Dodaj do ulubionych

Życzenia świąteczno/noworoczne

19.12.10, 18:29
Zdrowych, Wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego 2011 Roku dla wszystkich czytelników Forum, a zwłaszcza dla Fanów Bg
życzy
Krzysztof
(do zobaczenia w przyszłym roku na plaży Morza Czarnego)
Obserwuj wątek
    • renle Re: Życzenia świąteczno/noworoczne 19.12.10, 22:46
      Dziękujemy i wzajemnie :-) Spokoju i radości na Święta, wspaniałych wakacji w Bułgarii dla wszystkich! :-)))
    • iwko-ska Re: Życzenia świąteczno/noworoczne 20.12.10, 09:44
      Ja wszystkim fanom bułgarskich plaż i morza życzę, aby w roku 2011 mogli się do woli delektować urokami tych pięknych miejsc :)
      • Gość: maranka Re: Życzenia świąteczno/noworoczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 11:53
        I ja się dołączam
        il.youtube.com/watch?v=XqjxqJb8YIU&feature=related
        "Звънче звъни" ("Jingle Bells")
        Tekst bułgarski: А.Бoтyшaрoвa
        Muzyka: Дж.Пиерпoнт

Вдигa oблaк cняг
        кoнче c бyден бяг,
        пo пoля летим
        и cе веcелим!

Виж лyнa изгря
        пътят зaблеcтя
        нaшaтa шейнa лети
        и звънче звъни.

Пр.: Зън, зън, зън...
        Стaвaйте oт cън.
        Вижте, вън шейни летят
        и звънци звънят!

• turx01 Dziękuję, dziękuję, wzajemnie życzę Tobie 25.12.10, 10:58
      a także wszystkim tutejszym Fanom Bułgarii
      zdrowia, pomyślności, także w interesach.
      No i do miłego spotkania przy Zagorce
      w Cacao Beach albo Den Glade Viking.

turx01

PS.
      Maranka - napisz proszę ze 2 słowa jak w Bułgarii obchodzi się Въдин вечер :-)
      • Gość: maranka Re: święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.10, 19:01
        No więc muszę Cię zmartwić , bo mogłabym pisać dużo o tradycjii , zwyczajach ale to pewnie wiesz a jezeli nie to wszędzie można przeczytać. Prawda jest taka ,że te typowe tradycje i zachowania to mozna jeszcze spotkać tylko na wsi i to nie zawsze - podobnie jak u nas. Pospolita bułgarska rodzina zasiada do kolacji / dużo wcześniej niz u nas/ w dużym gronie bo zaprasza sie całą rodzinę i spędza ze soba wieczór przy stole zastawionym smakołykami -podobnie jak u nas. Są dania z ryb , pitki, tikwenik ,gotowane żyto,sarmi, banica ,nadziewane czuszki itp.
        Sorry ,że nie piszę o ogniu , stole na słomie ,o nadawaniu imion zwierzętom , kichaniu, kolędowaniu itp ale ja się z tym nie spotkałam no chyba,że w górach zorganizowany był taki teatr dla turystów...
        Ja na własne oczy widziałam pitkę z pieniążkiem w środku - która osoba dostanie ten kawałek ciasta, ma zapewnione szczęście na cały rok.
        Na Nowy Rok zostałam "wysurwakana " surwaczką przez plecy przez bułgarską babcie - i to wszystko z czym ja sIę spotkałam - muszę nawet powiedzieć ,że nie wszyscy ubierają choinkę.Sylwestra tez spędza się w rodzinnym , przyjacielskim gronie w domach , przy stole , przy kolacji .Różnica jest taka ,że w banicy zamiast pieniążka są życzenia na cały rok. Już wcześniej pisałam ,że bułgarzy w porównaniu z nami są bardziej rodzinni i stacjonarni w celebrowaniu różnych wydarzeń rodzinnych.Ważniejsze jest spotkanie niż blichtr , światełka i "opakowanie ".
        • turx01 Re: święta 28.12.10, 20:48
          Gość portalu: maranka napisał(a):

> z nami są bardziej rodzinni i stacjonarni w celebrowaniu różnych wydarze
          > ń rodzinnych.Ważniejsze jest spotkanie niż blichtr , światełka i "opakowanie ".

Zgadzam sie w kwestii rodzinnosci, ale szpanować tez lubią, nie da się ukryć:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka