Dodaj do ulubionych

Robaki w morzu

IP: *.centertel.pl 28.11.15, 12:50
W tym roku w sierpniu, spędzałam urlop w Primorsku. Woda wspaniała, czysta i ciepła. Jednak zauważyłam jedną rzecz ( inni ludzie, sądząc z obserwacji, chyba nie:)). Otóż w wodzie znajdowały się liczne małe robaczki, przypominające szczypawki. Co więcej, wykazywały one tendencję, do włażenia w majtki i ogólnie przyczepiania się do skóry, co sprawiło, że kąpiel stała się dość stresująca. Czy ktoś spotkał się z tymi stworzeniami i może powiedzieć o nich coś więcej ?
Obserwuj wątek
    • Gość: wenerolog Robaki w majtkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.15, 16:10
      To sa malutkie niegrozne weszki lonowe. Ignoruj je:)
    • Gość: Edi Re: Robaki w morzu IP: *.connectit.pl 28.11.15, 21:17
      Tak, ja się z nimi spotkałam w 2013 roku w Słonecznym Brzegu. Co ciekawe nikt z miejscowych nie umiał powiedzieć co to jest. Byłam w Bułgarii wcześniej 2 razy i nigdy tego nie widziałam. Pojawiły się przez ok 2 dni. Było ich całe mnóstwo, były agresywne, szczypały po całym ciele, wyłaziły nawet na piasek. Zauważyłam, że nie było ich wszędzie. Tak jakby wylęgły się w jednym miejscu. Co do poprzedniej odpowiedzi na Pani pytanie - pan wenerolog to chyba o własnym doświadczeniu pisze. Pozdrawiam.
      • Gość: gość Re: Robaki w morzu IP: 91.229.22.* 30.11.15, 13:52
        ja byłam koło Sozopola i pod koniec lipca tego roku też takie robaczki pokazały się w wodzie w ogromnych ilościach Kąpiel stała się uciążliwa i nieprzyjemna, strasznie gryzły. Niestety też mi się nie udało dowiedzieć co to było.
    • Gość: gość Re: Robaki w morzu IP: 91.229.22.* 30.11.15, 13:56
      W tym roku w Duni też takie robaczki wylęgły się pod koniec lipca, uniemożliwiały kąpiel, strasznie gryzły i szczypały. Nie wiem jak długo były bo pokazały się dwa dni przed moim wyjazdem.Niestety też nie ustaliłam co to było.
      • Gość: Maja Re: Robaki w morzu IP: *.chelmnet.pl 01.12.15, 18:55
        Byliśmy w Duni koło Sozopola na początku sierpnia. Były duże fale i niestety robaki ( małe, czarne podobne do małych pijawek). Rzeczywiście dotkliwie "gryzły". Co ciekawe fale się uspokoiły, a robaczków było nawet więcej. Dzieciaki nie chciały wchodzić do morza.
        • Gość: salaman Re: Robaki w morzu IP: *.centertel.pl 01.12.15, 21:11
          Tych szczypawek pojawiło się najwięcej właśnie wtedy, kiedy morze było spokojne jak jezioro, zupełnie bez fal. Proszę o dalsze komentarze, może ktoś będzie wiedział z czym mamy do czynienia :) i czy to coś zagraża bezpieczeństwu. Bo jeśli tak, to niestety kąpiele w basenie chyba tylko pozostaną, a szkoda, bo Morze Czarne jest cudowne.
          • Gość: Maja Re: Robaki w morzu IP: *.chelmnet.pl 02.12.15, 12:43
            To gryzienie dla dzieci było bardziej nieprzyjemne niż dla dorosłych. W zasadzie po kilku minutach zaczerwienienie znikało ze skóry. Szczypawki nie przyczepiały się do skóry na dłużej, gorzej jak dostały się pod kostium, wtedy kilkakrotnie gryzły. Żadnych potem obrzęków, czy problemów skórnych.
            Tak, że samo "gryzienie" było bardzo nieprzyjemne i odstręczało od kąpieli w morzu. Byliśmy w Duni 2 raz i w 2014 r. szczypawek w trakcie pobytu nie było.

Dzieciaki zbierały w morzu muszelki. Ciekawostka, pod muszlami były stada tych szczypawek.

Zainteresowani poczytaliśmy, ze szczypawki dość często w tym rejonie ( Słoneczny Brzeg i dalej na południe) jednak występują.
    • Gość: oklus Re: Robaki w morzu IP: 213.136.246.* 24.01.16, 22:39
      A może to migranci?
    • megg.pop Re: Robaki w morzu 25.01.16, 08:57
      Byłam w Słonecznym Brzegu w sierpniu 2015r. Żadnych robaków nie widziałam.
      Swoją drogą polecam.. harmonysuites.carbonmade.com/
      Pojechaliśmy w ciemno. Polecam.
    • burek_polny Re: Robaki w morzu 25.01.16, 09:25
      Bulgaria? Nie, dziekuje. Nigdy wiecej...
      • sfi Re: Robaki w morzu 25.01.16, 12:46
        Burek, podpisuję się pod tym rękami i nogami.
        - Całe chmary bezdomnych psów, nawet martwych:(
        - Plaża i woda w morzu brudna, na piasku wyrzucony ordynarnie stary komputer.
        - W fontannie miejskiej w Warnie utopione gołębie.
        - Tony śmieci na poboczach.
        - Ceny bardzo wysokie.
        - Mąż znalazł w krzakach wybebeszony z pieniędzy paszport niemieckich turystów. Po odesłaniu do właścicieli okazało się, że zostali okradzeni w autobusie miejskim.
        - Płyty chodnikowe krzywe na kilka cm grożące wybiciem zębów. Całe zarośnięte wysokimi chaszczyskami.
        - Mogłabym jeszcze wymieniać godzinami.

Odtąd zawsze jeździmy na Kanary.
    • jace.k50 Re: Robaki w morzu 25.01.16, 09:55
      W w XXI wieku byłem 5 razy w Bułgarii, w różnych miejscowościach, także w pobliżu Primorska. Nigdy żadnych robaków nie spotkałem! Czasami trafiła się nieduża meduza.
    • zerozer52 Re: Robaki w morzu 25.01.16, 10:31
      To takie małe PiSiorki. Wszędzie włażą.
    • edza4 Re: Robaki w morzu 25.01.16, 12:58
      Wiadomo jakie państwa mają dostęp do Morza Czarnego,więc raczej jasne skąd te zabiedzone stworzonka.Byłem tam w 1964 roku i raczej tego nie było,choć nie bardzo było co jeść tylko pomidorów nie brakowało.
      • Gość: gość Re: Robaki w morzu IP: 91.229.22.* 25.01.16, 13:43
        ale parę osób miał okazję poznać te robaczki, a nie było to 1964, pokazują się tylko w określonym terminie czy sprzyjającej temperaturze
    • Gość: Shikei Re: Robaki w morzu IP: *.centertel.pl 14.07.18, 13:18
      Byliśmy w 2017 i ich nie było, a w 2018 zaczęłam szukać postów... :( Jestesmy dokładnie w tym samym miejscu Slonecznego Brzegu, ta sama plaża, podobny termin lipcowy. Są całe chmary; ja w ruchu, bo z dziećmi, to nie czułam kąsania, ale mąż stojąc w wodzie bardzo narzekał.
      • f.h.u.m.b Re: Robaki w morzu 16.07.18, 16:43
        WŁASNIE TERAZ JESTESMY I NIKT NIE WIE CO TO
    • la.leszek3 Re: Robaki w morzu 11.09.19, 07:38
      Małe Kraby i chowają się w muszelkach to wszystko.. są na wszystkich wybrzeżach całego świata w ciepłej wodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka