w moim ..serduszku.

Zespół ..Breakout to dawka muzyki szczerej ,autentycznej a płyta "Blues" była ponoć ogloszona płytą stulecia natomiast utworem bluesowym stulecia ""Kiedy byłem małym chłopcem".
        Usmiech wywołuje na mojej twarzy utwór "Jedź ostrożnie, nie popędzaj kół"smile
        pl.youtube.com/watch?v=DSxvBmnKWNw
        Piękny wiersz napisał ...Tadeusz Wojcik wtedy kiedy odszedł ..T.Nalepasad(
        "Przemijanie"
        Wolę sen niż przemijanie, bo sen przemija, a przemijanie –nie We mgle Twe bluesy brzmią, nie wróżąc końca Świata.
        We mgle i ciszy nocnej ten blues pociesza mnie, swą monotonią uspokaja. A gdy ucichnie - czegoś brak. Przemijanie… Dlaczego przeminąłeś właśnie Ty? Może to tylko sen? - przeminie i znowu zabrzmi blues!"

pl.youtube.com/watch?v=inTeQ63Pn7Q&feature=related
        Lubie tez posłuchac sobie J.L Hookera

Lubię uśmiech szaleńca, Toma Waitsa ,jego ryki , i skowyki , mruczanda i krzyki i karykaturalny grymassmile
        Muzyka rockowa i bluesowa jak również celtycki folk, na plycie "„Bawlers”smile
        Na "Bone Machine” uzywa nawet biblijnego ..języka smile
        Mysle ,ze ten artysta zasługuje na osobny ..wątek.
        Kiedy śpiewał w Warszawie "Jockey Full of Bourbon"miałam 14lat ,jeszcze go nie znałam.
        pl.youtube.com/watch?v=4KzbT2vfwPA
        Pozdrsmile)
        • Gość: Master Of Desire z polskiego bluesa to nie lubię. mnie się IP: *.chello.pl 04.01.09, 02:19
          z bluesem tylko kojarzył Something Like Elvis. ale zaraz ktoś powie że to nie
          blues - bo i nie blues, nawet nie Elvis smile. jakoś reszta dla mnie kiepsko grała,
          rzeczywiście Dżem chyba jakoś najbardziej mi wpadł w ucho ale nie wszystko znam
          co wymieniasz (nie moje rejony muzyczne).

blues ma jedno z podłoży dla jazzu, trochę mniejsze soul. mimo to jazz
          współczesny często ma niewiele wspólnego nawet z "klasycznym jazzem" a co
          dopiero z bluesem. poza tym ten pierwotny blues właśnie był bliższy folku,
          czarnego country, i Toma Waitsa smile, czy różnych songwriterów, niż tego co dziś
          jest kojarzone z rockową formą bluesa.

Waits jest niepowtarzalny, dla mnie najważniejsza jest akurat nie najbardziej
          reprezentatywna jego płyta Frank's Wild Years, taka trochę konceptualna jak na
          niego. nie wszystkie znam.

• Gość: pytanie Re: z polskiego bluesa to nie lubię. mnie się IP: *.ip.netia.com.pl 11.01.09, 15:47
            Toma Waits to menel i pijus i nie ma zadnego głosu!
            co wy w nim widzicie?
          • s.os55 Re: z polskiego bluesa to nie lubię. mnie się 18.02.09, 15:20

> Waits jest niepowtarzalny, dla mnie najważniejsza jest akurat nie najbardziej
            > reprezentatywna jego płyta Frank's Wild Years, taka trochę konceptualna jak na
            > niego. nie wszystkie znam.
            >

Tom Waits to coś więcej niż muzyka... To w pewnym sensie religia smile
            Nie znam innych muzyków, którzy mogliby mu dorównac w twórczości. TW to wielkość
            zmieszana z dojrzałością, zmianą, ewolucją i genialnością a także z radością,
            miłością i smutkiem.
            Tomek jest super.Niesamowity gościu,niesamowita muza,i cudowne melodie.
            Bylem na jego koncercie
            A nawiasem mówiąc wszyscy, którzy kochają drewniany głos Toma, niech posłuchają
            Johnego Cash'a, to też jest to co Tygryski lubią najbardziej
            A zwlaszcza serie American Recording.
            • Gość: caroli_ne_86 Re: z polskiego bluesa to nie lubię. mnie się IP: *.static.espol.com.pl 18.05.09, 20:13
              Johnny Cash jest raczej dobrze znany, ikona muzykismile
              Pozdrsmile)
              www.youtube.com/watch?v=zqA0_Ge2_UE&feature=related
              • Gość: caroli_ne_86 Re: z polskiego bluesa to nie lubię. mnie się IP: *.static.espol.com.pl 26.05.09, 11:39
                Wracając na chwilke jeszcze do tej wyrazistej indywidualnej postaci jaka jest Waits dodam ,ze zachwyca mnie jego talent ..komiczny i dystans jaki zachowuje do swojego ..wizerunku a najbardziej to ,ze czesto nie wiem kiedy mówi poważnie a kiedy żartujesmile
                Podziwiam rowniez jego talent ..aktorski a szczegolnie scenę z Draculi gdzie jako Renfield zjada owady :muszki i pająkismile))
                Pozdrawiam
                www.youtube.com/watch?v=qVaEPx_VyXs
        • s.os55 Re: Panie Master ,oj nieładnie tak ... 18.02.09, 15:26
          caroli_ne_86 napisała
          > Lubię uśmiech szaleńca, Toma Waitsa ,jego ryki , i skowyki , mruczanda i krzyk
          > i i karykaturalny grymassmile
          > Muzyka rockowa i bluesowa jak również celtycki folk, na plycie "„Bawlers&
          > #8221;smile
          > Na "Bone Machine” uzywa nawet biblijnego ..języka smile
          > Mysle ,ze ten artysta zasługuje na osobny ..wątek.
          > Kiedy śpiewał w Warszawie "Jockey Full of Bourbon"miałam 14lat ,jeszcze go nie
          > znałam.
          > pl.youtube.com/watch?v=4KzbT2vfwPA
          > Pozdrsmile)
          >

Tak Carolinko.Genialny. Bez dwóch zdań.Kiedy byłem na jego koncercie mialem
          wrazenie ze podloga drzy od glosu Toma!Pozdrawiam
          • Gość: nie Re: Panie Master ,oj nieładnie tak ... IP: *.ip.netia.com.pl 18.03.09, 11:41
            mnie sie nie podoba Zachrypus taki z niego .
            • caroli_ne_86 Re: Panie Master ,oj nieładnie tak ... 18.03.09, 19:33
              Oj tam , właśnie dzieki tej chrypce był rozpoznwalny , napewno tego głosu nie można pomylić z żadnym innymsmile
              Pozdrsmile)
              www.youtube.com/watch?v=W9mhsW5aWJM&feature=related
    • tok33 Re: Blues. 02.01.09, 17:33
      Blues..do bluesa trzeba dojrzec bluesem trzeba sie zarazic bluesa trzeba kochać
      bluesem trzeba życ aby móc (!!!) to zrozumieć.
      Dżem, Stevie Ray Vaughan, B.B King (król, i mistrz wink), Bob Dylan, Eric
      Clapton.. Uwielbiam ten typ muzyki, wprowadza w mojej głowie niesamowity nastrój wink
      Jednak rzadko się spotyka ludzi słuchających Dżemu Już nie mówiąc o całym
      bluesie winkJa wole stary Dżem niż nowy...
      Zastanawia mnie jedno na tym świecie a mianowicie wink Czemu ludzie praktycznie
      słychają Techno.Oraz Hip - Hop(hip-hop to nie jest muzyka, a kultura. kultury
      się nie słucha)
      mówie głównie o młodzieży jak i osobach po 18stce . Nie rozumiem tego . Kiedyś
      też słuchałam techno ale z czasem łubudubu przestało mnie kręcić
      • billy.the.kid Re: Blues. 02.01.09, 17:50
        słucham tego od pół wieku/50 lat/
        zaczynałem od elvisa/tak,tak-on śpiewał bluesa/-chocby lawdy miss clawdy,one
        night.pózniej poszedł w komerchę-skądinąd-doskonałą.
        ale następne 45 latek to blues.
        wczoraj z radością obejhrzałem se filmidło pt.RAY.
        • tok33 Re: Blues. 25.02.09, 10:43
          To masz już spory staż .pozdr!!
          • billy.the.kid Re: Blues. 25.02.09, 13:41
            no,już bliżej niż dalej.
            • Gość: :0 Re: Blues. IP: 77.252.231.* 11.03.09, 17:32
              co ty moja babka zyje juz 97 i nie mysli umierac
      • Gość: Master Of Desire może Cię zaskoczę ale hip hop wywodzi się z tej IP: *.chello.pl 02.01.09, 18:19
        samej linii co jazz i blues, tylko jest duchem nowych czasów i wielkomiejskiej
        dżungli. istnieją zespoły hip hopowe grające blues.

na przykład

Bluescholars

Everlast: Whitey Ford Sings The Blues

to klasycy hip hopowi grający blues

lubię "blues" rozumiany jako pewien punkt wyjścia, tak jak lubię synkopacje w
        muzyce jazzowej. za to ile można jechać na podobnym, jednym motywie? ciekawe
        jest to co idzie w alternatywę, aczkolwiek może mieć klimat bluesa, słuchając
        takie zespoły bardzo młode jak Sons And Daughters, czy Pamela Tiffins które
        grają rodzaj muzyki alter-rockowej, raczej dla młodego słuchacza, słyszę tam
        mnóstwo bluesa, ale jako dalekiego przetworzenia. nie lubię bluesa, normalnego,
        bo klasyka dla mnie oznacza skostnienie, zatrzymanie się na jakimś jednym
        motywie. brak kreacji, brak poszukiwań, brak SZTUKI więc, a jedynie przyjemność,
        powielanie schematu.

młodzi ludzie najczęściej muzykę utożsamiają z pewną kulturą, subkulturą z którą
        się bardziej utożsamiają niż z muzyką.

etykietki de facto nie istnieją.

rap jest pewnym rodzajem muzyki o konkretnej definicji.

hip hop jako muzyka to jest SZTUKA SAMPLINGU to jest TURNTABLIZM, i ma korzenie
        w awangardzie jako sposób komponowania muzyki.

myślę że nie rozumiesz hip hopu, bo nie znasz, bo nie jesteś częścią pewnej
        subkultury albo nie próbowałeś się na nią otworzyć i z nią zderzyć
        doświadczeniem - bezocennie, po prostu zapoznając się z nią.

hip hop to duch czasów w jakich żyjemy, tak jak techno. łączy się z pokoleniem,
        dlatego ludzie tego słuchają jako ludzie młodzi. jest to znak czasów. tak na
        prawdę nie ma muzyki hip hopowej. posłuchaj sobie Dj Sushi, Dj Shadow, Dj Krush,
        Tricky, Dj Quest, polskiego Noona, Kanał Audytywny, a z drugiej Aesop Rock,
        Method Man, a jeszcze Paktofoniki, i potem tych wszystich raperów, Peję, itd,
        itp. coś ich łączy, ale to jest wszystko wielki styl. jak można nie rozumieć
        tego że ludzie słuchają jakiejś muzyki? w każdej jest coś ciekawego, jedni
        słuchają Grammatika, inni Fisza, inni Włodiego smile, inni Nagły Atak Spawacza, a
        inni słuchają sobie Skalpela ale każdy coś tu dla siebie znajdzie.

blues, coś tam wyraża, ale przecież nie jest gatunkiem lepszym czy gorszym od
        innych, jest w sumie strasznie zawężony.

mój ulubiony Dj Rupture gra w labelu Kida 606, który gra "hip hop" na laptopie.
        posłuchaj sobie Dj/Rupture i powiedz jak Ci to pasuje do "hip hopu". w gatunkach
        jest to hip hop. tak samo jak większość płyt z labela Tigerbeat6, posłuchaj
        sobie na przykład Anticonu, czy Mush Records, albo Lex Records, Prefuse 73 z
        Warpa, to jest HIP HOP. i co z tego? jest lepszy od większości dzisiaj
        nagrywanej elektroniki, czy muzyki alternatywnej.

techno to już w ogóle jest temat na miliardy lat. jedni słuchają dla estetyki i
        produkcji, ekstatycznej rytmiki, napięcia, transu, brzmień, odjazdu, inni na
        imprezy, czasem bardziej undergroundowe, czasem bardziej masowe. co tu jest do
        rozumienia? masz i poziom rozrywkowy, masz poziom intelektualny. znowu nie ma
        czegoś takiego jak "techno".

masz techno działające na wyobraźnię, masz wciągające rytmem, masz inteligentne
        konstrukcje, całą awangardę permutacji rytmicznych, masz odhumanizowane dźwięki,
        i masz muzykę działającą na emocję. znowu techno jest tylko formą, może wyrażać
        wszystko.

tak jak hip hop.

w przeciwieństwie do bluesa, który jest ograniczony, właściwie paroma
        instrumentami i taktami.

najśmieszniejsze co słyszę, to kiedy ludzie którzy słuchają np. bluesa, mówią że
        techno czy hip hop to jest "rąbanka" czy jeden beat, ciągle to samo. to są
        ludzie głusi. muzyka bluesowa ma wiele wiele więcej ograniczeń, niż techno które
        w szerokiej definicji może prawie wszystko. oczywiście poprzez wyrażanie się na
        żywo za pomocą instrumentów, można niby przelać trochę tej duszy, i każde
        wykonanie będzie nieco inne, ale wszystko kręci się wokół tego samego motywu,
        właśnie w bluesie! smile

lubię blues - wymieniłem, Hogo Race, Gallon Drunk, Toma Waitsa. ale trudno mi
        się kłócić o gatunki, że coś jest lepsze, albo gorsze. im bardziej wnikasz w
        klimat tym bardziej rozumiesz niuanse. blues dla mnie jest raczej formą muzyki
        "zwyczajnej", a taka mnie mniej interesuje. lubię muzykę poszukującą, a tak jak
        blues to i na mnie działa, folk, albo punk rock - czemu ludzie nie słuchają
        folka? przecież to taka ciekawa muzyka.

bluesa ludzie słuchają, bo ma on swoje przedłużenie w wielu innych gatunkach, w
        takiej czy innej formie - głównie rockowej. za to akurat zasłuchiwać się w
        "klasyce" jest trudno. na przykład Fred Frith a przede wszystkim Frisell, często
        sięga do tradycji bluesowej, ale nie nazwiesz pewnie tego bluesem.

aha, jeszcze bym zapomniał, Elliot Sharp nagrał bardzo dobrą płytę bluesową,
        Blues For Next smile

poza tym lubię Ribota, będzie to blues? to jest i blues, i sztuka, i jazz, i
        eksperyment, i improwizacja.

jest wielu niszowych artystów którzy grali na gitarę i głos, i był to "blues"
        wedle mnie, tylko to jest coś zupełnie innego.

na przykład :

Mike Boner smile

• billy.the.kid Re: może Cię zaskoczę ale hip hop wywodzi się z t 03.01.09, 08:20
          tym hip-hopem mnie NIE ZASKOCZYłEś.
          dobrze myślisz że nie rozumiem hip-hopu-i pomyśl jeszcze że jak na razie wcale
          NIE USIłUJę go zrozumiec.te PRZETWORZENIA są dla mnie za dalekie.stuka samplingu
          i turnatabalizm jakoś do mnie nie chce przemawiac,może ta sztuka mnie nie
          lubi?i jakoś dobrze mi z tym.tak jak ty NIE LUBISZ BLUESA NORMALNEGO. wolno ci,nie?
          3 akordy można grac na tyle jeszcze sposobów że ani ty ani ja nie wyobrażamy
          sobie tego.
          • Gość: Master Of Desire pisałem to do Toka :), bo on chyba powiedział IP: *.chello.pl 03.01.09, 17:15
            że kiedyś słuchał techno a młodzi słuchają hip hopu, i że on tego nie rozumie.

tak, tylko widzisz, blues jak dla mnie jest czymś takim jak powiedzmy RAP a nie
            HIP HOP.

rozumiesz, uważam że blues jest konkretnym zamkniętym aczkolwiek nie
            hermetycznie do końca, rodzajem pomostu między muzyką 'country' (ok, folkiem
            amerykańskim granym przez czarnoskórych), a muzyką rockową która wywodzi się
            poniekąd z country, i bluesa, potem dopiero nastał rock and roll, nie?

uważam że blues w wersji tu przedstawionej przez Tok 33 (Rava Blues) to jest
            tylko jakiś strasznie klasyczny wycinek - to tak jak by powiedzmy muzykę POWAŻNĄ
            sprowadzić do muzyki KLASYCZNEJ wielkich mistrzów z epoki ROMANTYZMU. albo jak
            by JAZZ sprowadzić do ragtime, i jazzu nowo-orleańskiego.

tak jak dzisiejszy jazz nie ma nic wspólnego z jazzem nowoorleańskim (w ponad
            99%), i swingiem (w ponad 80%), i ragtime (w ponad 99%), tak muzyka rockowa,
            która bardzo wiele zawdzięcza bluesowi i której częścią w jakimś stopniu
            pozostaje blues, jako jeden z korzeni z którego wyrasta, nie ma za wiele
            wspólnego z bluesem.

podział więc na HIP HOP i blues jest SZTUCZNYM i uproszczonym podziałem.
            adekwatny podział to podział na już bardziej

rap i blues

albo hip hop - i rock

bardzo wiele bluesa znajdziesz wśród niektórych twórców jazzowych, jak i
            rockowych, u samego Nicka Cave jest czasami aż ociekające bluesem granie.

ale to już nie jest blues.

HIP HOP jest tak szerokim zjawiskiem jak TECHNO, owszem, i ROCK,

blues, jest zawężony, i można go porównać na przykład z trance, w całym gatunku
            TECHNO, albo z electro, które było jednym z korzeni odmian hip hopu, rozumiesz
            co mam na myśli?

są ludzie którzy twierdzą że nie trawią żadnego rocka - jak w przypadku każdego
            tego typu zdania, jest to postawa laicka, która wynika z nie poznania różnych
            odmian rocka. puścisz delikwentowi, rodzaj post-rocka, krautrocka, metalu,
            industrialu, indie rocka, blue-rocka smile, psychodelicznego rocka, jazzrocka,
            rockandrolla, country-rocka, i się okaże że nagle wysłucha kilkadziesiąt płyt
            więcej, i będzie lubił sporo rocka.

tak jest z hip hopem, gość który mówi że nie lubi hip hopu najczęściej nie zna
            hip hopu, często jest uprzedzony, nie przesłuchał w całości ani 1 płyty, zna go
            z list przebojów. puścisz mu kilka różnych hip hopowych podgatunków i powie że
            lubi, ale że to jego zdaniem nie hip hop - bo nie wiedział jak wielkim
            zjawiskiem jest hip hop.

blues jest rodzajem muzycznego korzenia. tak jak rdzennego rapu, muzyki ulicy w
            hip hopie nie będzie lubić większość fanów HIP HOPU smile, tak większość fanów
            rocka pewnie nie przepada za bluesem w najczystszej postaci, chociaż jest on
            często źródłem, praprzodkiem, z którego wywodzi się nie tylko rockowa klasyka,
            ale i często bardzo alternatywne permutacje.

jeśli pod blues podciągniemy wszystkie pochodne, okaże się że bluesa słuchać
            będzie z chęcią bardzo wiele osób, tylko nie używajmy złych porównań - nie
            przystających do siebie.

hip hop miał tyle "korzeni" co jazz na przykład, praktycznie nie zliczysz. od
            elektroniki, awangardy, przez jazz, aż dziś po techno. muzyka się przenika.
            dziwne jest zderzanie ze sobą gatunków muzycznych które tak na prawdę są
            umownymi etykietkami.

oczywiście że można bluesa grać na kilka sposobów, tak jak można "rdzenny hip
            hop" - rap, uprawiać na miliardy sposobów. ale jak ktoś może pisać że on "nie
            rozumie" jak można to lubić albo czemu młodzież tego słucha?

tym bardziej dyskusja jest humorystyczna, kiedy akurat porównujący zderza ze
            sobą muzykę która (jak mniemam w jego rozumieniu) nie ma wcale odznaczać się
            większym artyzmem! czyli nie wymaga od słuchacza tego zrozumienia, jakiegoś
            większego skupienia, poszukiwań. jak zwykle w takich sytuacjach są podawane
            argumenty zastępcze (hip hop to nie muzyka tylko kultura - przyp. smile, a techno
            słuchał jak był młody smile, a teraz jest dojrzały więc dojrzał do bluesa. ok! ale
            czym jest wartościowszy blues od innej muzyki którą wymienił?

więc podaję mu że jest tam SZTUKA, jest FORMA, jest ABSTRAKCJA, jest
            EKSPERYMENT, a tego blues w formie "pierwotnej" jest pozbawiony.

lubię blues. bo jestem otwarty na każdą muzykę.

tylko jeszcze bardziej wolę plemienną muzykę etniczną, Aborygenów, albo
            indyjskie Ragi. ma właściwości mistyczne i katharsistyczne smile.

czy mam to porównywać z techno, czy hip hopem?

o to mi tylko chodzi.
        • caroli_ne_86 hip hop jest demorlizujący ... 03.01.09, 16:26
          i szkodliwy dla wspolczesnego mlodego ..odbiorcy a słuchająca tej muzyki młodzież to potencjalni bandyci .
          To nie moje słowa ale z taką opinia spotkałam się już wielokrotnie .

Moim zdaniem wszystko może być szkodliwe , każda twórczośc jeśli bedziemy ja odbierac niezgodnie z jej ..przeznaczeniem
          Ja słucham róznej muzyki jestem otwarta na każdego artystę jeli bedzie do mnie ..przemwiał tak samo jak dla przykładu Tangerine Dream
          i nie jest ważne w jakim stylu bedzie on ..tworzył- ważne ,zeby do mnie dotarła jego sztukasmile

Muzyka jest jezykiem naszych .emocji a hip hop to nie byt .samoistny- jak prawie każda odmiana muzyki- ,to cząstka pewnej kultury
          Czy tworcy np .muzyki klasycznej wiedzą o tym ,ze obecne nurty muzyczne moga wywołac doznania ktore klasykom są obce?

Jeśli chodzi o mnie uważam ,ze muzyka hip hopowa skomplikowana nie jest ,chodzi w niej bardziej o teksty , przesłanie ,zycie raperów i wszystkie sprawy związane z subkulturą
          Podobny dla mnie charakter miała muzyka ..punkowa choć cała ideologia "buntu' była mocnej zaakcentowana niż w ..hiphopie.

Chyba namieszałam ,jak zwykle ale reasumujac jesli chodzi o szkodliwość muzyki ,czesto tekstów pisanych przez jej tworcow to ja zapytam : czy każdy mlody człowiek wierzy w to co mowi jego idol?
          Czy nie potrafimy samodzielnie ..myśleć?
          • Gość: Master Of Desire Caroline - nie ma rzeczy szkodliwych. IP: *.chello.pl 03.01.09, 17:49
            są tylko różne OCENY.

oceny wynikają z ograniczeń tych którzy oceniają.

PRYWATNIE mogę powiedzieć że coś OCENIAM tak czy siak.

ale OBIEKTYWNIE nie ma w tym żadnej prawdy.

to punkt widzenia, wynikający z ograniczenia.

dla ludzi o zawężonym światopoglądzie zamkniętych na jakieś zjawiska - wszystko
            co im nie pasuje do ICH światopoglądu jest SZKODLIWE.

bo oni żyją w ograniczeniu.

oczywiście tego typu teksty są rodzajem humoru poranka, który mnie rozbawia
            każdego dnia, tak jak punk to brudas i dąży destrukcji, a metal to plugastwo i
            fascynacja złem, i opętanie Diabłem (najśmieszniejsze jest że Diabeł ma być
            gorszy od tego co normalne w rozumieniu "zarzuczających" smile. wszystko to są moja
            droga ograniczenia.

hip hop w warstwie tekstowej to jest forma ekspresji, jak w każdej muzyce są
            przesyłane różne treści. o ile PUNK z którym porównujesz hip hop dostarczał
            najczęściej treści wpisujących się w pewien kanon, tak hip hop jest dużo
            bardziej uniwersalnym i mniej hermetycznym językiem. hip hopowcy mówią wszyscy o
            różnych rzeczach.

czemu jest obawa przed takimi zjawiskami? mając na myśli hip hop stare dziadki
            pierdzące w stołek i przedstawiciele salonowego światka tzw. elitarnego,
            zwłaszcza ci co stają na straży pie...nych zwyczajów, norm, konwenansy, praw,
            ci - widzą zagrożenie w jak mówisz dosłownie DEMORALIZACJI.

rozumiejąc ją jako rodzaj oderwania się od tych sztywnych podziałów. tylko to co
            widzą społeczni mędrcy jako zło, ja traktuję jako same dobro smile. muzyka która
            wzywa do buntu, agresji, samodzielnego myślenia, sprzeciwu, łamania konwencji
            jest wartością już samą w sobie. jest przeciwnikiem jakiejkolwiek moralności.
            bowiem co ona oznacza? KANON. konwencję, coś narzucone z góry. jestem mesjaszem
            WOLNOŚCI smile. wolność nie uznaje żadnych narzuconych moralności.

hip hop promuje zerwanie z jakimikolwiek przyzwyczajeniami, trwałymi
            wartościami, i w tym jest podobny do punka zwłaszcza tego anarchizującego.
            propaguje kult jednostki, nie uznaje zwłaszcza tzw. wysokiej formy, jest muzyką
            walącą po mordzie, prawdziwą, mającą często "szokować", mającą być brutalną w
            przesłaniu. robi bardzo dobrą robotę. bo pokazuje młodym ludziom, że można
            inaczej. że nie trzeba słuchać tych debili w szkole co Cię próbują
            indoktrynować, że nie trzeba słuchać co Ci mówią w telewizji, uczy samodzielnego
            myślenia. pewnie dla wielu chamstwa. wolę chamstwo, niż tzw. kulturę zwłaszcza z
            tzw. warszawki smile.

to ogólne stereotypy, a wiadomo że w hip hopie jest miliardy zjawisk które
            stanowią wobec siebie wzajemną alternatywę. dla mnie największą wartość jako
            konsumenta sztuki hip hop ma w formie. uwielbiam na przykład Space Travellers,
            albo Philipa Jecka. lubię turtablizm i plądrofonię, pracę dj-a. hip hop często
            jest traktowany stereotypowo, często posługuje się stereotypem, ale zjawisko HIP
            HOP stereotypem bynajmniej nie jest.

opinia którą przytaczasz jest opinią człowieka niewyzwolonego który uznaje tylko
            jedynie słuszne racje. mówię Ci że ten sam człowiek ucieka przed satanistami,
            albo sektami, zakazał by puszczania filmów z przemocą na ekranie, i był za
            cenzurą płyt chociażby Lydii Lunch, czy death metalu. takich ludzi powinno się
            najlepiej za ich ograniczony umysł wysyłać do psychiatrów smile. a niestety takie
            palanty często mają w "kulturze" i "społeczeństwie" najwięcej do powiedzenia. to
            samo Ci powiedzą o prawdziwym undergroundzie, anarchizmie, albo alternatywie.
            trzeba ich olać ciepłym moczem, bo potem Ci już ku... nic nie pomoże smile))

a kto powiedział że sztuka (która nie ma mieć nic wspólnego z rzeczywistością bo
            to jest sztuka - może mieć, ale dlatego jest sztuką, że nie jest rzeczywistą
            codziennością smile - ma mieć "pozytywny" przekaz. podejrzewam że więcej samobójców
            zawdzięczamy depresyjnym piosenkom, o bardzo szczerym i introwertycznym
            charakterze, niż zabójstw wynikających z muzycznego promowania przemocy.

filozofia "przeciwników" zmierza oczywiście do cenzury i zakazywania pokazywania
            WSZYSTKIEGO, na rzecz tego "wybranego". oni nie rozumieją, że może być INNY niż
            ich wybór. to są ograniczone tumany smile

ze względu na "możliwe szkodliwe skutki" ci sami ludzie najchętniej by
            pozamykali wszystkich w domach, włączyli godzinę policyjną, zakazali wszelkich
            potencjalnych groźnych rzeczy które MOOŻE kiedyś zaowocują raz na milion
            przypadków jakimś wypadkiem. to przez nic na przykład nie mamy legalnych
            narkotyków, i mamy taki a nie inny kodeks karny, czy prawo dotyczące mediów. dla
            nich internet jest wielkim zagrożeniem, bo tu nagle wychodzi ten cały
            underground! to są beznadziejni ludzie smile

oczywiście te palanty ograniczone niezmiernie, nie będą w stanie spojrzeć na coś
            nie do końca DOSŁOWNIE

życie takie jak chcą ci którzy min. hip hop krytykują to życie jałowe i nudne,
            oparte na strachu i ciągłej walce o "bezpieczeństwo". zero realnego ryzyka, zero
            innego doświadczenia, zero masochizmu, zero zainteresowania, to jest najniższy
            poziom świadomości który charakteryzuje największą liczbę osób - niestety smile.

myślę że ci twórcy muzyki klasycznej rzeczywiście tego nie wiedzą, albo jak
            wyżej napisał Kid - nie chcą zrozumieć smile. im jest obca INNA wrażliwość. muzyka
            klasyczna nie ma w ogóle wymowy takiej, jaką może mieć hip hop. żaden kompozytor
            który został zarchiwizowany nie byłby w stanie klasyką dać takiego przekazu.

w rapie chodzi o teksty, hip hop to dużo więcej, i na pewno nie wszystko jest
            związane z jakąś "subkulturą" jedną którą rozumiem masz na myśli

myślę że teksty w każdej twórczości są od tego żeby zmusić do myślenia albo
            nasuwać SKOJARZENIA. nikt nie powinien traktować ich dosłownie, w hip hopie
            zwłaszcza zawsze poważnie smile

• caroli_ne_86 Re: Caroline - nie ma rzeczy szkodliwych. 03.01.09, 18:20
              Zgadzam sie ..( o rany!!) prawie w całości z tym co piszesz ale o tem ..potem bo ide na dłuższy spcereksmile
              pl.youtube.com/watch?v=_49f4Gdaoj8
              • Gość: Master Of Desire z pieskiem? :) IP: *.chello.pl 03.01.09, 23:37
                zimno dziś jest, a Ty zmarzluch jesteś. miałem czerwone ręce od tych pętli
                którymi dziś sobie dźwignie obciążałem wink. jakaś dziwna pogoda. podobała mi się
                taka zima jak rok temu, moja pogoda.

• caroli_ne_86 Re: z pieskiem? :) 03.01.09, 23:57
                  Gość portalu: Master Of Desire napisał(a):

> zimno dziś jest, a Ty zmarzluch jesteś.

Hah ,miał być tylko spacerek a skończyło sie na tańcach w pewnym ..klubie Trochę krótko ale nadrobię ,wkrótcesmile
                  No i ..rozgrzana ( ogrzana) ..jestemsmile
                  > miałem czerwone ręce od tych pętli
                  > którymi dziś sobie dźwignie obciążałem wink

Boższeeeeee.

> jakaś dziwna pogoda. podobała mi się
                  taka zima jak rok temu, moja pogoda.

Nie lubię ..zimysad Snieg powinien byc tylko jeden dzień ,po to żebym mogła ulepić ..bałwanka smile
                  pl.youtube.com/watch?v=11Gs-rfPPis
                  • Gość: Master Of Desire śnieg służy do studzenia gorących ciał IP: *.chello.pl 04.01.09, 02:10
                    podczas pewnych praktyk o podłożu erotycznym - może być nawet brudny i
                    błotnisty, bo w mrozie wszystkie zarazki giną!

• Gość: bluesmen Re: śnieg służy do studzenia gorących ciał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.09, 15:52
                      Wam obojgu ( Caroline_86 0 Master of desire) dziekuje i z przyjemnością będe
                      Was czytał jezeli zdecydujecie wrocić na to forum .
            • caroli_ne_86 Re: Caroline - nie ma rzeczy szkodliwych. 06.04.09, 21:38
              Wrocę jeszcze na chwilkę do naszej ..rozmowy choć wiem ,ze już tu nie piszesz ale może przeczytasz ,kiedyś??
              Mnie smucą komentarze typu:'czego Ty sluchasz ,nie znasz sie na muzyce" jestem z innej bajki nie slucham takiego badziewia"..itp...Mozna wymieniać bez ..końca.
              Ludzie często nie potrafią jakby ..otworzyć się na inne dzwięki- a może nie chcą? ale dlaczego nie chcą spróbować rozwinąć swoją wrażliwość.... muzyczną ?
              Ja uważam ,że jeśli ktoś podchodzi do muzyki z serduszkiem to będzie zawsze ..poszukiwał.

Ja poznałam wiele gatunków(?) muzycznych ...
              (ile jeszcze przede mna??, ho ho)
              Był taki czas w moim życiu kiedy to byłam przesiąknieta twórczością .Szostakowicza, Gerard,Wagnera Bacha,Chopina,Schuberta, i wielu innych doskonale każdemu znanych ale zawsze szukałam czegoś ..więcej.
              ( do wymienionych również wracam, wszystko zależy od nastroju)
              Weszłam też kiedyś w świat muzyki niecoinnej niż tradycyjnej harmonii i... rytmiki w ktorej jest wielowarstwowośćsmile
              i ..jak wiesz min. klimatyczny Ambient ,ktorego poznawanie zawdzięczam w dużej mierze Tobie, przypadków nie ma ,to było celowesmile
              Uświadomiłam sobie potęgę tej ..muzyki ,gdzie każdy dzwięk wpływa na ..psychikę w absolutnie subtelny ..sposób: ,każda barwa implikuje w serduszku i ..umyśle
              Dzwieki kierują ..nami,czysty mistycyzm.
              Sztuka.Gdzie słychać w detalach wielki kunszt.. muzyków.
              I cały czas odkrywam jej ..piękno.

Ilu jest muzyków którzy tworząc nie myśla o tym czy to się ..sprzeda czy będzie popularne, brak w tym elementów ..kalkulacji- oni po prostu tworzą to czego sami chcieliby ..posłuchać.

Mam dwóch kolegów z ktorych jeden mieszka w jednorodzinnym domku i tam w piwnicy ..tworzą ,dla siebie i dla Nas..Ich znajomych.
              Podzwiam Ich umiejętności ..techniczne, eksperumentują , coś o zabarwieniu psychodelicznym smile czuć radość ..grania ,nie ma w tym ..przymusu , po prostu jest tylko przyjemność z tworzenia.
              Lubie bywać z Nimi w Ich ..piwnicy.
              I o dziwo _ trafili do wielu umysłów ..zamkniętych(jak mówią) swoich konserwatywnych ..kolegów ,słuchaczysmile)
              pozdrawiam
              www.youtube.com/watch?v=z9iOlhJfk_k&feature=related
        • Gość: !!! Re: może Cię zaskoczę ale hip hop wywodzi się z t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.09, 15:58
          HIP HOP TO DNO
      • cayetan Re: Blues. 18.03.09, 21:27
        tok33 napisał:
        > Jednak rzadko się spotyka ludzi słuchających Dżemu Już nie mówiąc o całym
        > bluesie winkJa wole stary Dżem niż nowy...

Słucham. Dżem jest odtrutką na wszystko co złe, smutne, szare, a kiedy słucham
        - płaczę i robi mi sie lżej.
    • Gość: charon dziwne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 12:37

Kulturowo jesteś Polakiem, Słowianinem, więc powinieneś sobie
      włączyć mazurka Chopina i odczuwac rozkosz and uniesienie a ni
      ejakiegoś bluesa czy muzykę eskimoską. Wyobraź sobiedla odmiany
      Murzyna z Bronxu, jak czuje relaks i przypływ pozytywnej energii
      zapie...jąc polskiego oberka i jak by to go grzało.

jesteś białasem, nie masz odpowiedniego kumatoxu w dna, tobie się
      wydaje że rozumiesz bluesa podobnie, jak ci się wydaje, że rozumiesz
      co do ciebie mówi twój pies.

ahoj.

BLA BLA BLA
      BLAAAA!!!!
      • billy.the.kid Re: dziwne. 03.01.09, 14:37
        widzisz żółtku-blues to nie matematyka zeby go rozumiec.
        tniutniam afroamerykanina z bronksu i ten no jak on, no...o wiem-kumatox
        najbardziej w dna.
        jakoś tak smiesznie co miem siem wydaje i co rozumiem wiem, rozumiem i wydaje
        miemsiem zdziebko lepiej od ciebie co to wiesz że miem siem wydaje że rozumiem
        co miem si9em wydaje.poniał?
        • Gość: charon czyli jesteś arabem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 15:08
          i spokojnie możesz kupować aborygeńskie płyty śpiewane przez
          Mazowsze.
          jest w nich tyle uniwersalnych informacji, że nóżka sama chodzi.

poza tym bla bla bla bla bla
          BLA BLA.
          oraz welkie BLAAAAAAAAA!

blablusie.
          • billy.the.kid Re: czyli jesteś arabem 03.01.09, 15:14
            widzisz blablusiu-to czy kupię se mazwosze,czy aborygenów-to tylko moja brocha.
            a bluesa słucham- BO LUBIę.
            • s.os55 Re: czyli jesteś arabem 17.03.09, 16:26
              Utwóry wywiera na słuchaczu chwilami hipnotyczne wręcz wrażenie
          • s.os55 Re: czyli jesteś arabem 17.03.09, 16:26
            Gość portalu: charon napisał(a):

> i spokojnie możesz kupować aborygeńskie płyty śpiewane przez
            > Mazowsze.
            > jest w nich tyle uniwersalnych informacji, że nóżka sama chodzi.
            >
            > poza tym bla bla bla bla bla
            > BLA BLA.
            > oraz welkie BLAAAAAAAAA!
            >
            > blablusie.

Ciekaw co Ty chopie łykasz??smile
            • Gość: hihi Re: czyli jesteś arabem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.09, 12:23
              moze denataurat?
        • caroli_ne_86 Re: dziwne. 06.04.09, 23:25
          Nie wiem jak Inni ale ja nic z tego nie zrozumiałam ,Billysmile)
          Pozdrówka
          www.youtube.com/watch?v=0mSIUTyT-CQ&feature=related
          • billy.the.kid Re: dziwne. 07.04.09, 20:21
            widzisz karolciu-właśnie ło0 to siem rozchodziło.
            • caroli_ne_86 Re: dziwne. 07.04.09, 22:04
              billy.the.kid napisał:

> widzisz karolciu-właśnie ło0 to siem rozchodziło.

Kyryje Elejson!O co??
              Ja jestem ..opózniona ,nie znam takich Billowskich ..bajerówsmile
              Czy to się też ..dmucha ,możesmile)
              Milego wieczru..Billy
              A na dobranoc 'zaśpiewam Ci tak':
              www.youtube.com/watch?v=_iDdIO2HBHU&feature=related
              • billy.the.kid Re: dziwne. 07.04.09, 22:07
                właśnie o to co by napisac bardzo niezrozumiale. miało to chyba
                związek z poprzednimi liścikami. ale nie jestem pewien.
                • Gość: pozdrawiam Re: dziwne. IP: *.static.espol.com.pl 26.10.09, 18:43
                  billy.the.kid napisał:

> właśnie o to co by napisac

smile))
                  www.youtube.com/watch?v=RPwDqFf4NJI&feature=PlayList&p=8FE4B9EA397D0065&index=0&playnext=1
      • Gość: he he Re: dziwne. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.09, 16:00
        charon jakis ty ciemniak chopie
    • Gość: Rockmaniak Najlepsza kapela bluesrockowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 18:48
      To Ich Troje.
      • Gość: gość Re: Najlepsza kapela bluesrockowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.09, 12:53
        oni jeszcze 'zyja'????
    • Gość: Meloman Blues jest archaiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 18:51
      Ta muzyka zatrzymała się na trzech akordach. Nic się w niej nie
      dzieje ciekawego. Jest nudna po prostu. Wypocin niejakiego Master Of
      Desire, który do bluesa zaliczył Toma Waitsa nie komentuję.
      • billy.the.kid Re: Blues jest archaiczny 03.01.09, 19:28
        mogą byc trzy akordy-a dobre
        może byc 194 i 1/2- a do dupy.
        • Gość: wah Re: Blues jest archaiczny IP: *.multimo.gtsenergis.pl 04.01.09, 00:32
          pl.youtube.com/watch?v=hfPgj4bviKY
          hehe, tylko trzy i to jeszcze takie przy końcu gryfu i na 3 palce smile
          • tok33 Re: Blues jest archaiczny 25.01.09, 19:05
            Gość portalu: wah napisał(a):

> pl.youtube.com/watch?v=hfPgj4bviKY
            > hehe, tylko trzy i to jeszcze takie przy końcu gryfu i na 3
            palce smile
            Co ty mozesz wiedzieć o blusie dzieciaku?
            Myslalem ,ze dorosły facet jesteś ale ty dzieciuch jestes i troll .
      • Gość: Master Of Desire bynajmniej szanowny Melomanie nie chciałem bluesem IP: *.chello.pl 03.01.09, 23:35
        urazić Toma Waitsa smile, tak jak nie chcę Hugo Race, czy nie chciałbym na przykład
        Gallon Drunk ale nie zmienia to faktu, że korzenie bluesa są tak country i
        folkowe, i blues też ma tyle co prawda bliskich sobie odmian, że nie sposób
        bluesa w muzyce Waitsa nie dostrzec smile. jest to jeden z najbardziej bluesowych
        artystów pchających ten gatunek na przód, ale to dobrze że nie usłyszymy go na
        Rava Blues smile. masz w tym zaprzeczenie, że blues jest "archaiczny" i nie może
        się rozwijać. oczywiście możemy Waitsa zaliczyć do "piosenki pijackiej", albo
        songwriterów, tylko że to też nie będzie "czysta prawda". jeśli Waits nie jest
        bluesem, to w takim razie rzeczywiście pozostają 3 takty smile))

w takim razie Kanał Audytywny nie jest hip hopem

Matt Elliott (który nagrał nawiązującą do bluesa "Drinking Songs" smile, nie jest
        wcale trip hopem

Future Sound Of London nie jest ambientem

Autechre nie jest techno

Mouse On Mars nie jest postrockiem

i kłócimy się o etykietki.

albo blues ma jakąś swoją alternatywę, albo istnieją "ścisłe gatunki" 5% muzyki
        - i sama alternatywa.

sam jestem za tą opcją, bo nie lubię etykietek.

normalniejszego bluesa niż Waits - nie za bardzo lubię słuchać.

• billy.the.kid Re: bynajmniej szanowny Melomanie nie chciałem bl 04.01.09, 09:25
          ledbelly -to normalniejszy -czy może ociupinkę mniej normalniejszy???
          • Gość: i_dama40 Re: bynajmniej szanowny Melomanie nie chciałem bl IP: *.ip.netia.com.pl 23.02.09, 17:15
            jak nie ma mastera od de sirre to wy nic nie umiecie o muzce powiedzić!
            • Gość: billy Re: bynajmniej szanowny Melomanie nie chciałem bl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.09, 09:38
              bo to widzisz tak jakoś śmiesznie muzyczka jest do SŁUCHANIA.
              są panienki które z uwagi na swoją brzydotę, do podniecenia partnera
              muszą używac muzyki jako afrodyzjaka.
              ja se dobieram panienki które same mogą doprowadzic do wzwodu.
              u ciebie z liścików widac braki.
              • Gość: hihiih Re: bynajmniej szanowny Melomanie nie chciałem bl IP: *.nitka.net.pl 12.05.09, 11:45
                to jakie dobierasz 15 latki?? hihiihihih
    • Gość: Lona Re: Blues. IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.01.09, 19:58
      Rysieeek! crying
    • Gość: wah Re: Blues. IP: *.multimo.gtsenergis.pl 05.01.09, 22:25
      Blues to muzyka do grania. Słuchać tego? Dajcie spokój...
      • billy.the.kid Re: Blues. 06.01.09, 10:29
        nie musisz.
        • Gość: dama40 Re: Blues. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.09, 13:54
          to nie jest muzyka!!! to jekanie brzdakanie na gitarze i nic wiecej
          • billy.the.kid Re: Blues. 07.01.09, 15:21
            doda i kasia szarmach są lepsze.
        • Gość: bluesmen Re: Blues. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.09, 15:53
          I o to chodzi*billy.the.kid * ,że nikt nie musi słuchać tego co inni-każdy
          wybiera coś dla siebie co sprawia mu przyjemność.pozdr.
      • Gość: bluesmen Re: Blues. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.09, 15:50
        Wah , mało mnie obchodzi zdanie trolla!
        • caroli_ne_86 Re: Blues. 08.01.09, 14:03
          Gość portalu: bluesmen napisał(a):

> Wah , mało mnie obchodzi zdanie trolla!
          Jeśli mogą prosić ...
          Proszę piszcie o tym w czym znajdujemy ukojenie, o tym co często jest odzwierciedleniem naszych myśli
          o ..MUZYCEsmile
          Pozdrsmile)
          pl.youtube.com/watch?v=0mSIUTyT-CQ
    • Gość: i tyle Re: Blues. IP: 77.88.133.* 09.01.09, 14:08
      Nie lubie blusa Wole zdecydowanie roka .
      • billy.the.kid Re: Blues. 11.01.09, 23:43
        tak sobie obejrzałem pare chwilek temu jak sweet home chicago zagrali w cudownej
        zabawie clapton,guy, gdzieś tam i winter i paru innych ludków.
        nie mam żadnych pytań.
        • Gość: ja Re: Blues. IP: *.ip.netia.com.pl 07.02.09, 15:57
          to byly czsy ktore nie wroca
          • billy.the.kid Re: Blues. 07.02.09, 17:46
            muzyczka zostaje.
            nie wrócą czasy mozarta-i co,-wykreslic z rejestrów.?
            • Gość: wah Re: Blues. IP: *.multimo.gtsenergis.pl 07.02.09, 17:56
              nie wrócą czasy piratów z karaibów, greckich filozofów i epidemi dżumy w
              średniowieczu i walki człowieka pierwotnego z tygrysem szablozębnym, co za
              błedne myslenie smile)
              • tic.69.tac Re: Blues. 16.02.09, 15:25
                jak i nie wroca czasy dobrych bluesmenow..
                • tok33 Re: Blues. 02.03.09, 16:00
                  tic.69.tac napisał:

> jak i nie wroca czasy dobrych bluesmenow..

tu tez się zgodzę..

• tic.69.tac Re: Blues. 04.03.09, 15:35
                    'Piątka' jednym słowe.
    • Gość: !! Re: Blues. IP: *.ip.netia.com.pl 19.02.09, 11:06
      To najlepsza muza !!
    • Gość: BB Re: Blues. IP: *.ip.netia.com.pl 19.02.09, 12:01
      Na początku był blues... i do dziś nie ma sobie równych.
      Magic Slim , Joe Bonamassa,After Blues,Grzegorz Kapołka Trio , Blues Flowers,
      Kasa Chorych .
      • aagale Re: Blues. 08.04.09, 20:48
        Więc stało się wink

Joe Bonamassa i Magic Slim and The Teardrops na jednym koncercie w Polsce.
        24 kwietnia 2009 obaj, doskonali bluesowi artyści wystąpią w Warszawie.

więcej na www.festiwal.waw.pl
    • Gość: ob Re: Blues. IP: *.ip.netia.com.pl 23.02.09, 16:41

Blues jest wtedy, kiedy człowiekowi jest źle.Ma ochotę z tym skończyć, więc
      chwyta instrument i wypędza niebieskie cholerstwo z głębi trzewi. Trzeba mieć
      jaja, by graćbluesa
      Jeden z najwybitniejszych polskich muzyków bluesowych, kompozytor, gitarzysta i
      wokalista to rzrzacz jasna Tadeusz Nalepa
      • Gość: wah Re: Blues. IP: *.multimo.gtsenergis.pl 23.02.09, 17:59
        www.youtube.com/watch?v=ndiMnwz5XjA
        świetny jest kawałek, zwłaszcza z bluesową nutką
        przekorny jestem wink

no i oczywiscie Heniek i klony
        • billy.the.kid Re: Blues. 04.03.09, 19:11
          chłopaki-bez paniki. dobrzy bluesmania są,żyją i czują się całkiem dobrze.
          może nie są, w masie chałtury, dostrzegalni, ale muzyczka trwa.
          są to ludkowie dla których na pierwszym miejscu jest muzyka-kasa,gdzieś tam- na
          kolejnym.
          • billy.the.kid Re: Blues. 04.03.09, 21:29
            vide ostatnie granie w lipcu mayalla. miał skłąd złożony z młodych
            chłopaków.grali tak że szczyny zmamieniały sie w benzynę.
            • Gość: o Re: Blues. IP: 77.252.231.* 11.03.09, 17:34
              dobre porownianie!!
              • billy.the.kid Re: Blues. 12.03.09, 08:50
                nie moje-to cytat z bluesbrothers.
                • Gość: po Re: Blues. IP: 77.252.231.* 07.04.09, 14:01
                  ty tez masz billy kidzie duzo waidpmosci w glowie.
                  • billy.the.kid Re: Blues. 07.04.09, 20:17
                    a bo ja wiem?
                    zdziebko się słuchało.
    • Gość: n Re: Blues. IP: 77.252.231.* 10.04.09, 15:35
      yes
      • billy.the.kid Re: Blues. 14.04.09, 11:03
        grało się coś takiego w schemacie E,A,H.

wpadłą ciocia razo do studni
        i tam leży już od stu dni.
        uważajcie moi mili
        byście cioci nie wypili.
        i po tym taki blusowy pochodzik.
        • billy.the.kid biali bluesmani. 22.04.09, 20:51
          tak se przypomniałem bluesbrazersów.
          dwóch takich chłopaków
          donald duck dunn-bas, steve "colonel"cropper.
          • s.os55 Re: biali bluesmani. 28.04.09, 13:06
            croppea pamietam z Blues Brothers On chyba byłnajbardziej wpływowym gitarzysta
            w Memphis sceny muzycznej duszy.
          • caroli.ne.86 Re: biali bluesmani. 01.11.09, 21:38
            billy.the.kid napisał:

> donald duck dunn-bas, steve "colonel"cropper.

Bluesy można znaleźć też w nagranich muzykow z kręgu rocka :J.Beck A.Lee i wielu ,wielu innych ale mnie zachwyca ,świetna grą na gitarze i emocjonalnym bardzo podejściem do ..wokalu niezyjący już niestety ..Rory Gallagher .
            Pozdrawiam
            www.youtube.com/watch?v=33Jaodra7AY&feature=related
            • s.os55 Re: biali bluesmani. 16.11.09, 14:02
              To jeden z tego 'mlodszego' pokolenia wtedy w tamtych czasach
              Szkoda ,ze odeszlaś z forum ,mnie juz tez tu odechcialo sie pisać
              P o prostu nie ma juz tamtej atmosfery i nie ma ludzi, ktorzy mieliby cos do
              powiedzenia w tematach muzycznych
              Pozdrawiam i trzymaj sie carolinko,wszystkiego dobrego - zasługujesz na to co
              najlepsze moze spotkać czlowieka w zyciu.
    • Gość: malgosia Re: Blues. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 18:30
      to nie muzyka
    • airbourne Re: Blues. 25.04.09, 13:44
      ja polecam nowa plyte the dereck trucks band ! mistrzostwo swiata jak dla mnie
      • Gość: Konrad Re: Blues. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.09, 20:54
        Masz racje ,znam ,cudenko
      • Gość: Sara Re: Blues. IP: 77.252.231.* 21.08.09, 13:51
        Bardzo dobra plytka Sluchalam ja u kolezanki.
    • Gość: i juz Re: Blues. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.09, 16:14
      Blus to moja muza Jedyna Najlepsza dla mnie .
    • Gość: kar Re: Blues. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.09, 14:38
      Dla mnie najleprszym Bluesmenem jest Frank Morey.
      Polecam też gitarzystów - B.B. King'a, T-Bone Walker'a, oraz wokal/harp - John
      Mayall z zespołem The Bluesbreakers (najlepiej płyta nagrana z Ericem Claptonem)...

Polacy?

No, oczywiście Sławek Wierzcholski, Tadeusz Nalepa, troche mało ale polska
      scena bluesowa potrzebuje napływu świeżej krwi
    • Gość: Konrad Re: Blues. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.09, 17:59
      Bluesmen to podono jest czlowiek ktory moze uleczyć duszę
      Taka energetyczna i kultowa postać polskiego bluesa był i jest chyba Irek Dudek

Najlepsi to Ray Charles, B.B. King i Jimmie Vaughan i Samuel James
      Z polskich jeszcze Nalepa
    • izk-a84 Re: Blues. 29.08.09, 19:42
      Muzyka dla pastuchów owiec to jest?tak przeczytalam w tygodniku dla kobiet
      • billy.the.kid Re: Blues. 29.08.09, 21:28
        posłuchajcie LEADBELLEGO.
        • izk-a84 Re: Blues. 31.08.09, 16:10
          Nie rusza mnie Nic a nic .Lepsza Brytney.
      • Gość: mon Re: Blues. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.09, 14:59
        ale piep,szysz izk.a84!
    • Gość: muzyk Re: Blues. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.09, 14:08
      _Dla mnie najleprzym Bluesmenem jest Frank Morey. Ma świetny troche ochrypły
      głos, a jedną z najleprzych piosenek moim zdaniem jest ,,I know ".
      Posluchajcie
      www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=qsGarRiBEuY________________
      "Obecnie bluesmani wolą pokazać w swojej grze jakich technik się nauczyli,
      zapominając o przekazywaniu przez muzykę swoich uczuć. Sam się do tego
      przyznaję..." Khalif Wailin' Walter
      • Gość: muzyk Re: Blues. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.09, 14:10
        ykraz jeszcze Frank
        www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=qsGarRiBEuY
    • Gość: i tyle Re: Blues. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.09, 15:06
      najbardziej mnie zachwycili, jak do tej pory, John Lee Hooker i B. B. King, a z
      harmonijkarzy Sonny Terry. Nie wolno tez zapominac o "wspanialych dziewczynach",
      jak to okreslil Slawek Wierzcholski w swojej piosence - dla mnie niesamowity
      klimat maja kawalki Bessie Smith big_grin Natomiast co do polskiego bluesa - nie mam
      zadnych watpliwosci, Tadeusz Nalepa byl jego najwybitniejszym przedstawicielem.
    • Gość: lol Re: Blues. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 16:01
      Zapoomnieliscie o The Blues Brothers?nierozerwalnie kojarzony z kultową komedią
      muzyczną “The Blues Brothers”.
      • billy.the.kid Re: Blues. 02.10.09, 21:23
        to racej kapela stworzona wyłącznie do tego filmidła/zresztą
        przeuroczego/. po sukcesie kontynuowali.
        stworzeniu na bazie kapeli booker t and mgs.
        tzn dunn i cropper.
        • billy.the.kid Re: Blues. 02.10.09, 21:33
          fajne green onions to wynalazek bookera.
    • Gość: rr Re: Blues. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.09, 15:18
      Nie slucham bluesa ,dla mnie to nie jest muzyka
      Slucham tylko klasyki: Czajkowski i podobni.
    • bluesferajna Re: Blues. 29.10.09, 13:20
      Już Cię lubię mimo że się nie znamy
      Życie płynie bluesem, Bill Williams śpiewał życie jest jak przyprawy do zupy,
      jesli sie je dobrze używa dania sa smaczne i pięknie pachną.
      Szerzmy bluesa i mówmy o nim gdzie sie da bo był i jest i będzie zwsze warty
      wsparcia i wiary w prawdziwość.

www.myspace.com/bluesferajna
      www.myspace.com/olekblues
      www.olekblues.pl.tl
    • Gość: pol Re: Blues. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 23:32
      NIGDY NIEZAPOMNIANY T.NALEPA ,najlepszy polski bluesman
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka