Dodaj do ulubionych

BUłgaria po 15.09

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.11, 20:22
Planuję wyjazd autem do Bułgarii po 15.09.11. Celem Słoneczny Brzeg (okolice), ale przy okazji chciałem pozwiedzać. Może ktoś już był w poprzednich latach w tym okresie i coś podpowie, a może ktoś ma podobny pomysł na "spóźniony urlop nad morzem :)"
mail: zyzio69@o2.pl
Obserwuj wątek
    • turx01 Re: BUłgaria po 15.09 13.06.11, 01:41
      Gość portalu: zyzio napisał(a):

> Planuję wyjazd autem do Bułgarii po 15.09.11. Celem Słoneczny Brzeg (okolice),
      > ale przy okazji chciałem pozwiedzać. Może ktoś już był w poprzednich latach w
      > tym okresie i coś podpowie, a może ktoś ma podobny pomysł na "spóźniony urlop n
      > ad morzem :)"
      > mail: zyzio69@o2.pl

Byłem kilka razy w Bułgarii we wrzesniu , w tym po 15.
      Ostatnio w 2007 roku i w 2008 roku.
      W 2007 pogoda była przepiękna - 22-25 stopni w ciągu dnia, rano oczywiście chłodniej. Niebo przeważnie bezchmurne. Oto parę fotografii:

bulgaria.absoft.cal24.pl/index.php
      W następnym roku było gorzej. Niebo przeważnie zachmurzone, często padał deszcz.
      W ciągu 2 tygodni słonecznie było może kilka dni.
      Wkrótce przygotuje zdjęcia i wystawie linka.

Jeżeli chodzi o podpowiedzi to nasuwają mi się 2 :

- p 15 września mniejsze miejscowości - jak Primorsko, Kiteń, Carewo sa zabite na głucho dechami, Sozopol pusty, ale to i owo jeszcze działa.
      Słoneczny Brzeg funkcjonuje na pól gwizdka, ale zabawić się można. Aquaparki zamknięte.
      W sumie dla koneserów :-)

- wieczorami pojawiają się komary. Radze zabrać coś na te bestie, w szczególności aparaciki do prądu, bo na dworze robi się chłodno więc wciskają się do pomieszczeń.

• ani-ala2 Re: BUłgaria po 15.09 13.06.11, 01:49
        turx01 napisał:

>>
        > - wieczorami pojawiają się komary. Radze zabrać coś na te bestie, w szczególnoś
        > ci aparaciki do prądu, bo na dworze robi się chłodno więc wciskają się do pomie
        > szczeń.
        >
        A czy w czerwcu też są komary.Lecę 17.06 d SB i nie wiem czy się na spotkanie z nimi przygotować?
        • turx01 Re: BUłgaria po 15.09 14.06.11, 20:45
          ani-ala2 napisała:

> turx01 napisał:
          >
          > >>
          > > - wieczorami pojawiają się komary. Radze zabrać coś na te bestie, w szcze
          > gólnoś
          > > ci aparaciki do prądu, bo na dworze robi się chłodno więc wciskają się do
          > pomie
          > > szczeń.
          > >
          > A czy w czerwcu też są komary.Lecę 17.06 d SB i nie wiem czy się na spotkanie z
          > nimi przygotować?

W zasadzie nie ma, ale w ubiegły rok był wyjątkowy. Teren na zachód od Słonecznego Brzegu został zalany wodą powstałą ze stopionego śniegu, który niespotykanie obficie napadał zimą 2009/2010. W czerwcu woda jeszcze w wielu miejscach stała, a cały teren do podnóża wzgórz Ajtoska Planina, zwykle wyschnięty na pieprz był podtopiony i wilgotny.

www.absoft.cal24.pl/foto/bul10a/10.jpg
          www.absoft.cal24.pl/foto/bul10a/16.jpg
          Jednym słowem raj dla komarów i ptactwa. Kilka z tych bzyczących bestii doleciało do centrum Słonecznego Brzegu. Na swoją zgubę!

www.absoft.cal24.pl/foto/bul10a/06.jpg
          Możesz się przygotować, na wszelki wypadek, lub kupić co potrzeba na miejscu. Oczywiście nie od razy w pierwszym sklepie bo na 90% kupisz najdrożej.
          Jedyna pociecha że tamte komary są jakby słabsze od naszych (a jestem specem w tym temacie!!). W Polsce u mnie bąbel i swędzenie trwają cały dzień, tam najwyżej godzina - dwie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka