Dodaj do ulubionych

wymiana waluty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.14, 11:32
Wiem, że ten temat był już wielokrotnie poruszany ale mam konretne pytanie. Mam konto w zaj...tym PKO SA który należy do grupy UNI Credit (bardzo duża grupa mająca oddziały prawie w każdym kraju europejskim). Wiem że można z ich bankomatów korzystać bez prowizji (takze w Bułgarii - podobno jest kilka w Nesebarze). Ponieważ w Oddziałach PKO SA ciezko dowiedziec się od pracujacych tam "geniuszy" jaki jest przelicznik jak bede korzystał z bankomatu w Bułgarii, mam pytanie czy ktoś miał możłiwość korzystania i jaki wychodzi kurs na dzień dzieijszy i co jest najbardziej opłącalen zabierać lewy, euro, czy korzystać z bankomatów (gdzy wiem że nie płacę prowizji). Proszę o info i z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Turysta Re: wymiana waluty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.14, 12:08
      Po grzyba wymieniać pieniądze i stracić trzy złote na wymianie ?
      Ja biorę konserwy turystyczne i paprykarz szczeciński i wystarczy do końca pobytu.
      • Gość: gośc Re: wymiana waluty IP: *.kablowka.waw.pl 26.07.14, 14:24
        Hej Turysta Proponuje ci na wyjazd kupić 10 puszek paprykarza więcej ,wrzucić wszystko do miski i wsadzić tam swoją głowę.

W PKO Sa kartą , jak wybierzesz z bankomatu lewy to sumę jaką wybrałeś przeliczy ci na euro po 1,95 prawie 1,96 lv za 1 e Zablokuje ci srodki na koncie w tej wysokości po kursie średnim tak teraz ok 4,14 zł/1 e czyli wypłacasz 200lv =102,3 eur x 4,14 =423,52 zł po rozliczeniu przez twój bank doliczy spreed czyli jakieś 12 gr do 1 euro i prowizję za przewalutowanie od całości. Czyli 423,52+12,2=435,72+2,8%=447,95 za 200 lv wychodzi jakieś 2,24 za 1 lv
        Niektóre banki nie stosują przewalutowania, ale większośc. Niekiedy jeszcze dochodzi prowizja od 6 do 8 zł za wypłate w bankomacie zagranicznym.
        tak to wygląda w życiu ,ludzie tego nie wiedzą a banki muszą zarabiać.
        Mi osobiscie wypłata w bankomacie 50 gbp kosztowała, po 5,67 z funta w kantorze kupił bym po 5,25
        • Gość: maly Re: wymiana waluty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.14, 15:27
          Czyli jak mogę kupić w Polsce lewy po 2,19 pln to nie ma co korzystać z bankomatu tylko kupować ?
          • Gość: hfg Re: wymiana waluty IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.14, 11:36
            Kupić trzeba euro i wymienić w Bułgarii w kantorze. 1 euro= 1.90 lewa
            • Gość: Pinky Re: wymiana waluty IP: *.net.tauron-pe.pl 30.07.14, 12:58
              Tylko bankomat!!
      • Gość: maly Re: wymiana waluty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.14, 15:29
        Do Turysty - Jak czytam takie posty to zawsze się zastanawiam co w głowie ma człowiek, który traci czas na wypisywanie takich bzdur albo uzewnętrznianie swojej frustracji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka