Dodaj do ulubionych

Kursy walut

IP: *.wroclaw.mm.pl 28.06.14, 16:01
Czy ktoś będący lub świeżo po powrocie z Bułgarii mógłby podać aktualnie kursy euro, dolarów i złotych? Czy kantory w mniejszych miejscowościach przyjmują zł?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Kursy walut 28.06.14, 16:20
      od jakis 10 lat bułgarska waluta ma stały parytet wymiany do €
      1 lewa = 1 DEM (stara marka niemiecka) czyli za 1 € mamy 1,95583 Lewa.
      W kantorze oczywiscie mniej.
      w Warnie we wtorek było 1,94
      • Gość: mareczek07 Re: Kursy walut IP: *.am.osi.pl 29.06.14, 10:38
        S.B - od 1,91 - 1,94 lewa a za funta 2,37 do 2,4
        • tosia-84 Re: Kursy walut 29.06.14, 13:51
          W tym roku w większości miejsc 1,91 BGN za Euro, także cieszę się, że na spokojnie kupiłam sobie Lewy w Polsce (za 2,19 zł) i wyszło mnie prawie identycznie jakbym wymieniała Euro w Bułgarii. Jakoś bardziej obawiam się faktu, że mogą mnie oszukać niż świadomości stracenia kilku złotych :) Ps. W ubiegłym roku wymieniałam na miejscu Euro w banku i kurs był lepszy niż w kantorach, ale znowu musiałam specjalnie jechać do banku.
          • Gość: mn Re: Kursy walut IP: *.wroclaw.mm.pl 29.06.14, 14:32
            Gdzie tak tanio można dostać lewy w Polsce? Poniżej 2,25 nie znalazłem, a to już się nie opłaca.
            • tosia-84 Re: Kursy walut 29.06.14, 14:47
              Kupowałam w Katowicach w Kantorze Europa- na początku czerwca. Teraz są już za 2.29 zł ;(
              • Gość: tomasz Re: Kursy walut IP: *.wieszowanet.pl 30.06.14, 08:15
                dokładnie wszedzie jest ok 2,29 zl, rok temu zdecydowalem sie na wyplate lewkow z konta w Deutsche Banku, wyszlo mnie tak samo jakbym wymienial zlotowki w kantorze w Varnie. Jak masz bank bez prowizji za wyplate to tak sie zwykle oplaca.
                • trypel Re: Kursy walut 30.06.14, 08:57
                  wypłata w zeszły wtorek w bankomacie w Warnie (konto w credit agricole - 0% prowizji za wypłaty)
                  50 lewa = 113,08 PLN
                  czyli 2,2616 PLN za lewa no ale wymieniajac € wychodziło mi 2,13.
                  Wciąż jest różnica.
                  • tosia-84 Re: Kursy walut 30.06.14, 12:17
                    W ubiegłym roku wymieniałam Euro w banku w Warnie. Bardzo łatwo do niego trafić, bo znajduje się w budynku przy katedrze (jest w nim też poczta). Kurs był najkorzystniejszy, już nie pamiętam jaki, ale o wiele lepszy niż w kantorach.
                    • Gość: gość Re: Kursy walut IP: *.kablowka.waw.pl 30.06.14, 13:08
                      Wybierając 100 lewa z bankomatu kartą z konta złotówkowego w BZWBK liczy 51,15 euro blokady. Przy rozliczeniu salda na koncie te 51,15 euro zamienia na złotówki po swoim kursie sprzedazy 4,29 za eur i wychodzi 219,23 zł do tego dokicza 2.8% za przewalutowanie ,czyli 6,14 zł i za wypłatę w obcym bankomacie 5 zł , razem 100 lewa kosztuje równe 230 zł. Przy wiekszych sumach kwota lekko się zmniejsza ,oraz niektóre banki nie stosują przewalutowania na euro i nie pobierają tych 5 zł. Wtedy opłaca sie pobierać lewy z bankomatu.
                      • Gość: mack Re: Kursy walut IP: 87.246.18.* 07.07.14, 18:45
                        Najlepszą wymianę oferują banki w Warnie i Burgas, gdzie dla konkretu wymieniłem Euro wg kursu 1,9515 co jest absolutnie nie do realizacji w małych nadmorskich miejscowościach. Bank w Obzorze oferuje 1,93 a kantory 1,91.
                        • Gość: tadsul Re: Kursy walut IP: *.tktelekom.pl 08.07.14, 08:49
                          Złote Piaski średnio w kantorach 1.91za 1E
                          • tosia-84 Re: Kursy walut 08.07.14, 09:32
                            Tak samo w SB. A w Warnie w banku faktycznie było ok. 1,95 :)
                            • Gość: Czarownica 2 Re: Kursy walut IP: 93.123.46.* 08.07.14, 09:46
                              W Sozopolu kurs na teraz od 1.92 do 1.95. Wszystko zalezy od tego gdzie wymieniamy.
                              • extrafresh Re: Kursy walut 09.07.14, 13:49
                                Wczoraj w Primorsku 1 EUR = 1,91 - 1,92 L.
                            • Gość: Ellen Re: Kursy walut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.14, 14:52
                              Przed chwilką rozmawiałam z siostrą, jest w SB, wymieniła euro po 1.94 bez prowizji.
                              Na większości kantorów jest po 1.93 ale i tak proponują o stotinkę więcej :)))
                              • tosia-84 Re: Kursy walut 09.07.14, 16:05
                                W sumie logiczne, bo kurs Lewków do Euro jest sztywny. Ale ja się tam boję ich kantorków. A w SB banku nigdzie nie widziałam :(
                                • Gość: ktosia Re: Kursy walut IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.14, 17:01
                                  A jaj mam pytanie, bo w ubiegłym roku wymieniałam bez problemu w Kantorach Crow złotówki na lewa, czy dalej tak można?
                                  • Gość: mack Re: Kursy walut IP: *.nesebar-lan.net 11.07.14, 12:08
                                    Ktosiu, można. Crown sprzedaje leva w ilości 1,91 za Euro.
                                    • Gość: ktosia Re: Kursy walut IP: 93.123.101.* 12.07.14, 09:55
                                      Mac, dotarlam:) wczoraj wymienilam w kantorze złotówki płacąc 2, 22 zl za lewa
                                      • Gość: mack Re: Kursy walut IP: 87.246.18.* 13.07.14, 17:28
                                        Ktosiu, domyślam się, że podróż przebiegła bez niespodzianek, negatywów. Pamiętam- pokój hotelowy miał Ciebie kosztować 40 leva, taką cenę wczoraj zaproponował właściciel jednogwiazdkowego, ładnego pensjonatu, 150 m od plaży w Białej. Mam lokum, czasem zbieram się na odwagę i rozmowy z gospodarzami. Ten okazał się wyniosłym panem co zdarzyło mi się po raz chyba pierwszy. Zazwyczaj Bułgarzy jak mi się wydaje, są mili i serdeczni w sytuacji rozmowy z potencjalnym klientem, ale widocznie nie dostrzegam różnych frustracji trapiących także tubylców. Ukłony.
                                        • Gość: ktosia Re: Kursy walut IP: *.static.chello.pl 19.07.14, 21:19
                                          Hej Mac, sorry,że dopiero teraz odpisuje, ale nie lubię pisać z smartfona:)
                                          Bułagaria przywitała mnie burzą z piorunami, i moją dezorientacją nowym portem lotniczym:)
                                          w tych strugach deszczu uparcie szukałam ronda, ale na malutkim na przeciwko lotniska nie było przystanku,zrezygnowana pytałam i pytałam i w końcu trafiłam na prawidłowe rondo, i cała mokra stanęłam na przystanku:) niezła adrenalina.. do Rawdy przyjechałam już po burzy. Woda parowała..
                                          Hotel w końcu wybrałam z booking.com i średnio mi się podobał na miejscu, nieciekawy widok z okna, nagrzana loggia, a której nie można było wysiedzieć wieczorem -w dodatku nad restauracją z której non stop czuć było zapachy kuchenne..
                                          płaciłam 20 euro za noc, ale nie chciało mi się szukać nic innego, znowu tachać tą walizkę.. Postanowiłam nie przejmować się tym i cieszyć się plażą:) mimo,że w tym roku trochę glonów było (ale woda czysta i ciepła!), to właściwie nic się nie zmieniło w Rawdzie, te same ceny co w ubiegłym roku w sklepach, restauracjach.
                                          Moje doświadczenia z Bułgarami są raczej pozytywne, ale zawsze się znajdą jakieś rodzynki:)
                                          Pozdr!

• tosia-84 Re: Kursy walut 09.07.14, 13:30
              Teraz znowu spadły ceny. W Katowicach można dziabnąć 1 lv za 2.1920 zł.
              www.kantoreuropa.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka