Dodaj do ulubionych

Jaką walutę zabieracie ?

29.05.13, 20:46
Zastanawiam się czy brać tylko euro czy wymienić część pieniążków na bułgarską walutę
Obserwuj wątek
    • grekan Re: Jaką walutę zabieracie ? 29.05.13, 23:12
      Najlepiej karte w opcji konto bez granic, bez oplat prowizji przy pobieraniu gotowki z bankomatu.
      • Gość: Lenzi Re: Jaką walutę zabieracie ? IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.13, 11:35
        Bylam rok temu a jutro 31.05 wylatuje do Bulgarii i biore euro i dolary bo mozna wszystko sprzedac najlepiej w kantorach /w hotelu taniej / Milych wakacji !!! /nie ma sensu kupowac w Polsce/.....
    • Gość: Edi Re: Jaką walutę zabieracie ? IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.13, 12:50
      To zależy czym jedziesz. Ja lecę 25 czerwca samolotem z Katowic do Burgas. Kupuję euro, ale zabieram też trochę lewa na autobus z Burgas do SB. Podejrzewam, że na lotnisku będzie chory kurs jak w każdym kraju.
      • Gość: kaziuk66 Re: Jaką walutę zabieracie ? IP: *.tktelekom.pl 30.05.13, 13:28
        Na podróż zawsze Euro a na miejscu wymieniam złotowki na lewy stosownie do porzeb ale generalnie korzystam z karty
      • Gość: sb Re: Jaką walutę zabieracie ? IP: *.malopolska.uw.gov.pl 03.06.13, 12:41
        o proszę ten sam lot i ta sama miejscowość:) mam nadzieję, ze będzie pogoda.
        • Gość: gtw dziwne pytanie IP: *.static.sl-net.pl 03.06.13, 16:26
          złotówki....
          • Gość: Goce Dełczew Re: dziwne pytanie IP: *.tktelekom.pl 03.06.13, 17:13
            ość portalu: gtw napisał(a):

> złotówki....

miano to powinno się stosować wyłącznie do jednozłotowej monety
            • Gość: gtw Re: dziwne pytanie IP: *.static.sl-net.pl 03.06.13, 20:38
              rzuciłeś mnie na kolana mieciu, nie będę spać ze zgryzoty przee całą noc....
              • pawel.slonecznybrzeg Re: dziwne pytanie 04.06.13, 10:58
                Euro euro i jeszcze raz euro i karta w razie "w".
                • Gość: stavros Re: dziwne pytanie IP: 5.174.93.* 04.06.13, 12:39
                  a po co euro? W prawie każdym kantorze nad morzem można sprzedać złote ruble forinty albo korony po przyzwoitym kursie
                  • Gość: fanBG Re: dziwne pytanie IP: *.centertel.pl 05.06.13, 23:19
                    a po co walutę brać????

plastik z banku który nie pobiera prowizji, kurs wymiany waluty wcale nie jest dużo gorszy niż w kantorze, a wygoda okrutna
                    • wtopek Re: dziwne pytanie 06.06.13, 09:02
                      tak, o ile ma się konto w takim banku

specjalne zakładanie konta jest bez sensu, zresztą nie wszędzie jest łatwy dostęp do bankomatów

jak wyżej napisano, złotówki można wymienić w prawie każdym kantorze nad morzem, kurs też jest całkiem niezły, a na pewno nie traci się w porównaniu z zakupem euro w Polsce i ich wymianą na lewy z Bułgarii
                      • Gość: fanBG Re: dziwne pytanie IP: *.centertel.pl 06.06.13, 16:55
                        myślę że warto, ja od kilku lat mam konto w mBanku wyłącznie używane w okresie wakacji, głównie dlatego że nie ma tam prowizji od wypłaty kartą i kurs wymiany jest w porządku

możesz wziąźć w sync tam oprócz wypłat za granicą masz darmowe przelewy express

można sprawdzić inne banki
                        • Gość: gość sunnybeach Re: dziwne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.13, 08:52
                          co do rozliczeń transakcji to mbank może i nie pobiera prowizji od wypłat ale za to nadrabia te strate z nawiązką przy rozliczeniu transakcji. Ma na to 5-7 dni i z tego okresu wybiera ten dzień kiedy spred był najwyższy i rozlicza po tych widełkach, które i tek sa wieksze niż gdzie indziej - więc uwazajcie na takie bankowe slogany typu świat bez granic itp banialuki
                          • dorek3 Re: dziwne pytanie 01.07.13, 10:01
                            To chyba zależy od warunków karty. Mam konto w mbanku i potwierdzałam na mlinii że przy podwójnym przewalutowaniu (płatność karta do konta złotowego) zostanie pobrana prowizja 3%. to jest prowizja operatora karty, nie banku.
    • Gość: ChorwatZadar Re: Jaką walutę zabieracie ? IP: *.adsl.net.t-com.hr 06.06.13, 00:40
      Euro najlepiej...wszedzie go przyjmuja :)
      • Gość: serducho Re: Jaką walutę zabieracie ? IP: *.xdsl.centertel.pl 06.06.13, 11:21
        ja biore 100 lewa ( zostalo z zeszłego roku) i reszte w Euro.

Do wylotu zostało 15dni...
    • Gość: madzia Re: Jaką walutę zabieracie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 21:41
      witam ja osobiscie biore euro i juz na miejscu wymienie na lewy bo tak poradzili mi znajomi i duzo osob ktore byly juz w Bułgari
      • Gość: Dorota Re: Jaką walutę zabieracie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.13, 10:21
        1 Euro (pobyt w Słonecznym 03-10.06) średni to 1,92 - 1,96 lewa.
        Płaciłam kartą i wypłacałam z bankomatu - 1 lewa = 2,28 zł. - po rozliczeniu konta.
        Na miejscu najczęściej - robiąc zakupy przeliczają - 10 Euro to 20 Lewa itd.
    • dorek3 Re: Jaką walutę zabieracie ? 30.06.13, 18:47
      Jestem teraz w Bułgarii (Kranevo). W kantorze kurs wymiany 1,9 za euro i 0,44 na złotówki.
      Korzystam głownie z konta walutowego w euro, a w odwodzie ma nasze krajowe złocisze. Najmniej korzystnie wychodzi podwójne przewalutowanie gdy płacimy karta do konta złotowego.
      Aczkolwiek to nie są jakieś powalające różnice.
    • Gość: gość Re: Jaką walutę zabieracie ? IP: *.wroclaw.mm.pl 20.01.14, 21:06
      Najlepiej wymieniać przez internet albo na miejscu (to znaczy wziąć ze sobą euro).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka